torsdag 11 september 2014

Nationalistisk yra: Cecilia Malmström blir tung EU-kommissionär

Det tycks spridas en viss stolthet över att en svensk stiger i graderna inom EU-kommissionen. Själv är jag djupt orolig för att Cecilia Malmström, härrörande från det frihandelsfundamentalistiska folkpartiet, blir ansvarig för handelsfrågorna. Och därmed för TTIP - det frihandelsavtal som skall upprättas mellan USA och EU.  

Malmströms inträde som handelskommissionär lär innebära att miljöfrågorna i än större utsträckning kommer att uppfattas som handelshinder, som fragmentering, som tillväxthämmande element.  Det finns all anledning att som miljöintresserad dra en suck av sorg. Mer om det nedan. Först om andra delar av kommissionen:

Att Jean-Claude Juncker - som Feministiskt Initiativ röstad för som EU-kommissionens ordförande! - låter en man som anklagats för sexism och som har en bisarr syn på mäns intellektuella överläge bli kommissionär för energi- och klimat är i sig häpnadsväckande. Att Juncker låter denne man - Miguel Arias Canete från Spanien - bli energi- och klimatkommissionär är än mer talande för hur EU kommer att utvecklas: Canete har fingrarna i oljeindustrins syltburkar ((han är delägare i oljebolag) och har dessutom som konservativ minister i den spanska regeringen bidragit till Spaniens allt sämre miljöpolitik.

Möjligen har FI satt i halsen två gånger när man nu förstått att Junker - som man hoppats skulle ge något tillbaka som tack för det feministiska stödet - föreslår att Greklands försvarsminister Dimitris Avramopoulos får ansvar för migrations- och asylfrågorna i kommissionen. Med tanke på Greklands hantering av flyktingar ter sig detta mindre lustigt, rent av förfärligt. Juncker föreslår för övrigt en kommission med bara nio kvinnor - det vill säga en tredjedel av den tilltänkta kommissionen. Den grupp som FI:s representant valt att ingå i  - socialdemokraterna - har meddelat att det räcker så.

Valet av Cecilia Malmström bäddar för nedmonterat miljöskydd.
Valet av en frihandelsliberal till den som, för EU-kommissionens räkning, skall ansvara för förhandlingarna om det nya avtalet mellan EU och USA ligger förstås helt rätt för Juncker. Men det finns ingen som helst anledning till nationell yra över att Malmström nu får ansvaret i kommissionen för detta avtal (TTIP - som man för övrigt kan läsa mer om här.) 

1. Frihandel är handel utan vare sig ekologiska eller sociala regelverk - frihandelsfundamentalister ser fri rörlighet för varor som något viktigare än hälsa, miljö, sociala krav och till och med demokratins rätt att skydda inhemska verksamheter för att uppnå viss självtillit och bli mindre beroende av variabler man inte har minsta kontroll på.

Frihandelsfundamentalismen leder till mindre robusta samhällen, ökad sårbarhet och ökat beroende.

2. Tesen att frihandelsavtalet mellan EU och USA skall leda till fler jobb i Sverige är minst sagt darrig. Själva idén med frihandel är att produktion skall kunna bedrivas allt storskaligare, allt mer centraliserat och allt mer effektivt. Storskalighet, centralisering och effektivisering leder till färre anställda - det är ju själva idén med att ta tillvara storskalighetens fördelar när man skapar större frihandelsområden. När nu nästa våg av digitalisering kommer att skölja över såväl varu- som tjänsteproduktion kommer detta att förstärkas än mer.

Ett frihandelsavtal av den sort som tycks vara på väg att växa fram kommer - i den digitala revolutionens tid - att förstärka den tromb som går över världen och som suger bort allt mer arbetstillfällen per producerad enhet. Att då locka med att det blir fler arbetstillfällen tillhör en gången tid.

17 kommentarer:

 1. Så vad sjutton ska vi göra? På något sätt måste vi se till att allmänheten får upp ögonen för detta innan det går käpprätt åt he....
  /Anders

  SvaraRadera
 2. Enligt mig har du fel i många aspekter i ditt inlägg, främst om din fullständiga diss av frihandel som varit och är grunden för det svenska välståndet. Min glädje över Malmströms utnämning har absolut inget med att hon är svensk att göra, utan att vi nu får en handelskommisionär som är väl förankrad i frihandelstraditionen. Om det sedan är så att personen har ett svenskt eller portugisiskt pass är för mig egalt, det är åsikterna som spelar roll. Den glädje jag kände över att Wallström blev vice kommisionär för tio år sedan hade inget med att hon är svensk, utan att jag genomskådade (tillsammans med G. Persson) att det var en fullständigt meningslös post där hon inte kunde göra någon skada.

  Din analys och genomgång rörande FI är intressant, och inget att anmärka på. Stärker bara på vad jag alltid hävdat, FI har väldigt lite med feminism att göra utan har med Schyman att göra. Hade hon inte skattefuskat och fått sparken för tio år sedan från V hade inte FI funnits, partiet handlar om att Schyman behöver ett nytt vänsterprojekt.

  SvaraRadera
 3. Fundamentalister kan inte tänka två tankar samtidigt. Att det finns fördelar och nackdelar med frihandel, eller att det kan finnas målkonflikter, ligger ovanför deras nivå. Antingen är något Bra eller också Dåligt; antingen är någon Ond eller God. Det är rena Hollywood... När ska de växa upp?

  SvaraRadera
 4. Jag är övertygad om att handel bör byggas också på att det finns regelverk som skyddar miljö, hälsa och kan tillåta länder att bygga upp viss robust försörjning. Hur kan det komma sig att liberaler är så anarkistiska just när det gäller handel?

  SvaraRadera
 5. Liberalismen är en ideologi för svagsinta som måste ersättas med liberalekologism, som tar tillbörlig hänsyn till de ekologiska ramarna. Politiker som agerar utifrån den befängda liberala ideologin drar ner världen i avgrunden.

  SvaraRadera
 6. Neoliberal Agendators sep. 11, 12:39:00 em

  Frihandel handlar om att man inte ska få diskriminera produktion i andra länder, tex. beläggs amerikanska bilar idag med 10% tull vilket gör det dyrare att köpa en eldriven Tesla. Hade samma bil tillverkat i Torslanda så hade denna straffskatt inte existerat.

  Sen kan varje land ha sina egna skatter/subventioner/regler, tex. så kan vi moms på 25% på alla varor, av miljöskäl straffbeskatta bensinförsäljning eller subventionera mjölk. Detta har inget med frihandel att göra.

  Frihandel är när man kan köpa varor från Minnesota på samma sätt som man köper dem från Småland. Geografisk placering av produktionsanläggningen ska inte spela roll.

  Problemet är just att man i dessa s.k. frihandelsavtal blandar in en massa annat, så som som piratkopiering, miljö, investeringsskydd, arbetsvilkor mm.

  SvaraRadera
 7. Neoliberal, frihandel är att det land som ställer hårda miljökrav på odling av spannmål inte får ställa motsvarande krav på importerad spannmål, att det land som ställer höga djurkrav på äggproduktion inte får ställa motsvarande krav på importerade, att det land som tillåter barnarbete kan sälja t-shirt billigare än det land som har obligatorisk skola för barn.

  SvaraRadera
 8. Birger, Du brukar skriva att vi är bl.a. kulturella varelser.

  Finns det risk för att nationella kulturstöd tas bort?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. Jan Wiklund, Är du inte alls oroad över hur och om våra politiker har förmåga att tolka avtalet?

  SvaraRadera
 10. NA illustrerar liberalisters gränslösa dumhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. NA har bara ett fel. Hen kan inte skilja på teori och praktik. Det gällde för övrigt idolen Milton Friedman också :)

   Radera
 11. Neoliberal Agenda, Du beskriver att det handlar egentligen inte om frihandel.

  SvaraRadera
 12. Lisbeth, jag vet inte. Stöd till t ex nationell film kan ju uppfattas som konkurrenssnedvridande.

  SvaraRadera
 13. Kolla Svt Öppet arkiv, där håller Birger stor show med KG Bergström och Eva Hamilton som sitter som fågelholkar. Partiledontervju för 20 år sedan. Mardröm för utfrågarna!

  SvaraRadera
 14. Med tanke på denna "utnämning" så kan det passa med följande stilla bedjan:

  Bli aldrig en "duktig flicka", bli aldrig en marionett, tänk själv och försök finna självförtroendet att bli ditt unika jag, du behövs precis som den du innerst inne är, ja faktiskt egentligen endast då!

  PS Gäller självfallet inte minst också män!

  SvaraRadera
 15. För övrigt tänker jag att det torde vara ärligast och mest korrekt att benämna det mesta som benämns som frihandel för "fri"handel.

  Ty att benämna den tämligen ofria handeln för frihandel som så görs av makten, media, politrukerna o.s.v. torde vara mer lögn än sanning!

  SvaraRadera
 16. M. - tack för tips! Kul att se en skicklig Birger. Och surrealistiskt att höra hans föregångare tala om toppstyrning, nonchalerade kongressbeslut, att partiet säljer ut sin själ osv.... sånt som partiet anklagas för idag....

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.