onsdag 15 oktober 2014

Motstånd

Sitter (som vanligt höll jag på att säga) på ett tåg och det blir ett pratande om historien och motstånd och jag förstår att berättelsen om motstånd med vapen är välkänd, medan berättelsen om motstånd mot förtryck utan vapen, men med människors kroppar och människors mod, tycks vara okänd. En ny film om Lech Wałęsa har haft premiär. En film om Alexander Dubček borde bli till. Två av mina yngre års hjältar. 

Kanske var det lätt för mig, jag förmådde aldrig springa och hytta med Maos Lilla röda eller blunda för förtrycket i kommuniststaterna - som ung såg jag Mannen utan leende sitta i karmstolen därhemma, mannen som aldrig sa ett ord men som lyssnade medan farsan och representanterna från företaget i Östtyskland samtalade om import av termometrar. 

Det var först när Mannen i karmstolen gick på toaletten som de andras röster började leva - för att stelna när Mannen utan leende åter satte sig i karmstolen för att lyssna att inget ont ord sades om regimen i Östtyskland. År efter år samma sak. Kommunism IRL. Bra att känna till när vi ser Råkapitalismens våg IRL. Båda förtryckande, om än på var sitt sätt. Den ena brutalt och utan leende, den andra vänligt och med ett hånleende. Båda värda att bekämpa. Utan vapen. Grönt.
 

16 kommentarer:

  1. Finns grönt förtryck?
    Lite avantgardistiskt att kunna bredda och komplettera de kommunistiska och kapitalistiska förtrycken med ett grönt dito. Jag skulle vilja se en "grön" miljöminister, boende i en sanitär olägenhet mitt i huvudstaden, som utan att blinka startar sin dag med några riktigt Poleninspirerade beslut angående den svenska livsmedelsförsörjningen.
    Men det kommer vi väl aldrig att få se?

    SvaraRadera
  2. Jag kan tänka mig mången liberal som förfäras över risken att de gröna förbjuder eller fördyrar de härliga Thailandsresorna och upplever det som förtryck. Eller att barnen "tvingas" äta vegetariskt en dag i veckan, usch och fy vilket förtryck *ironisk*.

    Förresten Birger, jag gissar att du läst artikeln som Steg3 länkade i morse (http://www.mckinsey.com/insights/corporate_social_responsibility/redefining_capitalism). Jag skulle verkligen vilja läsa dina tankar och funderingar kring den texten!

    Ha en trevlig dag!

    SvaraRadera
  3. Pacifistiskt motstånd är möjligt mot en motståndare som har moraliska begränsningar. Men hur skulle det fungera mot t ex ISIS?
    De har en policy om att döda männen och göra kvinnorna till sexslavar. Kristna och judar kan få fortsätta att leva som fria medborgare om de betalar en särskild straffskatt för otrogna. Denna skatt kan sättas till 100% vilket gör det omöjligt att överleva.

    Sedan fungerade icke-våldsstrategin när man skulle rädda almarna i Kungsträdgården.

    Strejkerna fungerade mot kommunisterna i Polen.

    Gandis icke-våld fungerade mot engelsmännen i Indien.

    Men idag finns ingen motsvarighet till Ship-to-Gaza eller följeslagare till jesiderna i Irak.

    SvaraRadera
  4. Jag kan rekommendera följande bok:
    Mona Lilja & Stellan Winthagen (2009) "Motstånd". Liber.

    Jag vill också nämna att Stellan Winthagen (verksam både vid Göteborgs universitet och Högskolan Väst) har under 2014 erhållit den första professuren i världen i området "Fredligt motstånd".
    Denna professur inrättades i University of Massachussetts i USA.

    SvaraRadera
  5. Motstånd mot kapitalism är egentligen hyfsat enkel:

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Bankrusning

    SvaraRadera
  6. Birger!

    Varför är ett motstånd utan vapen mot förtryck just grönt? Åtminstone i fallet med Tjeckoslovakien så var det en socialistisk fredlig revolution. En röd revolution om man nu ska sätta färg på den. Vad var färgen på motståndet på Himmelska fridens torg? Var Berlinmurens fall kanske en fredlig blå revolution? Beror kanhända din syn på mossiga gröna glasögon? Goda fredliga och hållbara revolutioner bör kanske vara regnbågsfärgade?

    Anonym 10:18!

    Motstånd mot det nuvarande skuldbaserade penningsystemet må vara lätt för de som har några pengar att ta ut (om de har något intresse för det) men att få bort hela det kapitalistiska systemet baserat på privat ägande av produktionsmedlem är inte lika lätt.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  7. Jan Örsell, grönt är väl i princip den enda ideologiskt ideologisk-politiska färg som utgår från icke-våld.

    SvaraRadera
  8. Jan Örsell, är det inte lite ohederligt att kalla revolutionen i Tjeckoslovakien "socialistisk"?
    Den var väl snarare en reaktion på urspårad socialism.

    SvaraRadera
  9. tango smurfen - Bra program, med en svag strimma av hopp. Modiga människor.

    http://www.svtplay.se/video/2369684/en-farlig-ide

    Dokument utifrån - En idé om folklig revolt mot våldsamma, maktfullkomliga män. I spetsen går palestinier och israeler som förlorat nära anhöriga i konflikten. Dödströtta på det eviga kriget bryter de mönstret och väljer försoning framför hämnd

    SvaraRadera
  10. Intressant att du tar upp bl a DDR:s fall. Har tidigare i denna blogg ställt frågan, utan att få svar, vad du och Miljöpartiet gjorde för Baltikums, Öst- och Centraleuropas frigöerelse. Så, vad gjorde ni? Ställde ni upp på Sten Andersson (S) agitation om att Baltikum inte var ockuperat? Vad var er reaktion på Reagans Berlintal 1987? Delade ni kolsuparteorin om att Sovjet och USA var egentligen lika illa?

    SvaraRadera
  11. Mauderaten: Jag vet inte vad miljöpartiet gjorde, men miljörörelsen i stort samt fredsrörelsen hjälpte till mycket konkret att välta kommunistdiktaturen.

    Det var fredsrörelsen på 80-talet som organiserade de första massmötena som inte stod under partiets kontroll. Här kunde folk från Östeuropa möta kritiska människor från Västeuropa och för många blev det en avgörande upplevelse.

    Miljörörelsen i form av European Youth Forest Action organiserade något senare mer långvariga massmöten som pågick i veckor, likaledes utan partiinblandning. I åtminstone några länder - Lettland, Ungern, Bulgarien - var det sen miljörörelsen som gick i spetsen för revolutionerna.

    Men partier är partier, även om det råkar vara miljöpartiet. De är för statligt uppknutna för att kunna agera i såna fall med legitimitet. Det skulle alldeles för mycket se ut som om svenska staten blandade sig i andra länders inre angelägenheter. Vilket är olyckligt eftersom man då sätter ett prejudikat för att dom får göra samma sak här.

    SvaraRadera
  12. Jan Wiklund:

    Delar inte din uppfattning. Kolla vad exempelvis nuvarande EU-parlamenterikern Gunnar Hökmark (M) gjorde för balterna. Han agerade på plats under 1980-talet, inte bara när det blev politiskt korrekt att gå på måndagsmötena.

    Kraftiga protester kunde riktats mot Sten Andersson (S) när han 1989 hävdade att Baltikum inte var ockuperat, vilket indirekt var ett erkännade av Sovjets krav på dessa länder. Det kunde göras utan att hävda att man blandade sig i inre angelägenheter, herregud, ska man inte som land protestera när länder blir ockuperade eller när det sker brott mot männskiligheten inom länder Sverige har erkänt?

    Miljöpartiet, och staten Sverige, kunde ha skickat telegram till Vita huset och kallat upp DDR:s ambassadör där vi framfört att vi stöder Reagans mycket modesta krav att Berlinmuren skulle rivas. Men inget, absolut inget, gjordes!

    SvaraRadera
  13. Hördudu!
    ons okt 15, 09:31:00 fm

    Sammanfattningens Mästare!!!
    I motsats till BS som nog kan kallas
    fördjupningens mästare.

    Du sitter där på din pall en trappa upp och ser ner på oss.

    Men nog önskar du väl att vi ska våga övervinna vår rädsla och sluta
    med att vara sanslösa medlöpare!

    Kan du göra ett mera allmänt begripligt försök?

    SvaraRadera
  14. Dä va grönt. Utan att kunna försvara sig så miste Sverige
    en Statsminister och en Utrikesminister.
    Man tog inte ens fast de som kom och erbjöd några personer
    tjugo miljoner kronor för att
    mörda Olof Palme.
    Nu håller vi på att fördärva vår civilisation.
    Nu håller vi på att omöjliggöra fortsatt liv på vår egen planet.

    Det finns människor som gläds åt passifister som är passifister i alla lägen.
    Grön omedvetenhet eller grön dumhet, emedan man är infödd
    i galenskapen, det är frågan?

    DYNAPE

    SvaraRadera
  15. Arbetare- och bondestaten Tyska Demokratiska Republiken (DDR) hade i lag avskaffat kapitalismen och säkrat makten åt folket. Dock inte den del av folket som ville avkriminalisera det forna systemet. De som kunde valde därför att rösta med fötterna, dvs dra väster ut. Vore det så konstigt om den i väst befintliga kapitalismen fann skäl att bombardera DDR med propaganda för återtagande av makten? Vore det så konstigt om DDR instiftade en armé och politruker, politiska handledare, för att hindra systemets fiender?

    Ovanstående var de argument jag fick lära mig på den tiden jag umgicks huvudsakligen med de röda. Sedan tog det gröna tänket över min själ, varvid jag sällade mig till dem som tycker illa om DDR:s diktatur och resten av östblocket, som nu är historia. Är jag därför vän med kapitalismen nu?

    Nej, inte alls! Det finns en tredje väg som tar avstamp i Tregreningen. Det finns flera sökord, t.ex. Waldorf Agora.

    Gt

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.