måndag 3 november 2014

Natodebatten och läppglansmetoden

Nejdå, att Sverige går med i Natosamarbetet Partnerskap för fred innebär inte alls att vi närmar oss ett medlemskap i Nato. Inte alls, hur kan du tro något sådant?

Nejdå, att vi har tusentalet soldater i Natoinsatser innebär inte alls att vi närmar oss medlemskap i Nato. Är du konspirationsteoretiker?

Nejdå, att vi övar med Nato och är bäst i klassen när det gäller Natostandard innebär ju inte att vi närmar oss medlemskap i Nato! Hur kan du ens komma på tanken?

Nejdå, att Nato övar krigföring i Norrland innebär inte alls att vi närmar oss medlemskap i Nato. Du är ju helt löjlig i dina påståenden!

Nu när vi redan samarbetar med Nato och gör nästan allt som medlemmar gör vore det väl jättekonstigt om vi inte också satt vid bordet som medlemmar? Fattar du inte det??


Så har det låtit och så låter det.

När sedan SvD drivit kampanjen Sverige in i Nato genom att sprida krigshets, förvanska bilder, bluffa med rubriker, sprida rykten och låta skribenter hämtade från Krigsvetenskapsakademien uppträda som någon sorts neutrala och sakliga journalister  - vars utspel tas upp av annan media och därmed skapar "sanningar" som inte riktigt existerar - så är det inte konstigt att en opinionsmätning visar att antalet Natoanhängare ökar.

Strategin har lyckats. Burdust avslöjad av SvD:s egen rubriksättning:

Svenskarna har mjuknat i Natofrågan

Ovanstående rubrik - från maj förra året - kunde man ta del av när en opinionsundersökning, som SvD beställt, visade att 32 procent säger ja till medlemskap i Nato. Innan SvD kampanjjournalistisk (se nedan) var det 23 procent. Svenskarna hade således mjuknat. Senaste jag hörde att någon mjuknat var i en maffiafilm. Då hade en småföretagare mjuknat. Var tillräckligt uppskrämd, efter ett antal hot, för att betala avgift för att bli skyddad av mafioso.

Den ena artikeln avlöste den andra. Svenska Dagbladets Mikael Holmström, som inte bara är journalist utan även medlem av Krigsvetenskapsakademien, skrev artiklar ackompanjerade av krigsrubriker och som höjdpunkt en bild på ett ett ryskt plan som flyger rakt över Sverige. 
 
Visserligen befann sig ryskt flyg i internationellt luftrum, men varför vara noga med detaljer? Det ingår ju inte när det gäller att hetsa fram en opinion...

Ny höjd intog rapporteringen när SvD meddelade att ryskt spionplan spionerat Sverige inledde en stor svensk militärövning. Nu var inte övningen så vidare svensk trots att den hölls i Enköping. Amerikanska befäl – liksom en mängd andra NATO-soldater – deltog i övningen som omfattade 1 400 personer... Fast det var inte så kul att berätta. Det hade liksom förtagit lite av själva syftet...

Även Sverige signalspanar - eller spionerar för att använda SvD:s ordval. Eftersom svenska signalspaningsplan knappast spionerar mot Sverige så innebär en elementär analys att de "spionerar" på Ryssland. Ryssarna, och alla andra, vet det. Ibland tvingas svenska "spionplan" ställa in den regelbundna signalspaningen mot främmande makt. Häromåret krockade man med en fågel och fick vända.

Vad kan vi lära av detta? Jo, att medier lätt bli krigshetsens bästa vän. Och att kampanjen för svenskt medlemskap i NATO pågår med fullt ös.

Det är tillräckligt illa som det är, med ökad militär aktivitet från såväl Ryssland som Nato. Men det räcker liksom inte riktigt till...


Och så kom då u-båtsjakten där SvD visste mer än alla andra och Kungliga Krigsvetenskapsakademiens egen journalist Mikael Holmström kunde förtälja följande i rejäla rubriker och med övrig media svassande efter...


 
Skadad rysk ubåt söks i skärgården
  
Utifrån den rubriken kördes rykten fram som sanningar, rapporteringen blev underkastad underhållningens krav och journalister fick åka båt, helikopter och leka småkrig. Krigsreportern på SvD spred i vanlig ordning rykten, mycket väl kunnig om den så kallade läppglansmetoden - det vill säga hur opinion kan skapas genom att man skapar rykten som steg för steg förvandlas till "sanningar" som ligger till grund för vad människor kommer att tycka och tänka. Den som är intresserad kan ju ta sig några timmar och läsa hur hjärnan fungerar. Något som de mer sofistikerade hetsarna är väl medvetna om. (Begreppet Läppglansmetoden uppstod när Linda Skugge skrev att Björn Ranelid använde läppglans - vilket blev en sanning oavsett om han gjort det eller inte. Bilder fäster.)


PS! För ganska exakt ett år sedan...

... kunde man läsa i SvD:s pappersupplaga att ryskt bombflyg gjorde offensiva övningar vid Ölands södra udde. Det lät nästa som om man flög in över Öland, eller åtminstone i svenskt luftrum, vilket man den gången inte gjorde. Varför måla upp bilder när det räcker så väl att berätta som det är? Ja, ni vet svaret...

Hade man berättat hela historien hade man också redovisat att Sverige i samma veva övade tillsammans med Nato i det som kallas Steadfast Jazz -  till vilket Nato utarbetat ett krigsspel som går under namnet Skolkan, där Sverige spelar en central roll.

Nato hade nämligen utsett svenskt territorium för att skapa fiktiva länder som fick namnen Torrike (Svealand och delar av Norrland), Framland (östra Norrland)  samt Arnland som omfattade delar av Sydsverige. Man hade gett de olika "länderna" olika roller. Allt skedde till applåder från den svenska regeringen och socialdemokraterna, som varit överens om att Sverige skall ingå i NRF (Nato Response Force).

Nato övade helt enkelt hur man skall föra fram förstärkningar i och utanför Sverige.

Under de kommande åren ska Sverige för övrigt hålla åtta stridsberedda Gripenplan - med piloter och markpersonal - redo för Nato. Allt enligt en överenskommelse mellan den borgerliga regeringen och socialdemokraterna. I den försvarspolitiska journalistiken kopplas sällan den ryska aktiviteten ihop med Natos aktiviteter i Östersjön. Inte lär det bli bättre av att Sverige hyr ut Norrbotten för Natos krigsövningar. Ja, ni vet varför...

Självfallet vet ni också varför de stora medierna inte tog upp den lilla intervjun i gotländsk media för några veckor sedan.  HelaGotland  lyckades under rubriken "Vi gör likadant" få en intervju med Tomas Nilsson, platschef på flygbasen F17 på Gotland.

– Det skrivs mycket om att Ryssland beter sig aggressivt, men det är inte bara de som håller på. Vi gör likadant, även om vi kanske inte visar upp vår vapenbestyckning på det vis som ett ryskt militärflygplan gjorde för ett par veckor sedan. Men vi bedriver informationsinhämtning på bred front och går väldigt nära.

Varför framgår det inte att även Sverige är närgånget? frågar journalisten nyfiket och får svaret: "Vi vill väl kanske inte framstå som aggressiva. Kanske bör Försvarsmakten berätta mer om vad vi håller på med."

Tja, så är det kanske. Den ena signalspanar, den andre spionerar. Vem som gör vad beror på med vilka ögon man ser. Att en tidning som SvD skulle citera platschefen på flygbasen F17 är inte troligt.

Vidare i Natofrågan:


Den rödgröna regeringen planerar för övrigt att lägga en proposition i vår om det värdlandsavtal som den avsuttna regeringen gett Försvarsmakten i uppdrag att förbereda med Nato. Sverige skall kunna nyttjas för Natos infrastruktur vid övningar, kriser och krig. Detta, meddelas av ett antal experter, skulle kunna vara ett skäl till Rysslands ökande aggressivitet. Vad som är höna och ägget kan alltid diskuteras.

Miljöpartiets tidigare försvarspolitiker Peter Rådberg envisades i en intervju att det är fel att teckna avtal med Nato: "Ett närmande till Nato skulle öka konfliktytan mellan Nato och Ryssland samt öka spänningarna i Östersjön. Det är ett steg i fel riktning", säger han till SvD.

Försvarsministern i den rödgröna regeringen håller inte med Peter Rådberg.

Rådberg har emellertid slutat som riksdagsledamot och ersatts av Per Olsson i Försvarsutskottet - men denne Olsson, vald av sin valkrets, flyttades omedelbart till kulturdepartementet för att bli statssekreterare istället. Vem Per Olsson ersätts av i Försvarsutskottet vet jag inte. Ett strategiskt val kan man tänka sig.

Vem vill språkrören ha där - någon som kommer att motsätta sig värdlandsavtalet eller någon som är mjukare i det politiska hullet...? Ordförande i utskottet är Natoanhängaren Allan Widman (FP).43 kommentarer:

 1. "Senast jag hörde någon mjuknat var i en maffiafilm"

  Kallar du ja till EU 1994 för en maffiafilm?

  SvaraRadera
 2. Nejdå att det som saknas, är artikel fem i grundfördraget betyder inte, att vi snart är fullvärdiga medlemmar.
  Man tar steg, lite i taget. Nejdå det stämmer inte. Då skulle vi märkt det...

  Nejdå!

  SvaraRadera
 3. "Vad som är höna och ägget kan alltid diskuteras"

  För att det ska bli en kyckling krävs ett ägg. Utan ägg ingen höna. Ägget lades av den tidigare regeringen. Som låtit makten befrukta det... Med vilka anlag?
  Rena rysaren...

  Den rödgröna regeringen den lilla nyfödda kycklingen, endast en månad gammal, har ännu inte vuxit upp till en klok höna. Risken finns även att kycklingen är en tupp. En stridstupp! Kan vara lika illa som värsta stridshingsten.
  Maffiafilmen har inget slut.

  Det tar ett tag för kycklingar att bli höna eller tupp. Hur lång tid?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Tillägg: Vem denna Per Olsson ersatts av är intressant. En kvinna? Inte en nedtryckt med nedslagen blick i så fall, kan man hoppas.

  Har läst någonstans att tuppar är mer arroganta än unghöns. Att de är bullrigare, mer alerta och upprätthåller en upprätt hållning. De står alltså upprätt och kvittrar, medan honorna "hunker" ned med nedslagen blick och är tysta.

  Detsamma som att de (honorna) accepterar krig alltså...
  Om de inte är som hanarna... anpassade.
  Feminismen är död!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Sverige är ju redan med.
  Att bli fullvärdig (fullovärdig?) medlem är som att "komma ut" med att man polar med en älskarinna som hela världen vetat om sedan årtionden.

  SvaraRadera
 6. Jo, det är ju Tv4 och Novus som ligger bakom den där "undersökningen", eller heter det underrättelseoperationen,

  Vi bestämmer oss för att fråga 1000 personer, bortfallet är 70 %, så då måste vi fråga 7000. Men vi har inte råd att göra detta seriöst, så vi ringer eller smsar, men hur gör vi urvalet, av dessa 7000? och frågeställningen? kan man bara ställa frågan, nato eller ej, utan att ställa frågan i relation till Finland. Blir det ppen opi ionsbildning i frågan, dvs en rådgivande folkis, så bör nej-sidan vinna, i ett riktigt val, med i vart fall 70 mot 30. Dessutom vet alla att s och vp är mot, frågan r ju rätt löjlig, frågan är mer vad alternativen är.
  slw

  SvaraRadera
 7. Birger Schlaug med flera bortser från att senaste riksdagsvalet faktiskt signalerade en stärkt opinion för svensk alliansfrihet. Såväl de rödgröna som sverigedemokraterna motsätter sig svenskt medlemskap i Nato, från skilda utgångspunkter, visserligen, men faktum kvarstår. Därför lät regeringsförklaringen som den gjorde.

  SvaraRadera
 8. Fred och nästan alla vet att Sverige sedan decennier är med.
  Den svenska skenheliga modellen är sedan länge genomskådad.
  - Vi har kommit ut i vårt rätta jag.
  Enda vägen till långsiktig fred.
  /Aran

  SvaraRadera
 9. Tack för en ytterst angelägen text, Birger!

  Tack också till Lisbeth för en slående liknelse!

  Det finns en partiledare som i teve sa rakt ut något om att Sverige redan är med i Natos verksamhet, men inte får vara med och bestämma. Detta skulle antagligen kittla oss att tillåta även ett juridiskt medlemskap.

  Gt

  SvaraRadera
 10. Så platt, som SVT lägger sig för SvD:s krigshets, visar väl att vår statstelevision långt ifrån skulle vara besatt av V- och MP-sympatier.

  Gt

  SvaraRadera
 11. Att gå med i NATO är väl ungefär lika klokt som att ställa sig under en gran då det åskar.....

  SvaraRadera
 12. 10:40 - nejdå, jag bortser inte från det, jag diskuterade glädjen hos bland annat SvD över den framgång man haft i sin kampanj - den kampanj som drivs av den enda försvarspolitiske journalisten i svensk media. Det är ju inte bara militären som fått rusta ner (vilket jag uppskattar) utan än mer medierna som rustat ner så pass att det saknas såväl journalister som resurser att på ett kritiskt sett betrakta de uppgifter som försvarsmaktens närmare 60 informatörer levererar.

  SvaraRadera
 13. Jan Scherman om Försvarsmaktens informationsövertag över medierna:
  http://www.svd.se/naringsliv/marinen-mot-medierna-spel-mot-ett-mal_4056627.svd

  SvaraRadera
 14. Precis, det saknas journalister och resurser. Kritiska journalister en förutsättning för demokrati. Demokratier förvandlas lätt till diktaturer.
  Frågan vad är hönan och vad är ägget? Är de okritiska för att det saknas resurser. Är de arbetslösa för att de är kritiska? Eller både och.

  Hurra? för den digitala revolutionen.

  SvaraRadera
 15. Gt, Schlaug skrev "eller någon som är mjukare i det politiska hullet...?"

  En kvinna! tänkte jag då. Först...
  Men ingen kan på allvar påstå att feminister av idag kan mäta sig med Elin Wägner och hennes "systrar"...
  Det är sorgligt! och får mig att börja tvivla på att Evolutionen går sakta framåt.

  Eller inte...
  Är rötter ruttna så riv upp dem! Inte som t.ex. Annie Lööf (C) gör dvs. betraktar en grön växt, krafsar lite på den och tror att den är kärnfrisk, bara för att den är grön.

  Det är väl bara att krasst konstatera, att det är omvälvningstider. Bara att hänga med alltså.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 16. Det är rätt otroligt att tidningar som spyr ut alarmistisk krigspropaganda i en omfattning som fått goebbels att blekna har mage att utmåla ryssland som hot.

  Krig startas i allmänhet pga olja eller andra naturresurser och när tyskland importerar 70% av naturgas från ryssland vore det lika smart för putin att invadera något europeiskt land som om en guldsmed skjutit sina egna kunder.
  ..
  "Självklart vill folket inte ha krig. Men i slutändan är det landets ledare som avgör politiken, och det är alltid en enkel sak att dra med folket, om det så är en demokrati, en fascistisk diktatur, eller ett parlament, eller en kommunistisk diktatur. Röst eller ingen röst, folket kan alltid fås att lyda ledarna. Det är enkelt. Allt man behöver göra är att säga åt dem att de håller på att attackeras, och fördöma pacifisterna för brist på patriotism och för att utsätta landet för en större fara. Det fungerar på samma sätt i vilket land som helst."
  Hermann Göring
  ..

  Detta kunde väl lika gärna skrivits av vissa propagandister på Svd, DN, Expressen eller Aftonbladet

  SvaraRadera
 17. Vi borde definitivt bjuda in Ryssland att öva i Sverige, på samma sätt som Nato. Om man släpper till åt ena hållet måste man väl göra likadant åt andra? Ryssland kan ju dessutom garantera vår säkerhet, det visar de ju i flera sammanhang.
  Tydligen har de fått uppdraget att övervaka och garantera säkerheten för de som röstar i Ukraina idag. Jag är säker på att Nato-ledaren USA inte erbjuder till exempel Kanada denna service.

  SvaraRadera
 18. Man behöver inte "släppa till" alls om man inte har en karriär som prostituerad som mål.

  America's Coup Machine: Destroying Democracy Since 1953

  Meet the Americans Who Put Together the Coup in Kiev

  SvaraRadera
 19. Moderaternas gå-med-i-nato-strategi har varit uppenbar väldigt länge tycker jag.

  Har förundrats av bristen på verklig analys och kritik.

  Sover alla eller , TUT TUT HALLÅ!!!

  alla sover..


  SvaraRadera
 20. Jag vill inte oroa någon ...
  och tittar just nu på ett stapeldiagram som
  omfattar Jordens totala rustningskostnader.

  och just nu på, Korsbärningen en
  målning av Hieronymus Bosch.

  Jag vill oroa alla makter !!!

  Roland  SvaraRadera
 21. 03:35. Är M verkligen värstingen av de partier som vill dra in oss i Nato? Jag trodde det var FP.

  Gt

  SvaraRadera
 22. "Jättebra inlägg av Schlaug!" - så skrev Maja Lundgren i dag på sin blogg 'Cronache di Maja' under sitt inlägg där - av onsdagen den 29 oktober - 'Den naturliga utvecklingen"...

  SvaraRadera
 23. Som motvikt till västs krigshets rekommenderar jag Putins eminenta tal i Socchi härförleden:
  http://futurefastforward.com/images/stories/financial/PutinSpeechAtTheValdaiClub.pdf

  SvaraRadera
 24. En bonde med tre söner gick över till sinn granne,
  som bara hade en son och förslavade dem.
  Dumheten OCH Girigheten och medlöperiet
  har skapat en galen värld.
  Om Vi vägrar att förstå att
  klimatförändringar bara är en av alla
  galenskaper som vi drabbas så kommer vi att lösa små problem
  medan andra tornar upp sig och blir olösliga.

  Det var en gång ett samhälle i norra Sverige som var på väg att bli något som
  skulle kunna vara en förebild för världen, men sedan kom alla Ni Idioter och förstörde alltihopa!

  SvaraRadera
 25. En bonde med tre söner gick över till sin granne,
  som bara hade en son och förslavade dem.
  Dumheten OCH Girigheten och medlöperiet
  har sedan dess skapat en galen värld.

  SvaraRadera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 27. Makt och rätt är oupplösligt
  förbundna med varandra.

  Då krävs, bra mycket extra för att
  utmana den förhärskande makten så att den inte gör fortsatt liv på jorden omöjligt.

  Roland

  SvaraRadera
 28. På ena sidan så står det SJ-pallar på taket.
  Över alltihopa så står Makterna.
  På andra sidan står en syster som
  visar mig att, vi har en uppförsbacke framför oss.

  Hur gör jag/vi nu då?

  Roland

  SvaraRadera
 29. Vaddå vi gör likadant? Har du hört om något grannland som kränker Rysslands territorium? Snacka om att framföra fakta enbart för sin egen sak. Skäms Birger.

  SvaraRadera
 30. Vår militär som inte tycks bry sig så mycket om svenskarnas demokratiska rättigheter spionerar på ryssland för usas räkning:

  USA hyllar FRA:s ryss-spionage
  USA ser FRA som en ledande partner för att spionera på ryska ledare. Det kan SVT Nyheter nu avslöja med hjälp av dokument som visselblåsaren Edward Snowden läckt från amerikanska nationella säkerhetsmyndigheten NSA.

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/fra-spionerar-pa-ryssland-at-usa

  Det är rätt tydligt vem som ska skämmas och det är inte birger.
  SvaraRadera
 31. Brukar man inte kalla det militärjunta när militären inför övervakning av sina egna medborgare?

  "En militärjunta är en form av regering, ofta i en militärdiktatur, där en grupp av officerare har den högsta politiska makten."

  Det är helt tydligt att inte medborgare bestämmer vår utrikespolitik när vi måste manipuleras genom hysteriska ubåtspsyops och militären sätter en utländsk stormakts makts intressen framför våra.

  Media ska granska och militären ska försvara. Nu sysslar media med manipulation och militären har blivit ett svenskt blackwater redo att rycka ut för saudiska och amerikanska oljemiljardärer.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu en knäppgök som rycker in för den ryska propagandamaskinen

   Radera
 32. Antag att Ryssland skulle slå en järnring kring USA:s gränser. En motsvarighet till Nato-länderna som håller på att inringa Ryssland. Skulle det framkalla rubriker i våra medier?

  SvaraRadera
 33. Jorden saknar inte Sverige men saknar röster som gör Jordens framtid möjlig genom att
  skapa kulturer som gör Jordens framtid möjlig, genom att skapa ett globalt rättssystem som försvarar små kulturers rätt att som
  förebilder, få finnas!

  SvaraRadera
 34. Jorden saknar inte Sverige men saknar röster
  som gör Jordens framtid möjlig genom att
  skapa kulturer som gör Jordens framtid möjlig,
  genom att skapa ett globalt rättssystem som
  försvarar små kulturers rätt att som förebilder, få finnas!

  SvaraRadera
 35. Jorden saknar inte Sverige men saknar röster
  som gör Jordens framtid möjlig genom att
  skapa kulturer som gör Jordens framtid möjlig,
  genom att skapa ett globalt rättssystem som
  försvarar små kulturers rätt att som original och som förebilder, få finnas!

  SvaraRadera
 36. Hur kan du vara förvånad Birger, över att många ser sig om efter NATO-medlemskap när säkerheten i Europa de facto är allvarligt rubbad de senaste åren? Hade inte riksdagsmajoriteten och du själv tjatat om nedskärningar och noll hotbild, så hade vi fortfarande haft ett hyfsat eget försvar och värmplikten kvar. Nu är vår egen kapacitet nere i 10-15% av tidigare nivå. Snyggt jobbat av alla pacifister och törnrosasovare. frågan är nu: Vill ni fortsätta sänka försvarskostnaderna? Jag vill lika lite som du se oss under NATO-flagg, men vi måste ha ett eget slagkraftigt försvar inkl samhällstjänst för både män och kvinnor i åtminstone ett halvår från 18 bast.

  SvaraRadera
 37. Varför måste vi ha ett beväpnat försvar? För jag antar att du menar ett försvar mot just ett anfall, inte ett försvar mot att vi ska bli anfallna.

  Är det viktigare att skydda sig mot anfall än att förebygga anfall?

  För mig känns det självklart att man borde satsa på att inte bli anfallen alls. Kanske är det en generationsfråga. Jag går hellre till grunden med ett problem än att bota symtomen. Känns förnuftigare att förändra ett skadligt beteende än att stoppa i sig ett piller som gör att man inte lider av problemet.

  För övrigt kan man fråga sig vad procenten har för betydelse. Även här borde man väl snarare utgå ifrån vad som behövs än ifrån hur saker har sett ut. Detta tycker jag borde införas för allt. Hur mycket slösar inte vi bara för att inte få mindre resurser nästa år? Skatten borde väl justeras efter vad vi behöver, förutsatt en förnuftig syn på vad vi behöver och borde satsa på.

  SvaraRadera
 38. Hur kan du vara förvånad Birger, över att många ser sig om efter NATO-medlemskap när säkerheten i Europa de facto är allvarligt rubbad de senaste åren? Hade inte riksdagsmajoriteten och du själv tjatat om nedskärningar och noll hotbild, så hade vi fortfarande haft ett hyfsat eget försvar och värmplikten kvar. Nu är vår egen kapacitet nere i 10-15% av tidigare nivå. Snyggt jobbat av alla pacifister och törnrosasovare.
  ---------

  Det var för fan inte "pacifister eller törnrosasovare" bakom omstruktureringen av försvaret.

  Försvaret ombildades för att vara en insatstyrka just åt NATO.

  NATO som främst sysslar med amerikanska imperialistprojekt som just Ukraina.

  Meet the Americans Who Put Together the Coup in Kiev

  Part II: Meet the Americans Who Put Together the Coup in Kiev

  SvaraRadera
 39. För mig känns det självklart att man borde satsa på att inte bli anfallen alls.
  --------

  Precis, så att just INTE gå med i Nato är kanske säkrare då om man inte vill bli avskjutningsramp för Natomissiler riktad mot Moskva så ryssarna får en anledning..

  Finns det någon Natoanhängare med några som helst intellektuella förmågor eller är det enda de är kapabla till ljuga, vara hysteriska och uppfinna öknamn på politiska motståndare?

  SvaraRadera
 40. Vad vi borde istället är att göra oss av med gestapo FRA som både riskerar svenskars säkerhet genom att spionera åt en främmande makt och dessutom saboterar källskydd åt visselblåsare, undersökande journalistik och är så långt ut i totalitära träskmarker man kan komma.

  SvaraRadera
 41. Ännu en knäppgök som rycker in för den ryska propagandamaskinen
  ------------


  Det är inte ryssar som ockuperat våra tidningar och spyr ut lögner det är säkert i alla fall.

  Ge att lögiskt grundat argument för Natoanslutning istället för passivt aggressivt insinuerande.

  Kan du det?

  SvaraRadera
 42. Varken de som luras
  eller de som är lurade
  Varken de som förslavar
  eller de som är förslavade
  varken de som är utbildade
  eller de som är okunniga
  varken de som fördummar
  eller de som fördummas
  varken de som osynliggör
  eller de som är osynliggjorda
  Endast de som har en trappa opp
  kan ge oss som saknar hopp, HOPP.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.