fredag 21 november 2014

Om grått väder, ivriga politiker och en galen värld

Johanna, av Mirja Unge, på Dramaten.
Veckan går mot sitt slut. Inte för att det är någon större skillnad mellan vardagar och helger, Det har det aldrig varit för mig. Som ung jobbade jag i familjeföretaget, sen blev det några år på en meteorologisk station, därefter politik och som tillräckligt avdankad blev det frilansande oavsett veckodag.

Jobbet har faktiskt aldrig haft med veckodagar att göra. Tänkte på det vid inspelningen av Runda Bordet - sänds i SVT den 14:e december - där vi samtalar om arbete. 

Nåja, som 65+ vågar man säga nej till ett och annat i alla fall. Det är det fler som borde göra. Jan Björklund till exempel. Men han är så ivrig han...

Häromsistens hävdade han vildsint att kärnkraften står för hälften av Sveriges energibehov (den står för cirka 15%), därefter påstod han att kärnkraften stod för 50 procent av Sveriges elförsörjning (det är cirka 40%) och tredje gången gillt: han hävdade häromdagen att det blåser mest på sommaren och att därför vindkraften inte ger tillskott på vintern. 

Vilket är så fel det kan bli, det blåser mest på vintern. Nu är det lätt att ha fel en gång i samma fråga, kanske till och med två gånger när man är spontan. Men tredje gången handlar det nog om att man är så ivrig för sin sak att fakta inte längre existerar - retoriken betyder allt.

Nu har han bett om ursäkt men ramlade omedelbart in i nästa klavertramp: "Om man ersätter stabil kärnkraft med vindkraft så får vi stora problem de dagar när det inte blåser". Två fel av två möjliga där också.

För det första: den el vi tar ut från vattenkraften kan regleras alltefter hur mycket vindkraften ger - vattenmagasinen fungerar som stora batterier.

För det andra: kärnkraften är inte stabil, från en dag till en annan kan flera reaktorer plötsligt tvingas stänga p.g.a. säkerhetsrisker (vilket skett åtskilliga gånger i Sverige med resultatet att elpriset skjutit i höjden).

I övrigt är det grått och trist, men lakan hänger på tork därute trots det, det sprakar från kaminen och hälsenan är på g. Och Dramaten har premiär för Johanna den 4 december.

Johanna växer upp på landet, meckar med mopeder och längtar efter en större mening. Snart upptäcker hon en märklig förmåga. Hon kan känna skogens hjärta slå och hör att den ropar på hjälp. En stulen motorsåg och mycket envishet senare befinner sig Johanna i maktens korridorer. Som nybliven politiker möter hon granskningar, hot och hat. Men Johanna vägrar kompromissa. Är det hon eller resten av världen som är galen?
 
Jag tippar att det är världen som är galen. Slut för idag, tack för idag.


21 kommentarer:

 1. Birger!

  Jag hackar mycket på dej nu men den här gången så är det inte så stora klagomål utan handlar om en felcitering eller felskrivning. Du skriver "Om man ersätter vindkraft med stabil kärnkraft så får man stora problem de dagar när det inte blåser"... Det ska väl vara tvärt om. "Om man ersätter stabil kärnkraft med vindkraft så får man stora problem de dagar när det inte blåser"...

  Bara ett tips att ändra det om det går.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 2. Jan, skulle bara kolla om ni är med... :-) Eller rättare sagt, jag var lite ivrig där...Hur som helst: rättat!

  SvaraRadera
 3. Vill minnas att Romson inte sa emot Björklund, när han sa så.
  Eller hur var det?

  Gt

  SvaraRadera
 4. Hög tid att införa lite kunskapskrav och ansvar för politiker?

  För det känns verkligen som att han är köpt av någon som inte vill ha förnyelsebart. Får hoppas att det inte är gud :P

  Börjar bli lite trött på hur alla kommer undan med att rea ut allt gemensamt till riskkapitalister eller gör mångmiljardaffärer med våra pengar utan att ta minsta ansvar för det. Själv hade jag nog fått både stryk och fängelse. Alla är vi lika under lagen eller hur var det?

  SvaraRadera
 5. Helt riktigt, gt. Hon missade den repliken.

  SvaraRadera
 6. Björklund skrev en gång en debattartikel som svar på en krönika av Jan Guillou. Guillou hade skrivit att den amerikanska regeringen var "vår tids" största massmördare eller något liknande nyanserat. Det kan man ju tycka vad man vill om, att det är knäppt eller lite sant eller inte sant. Men Björklund gick ut stenhårt och sågade Guillou därför att han inte hade nämnt Stalin. Alltså Josef Stalin ni vet, han som liksom dog där på 50-talet.

  SvaraRadera
 7. Gt!

  Vill inte försvara Romson men en förklaring kan vara att när man möter någon som så hårt går ut med att han minsann vet allt (trots att han inte vet någonting) så blir man lätt osäker på sig själv och om man faktiskt har rätt siffror. Det är ju en normal mänsklig reaktion att man inte vill fara med osanning och tro på det andra säger. Men hos vissa psykopater finns inga sådana normala spärrar som hindrar.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 8. Aj, aj Jan Örsell! Man bör inte fara med osanning och inte heller okritiskt tro på det andra säger men man bör verkligen inte ställa psykiatriska diagnoser på någon enda människa enbart för att man tycker illa om någon. Diagnostisering kräver lång utbildning och gedigen erfarenhet och en ödmjuk inställning till medmänniskor. Att använda diagnoser som skällsord säger en del om dig men inget alls om den person som du så lättvindigt stämplar med en diagnos.

  Gunilla

  SvaraRadera
 9. Porotjenko stöds av Björklund
  Trevlig man det där..
  https://www.youtube.com/watch?v=ieM14B6T0po

  SvaraRadera
 10. Gunilla!

  Jag tycker inte illa om honom som person utan jag tycker illa om det sätt han uppenbarligen hanterar fakta på och en del av hans åsikter.

  Jag har inte satt någon diagnos på honom. Jag sa bara att "hos vissa psykopater finns inga sådana spärrar som hindrar". Det betyder inte nödvändigtvis att det är så i hans fall även om symptomen finns där och du och andra (inklusive jag själv) gör den kopplingen och ställer frågan om det är så. Jag har inte ens sagt att alla psykopater ens har den benägenheten. Bara att den finns hos vissa.

  Jag försöker att skilja på sak och person även om vissa inte förstår den ibland hårfina skillnaden. Jag själv är inte mer än människa heller och tappar ibland humöret och gör fel också. Det ska villigt medges. Ingen är perfekt.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 11. Det är dags att problematisera det
  här med att skilja på sak och person.
  Själv gör jag inte det.

  Men då bör jag göra det med omsorg.

  Roland

  SvaraRadera
 12. hej, nu har jag delat med mig på facebook av Jan Björklund-fadäserna (tack!!) - men varför hänger det envist med en bild på dig och några till i ett par röda TV-soffor?

  SvaraRadera
 13. Gudrun, du kan nog klicka bort bilden. vet inte varför just den bilden dyket upp.

  SvaraRadera
 14. "Porotjenko stöds av Björklund
  Trevlig man det där..
  https://www.youtube.com/watch?v=ieM14B6T0po"

  Problemet är att hela EU och alla svenska partier stödjer presidenten som ska bomba barnen och ta pensionerna

  SvaraRadera
 15. Jag har hittat en stor fin pistol.
  Som jag sköt två skott i luften med ... !

  Roland

  SvaraRadera
 16. Saken är den att Jan Björklund inte skulle arbeta med beslutsfattande om han inte kan hantera fakta. Vi är bra på olika saker och ingen kan allt. I en bättre värld så skulle han kanske likt sina föräldrar ha jobbat kvar i textilindustrin i Kinna där han kommer ifrån (om inte så gott som all textilindustri lagts ner). Eller något annat. Vi måste hjälpas åt. Hitta vår plats och vara nöjda med det (vilket hade underlättats av ett jämlikare samhälle). Bara för att jag är bra på att organisera samhället och hantera fakta (om jag nu är det) så betyder inte det att jag för den delen är bra på att föra ut budskapet (eller med dagens språkbruk att marknadsföra idéerna). Ska då de "goda" idéerna stanna hos mej av den anledningen och aldrig bli verklighet? Ingen är perfekt och vi behöver varandra om vi ska lyckas skapa ett bra samhälle. Jag behöver kanske hjälp och stöd och inte en massa osaklig kritik.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 17. Jan!
  "Jag behöver kanske hjälp och stöd och inte en massa osaklig kritik!"

  När den ödmjukheten finns hos oss båda, eller hos många / "alla"
  det är då som du kan börja skönja Nya Perspektiv!

  På vår planet har de funnits:

  De Äldstes Råd: Medlemmar var,
  Michail Gorbatjov och Nelson Mandela, och några till.

  Om många av oss saknar dem nog länge,
  så kommer några att inte kunna motstå frestelsen att träda fram.

  Åck du finns något som Lisbet surrar omkring.
  Nämligen en kollektiv brist som är jordmån för att individen träder som en del av kollektivet
  som skapar nya individer som inspirerar Kollektivet som stödjer varandra och som håller Djävulen utanför vår Ö i Korpilagen!


  SvaraRadera
 18. Förlåt, Lisbeth!

  SvaraRadera
 19. En skärgård är en kustnära arkipelag som domineras av smärre öar.

  SvaraRadera
 20. Framtidens Arkipelag är en kustnära värld som domineras av
  smärre självständiga öar.
  Öar som stödjer andra öar och
  som själva får stöd av andra öar.

  Omgivna av vattendroppar
  som håller oppe
  alla andra vattendroppar

  SvaraRadera
 21. Birger; Jag tippar att världen är galen.

  Tippar? Är det något du tvekar om?

  Roland

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.