måndag 11 augusti 2014

Och snoken patrullerar mellan bryggorna...

Äntligen är semestrarna slut, bryggorna tomma, badplatserna övergivna. 

Glina som farit fram på vattenskotrar har dragit till urbana miljöer. Till glädje för snoken som majestätiskt patrullerar mellan bryggor och vassdungar. Liksom för blåmesar som gungar i vassen. För att inte tala om lommen som legat lågt i vattnet men som nu utan rädsla liksom rest sig. Den ligger lågt när den är orolig.

Den dova sensommaren har intagit fjärden. Det är tyst. Stilla. Mjukt. Doften är... ljummen.

Drygt tjugofem lommar simmade stiligt fram utanför vassgläntan igår. Det är inte vanligt att lom umgås i flock. Kanske firade dom att människosemestrarna är slut. Kanske socialiserade de sig inför höstens flygtur till Svarta Havet. Eller möjligen Kaspiska havet. Om dom inte, i dessa tider av vanvett i världen, stannar någonstans vid Östersjökusten. Så kan ske.

Annars har sommaren varit rik på orm och getingar. De sistnämnda kan man ingå förhandling med, åtminstone de getingar som bor i närmiljön. Om vi låter er vara i fred så låter ni oss vara i fred. Visst finns en och annan geting som kan bryta avtalet och gå till anfall - av en eller annan anledning - men det är ju synnerligen mänskligt har jag förstått...

Vart är du på väg, lille vän? Bild: Per Lager
Med ormar gäller att visa allmän respekt, visst kan man vänligt men bestämt flytta någon som lagt sig till ro på trappen, men i allmänhet gäller det att bara låta dem glädjas åt den varma sommaren. Ett litet fint stenröse kan man alltid ge dom på lagom avstånd från trädgårdslandet. Dom är betydligt ofarligare än människor, rent allmänt...

Har man glädjen att ha en snok som vaktar bryggan kan man vara glad, de urbana tvåbeningarna vågar sig inte upp. Häromåret hade en snok ömsat skinn på bryggan och krupit upp i hålrummet på solstolens ben. Där vistades den säkert när den var som mest oskyddad. Aningen lustigt att så småningom förstå att vi delat stol under ett antal sommardagar. I övrigt är ormvråken en ofta sedd gäst i trakten, medan havsörnen varit osynlig.

Du vet väl förresten att Artdatabanken gärna vill ha information om du ser något kryp som är av det ovanligare slaget där du bor. Kolla här. Har du allvarliga bekymmer när det gäller att skilja på groda och padda rekommenderas denna app.

Har du svårt att skilja på S och M, om du skalat bort retoriken, så finns däremot ingen bra app till hjälp.

9 kommentarer: 1. Ormen i solstolen var alltså en snok, och ingen huggorm. Därför inget att frukta.

  Rolig knorr på slutet. S och M kan svårligen särskiljas. Därför är det inte uteslutet att de bildar regering i höst. Löfven upprepar ofta sin vilja att verka över blockgränsen, om det nu finns en sådan. Att V utesluts är väl en rimlig gissning.

  Gt

  SvaraRadera

 2. "Har du svårt att skilja på S och M, om du skalat bort retoriken, så finns däremot ingen bra app till hjälp."

  Så fyndigt och roligt, tack för formuleringen, ska se om jag kan sprida den.

  SvaraRadera
 3. Valrörelsen sägs ha fått liv när nu (s) ligger på vitala 29%. Politisk journalistik är antagligen ett svårt yrke. Mycket kreativ fantasi krävs. Man måste se sådant andra inte uppfattar alls.

  SvaraRadera
 4. Härligt i naturen! Socialmoderaterna är väl ett parti trodde jag:-)

  SvaraRadera
 5. Nu är det containernas eras tid.
  Lönsamt är det att vara där
  råvarorna äro billiga samt att
  stordrifta och att ersätta medlöpande arbetare lågt
  eller med en robot.
  Lönsammast är det i lagom
  välordnade kriminella länder.
  Men för kapitalets så gäller det
  att vara på rörlig fot för i
  nästa sekund så är de försent.
  Och då finns naturligt vis ingen
  tid till att ta hänsyn till mossor
  och lavar.

  Men människorna är väl inte dumma?
  Säg inte det!

  Som enskild så kan du hitta nyckeln
  till cykeln.
  Dä ä väl bra.

  Men att bilda grupper som
  genomför kretsloppen det kan
  väl ändå inte vara en modern
  fosfordrällande människas uppgift.

  Men att gapa, det är en mänsklig nedärvd borgerlig rättighet.

  Roland  SvaraRadera
 6. Den politiska guru verkar sticka huvudet i sanden, som den gör som tycker att verkligheten är ohanterlig och obehaglig.

  SvaraRadera
 7. Apropå getingar - så har jag mängder med flugor i år i bostaden. Det kräver sin man att slå ihjäl åtskilliga flugor varje dag.

  Men annars så filar jag på framtidens nationalekonomi.

  SvaraRadera
 8. Tips Josef: det är mindre krävande att leva det gröna kärleksbudskapet och inte slå ihjäl dem.

  SvaraRadera
 9. Jo... - Anonym - det låter sig lätt sägas - men kan vara lite värre att leva när myriader av flugor klättrar omkring på den avklädda kroppen.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.