onsdag 17 september 2014

Hur länge dröjer det till att Löfven börjar prata om Nato-medlemskap?

Sveriges samarbete med Nato har stegvis ökat och socialdemokraterna stöder svenskt deltagande i Nato Response Force (NRF) som ska kunna sättas in med kort varsel över hela världen. Sverige skall nästa år ställa såväl åtta JAS 39 Gripen som ett amfibiekompani till förfogande. Miljöpartiets tilltänkta statsråd förväntas stå bakom detta - efter det att partiet tidigare sagt "tydligt nej till deltagande i NRF".

Socialdemokraterna är även positiva till att Sverige bjuder in Natos snabbinsatsstyrka för övningar och insatser. Miljöpartiets försvarspolitiska talesperson Peter Rådberg har varit negativ och hävdat att "det här ökar spänningarna i Östersjön snarare än tvärtom".

Genom att ingå som mycket liten ensam part i en regering helt dominerad av socialdemokraterna kommer MP att känna sig tvingat att omvärdera tidigare åsikter och i möjligaste mån förmå kritiska riksdagsledamöter att tiga. Dessa bör åtminstone känna till vad som förväntas av dem.

Att Löfven kommer att utnyttja att den norske socialdemokraten Jens Stoltenberg - som lovat att också vara aktiv socialdemokrat - blir ordförande i Nato tycks mig vara solklart. Vi behöver liksom inte gå med i Nato, vi kan gå med i Jens Stoltenberg som är så trevlig. Vänta bara, Löfven blir den sosse som säger högt det så många sossar redan tänkt så länge.

Förresten svindlar det lite när man betänker att den regering där Miljöpartiet, som ensam liten part i en sosseregering, tänker ingå skall satsa mer pengar på JAS-plan, bedriva exportbefrämjande åtgärder och ha en försvarsminister som Peter Hultqvist. 

Miljöpartiets riksdagsledamöter har mycket intressant framför sig när det gäller att slipa argument för att försvara något de inte alls tror på. Jag har full förståelse om några väljer att komma försent till ett antal omröstningar i riksdagen istället för att låta sig piskar fram till voteringsknappen. 

Det blir inte lätt att agera lojalt fotfolk. Jag har till och med full förståelse om några väljer att inte åka hem över helgerna så man slipper förklara för medlemmarna därhemma. Än större förståelse har jag för de som kommer att vägra följa de order som bryter helt mot egen övertygelse och eget samvete.


PS!
Sveriges närmande till Nato omfattar en rad olika övningar: t ex Steadfast Jazz (2013) som var den största som Nato har haft på sju år och under vilken svenskt territorium användes för att skapa fiktiva länder till vilket Nato utarbetat ett krigsspel som gick under namnet Skolkan, där Sverige spelade en central roll.

Svealand och delar av Norrland fick namnet Torrike, östra Norrland hette Framland och Sydsverige fick namnet Arnland. Allt skedde till applåder från den svenska regeringen och socialdemokraterna. Det var förresten i detta sammanhang som ryskt bombflyg siktades över internationellt vatten straxt söder om Öland. 

53 kommentarer:

 1. Bilderbergare är dom allihopa, allihopa ...

  SvaraRadera
 2. Hur kan MP ens tänka på att gå in i en regering där statsministern deklarerat att han tänker köra över dem i energifrågan såväl som i försvarsfrågan genom att göra upp med andra partier. Detta påverkar förstås även budgeten. MP uppträder som duktiga idioter. Smilandet hos språkrören gör mig förtvivlad!
  L.

  SvaraRadera
 3. Vore bättre om MP sa nej tack till S...

  SvaraRadera
 4. Politiker agerar i kraftresultantens riktning. Så länge de bara påverkas aktivt av näringslivets lobbyister och inte av bråkiga medborgare så gör dom som näringslivets lobbyister önskar.

  För länge sen hade vi en aktiv fredsrörelse i Sverige, men den tycks nu vara död. Det är därför SAAB och andra vapenfabrikanter får igenom allt dom önskar.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker att det är (ned)slående att alla NATO motståndare inte har ett hållbart alternativ. Den naiva utgångspunkten verkar oxå vara att stackars Ryssland vid ett svenskt medlemsskap endast känner sig mer hotade. Att Ryssland fruktar NATO är rent nonsens. De protesterar enkom för att de hindras i sin folkrättsvidrida önskan att återupprätta en nytt USSR.
  I veckan kom en undersökning från Finland där 50% av finländarna känner sig hotade. Men de är säkert bara alarmister...

  SvaraRadera
 6. Ingo, frågan är väl ändå om det finns fördelar i att två militära block ställs mot varandra eller om det finns fördelar av att alla inte ingår i de där blocken. Jag är övertygad om att det är en fördel om det finns parter som i olika konflikter står utanför redan givna ställningstaganden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har Ukraina för fördel av att stå utanför blocken?
   Ryssland har ingått ett avtal att de ska respektera U:S territoriellas integritet. Sverige har Ryssland aldrig lovat någonting.

   Radera
 7. Miljöpartiets försvarspolitiska talesperson Peter Rådberg har varit negativ och hävdat att "det här ökar spänningarna i Östersjön snarare än tvärtom".

  Han har helt korrekt. Skulle rent teoretiskt Warsawa pakten fortfarande finnas och den skulle med stormsteg närma sig USA så skulle helvetet bryta ut om något likt detta skedde:
  http://i100.independent.co.uk/article/the-history-of-nato-in-europe-in-one-gif--e1gnLLdbVg

  Man har österifrån redan tidigare varnat för västs överdrivna behov att ta över allt och allting:
  http://usatoday30.usatoday.com/news/world/2005-07-01-russia-china_x.htm
  (dessa är reaktioner på tankar som PNAC och full spectrum dominance, imperialistiska tanken att USA bör dominera i precis allting.. även i rymden).

  NATOs expensioner är kontraproduktivt för ett fredligare värld.

  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kanske Sverige ska gå med i Ryssland istället

   Radera
 8. MP:s tidigare försvarspolitiska talesperson är numera förespråkare för svenskt medlemskap i Nato.
  L.

  SvaraRadera
 9. Jaså, undrar vad priset var.
  J

  SvaraRadera
 10. "Man har österifrån redan tidigare varnat för västs överdrivna behov att ta över allt och allting". Utan att ha läst dina länkar, är det förmodligen bara ren propaganda. Om inte väst 'tar plats' kommer kommer dessa vacuum att fyllas av mörka krafter, såsom Ryssland och Kina.

  SvaraRadera
 11. I ljuset av allt som sker ter sig Sjöstedts fråga till Reinfeldt begriplig. "Kommer du att avgå?"
  Löfvens våta dröm att bilda regering med M har försvårats.

  SvaraRadera
 12. Undrar just om en "gris" inte lurar i bakgrunden, i kulisserna? Alltså inte en fin gris man kan se på julkort, utan en annan sort. En "typ" som är kända för att ha ett tomrum där samvetet normalt sitter & vars livsluft är ränksmideri & få "dra i trådar". Tillståndet kallades "moralisk galenskap" i äldre tider. Jag blev lite misstänksam, en av grisens bekanta sågs skymta förbi i full färd med att försöka "sälja in" idéer som inte gagnar folk-flertalet härom kvällen, nästan som om denne "sänts ut på uppdrag"..

  SvaraRadera
 13. "Utan att ha läst dina länkar, är det förmodligen bara ren propaganda. Om inte väst 'tar plats' kommer kommer dessa vacuum att fyllas av mörka krafter, såsom Ryssland och Kina. "

  Det är det inte.

  Googla t.ex. full spectrum dominance. PNAC imperialismen stöddes av bl.a. Cheney, Rumsfeld, Wolfowitz m.m.

  Och ta en titt på gif animationen om hur NATO växer.

  Ingen bör ha imperialistiska drömmar. Är ni för USAs rätt att vara global hegemoni så har ni väldigt svårt att kritisera Ryssland när de tar t.ex. över Krimm. Och varför skulle USA vara en ljus kraft? Hälften av världens krigsflyktingar flyr från krig USA antingen startat eller tar del i.

  Ex:
  Först flydde miljoner från Irak till Syrien, och när man har sedan 2005 stöttat den Syriska oppositionen så har miljoner flytt från Syrien återigen. Det här gör inte världen bättre.

  J

  SvaraRadera
 14. Bengt Westerberg vill se ett samarbete mellan S och M. Han bekräftar att de har mycket tillsammans. Denne snusfagra tidigare "kvinnomagnet" dyker plötsligt upp.

  SvaraRadera
 15. Att Löfvén lutar åt Nato-medlemskap är troligt, men att han i nuvarande minoritetsläge skulle lufta sådana tankar är föga troligt. Då får han emot sig såväl miljöpartiets riksdagsgrupp som åtskilliga sossar.

  SvaraRadera
 16. Löfven får med sig FP i NATO-frågan. Han får med sig både FP och SD i frågan om utbyggd kärnkraft. I ryggen har han LO.
  MP då? De har väl vikt sig förr, alltså förrått gamla ideal. Så varför inte..?

  Gt

  SvaraRadera
 17. Jag tycker att det är (ned)slående att alla NATO motståndare inte har ett hållbart alternativ.
  --------------


  Neutralitet är ett hållbart alternativ. Putin har varken planer på någon invasion av sverige eller ens en arme att backa upp något tredje världskrig oavsett vad betalda ledarskribenter med skumma allianser skriver i våra dagdstidningar.

  SvaraRadera
 18. Skräckpropagandan från NATO mot putin är baserat på detta:

  "Recall what we said earlier today: the proxy Ukraine war just like that in Syria preceding it, "is all about energy."

  Recall also the following chart showing Ukraine's shale gas deposits, keeping in mind that the Dnieper-Donets basin which lies in the hotly contested eastern part of the nation and where as everyone knows by now a bloody civil war is raging, is the major oil and gas producing region of Ukraine accounting for approximately 90 per cent of Ukrainian production and according to EIA may have 42 tcf of shale gas resources technically recoverable from 197 tcf of risked shale gas in place.

  http://www.zerohedge.com/news/2014-07-25/company-which-joe-bidens-son-director-prepares-drill-shale-gas-east-ukraine

  SvaraRadera
 19. USA har som uttalat mål att dominera världen och energitillgångar är nödvändigt att kontrollera eftersom dollarn är peggad till olja så USA har inget val än att invadera eller infiltrera länder som sitter på dessa resurser för sin egen överlevnads skull.

  Svenkar är i allmänhet otroligt naiva och korkade i att de inte ens anstränger sig att läsa på.

  SvaraRadera
 20. Ett nyval gynnar endast V och SD. De andra "löser":) det nog. Men om fyra år är det val igen... Det blev ingen kolera S, MP, V, Fi! Det blev pest. Ännu mer kaos. De som man tidigare sagt är problemet vill man nu tillsammans lösa problemen med. Då räcker det inte ens med rent vatten.

  "Tack" för ditt tal om att vi måste kunna se våra barn i ögonen Gustav Fridolin. Så här i efterhand... inte många väljare gick på det. Det blir "nog" svårt. Vi får titta ner i backen.

  Ett starkt V i opposition plus ett starkt SD är förmodligen precis det vi behöver i nuläget. Annars skulle vi inte befinna oss där vi nu gör. Två partier som i opposition kan utveckla frågor kring vår politik EU:s. Ingen slump... Inte oväntat. Kanske kan det t.om. jämföras med kolera. Viss chans till tillfrisknande finns fortfarande. Men den minskar för åren går. Så låt det inte bli fyra förlorade år till.

  Är så glad att S sa nej till V som inte vill att vi smygs in i NATO. Det visar att kejsaren är naken. Borde visa det.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 21. Det är trots allt lite lustigt, så fort man kritiserar Nato kommer några och förgyller Putinregimen. Kan vi inte ha två bollar i luften samtidigt: Kritisera de som vill föra in Sverige i Nato, och kritisera Putinregimen?
  L.

  SvaraRadera
 22. Det är ett kallt konstaterande att Putin inte har en arme att starta några invasionskrig. Ett faktum pentagons analytiker själva skrivit.

  SvaraRadera
 23. L instämmer!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 24. Om man stödjer NATO och dollarhegemonin så stödjer man också automatiskt de krig, invasioner, kupper, black ops och mutor som kommer på köpet.

  Putin blir demoniserad för att han hotar dollarn inget annat och Obama har fler oskyldigas liv på sitt samvete än Putin och ingen av dom är några riddare på vita hästar.

  Såna existerar bara i sagor som folk tydligen envisas med att tro på.  SvaraRadera
 25. "Det är trots allt lite lustigt, så fort man kritiserar Nato kommer några och förgyller Putinregim" Det är inte så konstigt. Putinregimen har sin propagandamaskin överrallt, som en del i krigföringen. Skulle inte alls bli förvånad om inläggen kommer från ryska ambassaden. Kalla mig konspiratorisk, men så är det.

  SvaraRadera
 26. (s) påstås nu i media "måsta" samarbeta med borgare pga av att man inte kan komma överrens med partier som driver vanlig vänster-politik. Det går inte längre, att kompromissa med partier som driver röd politik. Man (s)öker sig istället till dom som bara "käbblade" dagarna före valet. För nu är det ju dagarna efter valet.

  SvaraRadera
 27. "Det är ett kallt konstaterande att.."
  Om inte redan nu, lär det inte dröja länge innan han har det.

  SvaraRadera
 28. Han är inte intresserad av invasioner för han sitter själv på naturresurser och behöver inte invadera andra länder för att hålla liv i en konstgjort uppblåst valuta som usa av nödvändighet måste.

  Läs på.

  Petrodollar och eurasian union är saker jag rekommenderar du blir bekant med innan du drar fram kaniner ur baken.

  SvaraRadera
 29. "Han är inte intresserad av invasioner för han sitter själv på naturresurser".
  Ni som brukar titta runt på olika forum, känner också genast igen mönstret som den här personen följer. Jag tror det tyvärr finns gott om dessa 'propagandarör' i hela västvärlden.

  SvaraRadera
 30. Birger Schlaug: Ja!
  Tom Strömberg: Ja!
  Jan Wiklund: Ja!

  SvaraRadera
 31. Rysslands agerande i nuläget är beklagligt och fel, detta har förstås utnyttjats av alliansen till att marknadsföra en Nato anslutning med Carl Bildt i frontlinjen. Att Rysslands försvar består av 30 år gammal utrustning med dålig finansiering bör vara tillräckligt för att inte se dem som nått ökat militärt hot mot
  Sverige idag... frågan är väl om som du Birger skriver ...klarar MP av att stå emot.

  Men... Birger… har du hunnit läsa den nya rapporten..Better Growth, better climate - the New Climate Economy? I fjol vid lanseringen av starten för ”the new climate economy” ställdes frågan om behovet av att ge ut en ny rapport med statistik när tidigare FN rapporter visat att 37 % av 1000 till frågade företagsledare inte såg något ”Business CASE for CHANGE” … och varför de inte tog fram en rapport kring ”Psykologin” kring korttids tänkande….. Lena Ek som var en initiativtagare till kommissionen svarade att hon hoppades att rapporten skulle ge gehör och förståelse hos företagsledare genom att få dem att blicka tillbaka till tiden för utveckling vid bytet från Ångkraft till Elektricitet??
  Hon måste helt ha glömt att tillväxt är enkelt att åstadkomma tillväxt med en förbättring av EROI ( energy return on investment ) ..men att försöka nå tillväxt med lägre EROI värde bör vara svårt…. Vore intressant att höra din åskt om denna rapport Birger… för enligt mig säger rapporten att det krävs en system ändring som måste ske genom politiskt agerande globalt, tiden är kort och frågan är om människan är klok nog att göra det.. eller skall vi alla ta sista drinken i baren när fartygsorkestern spelar "Närmare Gud till dig"
  /Bo Eriksson

  SvaraRadera
 32. Ni som brukar titta runt på olika forum, känner också genast igen mönstret som den här personen följer. Jag tror det tyvärr finns gott om dessa 'propagandarör' i hela västvärlden.
  ------
  Ha ha ha! Det finns "ett mönster" eftersom det är fakta:

  List of countries by oil exports

  Det är hur lätt som helst att verifiera ryssland är den största oljeexportören efter saudi, som dollarns värde sätt utifrån och den oljan håller på att sina.

  Därav ukraina och putin hetsen.

  Du förlitar dig på att folk är så lata och auktoritärsstyrda att de inte kan själva kolla upp enkla fakta. Tyvärr är många just det.

  PETRODOLLAR + EURASIAN UNION - GOOGLA SJÄLV

  SvaraRadera
 33. Introducing the Altyn: Russia Accelerates Plans to Launch New “Gold” Eurasian Currency
  http://www.silverdoctors.com/introducing-the-altyn-russia-accelerates-plans-to-launch-new-gold-eurasian-currency/

  List of countries by oil exports
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_oil_exports

  SvaraRadera
 34. Härligt, nu sjunker rubeln oxå. Snart är Ryssland ett isolerat u-land med rostande militärmaterial igen. Synd om folket bara - dvs de tänkande individerna som inte stöder diktatorn. Då slipper vi gå med i NATO som förvisso är ett nödvändigt ont.

  SvaraRadera
 35. Klarade vi andra världskriget utan att bli en proxyarme till nån stormakt klarar vi putin med. Hitler hade inte olja som putin så han har ingen anledning att bli någon hitler.

  Jag skulle gärna vilja veta vad du bygger dina tvärsäkra uttalande på förutom dina egna spekulationer?

  SvaraRadera
 36. Vad gäller rubeln och sovjets fall så är här en liten guldklimp för folk som klarat sig från hjärntvätt:

  Leo Emile Wanta

  SvaraRadera
 37. Många små samhällen där människor
  lever med varandra och Jorden har
  anledning att bli förskräkta när
  även Sverige har övergett tanken
  på de små samhällenas rätt att få finnas.

  Vår beredvillighet att
  ställa "oss" på
  ockupationsmakten USAs sida när de gällde
  Libyen förskräckte många utanför Sverige.
  Kapprustningen mellan den Lilla Satan och
  den Stora Satan förstärks genom Sveriges
  närmande till NATOrnernas Oförstånd!


  SvaraRadera
 38. Roland

  --------

  Vad rysslands utrikesminister sa var att ryssland känner sig inträngt i ett hörn av natoexpansionen som ser ut i ett första steg att inkludera finland, sverige och ukraina.

  Ryssarna har ingen invasionsarme men de har kärnvapen de kan använda i försvar och folk borde tänka efter innan de naivt, okunnigt lallandes störtar sverige ner i avgrunden.  SvaraRadera
 39. När ska kunskapen om att kriga på fredligt sätt är effektivare än med vapen. Det är alltid något du ska vara rädd för så du inte blir klok nog att finna nya sätt.

  Hur många vill kriga?

  Ett fåtal som tjänar pengar på det kanske?

  SvaraRadera
 40. Birger, varför skriver du inget om Sd:s framgångar i valet? Ämnet behöver diskuteras och analyseras.

  Eller blir det för många knaskommentarer om ämnet tas upp?

  SvaraRadera
 41. Hur många vill kriga?
  Ett fåtal som tjänar pengar på det kanske?

  -----------

  Ett fåtal tjänar pengar på det, energi och vapenföretag samt deras finansiärer vem annars skulle ha det minsta intresse av världskrig?

  En annan sak att googla är JAS + Wallenberg + Löfven och BEA systems

  SvaraRadera
 42. Om Skottland röstar ja till en separation med resten av UK, varför kan inte Krims omröstning i motsvarande fråga godtas av västvärlden?

  Eller om Skåne skulle rösta för en återgång till Danmark. Skulle Stockholmsregerngen skicka ner trupper för att slå ner det man kommer att kalla landsförrädiskt uppror?

  SvaraRadera
 43. Genom att taga del av vår personliga utveckling så kan vi
  förmedla den till andra och
  därmed bibringa våra vänner och våra ovänner en världsbild som gör framtiden möjlig genom att
  sprida de till alla och själva
  bli aktiva i de kulturer som Jorden saknar ...

  Är det någon som fortfarande inte fattar
  så kan jag inte göra mer för dig!

  SvaraRadera
 44. Hur kunde Sverige slarva bort sitt militära försvar? 1984 kunde vi beväpna 1 000 000 man. Hela den svenska kusten tänkte lets in av kustartilleri. Flyget kunde omgruppera till olika baser i skogen.
  Idag kan vi försvara en del av Sverige i en vecka, om kriget dröjer några år.

  Tack vare denna klantighet har vi i get annat val än att gå med i NATO

  SvaraRadera
 45. tango smurfen
  Det är ju inte så att man ser nato som det salig allena görande. Men vi har ju inget val. Vi står med byxorna nere. I ett säkerhetsvakuum som heter duga. Därför enormt oansvarigt och farligt av ledande politiker att inte föra in oss i nato. Under andra världskriget fick vi hora för tyskarna eftersom vi då liksom nu monterat ner krigsmakten. Först 1949 var den respektabel igen. Men med sådana töntar som Rådberg,Widergren mfl i försvarsberedningen, och där finansdepartementet styr försvarspolitiken och inte tvärtom, Man tar sig för pannan. De har uppnått sin inkompetensnivå med råge.

  SvaraRadera
 46. Försvaret har ju omorganiserats för att just fungera som kanonmat åt NATO det är ju därför de är överallt utom i sverige.

  Att då gå med i NATO är nog det dummaste man kan göra med tanke på att dollarns värde sjunker med oljans sinande och usa då kommer bli mer desperata.

  Ryssland attackerar inte sverige utan anledning och anledningen skulle i så fall stavas NATO och vi har ett val att inte bli det första land ryska missiler regnar över när USA får en ny cowboy till president.

  SvaraRadera
 47. http://bloggar.expressen.se/opinionsbloggen/2014/09/finland-bojer-sig-for-putin/

  Ryssreaktor med tvivelaktiga säkerhetsnormer på gång i Finland några mil från Sverige.
  Finlandisering.

  SvaraRadera
 48. Ett Sverige i Nato kommer i Moskva antagligen att betraktas som en tänkt avskjutningsramp riktad mot Ryssland. Nato ger oss mer otrygghet än det motsatta.

  Gt

  SvaraRadera
 49. ”Ett fåtal tjänar pengar på det, energi och vapenföretag samt deras finansiärer vem annars skulle ha det minsta intresse av världskrig?”

  Precis min poäng. Om man skulle rösta om vi ska ut och kriga känns det som att det aldrig skulle bli några krig. Maktkoncentration och krigspropaganda gör det möjligt. Tänk om vi hade lagt samma resurser på verkliga hot som förstöringen av jordens alla resurser.

  SvaraRadera
 50. Ett Sverige i Nato kommer i Moskva antagligen att betraktas som en tänkt avskjutningsramp riktad mot Ryssland. Nato ger oss mer otrygghet än det motsatta.
  ..............

  Ja, USA har en otrevlig vana att använda andra länder som parkeringsplats åt deras kryssningsmissiler och Sverige hade inte undgått det.

  Några saker är rätt tydliga med Nato och krigspropagandan; den är känsloinriktad, ignorerar alla fakta och logiskt tänkande och riktar in sig på att måla upp en svartvit värld, demonisera, stressa upp och skrämma till snabba oövervagda beslut.  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.