fredag 24 oktober 2014

Sverige i framkant...

Godmorgon! På väg till Nyhetspanelen i vanlig ordning. Lär bli budgeten, som (för att citera SNF) tog några stapplande steg - bland annat mer pengar till naturvård men tyvärr också motsatsen till grön skatteväxling. 

Vänstern hade en fin förhandlingsposition - man slapp betala för förmånen till fint skrivbord - och fick in extra social och ekonomisk anständighet i budgeten.  

Apropå social anständighet. Och eftersom vandringen till SVT går genom ett ännu sovande Östermalm, där bilarna är lite finare än i skogarna i norra Östergötland och tillgången till siffror på konton betydligt fler, tar jag mig friheten att berätta lite om årets Global Wealth Report.

Det förhåller sig nämligen så numera att 1 procent av världens befolkning kontrollerar 44 procent av världens pengatillgångar. Bland den lilla procenten ägs 87 procent av den mest bemedlade tiondelen.

Vidare kan man läsa att Sverige ligger i framkant även här - precis som när det gäller storleken på de ekologiska avtrycken per person, där vi numera ligger på tionde plats på listan över vilka som klampar fram hårdast på planeten (vilket den rödgröna regeringen väljer att tiga om och istället låtsas om att vi är på väg att ligga i framkant som föredöme... Snacka om förljugenhet!).

Hur som helst: de tio rikaste procenten i Sverige äger nästan 70 procent av förmögenheten. En ovanligt stor andel av dessa lär således bo i de kvarter där jag just nu vandrar fram efter att igår ha glott på Chicago på Stadsteatern. Vad som är mest teater kan man diskutera. Den på teatern eller den utanför.

Hur som helst: Sverige ligger i framkant. Inte många steg kvar till kanten...

Enligt rapporten förutspås den framtida globala förmögenhetstillväxten öka med 12 biljoner USD (22%) fram till 2016. Rapporten analyserar inte huruvida man kan äta siffror på konton. Vilket ju kan vara nervlugnade för de mentalt fattiga stackare som mäter sin framgång i digitala siffror.


24 kommentarer:

 1. Det verkar som många har otroligt svårt att fatta det här med pengar och hur det fungerar. Se min ordväxling med en sådan på positiva pengars blogg. Man borde väl inte uttrycka sig som man gör ibland men man blir ofta så trött på alla som tror sig vara någon modern variant av Einstein och ska undervisa andra trots att de inte fattat någonting. http://positivapengar.weebly.com/blogg/kvantitativa-lattnader-fel-vag-for-sverige#comments

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 2. Hettade till i nehetspanelen idag.!!

  SvaraRadera
 3. Vad har Putin för intresse av att underlätta Nato-kramarnas försök att peta in oss i den organisationen?

  Det är samtidigt svårt att se skäl för kramarna att inte underblåsa ryss-skräcken.

  För dem är det viktigt att västmakternas järnring kring Ryssland blir komplett.

  Antag att Ryssland skulle försöka skapa ett motsvarande fenomen kring USA. Skulle det ge rubriker, tror du?

  Gt

  SvaraRadera
 4. Tyvärr så riskerar den sociala och anständiga delen, som vänstern fick in i budgeten, att falla om SD röstar på Alliansens budget.

  Enligt SVT/Valu så ska SD ha en överrepresentation av väljare, som är sjukskrivna eller har sjukersättning...

  SD har förnekat att de i nio fall av tio röstar med Alliansen.

  Om det nu är så att SD:s väljare, till stor del består av svikna sjuka människor, som samhället övergivet... Då ska vi kanske tacka SD om de ställer till med nyval.

  Risken är stor att de faller på eget grepp om de blir nyval. Samt att ingen tvekan längre skulle råda kring, att de både är främlingsfientliga och sjukdomsfientliga. Plus kvinnofientliga! eftersom V:s anständiga delar, som de fick in i budgeten, riktar sig främst till kvinnor. Att de allra rikaste männen ska få betala och att det är andras tur att "ha kalas", kommer det att ogillas?

  Hur som helst Ulla Andersson var fenomenal i budgetdebatten. Hon behövde inte ens bemöta replik av SD.

  Det ska bli väldigt intressant att se hur SD, som kallar sig för socialkonservativa gör.
  Tycker de gjorde bort sig helt i budgetdebatten.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Tyvärr tror jag att du har fel Lisbeth. Blir det omval tror jag att SD kommer att nosa på 20%-strecket.
  Dom behöver inte bevisa någonting utan bara titta på när alla andra gör bort sig.
  S vek sig för MP och V. Det kommer inte att uppskattas av deras väljare. M kommer snart att vara runt 10% igen. Dom behöver en bra partiledare och det finns ingen vad jag kan se.
  Fast jag gör som media och tror en massa saker.
  /Stefan

  SvaraRadera
 6. Nyheter i veckan –
  1: Avgående svensk regering har beslutat att alla banker måste spionera för Rysslands räkning på alla sina bankkunder.
  2: Svensk militär jagar amerikanska ubåtar.
  Mycket tyst om den första nyheten också i er soffa…
  Kan bero på att det var omvänt. I mina ögon INTE omvänt viktigt.

  SvaraRadera
 7. Finansminister Magdalena kom fint fram igår.
  Pedagogiskt och förtroendeskapande.
  En allmänbildande proffsig lektion om just "social anständighet",
  som Birger så träffande benämner det.

  Klimathotet blundar dock alla för fortfarande. Det får bara inte förstöra
  alla våra gamla planer och kanske rentav göra det obekvämt för oss.
  Att tänka nytt.
  /IQ

  SvaraRadera
 8. Stefan, Tror också att jag har fel! av den enkla anledningen, att de andra partierna, fortfarande håller SD på en armlängds avstånd.

  Det sista Reinfeldt gjorde var att permanenta det. Det kommer han förmodligen (spekulation) att gå till historien med.
  Det är väldigt svårt för Löfven att om han vill nu säga. Låt oss höra allas ingångsvärden. Allas betyder allas. Om man amputerar bort t.ex. ett ben, kan man få fantomsmärtor. SD är väl närmast att likna vid en sådan.

  Smärtan kommer inte att gå över förrän man möter den. Innan dess så lever den sitt eget liv och ökar.

  Detta kommer knappast media att säga.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. Suck.
  Så nu avbryter man sökandet: Resultat: Mer pengar och kanske har man sett Loch Ness!

  SvaraRadera
 10. Politiker är fångna i ett system och kan ofta inte ändra någonting om inte systemet medger det. Elitklasserna trycker på för att säkra sina privilegier samtidigt som de undergräver demokratin.
  Världens fattiga länder tillhandahåller billiga tjänster åt den rika världen genom billig arbetskraft, råmaterial och investeringsmöjligheter. Detta innebär dessutom att storbolag kan hota med att flytta till fattigare länder för att hålla arbetarna i de rikare länderna i schack.
  Under 2014 uppstod 155 nya dollarmiljardärer uppstått i världen, visar en kartläggning som den schweiziska banken UBS gjort tillsammans med ett Singaporebaserat konsultbolag. Det totala antalet dollarmiljardärer uppgår nu till 2.325 personer. Siffran har stigit med 7,1 procent under ett år. Bland miljardärerna finns 755 européer, 609 nordamerikaner och 560 asiater. En majoritet av dollarmiljardärerna har i första hand ärvt sina tillgångar.
  Över 90% av världens mediakonglomerat ägs och kontrolleras av en liten tribalistisk elit. Investmentbanker som Barclays, JPMorgan Chase & Co, och The Goldman Sachs Group m fl har kontroll över 40 procent av kärnan med 1318 av världens mest inflytelserikaste företag.
  26 personer äger en femtedel av jordens landyta och 1 person (drottning Elizabeth av Storbritannien) äger en sjättedel av världen. Under större delen av de senaste 8 000 åren har mindre än 1 procent av världens befolkning ägt all mark på jorden och än idag äger 85 procent av mänskligheten fortfarande ingen mark. 60 procent av all odlingsbar mark i Europa ägs av bara 0,3 procent av dess befolkning. De som äger mest och är rikast i Europa erhåller dessutom högst EU-bidrag.
  Om världens befolkning skulle vara tio personer och en ägde 99 dollar så skulle resten få dela på en dollar. Och ändå finns det tjuvar som hellre stjäl från oss fattiga än från de rika. Dessa tjuvar kan bara beskrivas som verkligt bestialiskt onda!

  SvaraRadera
 11. Problemet är folks verklighetsuppfattning och brist på proprotioner - ett rasistiskt litet skitparti upptar löjligt mycket tid i media och debatter medan viktigare saker som ligger till grund för större delen av våra problem göms undan eller ignoreras.

  "Ursäkta, kan vi få tillbaka våra 34 miljarder?"

  "De svenska storbankerna levererar återigen rekordresultat och skryter om att de numera står starka på egna ben. Det borde därmed vara läge att återlämna en mycket generös gåva från svenska folket."

  "...varannan vinstkrona kommer från staten rimmar rätt illa med bankernas självbild."

  http://www.svd.se/naringsliv/ursakta-kan-vi-fa-tillbaka-vara-34-miljarder_4033833.svd

  SvaraRadera
 12. Två gitarrer ligger under vattenytan.
  Kan det var så gitarrerna tillhör
  Ola Magnell och Mikael Wie.

  Roland L

  SvaraRadera
 13. Avundsjukan är utbredd, speciellt på Birgers blogg. Världens förmögenhet under två år ökar tydligen med 22 procent. Detta är motsvarar nog sänkt ränta och penningspolitisk stimulans. Per capita kanske real förmögenhet har toppat. Detta kan förväntas att ske 10-20 år efter att produktiviteten mätt i arbete, energi, material och kapital per ton i naturresursernas utvinning toppade, vilket faktiskt var år 2000. Det ena ger ju det andra och det blir en eftersläpning. De som retar sig på detta är bara tokiga moralister. Det är istället positivt att skillnaderna ökar. De dumma och fattiga slösar bara bort pengar och får kollapsen att komma än tidigare. Det är ändå tur att förmögenhetsskillnaderna är så stora och låt oss vara glada för detta. Snart kommer Kapten Konkurs och tar alltihop.

  SvaraRadera
 14. 11:41. En ny generation officerare och journalister, som bara hört talas om tidigare intermezzon (välgrundade eller arrangerade) i deras barn- och ungdomstid, kanske bara ville skapa lite dramatik, lagom till riksdagsbeslutet om pengar till deras bransch. Plus att mjuka upp allmänhetens motstånd mot Nato-anslutning.

  Gt

  SvaraRadera
 15. Urban
  "Snart kommer Kapten Konkurs och tar alltihop."

  Har du cykel?
  Kapten Konkurs var redan på gång
  när
  schimpansen lösgjorde sig från flocken.
  Det är väldigt länge sedan!

  Roland

  SvaraRadera
 16. Urban Persson!

  Ja för dom rika förvaltar ju samhällets resurser så mycket bättre. Skuldbaserad ekonomi, spekulation, oljesandsutvinning, skiffergas, regnskogsskövling, gifter, sportbilar och lyxyachter. Det är annat än den demokratiska folkhemsmodellen det.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 17. Neoliberal Agendalör okt. 25, 02:24:00 fm

  En del av förmögenhetskillnaderna vi ser i världen beror på att vissa delar är mer marknadsliberala än andra.

  Här är sambandet mellan kapitalism och välstånd för världens länder (uppdelade i femtedelar efter mängd kapitalism, eg. ekonomisk frihet)

  Samband ekonomisk frihet och BNP/capita
  Översta $22933(mest ekonomisk fria länder)
  Andra $12666
  Tredje $7316
  Fjärde £3803
  Botten $3251(minst ekonomisk fria länder)

  Samband ekonomisk frihet och inkomstdel för de fattigaste 10%
  Översta 2.68% (mest fria länder)
  Andra 2.83%
  Tredje 2.25%
  Fjärde 2.66%
  Botten 2.27% (minst fria länder)

  Samband ekonomisk frihet och inkomst för de fattigaste 10%
  Översta $6.681 (mest fria länder)
  Andra $4653
  Tredje $1307
  Fjärde $1392
  Botten $873 (minst fria länder)

  Källa: http://www.freetheworld.com/reports.html

  Om vi vill minska klyftorna i världen måste kapitalismen bli mer jämnt spridd.

  SvaraRadera
 18. Anonym 03:27:00 tycker att folks verklighetsuppfattning och proportioner är problemet och hänvisar till bankernas vinster. Hen skriver också att "ett rasistiskt litet skitparti" upptar löjligt mycket tid.

  De svenska bankernas storresultat, beror väl till stor del på våra partier. Jonas Sjöstedt har riktat en känga mot SD. Att "de i riksdagen är med och sänker skatten för banker och för de rika" Sedan klagar de på flyktingar, när pengarna för välfärden inte räcker till säger han.

  Birgers inlägg handlar ju delvis om den sociala och anständiga delen, som V fick med i budgeten.

  I somras lade S och SD samma dag ett förslag om höjd bankskatt. SD vill göra det med minskad invandring och en ny bankskatt. Det för att helt avskaffa pensionärsskatten. Vilket väl är att se som en anständig del! Men den ensamma mamman och de som inte gynnats av, att SD tidigare varit med och sänkt skatten för de rika då?

  Tidigare har de enligt Sjöstedt varit med och sänkt skatten för bankerna och de rika. Om det stämmer, så är det ju därför de svenska bankerna idag gör enorma vinster.

  Vem tycker det är olyckligt, att S och SD samma dag vill höja bankskatten? jo Thomas Östros vd för Svenska bankföreningen. Tidigare socialdemokrat...

  Filmen "Godheten" tar upp vända kappan efter vinden mentalitet...
  Denna mentalitet är värd att notera...

  Tycker nog att när man diskuterar bankernas vinster, så bör de politiska partierna finnas med. Hur står det annars till med vår verklighetsuppfattning?

  Att bara tala om hur pengar skapas, eller titta vilka vinster bankerna gör! är det att ha verklighetsuppfattning och hela verkligheten klar för sig?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 19. Alla borde titta på filmen "Godheten". Nu är valet över och den kommer att sändas även i SVT?

  I filmen tar Andreas C upp hur banksystemet fungerar. Thommy Berggren har rollen som den girige...En roll som många av oss spelar...i olika grad förstås. Men vi är medlöpare.

  Vi diskuterar Näringsliv som det viktigaste. Men egentligen är miljö, hälsa, hållbarhet viktigast. Vi diskuterar inte minst jag själv också partitillhörighet. Höger eller vänster... Partipolitikens MÅL är tillväxt. Oavsett höger eller vänster.
  Mål är viktigt att diskutera. Men nu diskuteras att regeringen gjort en vänstersväng. Från borgerlighetens synvinkel är det ont och kan hämma tillväxten.

  Bankernas vinster har aldrig varit så stora och miljön mer hotad än nu. Hur ska det kunna se annorlunda ut, när målet är tillväxt? Social anständighet är en viktig del att återupprätta.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 20. Vi ligger som Birger skriver i framkant över de som klampar fram på planeten. På tionde plats. Denna förljugenhet... och brist på social anständighet hör ihop.

  SvaraRadera
 21. Just det där tillhör det mest obegripliga i dalahäst-landet: att sådan extrem förmögenhets-fördelning (tydligen värre än i USA) är så fullständigt okontroversiell? Istället för "chockbeskattning" & spridning av dessa tillgångar bidragsvägen, så väljer röda partier att "dutta med a-kassan" (för de bäst ställda arbetslösa). 70 kr extra till pensionären. Sedan är det helt ok att en perverst rik klick äger allt annat; det är som sagt inte ens kontroversiellt, bara en ren naturlag..

  SvaraRadera
 22. Avundsjukan är utbredd, speciellt på Birgers blogg. De som retar sig på detta är bara tokiga moralister.
  -------------

  Är man inte helt dum i huvudet inser man att det blir ett demokratiskt problem om världens resurser kontrolleras av en promille:

  "How Big Money Corrupts the Economy
  why do corporations and the super-rich pour money into campaigns and lobbying? Money doesn’t just give big spenders the chance to express a view or support a candidate; it gives them leverage to reshape the American economy in their favor."
  http://www.democracyjournal.org/27/how-big-money-corrupts-the-economy.php?page=all

  Det handlar om demokratins överlevnad - inte avundsjuka.

  Men kan man inte tänka längre...

  SvaraRadera
 23. Anonym 03:55!

  Precis! Du har förstått. Bra skrivet.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 24. Anonym 03:27:00 tycker att folks verklighetsuppfattning och proportioner är problemet och hänvisar till bankernas vinster. Hen skriver också att "ett rasistiskt litet skitparti" upptar löjligt mycket tid.

  De svenska bankernas storresultat, beror väl till stor del på våra partier.
  --------------

  Det är banker som bestämmer politiken, inte politiker som bestämmer över bankerna, det är vad jag menar med verklighetsuppfattning.

  Folk går omkring med en illusion av demokrati när det vikigaste; ekonomin, inte är underställd demokratisk kontroll.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.