tisdag 25 november 2014

Stå i bredd

Den heter så. Stå i bredd. Ebba Witt-Brattströms nya bok. Handlar om 70-talets litteratur. Klart det är lite nostalgiskt, det var då den världsbild som blev min växte fram i konflikt mot den jag förväntades ha. 70-talet handlar om en demokratisk människosyn.

Idén om varje individ - pensionären, tjejen i snabbköpskassan, den gifte mannen -  är bärare av en unik berättelse. Säger författaren som i sina böcker elegant balanserar på den knivsudd som skiljer läsvänlig crawl från akademiskt torrsim. Och i det här fallet tillkommer balansen mellan att sakligt kommentera Horace Engdahls syn på kvinnlig litteratur och lusten - som det verkar - att vara lätt sarkastisk mot sin nyss avlagda äkta man.

I en intervju i DN säger Ebba Witt-Brattström det som aldrig kan sägas för många gånger: "I alla epoker finns det tongivande kvinnor. Men de skrivs ut ur historien". Så är det. Eller som Elin Wägner beskrev det: "Mäns och kvinnors historia är ju så sammanflätad som varp och inslag i en väv. Men de har lyckats göra en historia enbart av inslaget."

Ibland ångrar jag att jag "sa upp mig" från En bok, en författare...  Hade varit spännande att prata om Stå i bredd.

10 kommentarer:

  1. Den här boken är jag också väldigt intresserad av att läsa. 70-talet var egentligen före den tid då jag började läsa (kanske förutom barnböcker då, helst Astrid Lindgren)
    Jag undrar så vad hon menar med det där att varje individ bär på en unik berättelse.
    Det är så klart sant, men samtidigt betyder det inte att det är en berättelse intressant nog att läsas av andra.
    Inte var det väl så att 70-talets litteratur karaktäriserades av unika men inte speciellt intressanta historier om snabbköpskassörska i affären på hörnet?

    SvaraRadera
  2. Att tongivande kvinnor skrivs ut ur historien stämde nog mer på Elin Wägners tid än i vår. Exempelvis Margaret Thatcher behåller sin plats i historien i väl så hög grad som Ronald Reagan. Finns någon mer tongivande svensk författare än Astrid Lindgren? Med hästlängder slår sin gamle belackare Arthur Lundqvist.

    SvaraRadera
  3. Mysiga ? 1970-talet
    Slängda kvinnobehag, mäns velourbrallor, träskor, vildvuxna skägg och snusprilla.
    Bidragssamhället frodas och akademiker flyr till övergivna torp på landet.
    Barn blir samhällets egendom och hjärntvättas till politiska idioter.
    Vietnam blir för dyrt för USA.
    Oljekris dämpar tillväxt. Skilsmässor hamnar i topp.
    Borgarna tar efter 40 år äntligen över svenska kommuniststyret.
    Statsminister blir en piprökande farbror som saknar alla språkkunskaper
    men som liknar gamle lugne trygge morfar från landet.

    DÄR någonstans kommer Birger inkörande med sin gamla Saab tvåtaktare,
    iklädd myströja och tomteskägg. Stilbrott och olydnad går oftast hem hos uttråkad publik.
    Det motsatt extrema råder idag, lika dråpligt trendigt men inhumant för de allra flesta.
    Nu kommer så gråsossarna igen och skapar nostalgi, hopp och gossekänsla mellan
    människor igen. Medlöpare är en enögd vältalig vänster och en vingbruten tvehågsen grön.
    Utveckling???
    IQ

    SvaraRadera
  4. Minnet av 70-talet/tidigt 80-tal är väl numera att betrakta som "förbannelse": samhälls-journalister utgår fortfarande (medvetet) från denna parentesliknande idyll för att beskriva samtiden? Att det motsatta tillståndet till denna "politiska gitarr runt lägerelden" numera ligger cementerat vägrar man befatta sig med! Här ska inte skrivas om utslagning, misär & inställd framtid eller rekordartad ojämlikhet inte! Istället minns vi det varma regnbågsfärgade 70-talet!

    SvaraRadera
  5. Häpnadsväckande skildringar av avvecklingen av FAS3 i svenska tv-nyheter: beskrivs som ett svårt slag för företagsamhet, med detta "dråpslag" kan kanske inte fina företagare kan hålla samma fina standard på verksamheten som förut! Då slavarbetskraften inte längre finns tillgänglig så blir företagare fuktiga i ögonvrån. Tror man att blågul demokrati fortfarande är vital & har "motat marknadssamhället i grind" kanske man bör fundera lite mera över innehållet i det ovanstående..

    SvaraRadera
  6. Nog är det så att alla tongivande kvinnor skrivs ut ur historien. Eller i ännu högre grad de icke tongivande kvinnorna? Kristina Sandberg har ändrat på det. En triologi om Maj hemmafru. Hemmafruar inget som fisförnäma feminister lyfter fram? Idag är de närmast utdöda. Men boken är ändå Augustvinnare. Hade det kunnat ske på 70-talet?

    Livet det monotona det trista inte kan väl det vara utvecklande? Eller är det tvärtom väldigt utvecklande och skapar tid för eftertanke? Är utveckling fler kvinnor i bolagsstyrelser? Eller är färre bolagsstyrelser det? Bara det är 50/50 så blir allt frid och fröjd? Är det att gå i bredd?

    Eller kan det vara så att det är en falsk maskering och ett feltänk, som gör att det fortsätter i stort sätt som vanligt. Det manliga rationella tänkandet som fört oss dit vi är idag fortsätter.

    De icke tongivande kvinnorna och männen vem bryr sig om dem?

    Lisbeth


    SvaraRadera
  7. Lisbeth:
    De icke tongivande kvinnorna och männen vem bryr sig om dem?
    Så länge som det inte skapar Kulturer som lever på Jordens villkor
    och inte heller skapar den översyn
    som gör att vi får finnas till så
    har de lite att arbeta på ...

    Roland

    SvaraRadera
  8. Att stå i bredd.
    Det låter som den sista striden,
    som jag nog bara inbillar mig att det är.

    Roland Lidén

    SvaraRadera
  9. Kortat
    Stefan Löfvens regering ställs inför sitt första riktiga eldprov när riksdagen ska rösta om budgeten.
    Industrivärdens ordförande Sverker Martin-Löf uppmanar alliansen att försöka stoppa förslag som slår mot näringslivet.

    – Det finns en stor majoritet i väljarkåren och i riksdagen för att ge näringslivet rätt förutsättningar. Där har alliansen ett stort ansvar för att se till att det inte kommer igenom förslag som är direkt skadliga, säger han.

    Sverker Martin-Löf, som bland annat även är ordförande i SCA och SSAB, är kritisk till flera av uppgörelserna mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

    – Av de politiska initiativ som kommit från regeringen har det spridit sig en viss osäkerhet i näringslivet. Det råder ingen tvekan om det.

    Han pekar på den aviserade vägslitageavgiften, uppgörelsen om välfärdsvinsterna och energipolitiken. Även beskeden om Bromma flygplats och förbifart Stockholm oroar.

    –Den är viktig för hela näringslivet norr om stan, ändå upp till norra Norrland.

    Nu får de medhåll av LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som kritiserar Miljöpartiet för beskedet om Bromma flygplats och för att ha stoppat bygget av förbifart Stockholm.

    – Att hindra en väg för att få som man vill på längre sikt är bara omoget och gör att Stefan Löfvens tillväxtanseende minskar. Det var dåligt gjort, säger han.

    – Det kopplas till de här kortsiktiga frågorna som Bromma flygplats och förbifarten och det gör att många i näringslivet nog tvekar på Stefan Löfvens ärliga uppsåt att ha ett nära samarbete och det är väldigt synd, säger Karl-Petter Thorwaldsson.


    Näringsminister Mikael Damberg (S) är mer optimistisk.
    – Stefan Löfven är väldigt trygg i att det viktigaste för Sverige är att öka investeringarna och att svenska företag finns på de globala marknaderna, annars kommer inte han att lyckas få ner arbetslösheten till EU:s lägsta, säger han.

    Vad gäller förbifarten är han tydlig:
    – Det råder inget tvivel om att den ska byggas. Den är viktig för regionen och för Sverige.

    Enligt SVT:s källor kommer Stefan Löfven inom de kommande veckorna presentera det innovationspolitiska råd som utlovades i valrörelsen. Tanken är att det ska ledas av statsministern med representanter från forskarvärlden, fack och näringsliv.
    Sverker Martin-Löf är skeptisk.

    – Man ska inte ha för stora förhoppningar på alla sammanträden och möten, de kan göra att frågor drar ut på längden. Vad vi behöver är tydliga regler snabbt och att osäkerheten skingras.

    Men han betonar att han fortfarande har förtroende för Stefan Löfven.

    – Han kommer att se till att näringslivets och exportindustrins konkurrenskraft utvecklas positivt. Det som hittills har kommit kanske inte pekar på det, men det är svårt att avgöra vad som är åtgärder som kommer att genomföras.


    Regeringen kritiseras skarpt av näringslivet.

    VÄRLDEN ÄR GALEN PGA NÄRINGLIVET

    Roland



    SvaraRadera
  10. Det är trist att en del håller på och skriver egna grejer i helt andra ämnen än vad som tas upp i bloggen. Ofta invandrarfientligt men som nu Roland. varför bär ni er åt som gökar, lägger era ägg i andras bon? Ynkligt!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.