söndag 7 september 2014

Det går nog åt helvete... även med champagnebubblor

Vaknar upp i Göteborg. Det är ju trevligt i och för sig, även om jag numera helst vaknar upp hemma. Det är en bra trakt, fick frågan av en bybo om man inte kunde rösta på STEG 3. Jo, det kan man väl, sa jag, ta en blank valsedel och skriv STEG 3. Men räkna inte med någon större framgång...

Hamnade i en debatt sent igår kväll om Hans Rosling - en, som det tycks, trevlig person på många sätt även om jag hackat på honom några gånger. Min samtalspartner över ett glas öl hade Hans som guru, vilket man väl kan ha om man vill. Hur som helst, vi kom ihop oss en del... 

Hans Rosling har gjort till en livsuppgift att berätta hur bra det går i världen. Med hjälp av snygg grafik och underhållande uppträdande. Men, som jag uppfattar det, utan förmåga att riktigt koppla ihop skeenden. Även om det nog blivit mer nyanserat med åren.

Att livfullt och engagerat berätta att det blir bättre är förstås en tacksam affär - vi som redan har det bra, och som kan betala, vill gärna höra att vårt sätt att leva inte alls påverkar världen på ett negativt sätt. Den yttersta eliten vill höra just det. Vi som lever "vanliga" goda materiella liv, med ekologiska fotavtryck som förskräcker, vill bli bekräftade som goda människor, vi vill gärna bli upplysta om att världen är bättre än någonsin, gärna med grafiska bubblor som påminner om champagnens bubblande.

Att koldioxidutsläppen ökar år från år som följt av att "vi får det bättre", att naturresurserna i ökande takt förvandlas till synligt avfall och osynliga molekylsopor, efter en allt kortare tid som konsumtionsvaror, reduceras i det lönsamma bubbelspelet till något som upplevs som en petitess. Fattig är inte den som tjänar 1,25 dollar om dagen, lyder marknadsglobaliseringen budskapet för dagen.

Grundläggande fakta är bra att informera om - men när långa tankar kring presenterade fakta elimineras av en glättigt underhållande skådespel så förlorar man mer än man vinner. Långa tankar, obehagliga samband och mindre kul fakta elimineras så gärna... Oavsett om det är syftet eller inte.

Jo, en del blir bättre, barnadödligheten sjunker. Antalet barn per kvinna sjunker också. Homo sapiens kanske planar ut i sin befolkningsmässiga - och därmed konsumtionsdrivna - exploatering av planeten.

Den andra sidan av verkligheten är att i kedjorna bakom snart sagt varje dollar/euro/krona finns negativ miljöpåverkan och missbruk av människor. Bakom solceller och LED-lampor finns jakt på jordartsmetaller. Avregleringar innebär att flera aktörer kör mil efter mil med post på landsbygden. Näthandel innebär gigantiska transportflöden. Att googla innebär att jakten på information drar energi när frågor och svar studsar runt världens servrar. Allt det där som uppfattas som modernt och smart och fiffigt påverkar också. Vi kommer inte undan. Teknikens framgångar, att vi blir smartare och smartare att producera varje enskild vara och varje enskild tjänst, äts upp av att varuflöden och tjänsteflöden ökar. Det är därför klimatutsläppen ökar, det är därför vi lever mer än någonsin i stenålder och järnålder...

Ett populärt sätt att försöka lura oss själva - vi vill så gärna bli lurade - är att berätta att energi- och materialinnehåller i varje dollar/euro/krona blir mindre och mindre eftersom vi blir effektivare och effektivare. Men planeten bryr sig inte om utsläpp i relation till antalet dollar, utan om reella utsläpp. Socialdemokraterna ville - när MP fick igenom att statsbudgetens finansplan skulle kompletteras med gröna nyckeltal - att utsläpp och negativ miljöpåverkan skulle mätas i relation till BNP. Detta skulle visa att det blev bättre och bättre trots att utsläppen ökade.

Ett annat populärt sätt att lura oss själva är att mäta t ex koldioxidutsläpp i det egna landet och därmed kunna visa att vi är på rätt väg trots att vi förlagt våra utsläpp i andra länder. Men det har jag tjatat om i så många år att ni säkert ät trötta på det... Fast vi som tjatat verkar ha vunnit en del framgångar, numera lyckas till och med DN berätta hur det ligger till egentligen...

Bara så ni vet: I takt med att jordbruket läggs ner i Sverige minskar utsläppen trots att de ökar om man räknar på den mat vi äter. Räknesättet innebär att ju rikare vi blir, och därmed kan ersätta mopedresan till sommarstugan med en flygresa till Thailand, ju mindre påverkan på klimatet sägs vi göra... utrikes flygtrafik räknas inte in...

Vi hittar ständigt på smarta sätt att lura oss själva. I detta perspektiv är bollandet med bubblor en liten sekvens som skall få oss att må bra. Trots att det mesta pekar på att det går åt helvete. På så många fronter.

Senaste budet är att vi skall satsa mer av den offentliga sektorns pengar på JAS-plan... Och rätt var det är så har vi halkat in i Nato - jag litar inte en sekund på sossarna i den frågan, den tilltänkte försvarsministern Hultqvist har jag föga förtroende för trots den sävliga dialekten.

Nej, nu tar jag mig ner till frukosten. God morgon, ta vara på solen och värmen.

PS! 
Snart kommer hösten. Oavsett vilken regering vi skall dras med i fyra år. Bara ni inte glömmer att rösta emot regering och SD så får ni rösta hur ni vill...:-) Glöm inte att det är skillnad på
pest och kolera. Kolera är att föredra. Man kan överleva. Om man har tillgång till rent, drickbart, vatten.

24 kommentarer:

 1. :) kul!
  En Röd-Grön majoritetsregering är det enda som stänger ute nuvarande regering och SD.

  Vilka vill ha en Röd-Grön regering utan Alliansen och SD?
  Valet står mellan pest och kolera!

  SvaraRadera
 2. Birger skriver bland annat: "Vi hittar ständigt på smarta sätt att lura oss själva."
  Det får mig att spekulera:
  "Auktoriteter" finns i överflöd och de flesta av den stora massan anförtror sig till dem.
  Den som själv begriper behöver inte dessa auktoriteters, tro sig veta system. Historien visar att tro, utan att veta, skapar splittring.
  Sunt förnuft innebär att befria sig själv från dogmatiska predikningar som dränerar egna medvetenheten, som gör oss maklösa att tänka egna tankar.
  Vår lättrogenhet inför "auktoriteter" gör oss desorienterade i tillvaron.
  Ära och makt är vad som gäller, skit samma vad konsekvensen blir.
  Livsuppgift: Vad är det?
  /Flera bud, första, andra...

  SvaraRadera
 3. Anonym säg den som är fri från predikningar...är du? Jag är det inte. Hoppas jag.
  Själv upprörs jag personligen över att så många vill trycka ut SD. Hoppas att de partier som bildar regering lyssnar till även dem. För de har själva bjudit in dem. Det ska de ständigt påminnas om.

  Men det är även demokrati om det nu skulle bli en Röd Grön regering... Alliansen och SD kan fortfarande säga sitt. Blåslampa krävs i häcken efter valet på samtliga. Behövs ingen mer lekskola tack!

  "Livsuppgift" är att handla för vad man finner för gott... Strunta i aktoriteter. Samt att bilda grupper med dem man finner samhörighet med.

  Anonym det var ett första bud...

  SvaraRadera
 4. Blev någon förvånad, förbannad eller lycklig?

  Vem var den hemliga gästen?

  SvaraRadera
 5. Gustav Fridolin blir enligt Aftonbladet så stött av SD:s reklamfilm, att han spelar in ett svar där han kallar SD:s politik för rasism.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/valaret2014/article19479189.ab

  Han har chansen nu att försöka bilda en Röd/Grön regering utan SD. Men vad gör han och MP? Flirtar tillsammans med S vilt över blockgränsen trots tal om att SD röstar i nio? fall av tio med... Alliansen.

  Så kan det gå om man har som "livsuppgift" att trycka ut SD.

  SvaraRadera
 6. Gustavs tal mot rasismen

  https://www.youtube.com/watch?v=g7jenMDh9ac

  SvaraRadera
 7. Först omformar DOM vårt förstånd.
  Dessutom gör Dom oss till slavar
  genom att trycka våra slantar.

  Stora giriga våldsamma hänsynslösa
  företag och stater sätter höjden på ribban för Vårt vansinne.

  Vi som arbetare företagare politiker
  väljare konsumenter & övriga idi....,
  splittrade som Vi är, både mentalt
  och organisatorisk så är MAKTEN så att säga summan av det Kaos som Vi
  tillsammans utgör.

  Den gemensamma galenskapen kallar
  jag ibland för KAPTEN KONKURS !

  SvaraRadera
 8. Mycket väl formulerat. Det var liknande saker som gjorde att jag tidigare röstade på MP. Tyvärr har MP förlorat i trovärdighet med sina nya språkrör. Åsa är ett stort ankare i MP och kommer troligen att ha kostat många röster, bla min.

  /Stefan

  SvaraRadera


 9. Stalin är visst inte riktigt död. Bäst att vara PK.

  SvaraRadera
 10. Anonym "Stalin" verkar ha blivit rödgrön grönare än de "gröna".
  Kan knappast kallas för PK. Utveckling snarare. Ja för "Stalin" då förstås :)

  Fjollträsk (Sverige)

  SvaraRadera
 11. http://www.svd.se/nyheter/valet2014/lojal-lakej-inget-mal-for-sjostedt_3873006.svd

  Härligt att någon säger sig vilja sluta upp med att vara en lojal lakej.

  SvaraRadera
 12. Ska man ändå inte klassa befintligt (s) som en inofficiell del av alliansen, som nästan verkar "värka av längtan" efter denna blå gemenskap? De "mumier" & "zombies" som hasar runt på vårdhemmen verkar utgöra en fortsatt stabil väljarbas, ännu ett tag. Att analysera (s) politiskt i media verkar vara tabu, någon "(s)-kris" läser man inte om. Men om det inte är (s)-kris just nu, kan det då någonsin bli en sådan..?

  SvaraRadera
 13. Neoliberal Agendasön sep. 07, 01:44:00 em

  Hans Rosling sprider viktig information.

  Han tar dock inte upp att över hälften av jordens befolkning och 90% i den industrialiserade världen dör pga åldrande. Det är där vi måste sätta in resurserna, reversera processen, t.e.x. med genterapi, stamcellsteknik, 3d-printade organ, nanorobotar.

  Varje dag vi skjuter upp kriget mot åldrande så dör 100 000 människor i onödan. Det är inte längre en fråga OM vi kommer kunna hindra åldrande utan om NÄR. Ska det ta 20 eller 50 år. Mobiliserar vi resurser så kan vi nå dit mycket snabbare. Jämför med Apollo-programmet som tog en människa till månen på 8 år, i en tid då dator knappt fanns.

  Undoing aging: Aubrey de Grey (TED)

  SvaraRadera
 14. # NA
  Du begär väl inte att politikerna skall hjälpa till i kampen mot åldrandet? Det borde inte vara förenligt med din ideologi, förefaller det mig.

  SvaraRadera
 15. NAs natur är som slavens,
  eller som det passar sig
  eller som det faller sig
  eller som det lönar sig
  eller som folk är mest
  eller som lite korkad
  eller som allt på en gång
  och som cell i Kapten Konkurs
  och som för övrigt alla här är ...

  SvaraRadera
 16. Neoliberal Agendasön sep. 07, 02:30:00 em

  "Du begär väl inte att politikerna skall hjälpa till i kampen mot åldrandet? Det borde inte vara förenligt med din ideologi, förefaller det mig."

  Jag vill se skattesänkningar så folk själva kan spendera pengar på det de vill ha, men jag ser inte frågan som politisk.

  Det viktiga är att folks medvetenhet ökar i det här fallet. När folk förstod det jag skrev, dvs tar i det på riktigt, så kommer resurserna mobiliseras - oavsett politiskt system.

  SvaraRadera
 17. Vi får rösta som vi vill bara inte med bl.a. SD. Med SD får vi alltså inte rösta.

  Bra med klartext. SVT m.fl. brukar annars linda in denna maning så att de, medierna, inte uppenbart ska framstå som "tågklarerare". Alltså de, vilka sköter de politiska spårens växlar.

  Men det var nog bara lite skämtsam retorik. tror...

  Gt

  SvaraRadera
 18. SD får inte i annonser informera hur stor invandringen är i övriga länder i Norden. Sanningen är farlig. Hyckleri. Jag proteströstar på SD.

  Stig Carlsson

  SvaraRadera

 19. Tänk dig att du söker och så
  kommer bilder inifrån dig själv.

  Då blir det svårt att förneka att
  det finns en upprorisk andevärld.

  Som ännu icke, kan materialisera sig.
  På grund av pratmakare.

  SvaraRadera
 20. Har alla sossar som tittar fram i rutan fått i uppgift att "skina av längtan" efter borgar-samarbeten? Inleds morgonmötena med orden: "-Gå ut & se tokigt uppspelta ut inför tanken på ett samarbete med borgare, låt glädjen stråla ur ansiktet när ni antyder att borgar-samarbeten är som mjukglass eller smultron!"..?

  SvaraRadera
 21. När Du saknar en bild av världen
  som gör framtiden möjlig så gör du
  den möjligare genom att avstå från att rösta.

  Roland Lidén

  SvaraRadera
 22. Anonym 09:16 - den anonyme gästen var Mats Pilhem (V), kommunalråd i Göteborg.

  Huruvida någon blev lycklig, förbannad eller förskräckt vet jag inte... Kanske gjorde Valter någon förskräckt genom att ganska ocensurerat kritisera sin partiledning...

  SvaraRadera
 23. Tack Birger har redan snokat reda vem det var. Tänkte att det rörde sig om förkortning av arbetstiden.

  SvaraRadera
 24. "men när långa tankar kring presenterade fakta elimineras av en glättigt underhållande skådespel så förlorar man mer än man vinner."

  Precis vad jag alltid tyckt om Rosling. Dessutom stämmer inte hans påstående barnafödlsar. De senaste prognoserna för befolkningstillväxt visar på katastofal utveckling i Afrika.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.