fredag 14 november 2014

Lite trött på gammelvänsterns syn på barn...

På väg till Nyhetspanelen (SVT, Gomorron Sverige, 07:40). Går genom ett höstigt Östermalm, funderar på klassklyftor, känner mig vänster i den frågan, vore väl konstigt annars med tanke på att jag som språkrör i MP en gång skrev i antologin Den nya klassamhället. Här på Östermalm finns också det gamla klassamhället kvar.

Fördelen med demokrati är att man får bli offentligt trött på åsikter som framförs även av sådana man för det mesta tycker har bra åsikter. Jag blir ofta trött på de åsikter som framförs av gammelvänsterns vapendragare. Inte minst när det gäller barn och barns liv.  Retar mig på en ledare i ETC. Så sittande på Karlaplan passar det väl bra att skriva om just det.

Många i gammelvänstern - som sannerligen också omfattar yngre tänkare - anse att biologi är helt ointressant om det medför att socialt och kulturellt betingade vänsteråsikter blir ifrågasatta. Men nu är det så att vi i grunden är biologiska varelser förutom att vara sociala och kulturella varelser. (Jag tycker mig dessutom finna förakt för naturvetenskap när sådan kunskap råkar stå i vägen för en del ideologiska ståndpunkter i gammelsocialistisk anda.)

Utifrån detta har jag tidigare skrivit hur absurt jag tycker vänstern är när man slåss för "nattdagis" med motivet att man skall erbjuda småbarnsföräldrar - främst ensamstående mammor - möjlighet att jobba på oregelbundna och obekväma arbetstider. Märk ordvalet: erbjuder! Samma ord som jägare använder när rådjuret vänder långsidan till... rådjuret erbjuder sin långsida. Samma ord som patron en gång i tiden använde för att i ren "godhet" tvinga fattigt folk till arbete vars resultat patron själv tog hand om. Samma ord som verkstadsföreningen - föregångaren till Svenska Arbetsgivarföreningen och Svenskt Näringsliv - använde när de "fortsatte erbjuda" arbetare 48 timmars arbetsdag istället för att de skulle få sänkt arbetstid som bara skulle nyttjas till improduktivt "arbete i koloniland och dylikt".

Vi vet precis vad som händer med många av dem som jobbar oregelbundet och på nätter: de drabbas i mycket högre utsträckning av klassiska klassjukdomar. Det är detta vänsterfolket erbjuder. Hade man haft någon som helst ryggrad i dessa frågor hade man tagit kamp för att inte minst ensamstående mammor skulle slippa den typen av arbeten som kräver att man får tillgång till dagis dygnet runt. Men det gör man inte. Man är nästan lika mentalt begravna som borgarna i den intellektuellt undermåliga arbetslinjen och den ekonomism som präglar samhället.

Kanske fattar man det inte. Kanske agerar man omedvetet som nyttiga idioter. Fast ibland undrar jag...

I en ledare i ETC markerar Nabila Abdul Fattah mot de som kritiserar förskolan för barn under två år. Utan ett ord problematiserar hon att barn under två år kan få tvingas vara på förskolan i uppåt tolv timmar per dygn... Allt enligt Nabilas egen tidsberäkning som bland annat inrymmer "att pendla tre timmar om dagen till och från jobbet och att behöva varje minut som förskolan har att erbjuda".

Den som kritiserar detta förhållande anklagas för att "skuldbelägga föräldrar" och "skuldbelägga förskolepersonalen". Hela ledaren går ut på hur illa det är att ifrågasätta tingens ordning utifrån att man då skuldbelägger... Så in i helvete gammalvänster!.

Resonemanget är fullständigt orimligt. Låt oss nu säga att det faktiskt är så att det inte är bra med långa dagar på förskolan för små barn - ska man då inte få uttrycka det?

Om det nu faktiskt finns en del som talar för att det kan vara problem med anknytning bör man då inte istället för att prata om skuldbeläggning av föräldrar och förskolepersonal ställa krav på politiker och det politiska system som bygger på en absurd arbetslinje?

Varför gammelvänsterns röster så ofta går hand i hand med den råbarkade kapitalismens ekonomistiska syn på människan är en fråga som kan förvåna - om man inte förstår att båda grupperingarna mest av allt ser människan som verktyg för att upprätthålla system som kräver ekonomisk tillväxt oavsett hur.

Nabila hävdar vidare att debatten känns så svensk "i den bemärkelsen att man tror att endast föräldrar är de som kan ge barn kärlek och trygghet". Ett minst sagt konstigt påstående för ett land där redan Alva Myrdal skapade en norm där "barnstugor" och sedan dagis och förskola blivit normalitet.

Däremot har Nabila förstås rätt i att det i en del andra länder finns en större krets av släktingar, vänner och närboende som utgör vardagen för små barn. Ofta i länder där det inte finns förskola på det sätt som det gör i bland annat Sverige. Den stora kretsen av anhöriga började försvinna i Sverige när gamla tiders storfamiljer upplöstes, än mer när flyttlassen började gå och vi fick en modell när generationer alltmer levde åtskilda.

"Allt jag egentligen vill ha är en hälsosam och fördomsfri diskussion om barnuppfostran" skrivs i ETC:s ledarskribent. Jo, det vore ju bra. Men om den diskussionen skall rymmas inom den bur där ekonomismens syn på människans uppdrag här i livet - arbeta, konsumera, producera, var duktig idiot i det ekonomistiska hjulet -  är vi illa ute. Låt mig ta ett exempel på hur det kan gå till när vänstertänkare lägger förslag:

Maxtaxan på dagis", som genomfördes efter valet 1998,  hade som mål att föräldrar skall låta sina barn vara längre tid på dagis/förskola så att de skall kunna arbeta mer och därmed bidra till en ökad ekonomisk tillväxt - som bieffekt kunde man ju dessutom pressa fram mer tillväxt genom att en ny marknad för hemnära tjänster skapades medan småbarnsföräldrarna sprang som råttor mellan hem, dagis, jobb. Maxtaxan handlade  inte om barnens bästa. Det handlade om systemets bästa.

Vi borde införa maxtid på dagis, och se till att småbarnsföräldrar kan gå ner i arbetstid. Genom t ex rejält höjt grundavdrag, finansierat genom högre skatt på inkomst av kapital. Det är nog det vi borde diskutera.

PS1!
Apropå erbjudande av nattdagis... Forskning visar inte bara på ett samband mellan sömnbrist och fetma, utan också att dygnsrytmsstörning leder till sämre ämnesomsättning, minskad insulinproduktion och ökad risk för diabetes. Såldes gamla hederliga klassjukdomar.

Och var så säker, det är inte vi med goda inkomster och goda fria arbeten som lär åka på dem. Det är inte ens kommunalråden. Dessa skriver således att nattöppen förskola ”möjliggör för fler kvinnor att kunna jobba obekväma arbetstider, vilket leder till en högre inkomst och bättre pension”. Vad är det för arbetarrörelse vi försetts med i detta land?

• Först ställer man sig bakom en pensionsreform som innebär att pensionerna sänks medan pensionsmäklare och fondägare kan skära guld med täljkniv på pensionsmarknaden.

• Sedan ser man till att låginkomsttagare betalar löjligt hög skatt på sin inkomst, medan höginkomsttagare kommer allt mer lindrigt undan.

• Slutligen vägrar man sänka arbetstiden – vilket leder till att arbetslösheten blir så hög att kvinnor med små barn ska jagas ut på nätterna för att kunna försörja sig.

Skälet till allt detta är att gammelsocialister låter idén om den eviga tillväxten väga tyngre än människors livskvalitet och värdighet. Man har fastnat i tillväxtmanin. Man hjälper Svensk Näringsliv att reducera människan till en produktions- och konsumtionsvarelse vars uppdrag det är att hålla igång ett ekonomiskt hjul som ska snurra fortare och fortare. Dygnet runt.

 
PS 2! 
Man kan ju bli trött på andra än vänsterdebattörer - vilket nog framkommit på den här bloggen... Eva Rusz tillhör de som kritiserar att barn under två år överlämnas till förskolan. Det är ingen sans på självförhärligandet där heller, på sin hemsida meddelar hon: "Jag är ledande expert i relationsfrågor sedan tio år tillbaka". Ingen ödmjukhet där inte, närmast lite psykopatiskt utrop. Som sagt man blir trött...

54 kommentarer:

 1. Fascinerande hur de som kritiserar "vänstern" alltid gör detta till en synnerligen bred grupp. Det är allt ifrån en rent socialdemokratisk politik så som pensionsreformen, till något som miljöpartiet deltog i med liv och lust så som maxtaxan i barnomsorgen. (Maxtaxa var att lura folk att det var något bra, det gynnar givetvis de med mest pengar, som de flesta andra "tak" och maxtaxor.)

  Att citera kvantitativ metod och lite korrelerande på systemrespons som vetenskap är bara en sorts härskarteknik. Envariabelstudier i ett multivariat universum kan aldrig vara rätt annat än av en slump, det är matematisk verklighet. Så att citera sådant handlar mer om att du vill att det skall vara sant.

  Samtidigt försöker du antyda att förslag som underlättar att leva i den nuvarande ordningen inte kan kombineras med arbete för förändring av samhället i stort. Om du resonerade så emot ditt eget parti skulle analysen, om du är konsekvent, inte bli nådig.

  Ovanligt vimsigt inlägg, med en blandad kompott och man kan inte undvika tanken att något i allt detta påverkar dig starkt känslomässigt. Vad menar du egentligen med "vänstern"? Är det vänsterpartiet, socialdemokraterna eller miljöpartiet?

  Som vänster anser man givetvis att föräldrar skall ha mer tid för barnen, och där är vänstern mer konsekvent än MP, som slirar på målet med en kompromiss.

  Kvar finns egentligen bara det där om möjligheter till barnomsorg som verkar göra dig fly förbannad och slå vilt omkring dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som vänster tycker du barnen skall skickas till barnhem för att bli bättre människor. Tycker du inte det, har du någon hemmasnickrad variant av vänster där du valt ut, för dig, passande godbitar. Oj vad du kommer bli förvånad.

   Radera
 2. "Lite trött på gammelvänsterns syn på barn..." och på kvinnor.
  SVT Nattarbete ökar risken för bröstcancer väldigt mycket.

  Lite trött på gammelvänsterns syn på barn, kvinnor och män. Sömnrytmen rubbas och risken för flera sjukdomar ökar.

  Men vad gör vi med de gamla dementa som irrar runt i korridorer ensamma i natten?

  SvaraRadera
 3. Svaret på frågan om vad vi gör med de gamla dementa, som irrar runt i korridorer ensamma i natten... Är svaret att vi låter invandrare till stor del lösa den olösta frågan? Väldigt Många invandrare världen över jobbar natt...
  Lite trött på gammelvänsterns? syn på invandrare och på deras föräldrar.

  Men vi har svaret arbetskraftsinvandring. Den som MP och Alliansen kom överens om.

  SvaraRadera
 4. Fin text - bra att göra skiljelinjer mot det som inte är så lyckat med vänstern.

  SvaraRadera
 5. Birger!

  Är du nyvaken? Nu får du väl ändå skärpa till dej en aning. Det du kallar för "gammelvänstern" eller "gammelsocialism" har ju inget med gamla socialistiska ideologier och arbetarrörelse att göra.

  Det är ju ett resultat av den nya feministvänstern som helt glömt bort allt vad socialism heter. Den extremfeminism som jag varnat för och som tagit över så till den milda grad att många i V-partiet idag är experter på genusvetenskap men inte ens kan svara på vad socialism är.

  Jag har själv erfarenhet av denna extremfeminism som inte tål att ifrågasättas utan tystar all kritik med sitt råa manshatande och vi och dem tänk. Detta har absolut inget med verklig socialism och arbetarrörelse att göra och har förvridit hela det nuvarande V-partiet till oigenkännlighet. Hur en sådan i grunden högerextrem rörelse kunnat ta sig in i och ta över ett socialistiskt parti är för mej helt ofattbart. Att man inte sett alla de symptom som man så föraktfullt hatar hos högerextremismen och anklagar SD för när just samma sak inträffar på hemmaplan i det egna partiet.

  Detta vi och dem tänk. Självförhärligandet och ett kollektivt skuldbeläggande på andra. Odlandet av hat och motsättningar mellan grupper. Nedtystande av meningsmotståndare och all kritik. Fabricerande av tvivelaktiga fakta och uppblåsandet av extremfall som varande vardagsmat när riktiga fakta saknas och det gynnar "den goda saken". Våldsbejakandet förtäckt under "självförsvars" argumentet. Den enda skillnaden är vilka grupper det handlar om. I vanlig traditionell högerextremism är det ras som utgör grunden för detta hat medan det i extremfeminismen är kön.

  Denna nya "feministvänstern" kan jag inte ta i försvar och vad de uträttar men ställer mej ändå frågan om de punkter du tar upp har någon sanningshalt.

  Har V-partiet verkligen varit med på och varit drivande vid införandet av det nya pensionssystemet?

  Har verkligen V-partiet sett till att låginkomsttagare får betala "löjligt hög skatt på sin inkomst, medan höginkomsttagare kommer allt mer lindrigt undan."?

  Har V-partiet inte tvärtemot vad du säger varit drivande i just frågan om arbetstidsförkortningen?

  Det finns faktiskt fortfarande verkliga socialister i det partiet som försöker driva en socialistisk politik till skillnad från andra.

  Nä du Birger! Skyll på de som är verkligen i så fall är skyldiga och kom inte med orättvisa beskyllningar grundade i ditt kommunist hat och din blåögda tro på allt som kallas feminism.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 6. Birger, stolt över att känna dig! Nyhetspanelen var så bra! Varför kan inte mp idag?????
  M.

  SvaraRadera
 7. Jan, du kan väl inte beskylla maxtaxans fader Göran Persson för att vara feministvänster....

  SvaraRadera
 8. Det handlar inte om vänster eller höger. Blir så trött... Att "gammelvänstern" vill lösa barnomsorgen kosmetiskt, handlar om så mycket mer. De vill i alla fall försöka göra något. "Lösa" den ensamma mammans problem. Ingen kan göra allt, alla kan göra något. Som "ibland" leder helt fel...

  Bra Birger att du i morgonsoffan sa, att fler EU länder måste ta sitt ansvar för flyktingar. Det kan Löfven klämma fram med. Men vad säger då MP och Alliansen?

  Löfven har uppträtt förvirrat. Minst sagt. Han får framföra en politik, han egentligen inte står bakom. Det gäller inte bara klimatmålen.

  Det behövs bra villkor för arbetskraftsinvandrare. Det har både Löfven (S), V och LO redan sagt. Men de tvingas acceptera MP:s överenskommelse med Alliansen i migrationsfrågor.

  Det handlar inte bara om flyktingar. Som förväntas komma fort ut i arbete. Med hemska upplevelser i bagaget och trötta kroppar och själar. Många förväntas jobba natt inom t.ex. transport.

  Vi måste ta vårt ansvar när det gäller arbetskraftsinvandring. Tala med det övriga EU om att vi alla ska ta ansvar. Samt om det inte görs, ska det stoppas säger LO. Eller sa... Nu är de tysta.

  Hur ska man se till att förhindra nattarbete och se till att folk arbetar under drägliga villkor? Med folk menar jag alla inte vissa grupper. Vi får inte glömma alla ska med.

  Hörde på nyheterna att i en förskola är hela den ordinarie personalen sjukskriven för psykisk ohälsa. Det gäller arbete på dagtid... För stora barngrupper, upp till 11 barn på en anställd. Det är inte hållbart.
  Men politikerna vill inte lagstifta.

  Ser med förtvivlan det på mycket nära håll. Hur kommer barnen som växer upp idag att må? De som förväntas att i framtiden hålla karusellen igång.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. Det finns en uppfattning där vi tror oss kunna bedömmma allt, alla slags företeelser - kallas demokrati.
  Demokrati medför demagogi - påtvingar de som anses som mindre vetande in i ett system för att tjäna systemet.
  Demokrati är ett politiskt system som används av politiker som i många fall inte ser längre än näsan räcker - ändå ska de bestämma vad människor ska tänka och hur de ska leva.
  Christer

  SvaraRadera
 10. Instämmer helt Christer.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 11. Kan det verkligen vara samhällsekonomiskt lönsamt.

  Minimilön, nedsatt hälsa osv.
  Kostnaden för samhället att ha nattöppet dagis är ju rätt så stor...

  Något feltänk i kedjan här...

  SvaraRadera
 12. Anonym 08:53!

  Jag beskyller inte honom för att vara vänster alls. Lika lite som jag beskyller "feministvänstern" att vara väster heller. Det är ju det som är problemet att det som inte är vänster ändå kallas vänster och att den verkliga vänstern därmed blir beskylld för en massa som inte har med vänsterpolitik att göra. Precis som vissa kritiserar demokratin för att vi har ett odemokratiskt samhälle. Det är åsikterna som gör en vänster eller inte och inte vad man själv eller andra kallar en för.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 13. Jan Örsell, Vad menar du med att vissa kritiserar demokratin? Att demokrati är ett politiskt system, som används av politiker som inte tänker längre än näsan räcker. Är det att kritisera demokratin? Att man inom "demokratier" talar till folk som om de vore idioter, är det bra? Vi lider ju av ett enormt demokratiunderskott. Ska vi då inte kritisera demokratin?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 14. Christer!

  Så bara för att vissa saker är svåra så ska vi inte ens försöka att styra någonting utan bara låta saker bli som de blir? Ingenting blir väl bättre av det? Är det något fel på demokratins utformande så får vi väl i så fall vara med och utforma den bättre. Eller vill du ha diktatur istället? Det blir väl inte bättre? Sådant tanklöst gnällande kan vi klara oss utan. Det tar oss inte ett enda steg framåt.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 15. Christer, demokrati innebär att du får tänka och tala utan att få huvudet avskuret. Jag blir lite illa berörd av demokratiförakt hos såväl de som offentligt hyllar demokrati, som de som inte förstår demokratins motsats.

  SvaraRadera
 16. Hönan eller ägget kom demokratin först eller kom det odemokratiska samhället först? Demokratin har stora brister men är för närvarande det bästa vi hittills uppnått. Synd att det raseras. Nog kunde vi ha byggt bättre.

  SvaraRadera
 17. Lisa (förskollärare)fre nov. 14, 10:14:00 fm

  Aldrig har så många barn gått så många timmar och börjat så tidigt på förskola.
  Aldrig har så många högskoleutbildade pedagoger och experter varit inblandade i våra barns liv.
  Aldrig har vi haft så många diagnostiserade barn i våra skolor.
  Aldrig har PISA- och kunskapsresultaten varit sämre.
  ---
  Aldrig har våra barn varit mer upplysta om omvärldens konkurrens och vilka krav detta ställer på dem.
  Aldrig har vi sett så många ungdomar som tappat livsgnistan och framtidstron.
  Aldrig har vi sett så mycket psykisk ohälsa.
  Aldrig har våra ungar mått sämre.

  SvaraRadera
 18. Jan har uppenbarligen ett horn i sidan som svider än. Känsloepiteten i den hatiska texten är många, argumenten få, det synes väldigt personligt, mer så än Birgers inlägg.

  SvaraRadera
 19. Personligen blir jag illa berörd av alla illa berörda.

  Ser ingenting av "demokratiförakt" i Christers inlägg. Mycket av det jag tidigare läst från dig Birger Schlaug tyder på, att även du insett hur skör demokratin är. Samt att demokratier lätt förvandlas till diktaturer.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 20. Tack Lisa!

  Lisbeth

  SvaraRadera

 21. Varför ska just småbarnsföräldrar behöva jobba natt?
  Det måste finnas andra alternativ.
  Man borde istället stötta småbarnsföräldrar på annat sätt så att våra "framtida skattebetalare" (barnen)får en så god start som möjligt. Se det som en investering.

  SvaraRadera
 22. Lisbeth!

  Det har du väl själv redan svarat på. "Vi lider ju av ett enormt demokrati underskott." Ska vi lösa det genom att avskaffa demokratin eller utveckla den? Kritisera gärna utformningen och kom med förslag på konkreta åtgärder för att förbättra den i praktiken men att kritisera demokratin som företeelse och ide tjänar ju inget till. Något bättre finns inte. Därmed inte sagt att allt som kallas demokrati och alla former av demokratiska system är perfekta men det kan bli riktigt bra om vi gör rätt och det kan inget annat politiskt system uppnå. Den ekonomiska demokratin (socialismen) som Olof Palme talar om i sitt tal i början av filmen "Godheten" är en del av den möjligheten. Det finns inga garantier men försöker vi inte ens uppnå det goda demokratiska samhället så kommer vi definitivt aldrig dit.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 23. Vissa män som hatar kvinnor...
  ...självsäkerhet blir då självförhärligande
  ...ledande expert blir psykopat
  ...företagsam blir dumdryg
  Var finns den timide, lågmälde och tillbakadragne mannen
  - inte en dimmig morgon i mörkret på Östermalm.
  /IQ

  SvaraRadera
 24. Du har helt rätt i Kris i befolkningsfrågan Birger och vad gällande Alva myrdals dåtida engagemang. Nina Björk är en symbol för den nya vänstern som växer fram och förhoppningsvis kan bringa nytt fruktbart samarbete mellan S+MP. Såg nyligen en källhänvisning till Alva och Gunnar myrdal togs bort på vänstervind! Även om sossar är de som sist kryper till välfärdskorset, som kanske är ett måste för att vi ska kunna möta gemena problem som klimatdestruktion, så får miljö"socialister" och vänstern kämpa stenhårt för reell förändring nu.

  SvaraRadera
 25. V+S+MP - Skall tilläggas.

  SvaraRadera
 26. I slutändan är Vänsterblockets enda förhoppning en syntes mellan gröna idéer baserade i ren naturvetenskap tillsammans med socialismens idéer om hur ett samhälle skall socialt införättas. Båda idéströmningar innehar mycket intressant men blir starkast om de går ihop. Givetvis under samma tak. Om borgarna regerar får vi varken social eller grön hållbarhet.

  SvaraRadera
 27. Jan Örsell, Det räcker med att säga att vi ÄR på väg att avskaffa demokratin. Nog tycker jag att jag dragit mitt strå till stacken genom åren, för att försöka bevara den demokrati som byggts upp.

  Förmodar (spekulation) att även du, Christer, Birger Schlaug med flera... tycker att ni gjort vad ni kunnat. En del tycker att det är andras jobb osv.

  Det är ju det Christer skriver om. "Det finns en uppfattning att vi tror oss kunna bedöma allt, alla slags företeelser - kallas demokrati."

  I vi ingår även jag. I högsta grad:)

  Oheliga allianser, olika motiv.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 28. Bra kämpat denna morgon!

  SvaraRadera
 29. Har själv barnen på dagis, två mycket bra sådana för övrigt. Engagerad personal, bra aktiviter.

  Vissa kvällar när alla kommit hem är både små och stora lite för trötta för att hitta på något mer än kvällsrutinen mat, bad, bok, sova. Då tänker man ibland att där gick en dag som inte kommer att komma tillbaka. Och det finns ett inte oväsenligt inslag av sorg i det konstaterandet.

  Kanske vi har nått en maximal, och lite mer därtill, nivå av institutionaliserad omhändertagande och undervisning.

  Om man försöker se de stora linjerna i sitt liv och andras, vad är viktigt egentligen?

  SvaraRadera
 30. Lisbeth. Tack för ditt fina stöd.
  Lisa (förskolärare) bra inlägg.

  Jan och Birger.

  Det behövs en fredlig men beslutsam revolution för att ta oss bort från det politiska system som kallas demokrati.

  Det finns politiker som med full vetskap tjänar rådande system (makten) och det finns de som ovetande tjänar systemet (makten) som styr oss. De förtjänar inte mitt eller andras hat - de behöver min och andras kärlek!
  Många politiker sitter fängslade i systemet.

  Kärleken får inte vara blind den som tiger inför att ett land som säger sig stå för demokrati startar krig, låter äldre, sjuka, funktionshindrade etcetera lida alla helvets kval samtycker till detta.

  Historiskt sett borde vi alla inse att den så kallade demokratins spelregler skapat/skapar massor av lidande.

  Om vi ska återge jorden och människorna friheten, måste vi på fullt allvar ansätta makten och det så kallade demokratiska systemet.

  Vill du/ni ha det som nu eller vill du/ni göra fredligt uppror? Det är frågan. Det finns inga andra allternativ!
  Christer

  SvaraRadera
 31. Lisa och Kingedward - varma kramar på er. Det ni beskriver är starka skäl till mitt gröna hjärta. Måtte världen åter krympa i storlek och tempo.....

  SvaraRadera
 32. Själv är jag även allergisk mot det vänstertänk som Ivar Arpi beskriver så här:
  "Tror dock det är klassisk svensk logik att de som gör värst saker ska ha mest hjälp."

  https://mobile.twitter.com/Ivarpi/status/533206749759930368

  SvaraRadera
 33. IQ som skrev kommentar ovan skriver sådant som gör att jag som feminist förstår att en del tvekar att kalla sig det... Man måste få kunna kritisera åsikter och presentationer även om de innehas av kvinnor. Det måste även en man få göra även om han sitter på Karlaplan en dimmig morgon!
  Mia

  SvaraRadera
 34. Varför skulle man inte kritisera demokratin vi lever i? För inte kan man väl ändå kalla ett val mellan en handfull partier en gång vart fjärde år en bra demokrati?

  Är ni så insnöade på ert system att ni missar att hela systemet är problemet?

  Visst har vi en relativt bra yttrandefrihet och vi dödar inte dem som inte tycker som vi, så ofta. Men hur mycket styr vi egentligen i samhället? Demokrati ska vara så mycket mer! Folket ska ha makten! Det är demokrati.

  Så är det inte idag, tyvärr. Stora företag som gör mer eller mindre som de vill eftersom mutor nu för tiden kallas lobbyism. Inte ens de statliga företagen verkar bry sig om vad folket vill. De som vi fortfarande äger… för visst blev vi tillfrågade om vi skulle sälja alla företag som en gång i tiden var vår gemensamma egendom?

  SvaraRadera
 35. Vänstern är den Globala Elitens nyttiga idioter och det har den alltid varit. Utvisa 90 procent av södermalms invånare till Nordkorea, det är där de hör hemma.

  Små barn mår bäst hos sina föräldrar och ska inte lämnas på dagis. Sverige är en politisk ankdamm där socialistisk propaganda och nyliberala floskler passar ihop som INGSOC-flaggan.

  //Mogura

  SvaraRadera
 36. Ekonomism och tillväxt hit och dit... Det handlar väl främst om att våra allt fler gamla (samt vissa sjuka) måste ha vård dygnet runt?

  Visst kan man säga att just ensamstående småbarnsföräldrar ska fredas från nattarbete, men då kan man säga bara det. Nån ska göra jobbet. Att tramsa om sänkt arbetstid minskar inte vårdbehovet. Konstateranden om att det är onyttigt att jobba natt minskar inte vårdbehovet. Maxtid på dagis minskar inte vårdbehovet.

  SvaraRadera
 37. Men Birger, är det bättre att de ensamstående föräldrarna går arbetslösa? Om de inte ska ha kvar sina jobb på obekväm arbetstid menar jag? Jag tycker också det är rimligt att Arbetsförmedlingen inte kräver att småbarnsföräldrar ska ta nattjobb. Det låter så självklart. Men många av dina förslag skulle öka arbetslösheten och jag undrar hur du ser på det?

  /Karin

  SvaraRadera
 38. Ny forskning visar 75 procent ökning av bröstcancer vid långvarigt nattarbete. Män kan få bröstcancer, även om det är ovanligare. En drabbad kvinna, som är friskförklarad sa på nyheterna, att man kanske kan dela på något sätt. "Nån ska göra jobbet" så rätt jeppen. Men ska de som inte väljer att ha barn, eller inte har barn offra sig och riskera att bli sjuka? Som på förskolan t.ex. eller i andra yrken. De som inte har barn förväntas ställa upp mer, när andra är sjuka eller är hemma för vård av sjukt barn. Har två döttrar som jobbar i förskolan. Alltid redo är vad som gäller.

  SvaraRadera
 39. Att själv försöka ta hand om de egna barnen och vägra låta samhället helt handha deras vakna tid av dygnet, det är nog reaktionärt, på gränsen till fascism.

  SvaraRadera
 40. "Min syn är att det varken är en tjänst till samhället eller dina barn, att de får börja med hundratals miljoner dollar."

  http://mobil.dn.se/ekonomi/bill-gates-hapnar-over-svensk-skatt/

  SvaraRadera
 41. Rusz: "Jag är ledande expert i relationsfrågor sedan tio år tillbaka".

  Ja, hon är ju det.

  SvaraRadera
 42. Jeppen, visst behövs nattarbete inom t ex vården och polisen. Men vi ser ju att dygnetruntsamhället medför att nya sektorer är på väg in i systemtänkandet med hela veckan öppet/ dygnetruntöppet vilket - till samman med hög arbetslöshet - skapar en situation där allt fler sugs in sådana arbetstider som återskapar volymer av klassiska klassjukdomar.

  Karin, frågan är väl snarast hur vi organiserar samhällsstrukturen - frågan är om det är rimligt att behålla en arbetstidsnorm som innebär att arbetslösheten är så pass hög som den är och därmed tvingar in många unga - mestadels mammor - i arbetsförhållanden som vi VET har förutsättningar att skapa ohälsa. Jag hävdar att vi lägger ner mer möda om att värna ekonomismen än om livskvaliteten. Vi bör helt enkelt inte höja oss med att lösa akuta problem inom den normstyrda bur där samhället just nu befinner sig utan istället försöka lösa problem med system och strukturer hämtade från tankegodset som ligger utanför den buren. Det vill säga hantera framtiden på det sätt vi alltid har hanterat framtider...

  Bongo, visst ska man kritisera hur demokratin ser ut i den demokrati vi lever i. Självfallet! Det jag reagerade mot var att jag tyckte mig uppfatta kritik av demokratin som system.

  SvaraRadera
 43. Men det är inte alls säkert att det blir fler jobb om alla går ner i tid. De pengar vi tjänar på våra arbeten går ju till att betala för andras tjänster och att köpa grejerna de producerar. Men lägre produktion och lägre årsinkomster (vilket ohjälpligt blir resultatet av kortare arbetstid för alla) blir det helt enkelt inte lika mycket jobb som behöver göras. Det är med andra ord inte alls säkert att det går att dela på jobben. I dagsläget finns det många jobb som egentligen inte behöver utföras: De jobb som tillverkar prylarna som vi egentligen inte behöver och de tjänster vi kommer utföra själva när vi har mer tid och mindre pengar. Hur ser ditt framtida samhälle ut egentligen, Birger?

  /Karin

  SvaraRadera
 44. Kommentar till Christer (fre nov 14, 01:38:00 em) och andra "fredliga revolutionärer":

  OBS! Den enda människa du genom "fredligt men beslutsam revolution" kan förändra är dig själv!

  Om revolutionären verkligen talade för en majoritet som tycker som hen så är det ju en ganska enkel sak att på demokratisk väg ändra samhället. Hen kan visa exempel på sitt idealsamhälle genom att visa att det fungerar i praktiken. Köp lite mark, starta en liten by, visa hur bra ni kommer överens och bygger ert socialistiska/kollektivistiska samhälle. Snart övertygar ni grannbyarna, grannstäderna, etc... för ni har ju receptet på ett gott samhälle där alla tycker likadant i allt viktigt, jobbar för allas bästa och älskar varandra för det mesta.

  Rekommenderar starkt nedan föreläsning till alla som verkligen vill förändra fredligt. Föreläsningen handlar om att leva som man lär och sluta begära att andra ska tro på tomma ord vars enda nytta sannolikt är "lungövningar" för den som uttalar orden:

  http://www.peak-oil.se/2014/11/john-michael-greer-forandring-kommer.html

  /KentS

  SvaraRadera
 45. KentS.
  Om du har följt mina inlägg här på Birgers blogg borde du ha beaktat det jag skrivit, till exempel.
  "Många vill förändra världen, men hur många är beredd att förändra sig själv."

  Kärleken får inte vara blind den som tiger inför att ett land som säger sig stå för demokrati startar krig, låter äldre, sjuka, funktionshindrade etcetera lida alla helvets kval samtycker till detta.

  KentS. Är du en person som tiger och samtycker?

  Christer

  SvaraRadera
 46. Jag samtycker inte med de som pratar om revolution som en väg framåt. Revolutionärer är människor som gärna vill att alla människor ska vilja samma sak som de själva, men när de inser att verkligheten inte är så enkel så urartar revolutionen till att det är något fel på människor som vill något annat än det revolutionären säger åt dem att de ska vilja. Revolutionären kan inte leva som han lär, eftersom först måste hen ju lära upp alla feltänkare, innan hen kan börja älska dem lika mycket som hen älskar sig själv och sina överlägsna idéer. Läs gärna om Gulag och Kulaker på wikipedia.

  Det sagt så måste man alltid kämpa för sina rättigheter i en demokrati, för i en demokrati får folket det styre de förtjänar. Demokratiska medel är det som fungerar bäst i kampen. Revolution kastar samhället bakåt i utvecklingen, in i diktatur och förtryck.

  /KentS

  SvaraRadera
 47. KentS!

  Så den industriella revolutionen kastade samhället bakåt i utvecklingen? Ta reda på vad revolution betyder innan du kommer med en massa idiotiska påståenden. Revolution är en stor och relativt snabb förändring av samhället i någon riktning. Förändringen kan vara bra eller dålig och kan ske fredligt eller med våld.

  Nej med människor som du (som bara kämpar för sina egna rättigheter och inga andras) så blir det aldrig någon revolution eller förändring av samhället till det bättre. Vi får behålla det skitsamhälle vi nu har där pengar och den makt de ger styr allt och alla mot en säker undergång.

  Det är inte gratis att köpa mark och skapa ett helt nytt samhälle från grunden. Tror du verkligen att de som sitter på den ekonomiska makten tillåter några sådana alternativ att få chansen att visa hur bra det kan bli? De kommer att ta till alla fula knep de kan komma på för att sätta käppar i hjulen och stoppa alla sådana försök till alternativa lösningar. De som sitter inne med den ekonomiska makten kommer inte att ge upp den makten frivilligt. För dem handlar det om ett kortsiktigt, egoistiskt vinstintresse och inte om vad som är bäst för samhället och den stora massan folk på lång sikt.

  För att få till en fredlig och god revolution av samhället krävs det att ett demokratiskt samtal äger rum i samhället där vi kan övertyga en majoritet att stödja en sådan förändring på demokratisk politisk väg utan våld. Tänk om! Tänk nytt! Tänk rätt!

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 48. Birger

  Då förstår jag hur du tänker. Vi såg det antagligen med olika glasögon. Nu när jag läser det igen blir jag lite osäker. Själv har jag väldigt svårt att tänka mig en fredlig revolution som leder till annat än mer demokrati, alltså folkstyre, inte diktatur. Om Christer läser det här får han gärna utveckla lite mer vad han menar att den fredliga revolutionen ska leda till, i alla fall vad han tror den kommer att leda till.

  KentS

  Det kan vara väldigt svårt att veta om människor vill förändra vårt system eller inte eftersom vi är så fasta i det tänket. Vilket det ofta är oavsett vad man har lärt sig. Vi har lärt oss att vi får välja mellan en handfull partier vart fjärde år, inte att vi kan förändra precis vad som helst med det systemet. Om man inte tror att det finns något alternativ accepterar man i stort sett vad som helst. Ett första steg om det ska förändras något borde alltså vara att tala om för alla att vi kan förändra. Det tror jag många inte medvetet vet, även om vi självklart påstår att vi vet det. För att gå emot hela vårt system själv är sjukt mycket svårare än om man har andra med sig. Testa själv att bara klä dig i annorlunda kläder eller något annat ”onormalt”. Jag är väldigt imponerad av JMG men har svårt att se att speciellt många andra skulle göra som honom i vårt nuvarande samhälle.

  Att vi sen har gjort en hel del misstag i de flesta förändringar i historien borde väl snarare ge oss information om hur vi inte borde göra och i vissa fall hur vi skulle kunna göra. Kolla svt:s ”din guide till revolution” eller läs något med Gene Sharp. Revolution behöver inte ske med våld, all förändring blir både bättre och stabilare om den tillkommer genom fredliga metoder.

  SvaraRadera
 49. Bongo, bra inlägg och jag ska försöka utveckla "lite mer vad jag menar med fredlig revolution".

  Ska vi kunna förbättra något måste vi först se problemet - vad som behöver förbättras. Någon/några måste våga gå emot strömmen och tala ut oavsett följderna. För egen del talar jag med politiker från olika partier, ordnar debatt, aktiverar mig i föreningar som kan påverka, skriver insändare m.m.

  Det finns säkert de som undrar vad revolution innebär. Håna någon eller ta till våld är ingen revolution som passar mig. Min syn på revolution handlar inte om våld eller vapenmakt. Det handlar om mitt sätt att tänka och handla - det jag skrev här ovan - samt att vägra vara programmerad med politiska, ekonomiska, religiösa ståndpunkter som inte stämmer med mitt tankesätt och som inte håller när de prövas i det praktiska livet. Det gäller att ha modet - självtillit - att leva efter vad man själv tänker.

  Jag kan inte tvinga någon annan att stödja mina värderingar. Ändå är jag hoppfull eftersom det finns många med mig runt om i världen som inser nödvändigheten med fredligt motstånd. Det är med alla dem som jag gör gemensam sak.

  I handling kan vi till exempel agera enligt följande:
  X Gynna inga banker som fasar ut - tar bort - kontanthanteringen.
  X Gynna banker som inriktar sig på att förbättra planetens- och människors liv.
  X Utför fredliga protester när miljön förstörs.
  X Våga göra din röst hörd i media och andra forum.
  X Stöd inga politiker som deltar i slutna och hemliga organisationer exempelvis Bilderberggruppen.

  Den som tiger samtycker.

  Varje människa kan göra en insats - världens elände är inte ohjälpligt. Det handlar om beslutsamhet och vilja!

  Det Jan Örsell skriver instämmer jag i: "För att få till en fredlig och god revolution av samhället krävs det att ett demokratiskt samtal äger rum i samhället där vi kan övertyga en majoritet att stödja en sådan förändring på demokratisk politisk väg utan våld."

  Christer


  SvaraRadera
 50. Jan Örsell: Christer skrev: "Det behövs en fredlig men beslutsam revolution för att ta oss bort från det politiska system som kallas demokrati."
  Hur man kan komma in på att jag feltolkat betydelsen av revolution i detta sammanhang övergår nog de flestas förstånd. Ordets betydelse skiftar med sammanhanget, det vet du säkert.

  Christer (och Jan?) verkar vilja att vi ska byta ut det vi kallar demokrati i Sverige. Sverige som brukade toppa listan över mest demokratiska länder i världen med hänsyn taget till yttrandefrihet, granskning av makten i fria medier, hänsyn till minoriteter med mera. Tydligen har vi halkat ned från första till fjärde plats pga av SD med sin främlingsfientlighet. Är det den revolutionen mot demokratin vi vill ha? Jag har svårt att tro att SD någonsin får en majoritet i ett fritt val, men kanske lite revolution mot demokratin kan göra se de får makten till slut.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index

  Sverige långt ifrån perfekt, men en majoritet av folket tycker tydligen att politikerna som styr är helt okej, annars hade man väl startat ett parti, som Birger gjorde. Tydligen vill inte en majoritet ens ha Birgers grön-social-liberala utvecklingssamhälle. Vi sitter hellre med smarttelefonen och blir underhållna än gör något för miljö och medmänniskor, sådana är vi. Det är svårt att acceptera, jag vet. Jag skulle hellre se att vi stängde av köp-mer-så-blir-du-lycklig-reklamen i media och följde Birgers råd om utveckling istället för tillväxt.

  För övrigt undrar jag varför du vill framstå så aggressiv i dina kommentarer Jan. Du drar slutsatser om mig som bara finns i din egen hjärna. Du märker ord när du mycket väl vet att vi pratade om revolution mot den moderna demokratin, inte revolution i någon annan betydelse.

  /KentS

  SvaraRadera
 51. Christer!

  Bra skrivit! Möjligen kan man undra lite över punkt två. Vilka banker är det "som inriktar sig på att förbättra planetens- och människors liv."? Finns det några sådana banker? Är inte alla banker styrda av samma systemregler?

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 52. KentS!

  Om du hade hängt med och läst vad jag och andra skrivit (bland annat Christer). Så hade du sett att jag också reagerade på det som jag först tyckte var ett angrepp på just begreppet demokrati men att det visade sig handla om kritik mot hur demokratin utformats och inget annat.

  Demokratin kan kanske förbättras. Du skriver ju själv att vi halkat ner på listan över de mest demokratiska länderna i världen. Däremot att skylla det på enbart det faktum att vi fått ett nytt parti i Sverige i form av SD är ju lite väl enkelt. Alla som röstar på SD är inte rasister och det finns rasister även i andra partier och de fanns där innan SD bildades. Att försöka antyda eller klistra någon rasistetikett på mej som socialist fungerar ganska dåligt. Eller att jag skulle vara mot demokratin. Det finns även andra saker som påverkar demokratin än just rasism som exempelvis vilka som äger och styr över media.

  Vad ordet revolution betyder kan du läsa här. http://sv.wikipedia.org/wiki/Revolution

  Det är inte så enkelt att starta ett nytt politiskt parti som du vill få det att låta som (Fråga Birger. Jag tror han kan bekräfta det). Men visst har vi det samhälle vi förtjänar och mer eller mindre varit med och skapat eller gett vårat godkännande till. Det betyder väl inte att vi inte kan ändra oss och det samhället vi lever i om vi vill och behöver det. Det är ju den nödvändiga omställningen eller revolutionen som Christer och jag skriver om. En fredlig demokratisk revolution av en upplyst allmänhet och inte någon blodig och odemokratisk statskupp utfört av några få.

  Jag är inte aggressiv utan anledning utan bara när jag anser att det finns skäl till det. Om jag eller någon annan blir oskyldigt anklagad för något jag eller de inte sagt eller står för eller exempelvis när folk säger elaka eller dumma och ogenomtänkta saker som att man måste "alltid kämpa för sina rättigheter i en demokrati". Nej det handlar inte om att kämpa för sina egna rättigheter utan för allas våra rättigheter. Att komma bort från ett vi och dem tänk eller jag först tänk som vi har alldeles för mycket av och som det kapitalistiska systemet hela tiden bygger på. Om det uttalandet från dej var ogenomtänkt och inte vad du menade så kan du välja att klargöra vad du menade eller ta tillbaka det eller bara strunta i den kritik som jag riktade mot ditt uttalande.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 53. Jan

  ”Vilka banker är det "som inriktar sig på att förbättra planetens- och människors liv."? Finns det några sådana banker? Är inte alla banker styrda av samma systemregler?”

  Det finns banker i som endast stöder lokala företagare och privatpersoner med goda mål. Har för mig att jag läst om exempel från Kanada som har infört detta både för att det är bättre för samhället/kommunen och att dessa lån är några av de säkraste i utlåningssynpunkt. Samtidigt hjälper de sina kunder om de skulle stöta på några problem, så gott de kan. Det gynnar ingen om företaget går omkull före lånet är återbetalt, om man ser det från ett lokalt perspektiv.

  Sen kan jag nog inte riktigt hålla med om att vi har ett samhälle som vi förtjänar. Jag har fått intrycket att de flesta som försökte förändra samhället, och till viss del lyckades, hade mycket finare visioner än man idag verkar tro. Man var väl tvungen att ta tag i vissa bitar först vilket verkade förminska hela visionen till det som först togs itu med. Risken är att det kommer hända igen. Fina visioner målas upp för att möta motstånd och bara bli en liten del av visionen. Hur ska man kunna hålla fast vid det långsiktiga målet samtidigt som man måste kompromissa i vissa frågor just nu och inte blanda ihop de båda?

  KentS

  Jag tror att det är lite förhastat att säga att en majoritet inte vill ha Birgers parti. Det kanske inte alls är talande för majoriteten men många jag känner röstar inte alltid på det parti de tycker har sundast åsikter. Mycket beroende på att mindre partier känns mer nischade, MP – miljö, FI – jämställdhet etc. ibland ser man det som att kasta sin röst i sjön att rösta på ett parti som man tror blir för litet för att åstadkomma någon förändring eller för att man vill ha flera men måste rösta på ett. Om man hade kunnat rösta på flera partier hade man kanske fått ett säkrare resultat på folk åsikter. Själv hade jag gärna röstat på 4-5 olika partier som har liknande grund men är extra kunniga på olika ämnen och lägger sin energi på olika frågor. Detta är ett tydligt fel med vårt system. Vi har alltså för lite inflytande vilket även kan leda till att vi tror att vi inte kan påverka, inlärd hjälplöshet. Revolutionen är alltså till för att göra folk medvetna om att vi kan förändra och få mer demokrati.

  Jag skulle också vilja ta bort reklamen vi matas med. Eller i alla fall förändra den. Tänk om reklamen inriktade sig på vad som är nyttigt för oss och planeten. Tänk att använda alla miljarder, som används till att försöka få oss att köpa saker vi kanske inte vill ha, till nyttiga saker eller inte använda de alls. Man måste ju inte använda allt man har tillgång till.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.