tisdag 7 oktober 2014

Dramaten berättar hur pengar skapas...

Nu kommer Andreas Cervenkas lilla bok om hur pengar skapas till Dramaten. Regi av Ellen Lamm. Här pratar vi förresten om hans bok i serien En bok, en författare i den gamla goda - eller otidsenliga? -  varianten med stilla samtal i sköna fåtöljer och utan förhörslampor, extrema närbilder och bling bling som piggar upp för att nå mindre mossiga tittare och i avsikt att anpassas för mobiler.

Blir Dramatenföreställningen lika tokrolig - eller om man så vill förskräckande - som det kan vara att intervjua nationalekonomer om hur pengar skapas så blir det klart sevärt... 

PS! 
Jag gläds åt att Aftonbladets ledare i sin nätupplaga väljer att citera mig rätt när det gäller det där med Meningslösa Partiet. Man skriver att jag hävdat att MP riskerar att få betydelsen Meningslösa partiet. Något som utvecklingen för t ex KD, som liten udda del av Alliansen, mycket drastiskt fått känna på.

I Expressen har Per Gahrton varit mindre tydlig i citatkonsten, han meddelade häromdagen att jag hävdat att MP skall uttydas Meningslösa Partiet och bidrar därmed till den vulgarisering av samtalet som ger rubriker snarare än plats för fundersamhet. Jag svarar broder Per i dagens Expressen - MP har ju verkligen fått en rejäl framgång, utifrån hur partiet tydligen ser på vikten av låg moms på krogen till en kostnad för staten av 5 miljarder kronor - och ser med nyfikenhet och  skräckblandat förtjusning fram mot hela budgetuppgörelsen, inklusive de löften man ger inför nästkommande budget.  Det är vi många som gör, bland annat meteorologen Pär Holmgren som skriver i UNT.

31 kommentarer:

 1. Ha ha ha, det är kul hur inte ens professorer i ekonomihistoria har en aning.

  Hela frågan om vårt luftslott till ekonomi är också en fantastisk studie i mänsklig psykologi, förträngning, grupptryck, dumhet och hjärntvätt:

  Simple brain washing

  SvaraRadera
 2. SVT bevisar återigen sitt "oberoende": inte minsta lilla notis om att miljöministern målar sin enorma båt med förbjuden, miljöskadlig färg.

  Romsons första försvar var f.ö. det väntade: hon skyllde på maken (ni vet, vit heterosexuell medelålders man, roten till all världens ondska enligt Romson). Hennes andra försvar var lite mer oväntat: "min familj har valt att inte ha bil". Hyfsat prejudikat om hon frias! Jag har inte heller bil, så det är fritt fram att förstöra Östersjön!

  SvaraRadera
 3. Nu berättar inte Cervenka hur pengar skapas i boken (fast han har närmat sig sanningen i artiklar).

  Sanningen är att banken "lånar ut" sin egen skuld och låtsas att den "lånar ut" kronor. Det som står på ett kundkonto är alltid vad banken lånar av dig - ändå påstår sig banken "låna ut" kronor till kontot.

  Beskrev det grafiskt enkelt med utgångspunkt från Bank of Englands skrift som kom ut för några månader sedan. BoE konstaterar där mycket riktigt att ett bankkonto inget annat kan innehålla än bankens skuld till kunden - aldrig kronor. När banken "lånar ut" till konton kan den mao aldrig "låna ut" något annat än bankens egna skuld. Det är som Anonym ovan mycket riktigt påpekar en hjärntvätt av första graden som skräddarna av inga kronor lyckats med.

  http://tinyurl.com/k9atv5z

  SvaraRadera
 4. Lincoln
  -----

  Det behövs ett massivt uppvaknande och ett lika envetet tjatande som hjärndöda flyktingdebattörer ägnar sig åt fast om pengar och hur de görs istället.

  Men om folk är sysselsatta med distraktioner så missar de väl den riktiga elefanten i rummet.

  Och det finns ett skriande behov av fler lincolns, schlaugar och cervenkas i sverige nu när vi tycks ha transporterats tillbaka till någon mental medeltid igen.


  SvaraRadera
 5. Det är lätt att förblindas av principrytteri för den goda sakens skull Birger. Blir du lyckligare av en högerregering med fascistisk uppbackning? 30 år av borgerlig medvind vänds inte på ett år. Ge det tid och mobilisera istället för att splittra. Grundläggande stridskonst.... Hur kan du glömt detta?

  SvaraRadera
 6. Använd dina förmågor för att attackera högern istället för dina egna partivänner. Mobilisera i en tid av splittring. Du söndrar vänstern Birger. Du är precis som Håkan Juholt, högerns bästa valarbetare just nu. De behöver inte ens kritisera vänstern, du gör det åt dem. Bra där.

  SvaraRadera
 7. Makt och pengar korrumperar den mest idealistiska så okritiska ja-sägare och fega kompromisser kommer inte att leda till förändringar.

  Så på med blåslampan istället tills det hettar riktigt i baken på våra fega ryggradslösa veklingar till politiker.

  SvaraRadera
 8. Det blev väl heller inga billigare luncher? Pengarna liksom bara försvann ner i affärsmäns fickor.

  SvaraRadera
 9. "Guldlock" hette en söt streber
  han tänkte mycket på sin karriär
  makt & status gav honom feber
  småfölket, de fick leva i misär..

  SvaraRadera
 10. Man kan ju försöka kompromissa sig ur det här:

  Framtidskatastrofen är här

  Lycka till..

  SvaraRadera
 11. Grön Chockeffekts-faktivism är sedan länge en död strategi. Människor bryr sig inte om att vår luft inte kan andas, vår hav är döda, vår träds löv faller av surt regn.

  Alla vet att vi har en klimatkris. Alla vet att vi har en monetär kris. Alla vet att vi har kris. Vi har haft kris länge. Har ni någonsin funderat varför inget har hänt?

  Detta är för att vi väljer väg för vad som är tryggt när vi har familj,barn,jobb,trygghet att tänka på. Det är inget man lättvändigt kastar i papperskorgen för gröna pappersfantasier.

  Högern tillhandahåller två saker:
  Lösningar - Som förvisso är verklighetsfrånvända
  Mobilisering - De håller ihop.

  Alla ni som inte ser detta är en del av problemet.
  Fortsätt gnäll. Fortsätt att länka fin fakta och vackra värderingar. Ingen bryr sig. Ni talar till en klubb av invördesbeundran där ni förmodligen stannar i ert gnällande. Där kan ni klappa och dansa ifred. Medans vi andra ägnar oss åt att faktiskt skapa förändring och göra NÅGOT istället för att söndra vår egna rörelse. Jag trodde mer om Birger, men det verkar som hans samhällsanalys och strategiska kunskaper har kommit på efterkälken. Jag har mer respekt för Per Gahrton.

  SvaraRadera
 12. Det är för att folk inte kan tänka längre än "vad som är tryggt när vi har familj,barn,jobb,trygghet"

  Det som ger dessa saker kortsiktigt är exakt samma som leder till katastrof långsiktigt.

  SvaraRadera
 13. Smygborgare vill putsa "pokalen"
  föra politik det passar sig ej
  bäst vore om de lämnade lokalen
  för han, hen, det & för mig

  Likt maskar gnager de i båten
  snart är skutan full med hål
  skamlöst sjungs borgar-låten
  tveksamt om de kommer gå i mål..

  SvaraRadera
 14. Det som är totalt orealistiskt och totalt vansinne är att basera sin ekonomi på luft och förespråka en ständigt ökande konsumtion och rovdrift på naturen.

  Våga se verkligheten utan dessa snuttefiltar av magiskt tro på ekonomiska teorier och tekniska framsteg så är det rätt j-vla klart vem som lever i fantasin.

  SvaraRadera
 15. Det sa... bra att du har respekt för Per, det ska man ha. Min erfarenhet av förhandlingar är faktiskt den att den som förhandlar har nytta av offentlig kritik av sådana som idémässigt står nära, helst inom samma rörelse eller ännu hellre samma parti. När Gustav Fridolin, som språkrör i Grön Ungdom, dammade på oss i en och annan debattartikel i samband med förhandlingar så stärkte det vår position gentemot socialdemokraterna. Jag tillhörde de som snarast uppmuntrade dem som ville gå längre att skriva, hojta och ställa krav på att vi skulle bli bättre och grönare.

  Du som kallar dig Det sa... jag inser att MP anser att momsen på krogen är en viktig profilfråga, jag är den första att säga att partiet lyckats bra i den frågan eftersom den var en nästan helig fråga för sossarna. Men jag kan inte, hur mycket jag än önskar, förstå att kampen för 5 miljarders sänkt krogmoms väger så tungt att de kan prioriteras före klimatinvesteringar och/eller t ex den gröna profilfrågan: skolan.

  Jag begriper det inte, men rent förhandlingstekniskt är det förstås en stor framgång som säkert många miljöpartister uppskattar, även du. Även om just den frågan inte, vad jag minns, stod med i valmanifestet. Jämfört med de nya miljöskatter, som omfattar några hundra miljoner enligt gårdagens PM från finansdepartementet så är de krogmaten en stor grön satsning.

  SvaraRadera
 16. Neoliberal Agendatis okt. 07, 12:34:00 em

  Riksbanken (en statlig myndighet) "informerar" om hur inflation uppstår.

  https://publisher.qbrick.com/Embed.aspx?mid=D115C5A5

  Observera att de aldrig nämner bankväsendet eller kreditexpansionen.

  SvaraRadera
 17. Birger, en fråga, du som har erfarenhet som politiker i sverige;

  Måste man alltid diskutera politik ur ett populistiskt ankdamsperspektiv som om vi vore en fristånde planet utan band till omvärlden, om folk inte ska tycka diskussionen blir för komplicerad och abstrakt och flyger högt över huvudet på dem?

  T ex Krogmoms lär ju inte längre bli vara något större bekymmer för någon som dränks i klimatorsakade översvämmningar eller blir sjuk av genmanipulerad eller förgiftad mat?

  SvaraRadera
 18. Riksbanken (en statlig myndighet)
  ---

  Om något "statligt" inte är under demokratisk kontroll så får man väl fråga sig på vilken grund är den en myndighet?

  SvaraRadera
 19. Det är viktigt att förhålla sig kritisk och syna MP i "sömmarna"av flera anledningar. Några av de viktigaste.:

  MP vill spela rollen som den största räddaren från klimat- och miljökriser. Trots att partiets ledning har placerat partiet mellan vänstern och centerpartiet när det gäller klimat- och miljö.

  MP försöker, med ena handen dra nytta av sin historia samt ha ett antal gröna alibin i partiet samtidigt som man med den andra handen gör vad man kan för att inte ge dem utrymme.

  MP förstärker myten om att vi kan nå hållbar utveckling med fortsatt exponentiell tillväxt. Det är kontraproduktivt och ett svek.MP är i dag långt ifrån så "radikal" som de flesta forskare och miljöorganisationer - t.o.m. Mindre radikala en hyfsat miljömedveten allmänhet faktiskt.

  MP:s Per Bolund kommer att prioritera stabila statsfinanser trots skuldläget hos hushållen. I praktiken innebär det "business as usual" eftersom skuldberget kräver tillväxt för att upprätthålla konsumtionen och tilltro till pengars och skulders värde och säkerhet. Ungefär som att försöka avsluta ett pyramidspel på ett ordnat sätt genom att blåsa in ännu mera luft. (P1 i går),

  MP-ledningen vet förstås att tillgången till regeringsposter och de fina salongerna är avhängigt en anpassning till systemet inklusive systemfelet. Den finansiella makten styr både i praktiken och via systemets strukturer. Ett miljöparti värt namnet ska åtminstone våga säga sanningar även om man tvingas vara pragmatisk.

  SvaraRadera
 20. 11:23:00 Som om det inte tjatas om hur pengar görs:) I tråd efter tråd har detta diskuterats.

  Att kalla flyktingfrågor för distraktion. Hmmm Måste man inte försöka se hela elefanten?

  Lisbeth en hjärndöd flyktingdebattör. Som även tjatar om hur pengar görs. Samt om en hel del annat.

  SvaraRadera
 21. Är det inte stort av Pehr G (spekulation) att inse att tiden på kåken inte förändrade något nämnvärt? Förutom han själv förmodligen.
  Gillar civil olydnad. Men på kåken ägnar man sig förhoppningsvis åt efterdyningar dvs. eftertanke, vilket är lika viktigt.

  Tycker de MP gjorde rätt som inte fegade ur.

  Fast nu hör jag ju till dem som inte tror att gröna tankar dör med ett politiskt parti. Eller med några personer.
  De kommer att vinna eller försvinna. Pehr G är ändå grundaren och det är stort att han stöttar dem oavsett.

  Därmed inte sagt att Birger gör fel. Man agar den man älskar har han sagt? Min hjärna säger att han sagt det! Kanske älskar Birger Schlaug mer, kanske älskar Pehr G mer. Rart av dem att bry sig om sin "bebis" partiet MP.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 22. Rättelse: Man älskar den man agar ska det vara :)

  SvaraRadera
 23. Det ska nog inte vara mer där ;)

  SvaraRadera
 24. Att kalla flyktingfrågor för distraktion.
  --------------

  Tydligen kan inte folk ens tänka så långt som till anledningen att folk flyr.

  US Imperialist Wars of Aggression Have Created More Refugees Than Nazi Germany and Imperial Japan Combined

  SvaraRadera
 25. Avskaffandet av kontanter. En konsekvens? Frågade för ett tag sedan och du Birger skrev att jag återkommer ska tänka en vända till. Ska våra barn lägga luft i spargrisen? Eller ska mormor/morfar ge hen ett kontantkort i julklapp? Pengar i spargrisen ger ingen ränta. Men det ger barnen överblick och en förståelse kring vad pengar "är".

  Anonym pengar försvinner inte ner i affärsmäns fickor. De försvinner in på konton och ger ränta.

  Lisbeth

  SvaraRadera

 26. Negativ ränta en galen verklighet

  Tänk dig att sätta in 1 000 kronor på banken och den prydlige bankanställde bakom disken lovar att du får tillbaka 950 kronor om ett år men inte ett öre mer.

  I ett år väntar du så tålmodigt och utan ytterligare krav hämtar du ut dina 950 kronor.

  Scenariot verkar osannolikt, för att inte säga befängt.

  Vem vill sätta in pengar på en bank som lovar att ta en del av pengarna, inte bara i dålig värdeutveckling utan i faktiska kronor.

  Ändå är det superaktuellt just nu i den europeiska finansvärlden.
  http://arbetet.se/2013/05/22/negativ-ranta-en-galen-verklighet/

  SvaraRadera
 27. @Anonym
  Negativ ränta kan vara något bra såsom Gesell tänkte sig det. Men Rogoffs förslag där valutan avskaffas och enbart bankernas skuldpåhitt får vara betalmedel innebär bara än större skuldslaveri till bankerna. Skrev om det här:
  http://arbetet.se/2013/05/22/negativ-ranta-en-galen-verklighet/

  Man måste skilja på kronor och vad du har på kontot som per definition är vad banken lånar av dig och ALDRIG vad du lånar av banken (eller ens kronor - ditt konto är enbart bankens skuld på kronor).

  Så frågan är:
  Hur kan då banken ”låna ut” till ditt konto när ditt konto bara kan innehålla vad banken lånar av dig? För att få ihop den kortslutningen i logik måste det till mycket svammel och hjärntvättat snömos från ekonomer som gått igenom inbillningsväsendet kallat skola.

  Och i detta svammel och snömos ligger det riktiga vansinnet med detta penningsystem.

  SvaraRadera
 28. Det här med pengar är egentligen enkelt. Personer som Lincoln vill att det ska verka svårt så att de verkar smarta. De allra flesta pengar som finns idag är digitala pengar, det som Lincoln kallar skulder. Läs mer om hur de skapas här:

  http://iblandekonomi.wordpress.com/2014/03/04/skapa-pengar/

  SvaraRadera
 29. Lincoln!

  På tal om "svammel och snömos" så kan väl jag få låna några hundra tusen av dej till negativ ränta.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 30. Ang. "Meningslösa partiet" MP
  Vad anser de om att S och M gjort upp om ordförandeplatserna i riksdagens utskott? Enligt praxis de två största partierna. Men det liknar en kupp något som Isabella L säger sig ogilla. Nästa gång kan det vara MP som blir utan. Eller S och M...

  V och SD blev utan ordförandeposter i riksdagens utskott. Man får väl anta att Löfven fått ge vika för M eller så har han valt samarbetspartner med besked.

  Lekstuga sa Romson i debatten om ovilja till att samarbeta. Undrar om hon valts in i riksdagens utskott som lekledare?

  :)

  SvaraRadera
 31. det som Lincoln kallar skulder.
  ------

  Det är mer än Lincoln som kallar det skulder

  Every new loan that a bank makes in this way creates new money."
  http://www.positivemoney.org/how-money-works/how-banks-create-money/

  Bank of England har en pdf man bara kan googla vid namn"Money creation in the modern economy"

  Roligt som jag sa i första kommentaren;

  "det är kul hur inte ens professorer i ekonomihistoria har en aning."

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.