lördag 6 september 2014

"Artskillnad blir det inte med en rödgrön regering. Men väl gradskillnad."

Så har då alla valmanifest presenterats. Man rör sig i den lilla gryta som dominerat dagspolitiken i årtionden. Det stora problemet med valrörelsen är att samtliga partier som syns och hörs i partiledardebatterna har beröringsskräck för allt som ligger utanför de system, strukturer och normer vi har vant oss vid. 

Så inleds min Inledare i gårdagens Fria Tidningen. Därefter tar jag upp fyra frågor som inte alls berörs i valrörelsen trots att de blir allt mer akuta. Så läskiga att ingen politiker av rang vill tala om dem... Och eftersom ingen talar om dem så kommer de att falla över oss utan att vi är förberedda. Finns här!

Lördag 6 september kl 18.00. 
Göteborg, 
ABF-huset, Södra Allégatan 1 B
                                              Medverkande:                                        
BIRGER SCHLAUG, Steg 3, f.d språkrör
VALTER MUTT, MP riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson
HEMLIG GÄST

21 kommentarer:

  1. Diskuterar man de försvinnande jobben med en Folkpartist så svarar de något åt detta hållet:

    "Domedagsprofetiorna kring arbetets död har funnits sedan 200 år tillbaka. I början sa man att om några år kommer inget arbete finnas kvar nu när vävstolen kommit. Ändå fanns arbete. Sedan var det ångmaskinen. Och så har det hållt på. Nu för tiden är det automationen som ska ersätta allt arbete. För några år sedan var det datorn... Vi har sett det förr och vi kommer få se det igen, trots det finns det märkligt nog fortfarande arbeten. Då något ersätter arbetskraft kommer andra behov. Vi har rört oss från ett jordbrukssamhälle till ett industrisamhälle till att idag vara ett tjänstesamhälle. Så de arbetsplatser du menar kommer försvinna kommer möjligen göra det, men det kommer uppstå behov på annat håll. Kreativ destruktion är ett viktigt begrepp i sammanhanget".

    Pratar man medborgarlön och att villkora sådant med att starta upp ett ekologiskt jordbruk för att återbefolka landsbygden, så svarar miljöpartister:
    "OM det kan finansieras så är vi positiva".
    Nu vill jag ha lite argument mot dessa svar :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Flytta hela diskussionen mot ämnet "fördelning". Fördelningspolitiken (mikro/makro) blir ju ända förutsättningen för möjligheterna att rädda den här planeten inkl hur vi löser sysselsättningen framledes.

      Radera
  2. En del börjar förbereda sig på systemkollaps redan nu. Andra hoppas att vi kan undvika systemkollapsen genom vänsterpolitik och förbannar dem som tror att vi redan är över den gräns där en väldigt solidarisk vänsterpolitik kan rädda oss. Och så finns den stora grupp som är för dum för att ana den annalkande systemkollapsen.

    SvaraRadera
  3. Neoliberal Agendalör sep. 06, 08:11:00 fm

    Folkpartisten har rätt. Det kryllar av arbeten som kan skapas.

    På sikt, om säg 20 år kan det dock bli ett problem. När datorer får en beräkningskraft i paritet med en mänsklig hjärna så kommer det bli svårt för många att konkurrera. De kan då jobba som taxichaufförer, receptionister, kassörskor, säljare, ingenjörer, advokater, läkare mm.

    Vi har fortfarande vår kropp, som är extremt flexibel, självreparerande och bränslesnål, men tänker man 20 år till framåt så är det möjligt att maskinerna även slår oss där,

    Men där är vi inte idag. Arbetslösheten kan fås ner till 2-3%. Handlar bara om att byta ekonomisk politik.

    SvaraRadera
  4. Kuckeliku naturligtvis ska vi vara förberedda på en systemkollaps. Mycket handlar väl nu om att rädda det som räddas kan. Hur backar vi. Tar tillbaka värden. Genom att sälja ut allt? Eller ta tillbaka det vi kan och hålla hårt fast i resterna av vad som finns kvar.

    Ett land utan naturresurser är ett fattigt land. Ett land som låter riskkapitalister härja vilt urholkar mjuka värden som skola och omsorg. BNP är ett trubbigt mått. Säger inget om bl.a. hur jämställda kvinnor och män är.

    "Tror" vi behöver lyfta blicken vända på steken och diskutera landsbygden mer. Annie Lööf och Jonas Sjöstedt är två politiker som diskuterar landsbygd. Duellen mellan dem var mycket intressant. Ja den var glödhet.

    Ang. arbetslöshet, så ska det bli intressant att se Uppdrags Gransknings program om arbetslösheten. Varför minskar den inte trots att vi byter regeringar då och då?

    Naturligtvis handlar det inte om höger eller vänster. Utan om innehållet i politiken. Vilket parti står för närvarande mest för den gröna ideologin? En grön politik utifrån vad jorden mäktar med att ge oss. Valet står mellan pest och kolera.

    Lisbeth som nu förstår lite bättre varför jag blev dubbel rödräv och centerbäver i Ekots test om vilket politiskt djur vi är.

    Romson ville bli en söt liten Sjöhäst av vad jag förstod. Simma runt och plaska. Men jag tycker hon ska vara glad över bäverinslaget. Det gäller att kunna se vad som sker även på land. Titta bortom makten, politiken, ekonomin i storstäderna och så vidare mot Bryssel...osv.

    Nej Neoliberal Agenda det handlar inte bara om att byta ekonomisk politik.

    SvaraRadera

  5. Ballahu, jag ser det verkligen inte som någon domedagsprofetia att mängden arbete minskar. Vad är det för domedag i det??

    Visst kan vi låta en lönearbetstromb suga in allt mer av våra civila liv i den formella ekonomin och på så sätt "skapa" mer lönearbete, Neoliberal. RUT är ett sådant exempel - städa, bädda, tvätta toalettkröken, läsa läxor med barn - sådant tillhörde det civila livet (livet bortom stat och kapital) för medelklassen. Nu kan tromben suga in det, så kan det fortsätta. Men, och om detta tycks de flesta som forskar i ämnet, vara överens: den tekniska utvecklingen går allt fortare. I tidigare skeden har samhällsförändringarna skett förhållandevis sakta. Just detta - hastigheten - gör att nya arbeten inte kommer att kunna hittas på i samma takt som de gamla försvinner.

    Hur man än ser på det, även om man inte tror på den digitala vågen, så bör man nog ändå för säkerhets skull fundera på plan B om det ändå blir som så många säger... Att ersätta 2,5 miljoner jobb inom 20 år är ingen liten sak. Alliansen är stolta över att 300 000 jobb tillkommit på 8 år. Den takten räcker inte på långa vägar.

    Finansiering av trygghetssystem, Ballahu, bör ske, som jag skriver och som t ex Olof Palme var inne på redan på 70-talet, genom en allmän produktionsskatt baserad på omsättning istället för skatt på arbetstid.

    SvaraRadera
  6. Tack Birger, jag känner mig nöjd med dina konkreta argument.

    SvaraRadera
  7. Vilket bra inlägg Birger.
    Nej någon artskillnad blir det inte. Men väl en gradskillnad.

    Inte kan man påstå att man går och röstar med någon större entusiasm.
    V är det enda partiet som säger att de vill ha en röd-grön regering. Alltså så står de just nu ensamma för en möjlighet till denna gradskillnad.

    Val mellan pest och kolera alltså.
    Ja och vikten av rent vatten ska vi inte glömma... Låt "Sjöhästar" påminna oss om det. Förutsättningen för allt liv...

    Vilka väljer MP att regera med om de vinner valet? Med dem som står för en gradskillnad? Eller fladdrar de runt väl medvetna om att det handlar inte om höger eller vänster. Men lika omedvetna om att fladdrar man runt, kan man alliera sig med "fan" själv. Det gäller att stå med fötterna på jorden. Huvudet kan man ha i "himlen".

    Förvirrade FI då som upptäckt att höger eller vänster är en snuttefilt. Kan de se vilka som för närvarande står för gradskillnaden? Eller ser de på sig själva som artskillnaden?

    För en gradskillnad krävs nu en rödgrön regering? Ja så verkar det vara. Möjligtvis med lite inslag av rosa.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  8. Det parti som lät som Birger i denna text (med två tillägg) skulle få min glödande röst. Nu svävar den i icke-glödande ovisshet.

    SvaraRadera
  9. Och journalisterna? Ska tydligen göras ett litet program om det politiska ljuget om arbetslöshets-bekämpningen dagarna före valet, men det är ju en droppe i havet. I övrigt handlar 99% av sådana tema-program om unga arbetslösa & deras "inställning till arbete", med "bekännande arbetslösa" (de bekänner att de helst av allt vill ha ett jobb, att deras liv är öde öken utan jobb & att om de i framtiden får ett jobb är deras dröm uppfylld). Alltsammans kunde ha varit hämtat från ett vhs-band för 2 decennier sedan..

    SvaraRadera
  10. Var ska företagen få avsättning för alla dessa digitalt producerade nyttigheter...miljoner arbetslösa?
    Som lever på medborgarlön betald av vilka då?

    SvaraRadera
  11. Det finns en grupp människor som drar i de olika partiernas trådar, vilket får partiernas representanter att käbbla om vänster- eller högerstyre.
    Det är ett låtsaskrig som genomsyrar partier, fackföreningar och andra sammanslutningar.

    Nog borde vi inse att så är det!

    Vakna! Det är hög tid att de människor som vill uppnå frihet slutar göda detta låtsaskrig!

    SvaraRadera
  12. Neoliberal Agendalör sep. 06, 06:40:00 em

    "Just detta - hastigheten - gör att nya arbeten inte kommer att kunna hittas på i samma takt som de gamla försvinner."

    Takten är fortfarande relativt låg.

    Hong Kong hade 3 miljoner invånare 1960 och ökade befolkningsmängden med 70% på 20 år. Arbetslösheten 1980 var ändå 2-3%. Det skulle vara som om Sverige gått från 10 till 17 miljoner på ett par decennium. Alltså betydligt mer än de 2.5 miljoner jobb som det talas om här.

    Om jobb kan skapas beror på hur det ekonomiska systemet är konstruerat. Hong Kong har haft världens mest marknadsliberala ekonomi de senast 50 åren. Därför har det gått

    SvaraRadera
  13. 05:31:00 Ja det är ett låtsaskrig.
    Konkurrens har blivit ledstjärnan.
    Men det finns olika grader i hur mycket konkurrens ska få råda. Vad är "lättast" att bota pest eller kolera? Reinfeldt vill lätta på djurskyddet för konkurrensens skull. Nog är det viktigt med ett bra djurskydd? Eller ska vi gå efter hur det övriga Europa ser på djurskyddet?

    SvaraRadera
  14. Chansen är större att överleva med kolera skriver Birger. Där har vi grad skillnaden. En röd Grön regering kan liknas vid kolera. Men pesten knappar in...

    SvaraRadera
  15. Nu är det dags att VAKNA Det krävs en RödGrön regering.

    SvaraRadera
  16. Avslutningen får mig att tänka på någon låt av Emil Jensen. Varför?

    // Calle

    SvaraRadera
  17. Vad är det för skilnad på produktionsskatt och moms?

    SvaraRadera
  18. Martin, produktionsskatt är i princip en skatt på omsättningen i ett företag, momsen är en konsumtionsskatt som man får dra av i alla led. Produktionsskatten är ett alternativ till arbetsgivaravgiften som enbart tar hänsyn till den produktion som skett med hjälp av arbetstid.

    SvaraRadera
  19. Är den enda skillnaden att moms är avdragsgill?

    Vad är det då man skall beskatta med en produktionsskatt om det inte är försäljningen? I regel säljer väl företag det dom producerar, och produktionen blir därmed indirekt föremål för beskattning. Företagen måste i och för sig börja betala moms på exporten också.

    SvaraRadera
  20. Bra seminarium, bara lite för kort. Med andledning av 6-timmarsdag så var det igår en artikel i GP på två sidor om "Hur skall fler unga få jobb" Alla partier fick berätta hur de har tänkt sig ,inte ett enda parti skriver något om att det behövs bättre arbetsfördelning och ändrat heltidsmått. Tråkigt men sant ,alltså finns inga andra tankar om framtiden. O

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.