onsdag 5 november 2014

Tillväxten får kämpa...

Kämpar på...
Den nytillträdda EU-Kommissionen - "Junckerkommisisonen - ett starkt och erfaret team som står för förändring" - har tagit tillväxtdebatten till en ny nivå. Man har helt enkelt gett tillväxten personliga egenskaper, gjort den till ett subjekt, som ett gosedjur som kämpar för sin överlevnad.

Häromdagen meddelades nämligen från kommissionen: "Under det första halvåret har BNP-tillväxten fått kämpa för att ta fart...."

Hur gör den när den kämpar? Hur tänker den lille vännen?


18 kommentarer:

  1. Mytologi är det enda man kan ta till.

    Det pågår en organiserad och medveten krympning av EUs ekonomi. Varför kan de inte berätta varför de gör på det viset? Är det inte ädla motiv bakom?

    Krympningen av ekonomin är iofs lite väl assymetrisk och om man erkände att man gör det tillsammans och i samförstånd, kunde väl folk få för sig att kräva att den skall vara lite mer symmetrisk.

    SvaraRadera
  2. "Kämpar på" den lilla söta kattungen är ett offer för att vi förmänskligar djuren.

    Men vi är ju själva djur enligt en del, så det borde vara okej. Djur som klär ut ett annat djur.

    De tre N som Melanie Joy talar om får en till innebörd. Det är normalt, naturligt och nödvändigt att se till att kisse inte fryser om öronen.

    Tillväxt = normalt, naturligt och nödvändigt. Så normalt att tillväxten nu börjat tala.

    Det kanske är en viktig del i evolutionen:)

    Lisbeth

    SvaraRadera
  3. Börjat kämpa menar jag naturligtvis... Men steget till att tillväxten börjar tala eller göra ljud ifrån sig närmar sig?
    Eller vänder den sig inåt?

    Förmänskligad tillväxt är inget att leka med.

    SvaraRadera
  4. Tillväxthormoner borde hjälpa det tappert kämpande lilla livet.

    SvaraRadera
  5. Du är verkligen observant...ja, ja, nu lever tillväxten sitt eget liv. Det borde följaktligen betyda att mänsklig styrning minskar.

    /Gunilla

    SvaraRadera
  6. I svensk översättning kom det under 2001 ut en bok som heter ”Arbetets undergång” skriven av den alltid flitige Jeremy Rifkin. Det slår mig att den beskrivning han gör av 1920-talets USA påminner om vad som händer idag. Rifkin beskriver den enorma utvecklingen inom produktionstekniken som ledde till en kraftig ökning av antalet arbetslösa; drygt 15 miljoner i mars 1933 under depressionens värsta dagar. Keynes skrev (1931): ”Vi lider av en ny sjukdom som en del läsare kanske ännu inte vet namnet på, men som de kommer at få höra talas mycket om framöver – nämligen ’teknologisk arbetslöshet’.” Tidigare hade teknikutvecklingen lett till sänkta produktionskostnader och billigare varor, vilket ledde till ökad köpkraft och konsumtion, större marknader och fler jobb. Nu var problemet en överproduktion av varor som ingen köpte, och så fick man börja tänka i andra banor. Intresset skiftade från produktionen till konsumtionen. De som inte var arbetslösa skulle övertygas om att de hade behov som de inte visste om ännu. Masskonsumtion var lösenordet och ”den otillfredsställde konsumenten” myntades. Människors behov skulle skapas. Konsumtion, reklam, marknadsföring och mode skulle vrida huvudena rätt på amerikanerna. Den sociala elitens lyxkonsumtion skulle bli riktlinje för alla. Rädslan att hamna på efterkälken i den nya konsumtionshetsen skulle inpräntas, särskild i de unga. Sedan kraschade börsen… Facket tog strid för kortare arbetsvecka som ett sätt att uppnå mer rättvis fördelning av de produktionsvinster som teknikutvecklingen fört med sig. Bertrand Russel skrev (1935): ”Det borde inte vara åtta timmars arbetsdag för vissa och noll för andra, utan fyra timmars arbetsdag för alla.” Kampen för kortare arbetstid var inledningsvis mycket framgångsrik, och till mångas förvåning antog senaten 1933 en motion om 30 timmars arbetsvecka för alla företag som var engagerade i inhemsk och utländsk handel. I representanthuset tycktes lagstiftningen säkrad. USA skulle få 30 timmars arbetsvecka! Då slog president Roosevelt till. På kort sikt skulle nog kortare arbetstid lösa många problem, menade han, men på lång sikt skulle lagstiftningen ha en negativ inverkan på tillväxten och skada USA:s konkurrenskraft gentemot utlandet. Både kongressen och arbetarrörelsen kapitulerade.

    Teknikutveckling, förväntningar om tillväxt, vettlös konsumtion, skapade behov, mode – ingredienserna skapades i 1920-talets USA. Rifkin skriver om framväxten av förorterna, där företeelsen att mäta sig med grannen blev en huvudsyssla. Idag står vi inför den tredje industriella revolutionen, där människans hjärnkraft snabbt kommer att bytas ut mot alltmer sofistikerade maskiner. Tidigare musklerna, nu hjärnan. Arbetaren blir överflödig. En ohejdbar process eftersom ingen ger sig på maskinerna. Det var också mot bakgrund härav som Gunnar Adler-Karlsson skrev sin ”Tankar om den fulla sysselsättningen” (1977). Idag tillkommer miljömedvetenheten och klimatkrisen. Planetens systemgränser överträds, d.v.s. vi håller på att arbeta ihjäl oss. Det är med andra ord upplagt som aldrig tidigare i historien för en kraftig rörelse för en radikal arbetstidsförkortning. När kommer den?

    SvaraRadera
  7. Jo, det är nog bara med ironi och humor som det går att komma "framåt"

    Tillväxt förresten, vad är det?
    Klart är att det är något som växer, och frågan är nu det är real ekonomi som växer( naturtillgångar) eller om det är derivaten som "represesenterar" ett värde på natur(tillgångarna) som växer.

    Jag frågan är om en subjekt och objekt är entydigt längre, alltså den där luriga frågan om vad som är objekt och subjekt-

    Dnaksarna har i vart fall ordet genstand, och förstår men vad "gentemotstående" betyder, så har man i vart fall en liten chans att klura ut vad betyder betyder, när man ska förstå att subjekt var objekt, och objekt subjekt, fram till skolastiken, sedan kom objektiven, och subjektet, det substantiella (endurant), blev på något sätt subjektivt, så att tillväxten har egna egenskaper, om än ej objektiva, är väl närmast självklart, den "nya" ekonomin är väl ungefär lika real som de nya koderaterna, den nya centern, och tyvärr även det nya mp. Det gäller liksom att föreställa sig e seriefigur som springer i i luften. På engelska är subjekt ämne, och object är referens.
    Så frågan är (egentligen) vad det är för natur(tillgångar) som tillväxten refererar till?

    För övrigt råder samma problem med ordet framsteg, det är ett begreppsligt hopplöst referendum. I vart fall enligt GH von Wrigt. slw

    SvaraRadera
  8. Tillväxt för eu är fler stater som ansluts, som till exempel Serbien.

    Tillväxt för Sverige, är fler människor som flyttar hit.

    Krister

    SvaraRadera
  9. För att kunna konkurrera med slavlöneländer är det nödvändigt att skapa arbetslöshet och slå sönder trygghetssystem i europa.

    Ett sätt att sabotera alla sociala framsteg är att ständigt införliva nya länder som kan öka antalet arbetslösa sen skapa kriser som kräver IMF krav på privatiseringar.

    Om man nu vill ha tillväxt på kontona hos den promillen som sätter agendan.

    SvaraRadera
  10. Det är med andra ord upplagt som aldrig tidigare i historien för en kraftig rörelse för en radikal arbetstidsförkortning. När kommer den?
    ------

    Kanske om avskaffar plutokratin och återinför demokrati, men kräver väl en kraftig rörelse det med.

    Om du kan avskeda dina anställda och ersätta dessa med automatiserade system så blir du mycket rikare och kan spendera ännu mer på mutor, tankesmedjor och lobbyism för att inget ska hota det perfekta upplägget.

    SvaraRadera
  11. Sheldon Wolin - Democracy incorporated 2008

    SvaraRadera
  12. Har för mig att även planerat åldrande kom till i den perioden. Helt sjukt hur uppfinningsrikedomen har missbrukats. Vi har ju alltid använt den till att hitta på saker som gör vårt jobb åt oss eller saker som vi vill att ska finnas. Borde finnas en lag mot att använda den till att skapa mer meningslöst (för att inte tala om skadligt) jobb!

    SvaraRadera
  13. Tack, Ulf Löfgren, för en FÖRTÄTAD HISTORIA!!!

    SvaraRadera
  14. Varken de som luras
    eller de som är lurade
    Varken de som förslavar
    eller de som är förslavade
    varken de som är utbildade
    eller de som är okunniga
    varken de som fördummar
    eller de som fördummas
    varken de som osynliggör
    eller de som är osynliggjorda
    Endast de som har en trappa opp
    kan ge oss som saknar hopp, HOPP.

    SvaraRadera
  15. Varken den som luras, dä va ju ja ju.
    Hur tänker den lille vännen?

    Jag är vettskrämd, tänker den lille vännen!:

    Ni kanske inte är riktigt kloka ?

    Medan jag kämpar på för att inte bli för tung ju !

    Men att väga för lätt är ju inte bra i konkurenseeen
    Så då finns det ingen lösning!

    Om inte, att ta Ambulanseeen!!

    Till en trappa Opp!
    Där det finns hopp!!

    SvaraRadera
  16. För att göra framtiden möjlig så
    behövs det en mental nivå över (klimat)forskares.

    SvaraRadera
  17. Effekten av "Nyliberal" globaliserad och kapitalistisk "frihandel". http://www.svtplay.se/video/2396266/vara-elektroniska-sopor

    Jan Örsell.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.