torsdag 25 september 2014

Per Gahrton, Joschka Fischer och dessutom en air av fossil...

Här ett utdrag ur en gårdagens debattinlägg på SVT Opinion:

"Inte bara det att Stefan Löfvens socialdemokrati har en air av fossil över sig när det gäller allt från miljöfrågor till fredsfrågor. Riksdagen har dessutom en sammansättning som medför att gröna statsråd riskerar att bli medspelare i en utveckling som går på tvärs mot vad partiet säger sig vilja uppnå.

Förhandlingssituationen är således usel. Pimpa detta med att längtan efter att bli statsråd lätt kan bli större än längtan att förändra samhället. Då är man på hal is. Bräcklig dessutom. Inte minst när det gäller ideologiska grundbultar som försvarspolitik. Grön erfarenhet av det finns.

De tyska grönas frontfigur Joschka Fischer tvingades, när han blev Tysklands utrikesminister, åka till Washington för att be om ursäkt för allt han sagt, skrivit och tänkt som ledare för de tyska gröna. Han fick ta avstånd från såväl sin kritik av Nato som sitt partis pacifistiska hållning.

Den gröna Fischer blev till slut blev den som – jag citerar Per Gahrton från boken Maskrosbarn - ”aktivt ledde Tysklands första anfallskrig efter Hitler”. Per ställer sedan den retoriska frågan: Har man inte gått för långt då?

I svensk kontext kan man fundera över om inte ett parti som Miljöpartiet går för långt om man under sin tid i regeringen beslutar om militär upprustning, ytterligare närmande till Nato och miljardbeställningar av nya JAS-plan.

För ett parti där vi tvingats ha styrelsemöte på kåken – Per Gahrton satt i fängelse på 80-talet för att ha vägrat repövning som protest mot att Sverige skulle lägga ner miljarder på ett offensivt nytt militärplan vid namn JAS Gripen - måste nog detta betraktas att gå för långt."

Hela artikeln finns här.

16 kommentarer:

  1. Jo, det ideologiska språnget till nu är nästan absurt, eller i vart fall humoristiskt, angående förändringens vindar, sedan 90-talet.

    Men jag kan inte låta bli att fundera hur de tänker, kan inte rören räkna? Om man lägger ihop Alliansens mandat med SD, så ser man liksom lite det parlamentariska läget i Riksdagen, som de ska få igenom sin gröna politik i. Hur jag än räknar och räknar, så verkar det som att den tänkta tvåpartiregeringen måste titta lite åt vänster, och ganska mycket åt höger, de närmaste fyra åren. Det finns ju nästan inget som kommer att kunna regeras, utan att manglas i utskotten.

    Sedan är man ju lite nyfiken på valet av talman och regingsförklaring, och hur den nya regeringe än vrider och vänder, så ska deras prioriteringar in i en budget. Tittar vi på försvar och migration, så ser det väl inte ut som att SD kommer att stödja den. Alliansen har en egen budget, och frågan är nu hur rören tänker, för jag kan inte föreställa mig hur det går till, hur i hela fridens namns ska de få SD att lägga ner sina röster, och inte rösta nej, för deras budget. Det bara ligger i luften, att SD kan ha inflytande, så man undrar ju lite hur talmannen, den nya lägger propositionsordningen, Mitt stalltips är att det verkar vara en riskfylld affär, att som grönt statsråd, vara beroende av att SD gillar budgeten, dvs inte röstar nej. Det kommer bli spännande, mp får migrationsminister, integrationsminister, försvarsminister skolminister, för det är ju fullständigt meningslöst med en kommunaliserad skola, och så miljöminister, vad nu en sådan gör.

    Kan inte blogaren försöka ge lite tips, hur tänker man på sin realistiska situation, att komma till tals realt, om de gröna hjärtefrågorna, om nu rören kan räkna till 349, och sedan subtraherar m+s och funderar lite på vem som är vågmästare. Vid varken votering i kammaren krävs att Jonas är på gott humör, och inte lägger ner, för då behövs inte Jimmys manskap, för att sänka regeringsförslag.

    Jag misstänker att det är något man inte vet eller begriper. SLW

    SvaraRadera
  2. Vilket fantastiskt bra debattinlägg! Det mentala har helt uppenbart fått styra över de lägre känslorna och hela inlägget andas självtillit. Mer av sådant i världen tack.

    Fast kan Annikas väg vara ett mentalt stöd för Miljöpartiers förhandlare? Tror du det? Mer ett stöd för känslan? som ofta spelar oss ett spratt. Ditt inlägg däremot kan man alltid hoppas på att de ser som ett mentalt stöd. Har så svårt att se att hennes väg kan bero på mer kunskap och mer insikt. Men det kan vara fel! och bero på att jag är okunnig, obildad och saknar insikt.

    Hoppas att de inte känner krav på sig att hamna "på kåken" i sin strävan efter att hamna rätt :)

    Men vad har hänt med Per G? Det är okej att kompromissa i försvarsfrågan? Vad är det med oss människor? varför har vi så lätt att anpassa oss? Vi vibrerar liksom i takt. Sedan så kallar vi det för att vara liberala och för frihet. Är det nyliberalism?

    Är troende! och tror att vi tänker att vi kan inte förändra allt men vi kan förändra något. Tror att Annika resonerar så.

    Det finns saker som inte går att kompromissa bort. Hoppas för allas skull att de inte gör det. En öken är en öken oavsett om det finns oaser. Vapenskrammel och vapen är till för att användas. Ibland är det enkelt och svart och vitt. Tror likt dig Birger att det "naiva" enkla behövs. Annars blir man naiv.

    Ska bli intressant att se vad Jonas Sjöstedt och V gör kring vinster i välfärden. Samt vad som kan göras... Samt om Jimmie Åkesson SD sänker S och MP och visar att det inte är en slump att de i nio? fall av tio röstar med Allianden. Tror inte på slumpen. Vi får se vad ödet har i beredskap åt oss. Vi kanske bombarderas med kärleksfulla icke krigiska tankar.

    Bra Birger!

    Lisbeth

    SvaraRadera
  3. Mitt kontrollbehov gör att jag måste rätta till... "Allianden" Anden? Kanske nya Alliansen? Usch arma människa! får jobba på detta:)

    SvaraRadera
  4. Genom att ingå regeringssamarbete med socialdemokraterna tar miljöpartiet visserligen en stor risk, men griper samtidigt sin kanske enda chans till inflytande i rikspolitiken denna mandatperiod.

    SvaraRadera
  5. Om inflytandet består i att bli medlöpare till en politik rakt emot grundläggande principer, hur mycket är det inflytandet värt?

    Kan det ens kallas inflytande?

    SvaraRadera
  6. Som gammal förhandlare vill jag påpeka hur viktigt det är att intern kritik blir offentlig i form av debattartiklar och bloggar eftersom det ger förhandlarna argument inför "motståndarna" vid förhandlingsbordet: "titta, den interna kritiken är hård, vi måste komma längre, annars spricker samarbetet". Tyvärr finns en kultur numera som istället vill tysta kritiska röster.

    SvaraRadera
  7. Ännu vet nog ingen hur mycket medlöperi socialdemokraterna vill tvinga miljöpartiet till. Att dra sig ur redan nu är säkert dumt. Då reducerar sig den gröna riksdagsgruppen till plakatpolitiker, ungefär som SD.

    SvaraRadera
  8. "En vapenlobbande bilderbergande fossil" borde väl tilläggas?

    SvaraRadera
  9. Det är väl läge att påminna om denna artikel:

    The Lack of Major Wars May Be Hurting Economic Growth

    Counterintuitive though it may sound, the greater peacefulness of the world may make the attainment of higher rates of economic growth less urgent and thus less likely.

    The Lack of Major Wars May Be Hurting Economic Growth

    SvaraRadera
  10. Aj då, vänster-blaskan som dyker upp om aftonen har inte noterat att väljarna sade ett RUNGANDE NEJ i den folkomröstning om Arbetslinjen vi nyligen hade? Man har missat detta. Man förordar ams-dravel som lösning på tidens problem. Men folket sa ju nej till mera "tillfälligt påhitts-pyssel", pysslet hade nått vägs ände enligt folket. Har dom fel? Och om borgarna sagt att det rörde sig om en folkomröstning om Arbetslinjen måste detta väl anses relevant (om man är socialdemokrat)..?

    SvaraRadera
  11. Borgarnas nedgång går att spåra tillbaka till att pysselverkstaden på Arbetsförmedlingen avslöjades. Det var ju samma panik bland handläggarna där som på migrationsverket, eller på våra socialkontor eller akutmottagningar.

    Väljarna förstod att fasaden inte höll vd den lovade, även om allt borgarna gjort inte varit dåligt eller cyniskt.Problemet för mp är mer verkligheten. Det är självklart att man påverkar politiken mer inne i huset än utanför, på samma sätt som man påverkar ett självmordsuppdrag mer om man själv är med, än om man står över. Det är mer fråga om hur mycket risken är värd, i relation till vad man vinner på att arbeta i utskotten, och inte ta ansvar för kollektivet, när det är val 2018. Titta på hur det gått för kd, fp och C.

    Det är ju toppen att mp är med och förhandlar, ger lite krydda åt vardagen, men det går inte att begripa, vad man ska ha ministerposterna till, eftersom det inte finns tillräckligt stöd i Riksdagen. Hur bra än mp förhandlar mot S, så är mandatfördelningen ändå kvar från valet. Försvaret går säkert att hantera, men migrationen, det är Svarte Petter, och så har vi en ekonomisk nedgång på gång, och en bostadsbubbla om vi får tro vice riksbankschefen. Om jag vore nyvald moderat partiledare i mars skulle jag hitta på alla möjliga grodor för att se till att bygga upp styrkorna, och låta s+mp ta hand om ett skadeskjutet skepp.
    Vi är alltså nyfikna på riskvärderingen, vad kan partiet vinna i regeringen, som är värt risken 2018, med ett moderat återtåg? Fokusera på energi, tåg, kollektivtrafik och förbifart Stockholm, vad är felet med mps hållning 2002 - 2006? påverka, men slippa ansvaret?

    SvaraRadera
  12. Borgar-förnekelsen har gått väldigt långt: man förnekade massarbetslösheten under valrörelsen (deja vu) & nu efteråt förnekar man att några vänstervindar alls blåst eller att "öppna plånboken" hade något med utgången att göra. Man tycks befinna sig i förnekelse, helt enkelt. Politiska "feel-good" analyser..

    SvaraRadera
  13. Visst är detta en fantastisk sekvens av nickande och smilande i sanna underdånig anda.
    http://www.dn.se/webb-tv/klipp/val-2014/s-och-mp-alla-fragor-finns-pa-bordet/

    SvaraRadera
  14. Neoliberal Agendators sep. 25, 06:47:00 em

    "Borgar-förnekelsen har gått väldigt långt: man förnekade massarbetslösheten under valrörelsen "

    Jag röstar inte på borgarna, men i en jämförelse med övriga europa så är det knappast massarbetslöshet. Vi ligger en bra bit under snittet.

    Och ser man till sysselstättning (20-64 år, senaste siffrorna Eurostat, 2014 Q1) är vi bäst i klassen - med marginal.

    1. Sweden 78,8%
    2. Germany 76,9%
    3. United Kingdom 75,7%
    4. Netherlands 75,5%
    5. Austria 74,6%
    6. Denmark 74,4%
    7. Czech Republic 72,7%
    8. Estonia 72,4%
    9. Finland 72,0%
    10. Luxembourg 71,5%
    11. Latvia 70,4%
    12. Lithuania 70,3%
    13. France 69,5%
    14. Belgium 67,0%
    15. Portugal 66,5%
    16. Slovenia 66,4%
    17. Cyprus 66,2%
    18. Ireland 66,0%
    19. Hungary 65,8%
    20. Malta 65,2%
    21. Poland 65,1%
    22. Slovakia 65,1%
    23. Romania 64,2%
    24. Bulgaria 63,0%
    25. Italy 59,2%
    26. Spain 58,5%
    27. Croatia 57,2%
    28. Greece 52,5%
    29. Turkey 51,8%

    Hade borgarna avreglerat och sänkt mer skatter så hade vi kunnat komma ner till nivåerna som mer marknadsliberala ekonomier som Schweiz, Singapore och Hong Kong.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @NA

      Och att faktiskt kunna leva på sin lön eller ha en dräglig tillvaro är förstås inte viktigt, eller hur? :)

      Radera
  15. Folk slavar på skitlöner med hög skatt och inte nog att de låter sig utnyttjas av nolltaxerande skatteflyktingar, de försvarar detta och röstar fram det.

    Har man investor är chef för IMF eller äger volvo har man nog mer än tillräckligt för att leva en dräglig tillvaro.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.