måndag 13 oktober 2014

Stoppa gökungen i statens budget

Magdalena Andersson och Per Bolund - paret i finansdepartementet som skall hålla sina respektive partiers statsråd och riksdagsgrupper på behörigt avstånd från reell beslutsmakt  - meddelar att ladan är tom, bordet avskrapat - om nu ens det där bordet finns kvar.
 
Ett skäl till att bordet är avskrapat är gökungen i statens finanser. Ju mer hushållen lånar, ju mer ökar bidragen från staten. Häromåret betalade staten räntebidrag på drygt 32 miljarder kronor, en ökning med omkring 40 procent sedan millennieskiftet. Något som man inte gärna vill tala om. En del bidrag är nämligen finare än andra...
 
Vill påminna Per Bolund om att det gamla mossiga MP redan för trettio år sedan ville påbörja en reform för att under en trettioårsperiod avveckla räntebidragen... För att vi inte skulle hamna i lånefällor, för att inte konsumtion och tillväxt skulle hållas igång med hjälp av ständigt mer lånade pengar. Nu, när partiet är mindre mossgrönfärgat är det tyvärr ganska tyst.
 
Dags att ta sig en tur ut i skogen, Per. Ta med dig Magdalena. Våga påbörja processen med att avveckla räntebidragen, känn den friska doften av grönmossa!

Anm: Jag har från mer förment moderna miljöpartister kallats för mossig, vilket jag givetvis tar som en komplimang. Hur skulle jag kunna göra annat efter att ha företrätt ett parti vars valbudskap var Vi lovar inte guld, men gröna skogar och en schystare fördelning...

23 kommentarer:

 1. "På CIA World Factbook finns en lista över världens mest skuldsatta länder beräknat på statens, företagens och hushållens totala skulder till utländska fordringsägare. Sverige är enligt denna lista det 15:e mest skuldsatta landet i världen utan hänsyn till landets storlek och ungefär lika skuldsatt i relation till BNP som Grekland och Spanien. Sverige har dubbelt så stora skulder som dessa länder om man inte tar hänsyn till landets storlek."
  http://www.gp.se/nyheter/debatt/friaord/1.939724-sverige-lika-skuldsatt-som-grekland


  Med tanke på att CIA verkar ha rätt stort inflytande över sveriges politik så är det väl en tanke bakom...

  SvaraRadera
 2. Ja det är tyst tills någon skriver en bok.

  SvaraRadera
 3. Har Andersson och Bolund stora bostadslån?
  Det vore skönt å slippa bekosta deras räntebidrag!

  SvaraRadera
 4. Detta totalt improduktiva bidrag som går till att låsa in så mycket pengar som möjligt i husmarknaden borde inte ha funnits alls. Viktigare borde vara att säkra utlåningen till företag, inte minst för innovationer av olika slag.
  Nu är ju räntorna rekordlåga; det borde vara rätt tillfälle att starta en nedtrappning av räntebidragen.

  SvaraRadera
 5. Det är dags att införa medborgarlön på en låg nivå, till att börja med. 2000-3000 kr i månaden räcker till snart sagt allt utom boende och kan betalas bland annat genom ett skrotande av ränteavdragen.

  SvaraRadera
 6. Vad är det för fel med att vara mossig? Linné tycks ha betraktat mossorna som mycket hedervärda ('Om jämvikten i naturen'):

  "Mossorna pryder de ofruktsammaste platser och skyddar samtidigt de mindre växterna från köld och fukt vid groningstidens början. Ja, också i våra trädgårdar ser vi hur växtligheten genom deras försorg på bästa sätt undgår vinterns våldsamheter."

  Och:

  "Mossorna kan man jämföra med utfattiga torpare som brukar den magraste jorden: de täcker den och gör den luckrare, de står i andra växters tjänst, de skyddar dem och deras rötter från uttorkning på grund av solens hetta eller vinterköldens skoningslösa bett. Den jord som är för usel för de andra får mossan odla."

  SvaraRadera
 7. Tydligen framställs (s) numera som en organisation som fruktar radikala saker. Lite som om det rörde sig om en allergi, eller liknande. Att (s) skulle ha medvetet valt en viss typ av politik & förkastat andra typer av politik är förstås inte att tänka på? Lika omöjligt som att det skulle finnas särskilda "höger-sossar" med andra mål i livet än vänster-sossar (som heller inte existerar)?

  SvaraRadera
 8. INGÅNGSVÄRDE betyder tydligen: anskaffningskostnad vid reavinstbeskattning. Det är tydligen detta (s) går in med, vid varje politisk förhandling. Vad betyder det? Hur går det till? Vet man själva vad man pratar om?

  SvaraRadera
 9. All politik går ut på att hålla den vita, välbeställda medelklassen på gott humör. Avskaffande av arvs- gåvo- och fastighetsskatter, införandet av fem jobbskatteavdrag och permanentande av RUT, ROT och KROG, tillsammans med generösa lånevillkor och låga räntor samt ränteavdrag, har gjort att denna välbeställda medelklass har fått mer pengar att belåna sig för. Den obefintliga KPI-inflationen har sin direkta motsvarighet i den enorma ökningen av tillgångsvärden (bostadspriser). Alla politiker vet att om man rör det minsta i detta system, så riskerar hela denna uppblåsta bubblan att krascha. Det skulle få förödande konsekevenser för hela ekonomin. Därför sitter alla still i båten i förhoppning om att den inte ska kapsejsa.

  SvaraRadera
 10. Alla politiker vet att om man rör det minsta i detta system, så riskerar hela denna uppblåsta bubblan att krascha. Det skulle få förödande konsekevenser för hela ekonomin. Därför sitter alla still i båten i förhoppning om att den inte ska kapsejsa.
  ----------

  Bubblan växer trots stillasittande så om ingen gör något kommer båten kapsejsa ändå.

  SvaraRadera
 11. Att ta bort ränteavdragen är nödvändigt. Idag subventioneras folk med höga lån.
  Nästa steg är att bankerna måste klara sig själva utan att staten måste komma och rädda dom med jämna mellanrum. Det kanske kan få några aktieägare att vakna upp och ställa lite krav.
  /Stefan

  SvaraRadera
 12. Även ett fallet träd kan ge liv till mossor i tusen år.

  Om nu inte Grotmänniskor från
  Kalhygget kommer och förstör.

  Roland

  SvaraRadera
 13. Ränteavdraget bör givetvis gradvis fasas ut, över säg 10-30 år. Men det betyder inte att det ligger något i det befänga påståendet av "bordet är avskrapat". Tvärt om är statens finanser starkare än de varit på generationer, och Sverige har en av den industrualiserade världens lägsta statsskulder.

  SvaraRadera
 14. Små desperata höger-sossar jämför läget med klassiska teater-tragedier som de vill lämna bakom sig, gå vidare. Hela tiden "gå vidare", irra iväg fort som f-n från problemen; aktivitetsgarantin ville man heller inte diskutera, man ville, ja just det, lalla vidare i högerdimman, bort. Alkoholister vill heller inte ha hjälp, de vill fortsätta dricka & samtalsterapi "river bara upp sår"! (S)-KRISEN. Mullret hörs åter vid horisonten där blåsvarta moln kan ses hopa sig, vinden sliter i träden som lidande sträcker sig mot skyn med långa klofingrade grenar..

  SvaraRadera
 15. Och idag fick Jean Tirole ekonomipriset till Nobels minne.
  I en TV-kommentar direkt efter tillkännagivandet svarade en av ledamöterna i nobelkommitten, på en fråga från en journalist om ekonomins koppling till ideologi, att Tirole inte är kontroversiell.

  Men enligt Aftonbladet förordar Tirole en stark stat som garant för en reglerad marknad och det kanske somliga tycker är kontroversiellt.

  Det som kanske ändå är mest intressant är tre andra iaktagelser angående detta pris:

  1) I webb-TV presenterades några möjliga kandidater, bl.a. en sociolog som hade empiriska bevis på att människors beslutsfattande inte endast följer en ekonomisk rationalitet. Men detta har väl sociologin hävdat i över hundra år så detta är väl inget nytt.

  2) En professor i matematik från Chalmers menade att nobelpriset i ekonomi utgår för mycket från en ekonomi som försöker använda matematik på matematikers vis och tillämpa den med fysikens exakthet och då missar man många andra viktiga teorier och kunskap inom samhällsvetenskaperna. Kort sagt, han ville bredda priset och även ta in andra samhällsvetenskaper än nationalekonomi.

  3) I TV-studion efter tillkännagivandet satt en annan nationalekonom och hoppades på att nobelommitten i framtiden kommer att ge ut priset till tvärvetenskaplig forskning. För det finns många områden som nu inte uppmärksammas, t.ex. hållbar utveckling. Eller som ekonomen sa: "Allt hänger ihop".

  Ja, vi får se om begreppet "integrering" även kan tillämpas i nobelprissammanhang - för det är märkligt att det endast är nationalekonomer, visserligen med lite olika teorier över åren, som ska få priset när det finns så mycket annan kunskap och visdom om människa, samhälle och vårt jordklot och samband mellan dessa "enheter".

  SvaraRadera
 16. Pär Engström!

  Allt det du skriver om skulle varit otänkbart för bara några år sedan. En samhällsförändring är på gång.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 17. Jan Örsell, Ja, Fast först väntar stort kaos, Sedan många förlåt mig vi/jag gjorde fel. Det kan bli riktigt vackert. Om all prestige läggs åt sidan.

  SvaraRadera
 18. Jag rekommenderar alla att se det här. http://www.svtplay.se/video/2386169/internets-underbarn

  Allt handlar om pengar och demokrati och det är inte övervakning i sig som är problemet utan omfattningen, varför och vad som övervakas. Tänk om bråkdelen av alla de resurserna som används till att bevaka och skydda det kapitalistiska systemet och de privata vinstintressena istället hade används i goda syften till att spåra penningflödena, informera allmänheten och ställa skyldiga till svars för sina omoraliska och brottsliga handlingar. Då skulle världen se mycket annorlunda ut.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 19. @Anonym sa...
  "Sverige är enligt denna lista det 15:e mest skuldsatta landet i världen utan hänsyn till landets storlek och ungefär lika skuldsatt i relation till BNP som Grekland och Spanien. Sverige har dubbelt så stora skulder som dessa länder om man inte tar hänsyn till landets storlek."
  http://www.gp.se/nyheter/debatt/friaord/1.939724-sverige-lika-skuldsatt-som-grekland

  GP är slarviga.
  ”Det senaste decenniets skenande priser har helt enkelt gjort att varje ny bostadsaffär genererar ett alldeles för stort lån. ”
  Det är inte bostadsaffärer som genererar den stora lånevolymen. Iofs indirekt då det är bristen som driver priserna. Detta ligger sen till grund för värdet på alla bostäder. Ca 30% av bostadslånen är för köp av bostad, resten är ökad belåning på bef. fastighet för konsumtion. Ytterst handlar det om att hushållens lånande för att hålla igång ekonomin är pendangen till de sk starka statsfinanserna.

  SvaraRadera
 20. lasse!

  Finns det verkligen någon koll på vad folk lånar till? Med de nya kraven på 15 % i eget kapital vid husköp och ständigt ökade huspriser. Hur många utan eget kapital finansierar inte då sin kontantinsats på husköpet med ett så kallat "billån" eller "konsumtionslån" hos någon annan långivare än den som lånat ut till det som på papperet kallas huslån? Hela det kapitalistiska systemet är ruttet och kört i botten. Det går inte att försöka lappa och laga ett felaktigt system hur länge som helst.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 21. @Jan Örsell
  Uppgiften om andelen som används för köp av bostad kommer från BKN (Statens bostadskreditnämnd), förvisso för något år sen, enligt dem låg det på den nivån mellan 2000 till för något år sen. Troligen fortsätter det på samma sätt. Detta gäller förstås de billigare bostadslånen som har fastighet som säkerhet.

  Det är samma ”modell” som föregick bostadslånekraschen i USA, huvuddelen av den ökande bostadsbelåningen var ökning av lån på befintliga bostadsinnehav. Enligt BKN s fanns det någon modell från US som översatt till oss skulle innebära att denna lånekonsumtion innebar ca 0,8% (fritt ur minnet) procent enheter av BNP tillväxten. Utan detta lägre skatteintäkter och mer arbetslöshet och större behov av offentlig stimulering av ekonomin.

  Jag skickade också ett inlägg om Magdas påstående att ladan är tom med en länk till ett diagram:
  Offentliga sektorns finansiella nettoförmögenhet
  Men detta blev som det verkar censurerat?
  I diagrammet framgår det att den finansiella nettoförmögenheten är dubbelt så stort nu som 2006 som procent av BNP. 2013 nästan ETTUSEN miljarder i ackumulerat finansiellt överskott (27% rel BNP). Att kalla det för tomma lador är rent nonsens och att vilseföra medborgarna. Inte heller är de löpande underskotten av någon alarmerande karaktär, även S hade underskott i lågkonjunkturen i början av 2000-talet. I år blir det iofs ”rekordstort”, KI:s prognos 2,2%. Offentlig sektors normala investeringsnivå är ca 3% av BNP, inte sen 90-tals krisen har underskott överstigit detta. Så inte ens i år lånar vi till hela den offentliga investeringsvolymen. Så inget lånande för konsumtion, 90-tals krisen var ett undantag.

  Magda verkar vara av samma ekonomskola som tidigare regimer, det är bättre att övergöda finansiella spekulationsmarknader än att investera i realkapital för nationens framtid, infrastruktur, energiförsörjning, utbildning etc.

  SvaraRadera
 22. lasse!

  Den som är satt i skuld är inte fri. Lånen ska betalas tillbaka med ränta. Det kostar. Det skuldbaserade penningsystemet göder privata banker.
  http://www.statsskuld.com/

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 23. Instämmer, dags att avveckla. Lite politiskt mod, tack.

  Fast som gökunge är den ganska beskedlig jämfört med asylinvandringen och dess sidoeffekter (talar om politikens effekter, inte om människor).

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.