söndag 2 november 2014

Hur vet en schimpans?

Halloween avklarades utan större problem, Allhelgonadagen likaså.  Däremot är inte följande avklarat utan problem: Lejon och schimpanser är några av de arter där hannar kan få för sig att slå ihjäl ungar som inte är deras. Frågan uppstår: hur vet de att ungarna inte är deras?

De lär inte känna till det där med dna, och huruvida de är bekanta med att parningens följder kan bli bebisar känns oklart. Det är sådant man kan fundera på en dag som denna om man inte har något vettigare för sig. Och det har man uppenbarligen inte än så länge i alla fall. Ha en bra söndag!

Tillägg:  
Efter frukost fick jag något - möjligen - vettigare att tänka på efter att ha läst DN Debatt där tre professorer förstärker min övertygelse om att dagens system för att nå minskade utsläpp av koldioxid är dåligt och att en globalt utformad koldioxidskatt vore ett bättre system. 

Tilläggas skall att en sådan, för att få medborgarnas acceptans, skulle kunna återföras till medborgarna genom en form av medborgarlöns/basinkomst och därmed också fungera som trappsteg för byggande av samhällen som kan ta sig an systemproblemen med såväl fattigdom som minskad mängd arbete i länder där den digitala revolutionen kommer att förändra arbetsmarknaden i grunden.

12 kommentarer:

 1. En del av vettig förklaring kan se ut så här:
  De flesta människor lever enbart utifrån fysiska upplevelser. Många har glömt eller förträngt det vi kallar andliga förnimmelser.

  Den som tänker efter har säkert upplevt telepatisk kontakt och vi är mer telepatiska än vad vi anar.

  Ett djur exempelvis lejon tillhör viss gruppsjäl där medvetenheten - den andliga psykiska förnimmelsen - används på annat sätt gentemot vad de flesta människor förmår att göra.

  Vid en tsunami visar det sig att djuren drar sig undan tidigare än vad människan förmår, vilket kan tyda på andlig psykisk telepatisk förmåga.
  Christer

  SvaraRadera
 2. Kannibalism hos rovdjur finns enligt forskning. Finns hos t.ex. vargen, den som vi är så rädda för, att det blir för många av...
  En naturlag?

  Ang. Lejon så säger forskning att lejonhannar dödar ungar, då de möter andra grupper. Gör sig av med framtida "illojal konkurrens" alltså.

  Av vad jag läst, så smaskar många djur gärna på sin egen art, sina ungar. I bland gör även mamman det. Du är vad du äter får en djupare innebörd...

  Torken t.ex. sägs vara kannibal. Äter gärna sina egna. Intressant med tanke på beståndet i Östersjön. Samt med tanke på ekosystemen och vilka effekter kannibalism har.

  Människans ursäkter om att det behövs licensjakt på t.ex. varg stöds inte direkt av forskningen.

  Den andliga aspekten som Christer skriver om, stöds inte av vetenskapen. Men väl av iakttagelser. Som vid tsunamin t.ex. djuren drog sig undan tidigare.

  Vi varken kan eller bör vara så förmätna, att vi tror att endast människan kan kommunicera. Mycket tyder på andlig psykisk telepatisk förmåga. Hos oss och hos djuren.

  Behöver inte tänka efter länge Christer. Har upplevt telepatisk kontakt. Egna upplevelser och andras, skrattar jag personligen inte bort. Förlitar mig till utveckling och att vetenskapen får allt finare instrument, samt en vilja att forska mer kring t.ex. telepati.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Enkelt test. Behöver inte handla om (enligt en del) "flummiga upplevelser". Hur många har tänkt på en person och inom kort ringer just den personen? Men va lustigt. jag som precis tänkte på dig. Oj vilken slump! Kul att du ringer!

  Hur många har känt sig obekväma, känt sig iakttagna och när de vänder sig om, stirrar någon intensivt?

  Exempel ur verkligheten beskriver verkligheten bäst.

  SvaraRadera
 4. Anonym 09:14, jo, det är ju sant, men å andra sidan är det ju så att det är just de gångerna vi kommer ihåg... Alla andra gånger vi tänker på en människa och den inte ringer är nog tusen gånger fler...

  SvaraRadera
 5. Anonym 10:02:00 Så sant. Det var bara två enkla exempel... Tagna ur verkligheten. Som kan skapa viss eftertanke. Eftertanke saknas ofta.

  Det du skriver kan visa, att vi människor inte är så mottagliga för telepati. Att vi behöver tänka efter tyder på det... Det kan bero på den berömda slumpen. Den som vi gärna hänvisar till i tid och otid. Men det bevisar inte att vi saknar potential...

  En del av något, två exempel som kan visa på en vettig förklaring till telepatisk förmåga. Sedan finns det andra delar.

  Många vittnar om det. Även vissa forskare forskar kring telepati. Men rumsrent är det inte. Tvärtom. "Rumsrena" personer är nog tusen gånger fler...

  En del människor är väldigt stängda andra mer öppna. En del är mer känsliga andra mindre. Det du skriver kan tyda på, att vi är öppna ibland och stängda och slutna i vår egen lilla bubbla väldigt ofta. Ja mest "hela" tiden.

  "I min värld"... kallar en del det för. I denna värld hör vi ibland inte ens att det ringer...
  Hallå vi överkonsumerar! Nej vilka dumheter....

  Tål att tänkas på nästa gång när t.ex. en politiker säger "I min värld" är det självklart...

  SvaraRadera
 6. Kanske feromoner. Kvinnor kan ju lukta sig till en man som är genetiskt olik för att öka chanserna till god avkomma och föredrar också dessa män när de väljer med luktsinnet. Vid graviditet föredrar kvinnor (som får välja med luktsinnet) däremot att omge sig med män som är genetiskt lik.

  SvaraRadera
 7. Jag vill gärna informera alla dessa professorer et c om att det är den GLOBALA uppvärmningen problemet gäller. Och att den lilla lilla hunden med den stora stora tron på att mer skatter kan lösa alla tekniska problem släpper ut 0.3 % av den globala CO2:n. Och att någon någonsin trott på att Kyotoprotokollet som ej omfattar de stora utsläppsländerna skulle ha någon större effekt på påminner mest om fulla kroggäster som gör upp notan utan att fråga kyparen om summan.

  SvaraRadera
 8. Forskning&Framsteg

  http://fof.se/tidning/2005/3/vilda-djur-overlevde-tsunamin

  SvaraRadera
 9. Margaret Thatcher blir obehaglig när jag
  inser att hon har rätt när
  hon säger att
  det inte finns några samhällen.

  Om inte detta kan omvandlas till Jordens största utmaning
  Tja, då är det nog kört för oss!!!

  SvaraRadera
 10. "Ormen" är tydligen den typ av reptil som uppmärksammas mest för närvarande i avlångs-landet. Oförtjänt dåligt rykte: håller sig för sig själv & väser varnande innan den hugger.

  SvaraRadera
 11. sön nov 02, 10:43:00 em
  Jag inbillar mig att du kommenterar Mina inlägg!

  1: Kan du svara ja eller nej?
  2: Jag saknar signatur från dig?

  Roland

  SvaraRadera
 12. Formuleringarna tyder på okunskap om evolutionspsykologi, men det är ju förväntat från en feminist.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.