torsdag 25 september 2014

Klimattullar
Det tar sin tid... Ibland nästan ett kvarts sekel... Men, tro det eller inte, DN släpper igenom en debattartikel av en docent i företagsekonomi (Håkan Pihl) som pläderar för miljötullar. I detta fall en klimattull som Sverige, och andra länder i en tullallians, bör införa på varor från länder som inte har något koldioxidskatt. När exportländerna infört koldioxidskatt så avvecklas tullen.

Det var det förslaget som borde införts 1994... Men då uppfattades det som så dumt och bakåtsträvande att bara ett grönt verklighetsfrämmande flumparti kunde skriva rapporter om saken...

16 kommentarer:

 1. Hej Birger!

  Går det att få kontakt med dig via e-mail? Det gäller Facebook-gruppen "Birger Schlaug - En vän i alla väder"

  Med vänlig hälsning,
  Thomas Andersson
  www.globaltrust.nu

  SvaraRadera

 2. Birger,

  Egentligen en kommentar till gårdagens inlägg, om texter som inspirerat dig att "hålla på ".

  Handlar det om att ha rätt förväntningar ? Och att inte underskatta ?

  Det kanske ligger i sakens natur att den som engagerar sig i en "bättre värld" blir otålig, och uppgiven när så lite av idéerna blir verklighet.

  Jag tycker :
  Att du skall vara nöjd med,och stolt över, din insats som opinionsbildare.
  Jag tror :
  Att du underskattar hur mycket du inspirerat andra att våga tänka i nya banor.

  Mvh

  Eric

  SvaraRadera
 3. vilken tajming att reprisera Nina Björks artikel by the way. Fortsätt hålla på med full kraft för när fortfarande sådana här världsfrånvända förslag från utredningar kommer - trots att det snart gått tio år sedan Björks artikel så behövs det verkligen!!

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5973948

  Anso

  SvaraRadera
 4. Neoliberal Agendators sep. 25, 09:35:00 em

  Moderna produkter, som tex mobiltelefoner eller TV-apparater, kan innehålla delar från över 50 länder. Hur ska man kunna fullbelägga dessa korrekt?

  100 000 dör dagligen pga åldrande. Om vi på allvar vill rädda människoliv bör vi snabbast möjligt rikta in forskningen på tekniker som kan reparera cellskador, tex. genteknik, Det vore det rationella.

  Inte oroa sig över en spårgas, speciellt när temperaturen har varit oförändrad de senaste 15-20 åren, trots rekordstora CO2-utsläpp.

  SvaraRadera
 5. Det borde väl alla som
  vill ha rösträtt göra.
  Inte när det är försent
  om tjugo år eller så utan nu:
  "Att beskriva världen så att
  framtiden blir möjlig och att för
  egen och andras del dra kosekvenser
  ska väl inte vara förbjudet, eller ...

  SvaraRadera
 6. Det borde väl alla som
  vill ha rösträtt göra.
  Inte när det är försent
  om tjugo år eller så utan nu:
  "Att beskriva världen så att
  framtiden blir möjlig och att för
  egen och andras del dra kosekvenser
  ska väl inte vara förbjudet, eller ... ?"

  SvaraRadera
 7. "Moderna produkter, som tex mobiltelefoner eller TV-apparater, kan innehålla delar från över 50 länder. Hur ska man kunna fullbelägga dessa korrekt?"

  En smart person som du borde väl lätt kunna komma på en lösning?

  Känns klart lättare än att hitta lösningen på åldrandet. Intressant i det hela är att du säger ”vi”. Ska det inte vara ett privat åtagande? Är det här början på ditt socialistiska liv ;)

  Även om man bortser från CO2-problemet kvarstår det lilla problemet med energi. När vi har pumpat upp all olja som finns står vi där utan energi till stora delar av alla fordon. Antagligen även med stora delar av Arktis marinerat i olja och ett alldeles för stort antal andra platser förstörda av vinstintretsse.

  SvaraRadera
 8. Neoliberal Agendafre sep. 26, 11:26:00 fm

  "Känns klart lättare än att hitta lösningen på åldrandet."

  Båda är svåra uppgifter, men en åkomma som alla bär på och som har 100% dödlighet borde få ganska hög prioritet, tycker du inte?

  "Ska det inte vara ett privat åtagande?"

  Föredrar så klart privata lösningar framför sovjetiska metoder.

  Jag vet att folk har svårt med det här, men man kan faktiskt göra saker gemensamt utan att ta till hot om våld, speciellt om deras liv hänger på det.

  SvaraRadera
 9. ”Båda är svåra uppgifter, men en åkomma som alla bär på och som har 100% dödlighet borde få ganska hög prioritet, tycker du inte?”

  Skulle nog dock inte ens säga att de är i samma liga. Finns ett ganska stort gäng forskare som håller på att leta efter både mysteriet med åldrandet och lösningar på det. Det är helt klart ett både intressant och viktigt ämne på fler sätt än så. Det finns de som påstår att all motivation skulle försvinna eftersom det är tidsbegränsningen på våra liv som gör dem värdefulla. Och kommer ett långt liv bli en lyxvara som bara priviligierade har råd med?

  Så vem vet, kanske kommer hela jorden att drastiskt förstöras om lösningen hittas. Endast de rikaste och mäktigaste har råd med det och när de fått det försvinner all motivation att göra något bra så de låter allt bara förfalla eller i värsta fall förstör de allt medvetet.

  Nu var det kanske inte helt seriöst men man skulle kunna ha tolkat ”vi” som att du fått insikt om att allt hänger ihop och att det enda vettiga är att sluta konkurrera om vår världs resurser och fokusera på att göra det bästa för oss, naturen och djuren oavsett i vilken form det sker (även om jag skrev socialistiskt).

  SvaraRadera
 10. Neoliberal Agendafre sep. 26, 01:02:00 em

  ". Finns ett ganska stort gäng forskare som håller på att leta efter både mysteriet med åldrandet och lösningar på det."

  Relativt sett, få. Nästan all forskning är inriktad på symptomen, Och när senast hörde du radio och TV ta upp problemet med åldrande. Koldioxid är allt som snurrar i deras huvuden.

  Jag kan förstå att folk historiskt förträngde åldrande. Vad är meningen med att bry sig om något man ändå inte kan förändra. Men tekniken har nu gått så långt att det är inom räckhåll.

  "Så vem vet, kanske kommer hela jorden att drastiskt förstöras om lösningen hittas. "

  Kanske förhindrar vi en ny istid och vi släpper ut mer koldioxid. Vem vet?

  "Endast de rikaste och mäktigaste har råd med det och när de fått det försvinner all motivation att göra något bra så de låter allt bara förfalla eller i värsta fall förstör de allt medvetet."

  Tänk om folk skulle resonera likadant om HIV/AIDS. Äh, håll inte på och forska på det. Bara de rika kommer ha råd.

  Vissa ser möjligheterna, andra bara problemen.

  SvaraRadera
 11. Visst, allt är relativt. I jämförelse med den andra frågan är det antagligen många. Och jag håller med dig. Åldrandet är en viktig fråga som mer resurser borde läggas på. Precis som svälten, förgiftning, artutrotning och allt annat dumt vi håller på med medan politikerna bråkar om hur man ska räkna arbetslösheten så det gynnar deras åsikter bäst.

  Möjligheten att ens kunna undkomma döden väcker många fler intressanta frågor än att bara kunna leva längre. Hur kommer det att förändra världen? Ingen vet och därför är det intressant att diskutera ämnet. Man måste även tänka på den negativa sidan om man ska diskutera något. Kan det kanske medföra något negativt?

  Själv tror jag att det kommer göra att vi tänker mycket mer långsiktigt och kommer att njuta av livet i en mycket lugnare takt än idag. Vad spelar det för roll om jag tar tåget som tar en vecka till Thailand? Mycket miljövänligare och naturen förstår jag att är viktig eftersom jag kommer att leva med den väldigt länge. Möjligheten att alla får ett nytt perspektiv på allt finns.

  Samtidigt som det kan bli en lyxfråga där folk kanske begår brott för att komma över medicinen. Man vet inte. Och det är roligt att fundera på :)

  SvaraRadera
 12. Neoliberal Agendafre sep. 26, 05:42:00 em

  "Hur kommer det att förändra världen?"

  Tror inte det kommer vara så dramatiskt. Folk idag blir inte mycket längre än 100 år och det kommer ta iaf. 100 år till innan första personen blir 200 år. Under den tiden kommer annat hända i samhället som kommer ha mycket större påverkan än folks ålder.

  Det kommer med all sannolikhet inte heller vara ett piller man stoppar i sig och sen är man 25 år nästa dag. Jämför med när antibiotika eller vaccin introducerdes. Vissa delar av världen börjar först. Det kommer också finnas en del celler som är svårare än andra att reparera, tex. hjärnceller.

  SvaraRadera
 13. Det är själva tankesättet jag tänker på. Om jag kan leva för evigt kommer jag antagligen tänka på ett mycket långsiktigare sätt.

  Tanken att bygga ett hus som har en planerad livslängd på 50 år känns avlägsen. Precis som att ständigt göra saker man inte älskar för att planera för pensionen som man aldrig kommer att få.

  Det är väldigt intressant hur man skulle påverkas av att ha velat i 200 hundra år, eller varför inte 1000. Tänk vilken kunskap man skulle ha och hur vis man förhoppningsvis skulle vara.

  Hur skulle du leva ditt liv om du kunde leva för evigt?

  Vad tror du kommer att finnas om hundra år som har en större påverkan?

  SvaraRadera
 14. Ko-sekvenser
  Om vi nu alla är kolika
  och låter sig mjölkas av
  medlemmar av mycket höga stånd
  kan man då säga att ett avgående löv
  respektive ett tillträdande Löf
  är respektive blir ladugårdsförman då ?

  SvaraRadera
 15. Ko-sekvenser
  Om vi nu alla är kolika
  och låter oss mjölkas av
  medlemmar av mycket höga stånd
  kan man då säga att ett fallande Löv
  respektive ett stigande Löf
  är, respektive blir ladugårdsförman då ?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.