söndag 9 november 2014

Muren föll inte, den revs.

Tänker på mannen i karmstolen en dag som denna. När Mannen i karmstolen gick på toaletten började de andras röster att  leva - för att stelna när han åter satte sig i karmstolen för att lyssna att inget ont ord yttrades om regimen i Östtyskland. År efter år samma sak. 

Familjeföretaget importerade en del termometrar från Östtyskland, mannen i karmstolen var kommunistpartiets vakt när tyskarna åkte till Stockholm för att förhandla med min far. Så rivs muren, sten för sten. Utan våld. Av människor som gjort motstånd så länge. Karmstolen blev plötsligt tom därhemma. Men då hade jag flyttat hemifrån, åkte ändå dit för att uppleva hur det var att prata med tyskarna utan man i karmstolen. Det lät annorlunda, man kunde till och med skratta. Ett handslag var ett handslag. Sen kom den nya vardagen, och jag förstår att man så småningom slutade skratta. Allt blev visserligen annorlunda, men ändå sig likt. Jag förstår inte vad det var som satte sig i den där karmstolen, men nåt var det, det nya systemets väktare utan leende. 

25 år sedan muren revs. Nu byggs det nya murar. 3000 lik i Medelhavet bara i år. Med demokratins goda minne.

6 kommentarer:

 1. Det är en hård värld, man skulle ju behöva upptäcka ett nytt Amerika. Att folket flyr från Syrien är ju faktiskt oljans fel, under de underbara oljeåren hade majoriteten av syrierna ett välstånd med jobb och god utbildning, möjlighet till importerad mat. I takt med minskad oljeexport har ekonomin rasat och religionen blivit slagträ i krisens spår. Syrien behöver ju minska sin befolkning till före oljeårens nivå för att klara sin försörjning. Fler flyktingar kommer i takt med Peak oil från fd oljeländer.

  SvaraRadera
 2. Bollibompa!

  Precis! Men vågar någon politiker någonsin någonstans ta tag i den känsliga frågan om befolkningstillväxten? Blir de i så fall kvar i politiken eller röstas de bort? Inser ens de ekonomiska tillväxtkritikerna (de få som finns) att befolkningsmängden är en del av tillväxten? Inser de att flyktingmottagandet är en del av problemet? Att "ynka" hundratusen flyktingar per år till Sverige innebär att bara hälften så många barn kan födas här om vi i Sverige ska hålla nere vår befolkningen på dagens nivå? Det handlar inte bara om medmänsklighet eller rasism utan om att inse att det faktiskt finns rent fysiska begränsningar som inte kan ignoreras i all evighet. Att vara realist. Det handlar ju inte om ett enstaka år utan om ständigt ökande flyktingströmmar. Man måste ta tag i grundproblemen och inte bara hantera symptomen i form av flyktingar. Vad är det för fel med att stödja de länder i närområdet som ändå måste ta det stora antalet flyktingar och samtidigt stödja en demokratisk och hållbar utveckling i deras hemländer? Varför måste de flytta ända hit? Tankar från något så ovanligt som en flyktingkritisk socialist. Kan det vara så att jag tänkt till och är ärlig eller har jag fel? Och vad ska en sådan som jag egentligen rösta på?

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 3. https://www.youtube.com/watch?v=zIYu4EHq0Lo

  SvaraRadera
 4. Kapitalismens sanna ansikte knappast bättre än kommunismen. http://www.svtplay.se/video/2459342/rovarna

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 5. Och en mur byggd på annans mark illegalt och ganska bortglömd?

  by banksy on the apartheid wall in palestine banksy is a street

  http://www.theguardian.com/arts/pictures/0,,1543331,00.html

  SvaraRadera
 6. Muren revs men inte av dem som höll upp den med handelsrelationer som gynnade väst.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.