lördag 2 augusti 2014

Hoppla, amerikanskt flyg... där blev kampanjjournalistiken överkörd...



Kanske borde jag skriva några rader om att det var ett amerikansk signalspaningsplan (inte ryskt) som struntade blankt i att man flög över svenskt luftrum trots svensk reaktion. Detta inträffade den 18 juli i år.

Nu ville förstås vare sig militär eller UD egentligen berätta att det var ett amerikansk plan, det vore ju så mycket mysigare om man kunde se till att upplysningen var att ett främmande militärt flygplan medvetet kränkt svenskt luftrum och att ryktet spreds om att det var  ryssarna som provocerade, trotsade och kränkte. Det ligger liksom mer i linje med såväl Svenska Dagbladets kampanjjournalism som militärens och Carl Bildts intresse.

Men så råkade en tjänsteman på UD försäga sig när tungan slant. Hen försökte tysta journalisten - som förstås inte var kampanjjournalisten Mikael Holmström eller någon annan medlem av Krigsvetenskapsakademien som skriver artiklar i SvD - genom att säga att "det får du inte skriva". 

Nu är det så att man så gärna ser mellan fingrarna när Nato bryter regelverken och struntar i svensk order om att inte flyga in med militärplan över landet men blåser upp ordentligt när ryssarna provocerar även om detta sker utanför Sveriges luftrum. Det är liksom så militär, UD och främst SvD fungerar.

"Jag kan se rubrikerna framför mig om det hade varit ett ryskt flygplan", kommenterade Peter Rådberg (MP) lakoniskt.

Så här har det alltid varit, även om det helst inte talats om det. Låt mig påminna om försvarsmaktens tidigare tidning Marin Nytt nr 5-6 från 1982 som råkade avslöja att svenskt vatten var en motorväg för... Nato-ubåtar.


Jag var en av dem som skrev en del debattartiklar där jag hänvisade till Marin Nytt. Artiklarna kom inte in någonstans. Men det kan ju bero på allt möjligt; t ex att redaktörerna ansåg att jag skrev som en kråka, var en suspekt miljöpartist eller vidarebefordrade sådant som stod i en informationstidning som egentligen var riktad till officerare och andra inom marinen.

Hur som helst: såväl Marin Nytt som artikeln skriven av örlogskapten Nils Bruzelius existerar även om det ryktades att just det aktuella numret blev svårt att få tag på. Det här kan man bland annat läsa i denna tidning:

"Om man försöker sätta sig in i hur ett försvarskrig i Centraleuropa skulle gestalta sig finner man behovet av transporter mellan Sovjetunionen och krigsskådeplatserna snabbt kommer bli stort. Behovet är större än vad järnvägs- landsvägs- och flygtransporterna kan klara. Lösningen på det problemet är sjötransporter från Leningrad-Riga till hamnarna i Polen och Östtyskland. Denna transportväg har mycket stor kapacitet, men den måste skyddas. Det hotas av angrepp från NATO:s flyg, ytattackfartyg och från NATO:s ubåtar."

Örlogskapten Nils Bruzelius menade att NATO-ubåtar lätt kunde gömma sig i svenska vatten, där sovjetisk militär inte skulle kunna komma åt dem. NATO hade alltså avsevärda skäl att befinna sig i svenska vatten.

Detta fick man uppenbarligen inte säga högt i Sverige på 80-talet.

Att utrikesminister Carl Bildt, som var den som mest ihärdigt hävdade att det var sovjetiska u-båtar som kränkte svenskt vatten, någonsin kommer att acceptera tanken som örlogskapten Nils Bruzelius och många andra framförde är inte troligt. Stora delar av hans karriär byggdes ju upp på hans kamp mot just sovjetiska u-båtar... Åtminstone en del av dessa ubåtar visade sig vara minkar och svenska taxibåtar.
 
Hur som helst: att amerikanarna bär sig illa åt innebär inte att ryssarna inte bär sig åt. Vare sig på 80-talet eller idag. Putin och Obama har åtminstone en sak gemensamt - vid sidan av en del skillnader: man skriver om historien efter eget godtycke och anser att eget militärt mördande är finare än andras - och att folkrätten skall anpassa sig till deras eget intresse. Det vill säga att det är helt i sin ordning att annektera Krim respektive skicka drönare in i främmande länder och ta kål på utvalda individer och de som råkar befinna sig i närheten.

Det första som faller i krig och konflikter är försöken att hålla sig till sanningen. Det gäller onda, goda och förmodligen de flesta av oss andra som ligger någonstans mittemellan och dallrar i skummet av värderingar, föreställningar, fördomar, önskemål, avsikter och erfarenheter.

Vi ser så gärna det vi vill se, vi hör så gärna det vi vill höra, vi vill så gärna få våra föreställningar bekräftade att vi stundom blir både blinda och döva. Ett sätt att hjälpligt försöka undkomma denna allmänt mänskliga funktionsnedsättning är att åtminstone vara medveten om den. Men inte ens det hjälper alla gånger.

16 kommentarer:

  1. Eftersom vår statsledning har en sorts värdegemenskap med USA och vice versa, så finns det väl inte så mycket för USA att spionera på i vårt land. Därför tycker väl inte militärmyndigheten att det är så mycket att orda om. Men visst har de intresse av att vi ska ta för givet att det var ett ryskt plan. Våra medier med SVT i täten agerar så att USA inte ska bli irriterat. Detta trots att statsmedierna påstås gulla med MP, V och Fi. Vilket är en gåta.

    Gt

    SvaraRadera
  2. När det gäller NATO är knähunden Carl Bildt tyst som en mus. När det gäller Ryssland skäller han som den värsta av hundar, han skapar konflikt som får oanade konsekvenser.
    Pudel

    SvaraRadera
  3. Jordens överlevnad är inte lönsam.
    Men det mesta i vår civilisation är var för sig lönsamt som tillverkning av u-båtar och flygplan. Att flyga runt Norrland
    är olönsamt, det hade väl varit så
    naturligt att ge en vän, Fri Passage!

    Fartökning är lönsam,
    emedan tid är pengar.
    De visa visas ut och de smarta inviges.
    När underhållet skils ifrån
    trafiken så kan det spåra ur.
    Om man backar och tar om före
    kolonialismen eller syndafallet
    så fans det människor i byar som
    sammarbetade med varandra och med allmänningen i Norrland.
    De skulle ha kunnat utvecklas till kulturer. Men det tåget verkar att ha gått ur tiden.
    Men regeringen Skapar i alla
    fall arbeten under jord för
    utlänska förtetag och pendlare
    som inte bidrar med slantar till
    den kommunala verksamheten.

    I somras hörde jag på Po Tidholm
    och han sade: "Man får gnälla!"

    Roland




    SvaraRadera
  4. "emedan tid är pengar"
    Den tiden är förbi. Pengar är tid.

    SvaraRadera
  5. Om det fanns en dag då svenska regeringar (oavsett färg) av tradition "släppte lös" så skulle den dagen antagligen spenderas på en raggarträff där sydstatsflaggorna vajar i vinden & rockabillyn mullrar i bakgrunden? Det låter häpnadsväckande. Men det är nog faktiskt där som hjärtat finns..

    SvaraRadera
  6. Ser att du använder frasen " militärt mördande" Det ligger väl i linje med mitt gamla uttalande "militärer är inget annat än statligt anställda yrkesmördare" Skillnaden mellan vanliga mördare och militärer är att regeringar utbildar och ger militärer rätt att döda, dvs mörda andra människor.

    SvaraRadera
  7. Är det så enkelt att vi blir både blinda och döva om inte våra föreställningar blir bekräftade? Jag tror inte det. Vi både ser och hör, men sedan vågar vi inte säga sanningen. Det är med andra ord det sammanhang vi ingår i, som kan vara antingen tillfälligt eller långvarigt, som bestämmer vad vi vågar säga. Vi går inte omkring och säger sanningar stup i ett, på jobbet t.ex. Då skulle vi göra oss omöjliga och snart hamna i konflikt med arbetsgivaren och sedan kanske förlora jobbet. Då är det enklare att vara lojal, d.v.s. hålla inne med sanningen. Det här mönstret går igen överallt och i alla sammanhang i samhället. Lojaliteten gentemot gruppen är större än sanningslidelsen. Det är därför du sällan hör exempelvis en moderat säga sanningen om moderaterna, eller en sosse säga sanningen om sossarna. Om någon gör det åker de ur partiet. Då har du det mycket lättare, Birger, som inte vill vara uppbunden till någon grupp. Du kan alltid säga sanningen eftersom du inte riskerar någonting.

    SvaraRadera
  8. Mikael
    Du har rätt rätT räTT RÄTT!
    Ett lite aber är att vi har
    förstört alla små helheter
    och även den största som de
    små var delar av.
    Vi kan säga att den största
    var på väg att bli ett Klotförstånd
    och att de små var Kulturer som
    som ville leva ifred med varandra
    och liksom Libyen inte ville
    fördärvas av USA med benäget
    flygspaningsarbete utfört av
    Sverige. Miljöpartiet, Västerpartiet och Alla Andra
    Galningar medverkade till att
    Mörda Gaddaffi och förstöra ett
    Ovanligt välstyrt land.
    Många människor som arbetat åt
    ASEA och andra förtetag som arbetat i Libyen kan vittna om detta.
    Vi som alla lever i kulturell och
    mental förvirring har naturligtvis
    rätt att sprida vår galenskap.
    Men att organisera oss och att
    skapa en Helhetssyn och Kulturer
    som lever på Jordens Villkor och
    vi själva kan vara tillfreds med,
    verkar totalt att övergå denna
    bloggs gästers förmåga.
    Men svamla på verkar vara vår
    regeringens och vår oppositions
    och våra journalisters Livsluft!

    Hälsar R från N till
    kollonialistiska vänner




    SvaraRadera
  9. SD, förlåt ni var inte med
    på att döda Gadaffi. Glömde.

    SvaraRadera
  10. Birger var ju uppbunden 1982, han hade varit med och bilda MP, Mikael!

    SvaraRadera
  11. Att organisera oss och att
    skapa en Helhetssyn och Kulturer
    som lever på Jordens Villkor och
    som vi själva kan vara tillfreds med,
    verkar totalt att övergå denna
    bloggs gästers förmåga.

    Jag råkade se: Tro mig eller ej! Ett stycke Elin ...

    Elin Wägner kom i viss konflikt med Alva Myrdal och marxisterna. Hon såg nämligen redan 1941 faran i att bygga stora system, om än i det godas tjänst och med ädla syften, eftersom system alltid kan "övertas av krafter med onda eller snöda syften". Det gällde allt från storskaliga institutioner för barn och äldre till politiska system. Hon hänvisar till en av de fredliga fäderna för anarkismens, Peter Kropotkin. Skulle hon tvingas välja mellan Marx och Kropotkin vore valet lätt.

    Kropotkin myntade begreppet inbördes hjälp som svar på kapitalismens inbördes kamp, och hade dessutom redan trettio år tidigare påpekat risken för att även arbetarna skulle utöva "den kolonialistiska imperialismens" idé - enda sättet att motverka detta var att decentralisera, utveckla självtillit, överblickbarhet och energihushållning samt producera mer lokalt för lokala behov. Som hand i handske för Elin Wägner, som på alla sätt tänkte globalt, men förstod vilken av det lokala.

    R: Elin, Du som inte vill vara uppbunden till någon grupp kan alltid säga sanningen eftersom du inte riskerar någonting.

    Någonting, riskerade hon nog!

    Visst är det knepigt ...

    SvaraRadera
  12. Vem förstår: Vikten av det lokala?

    SvaraRadera
  13. Roland, helt riktigt, Kropotkin låg närmare Wägner än vad Marx gjorde. Vilket gladde mig eftersom Kropotkin redan från unga år har varit en av mina husgudar, om man nu kan tala om sådana...

    SvaraRadera
  14. Birger, du har ju åberopat
    Gud förut, så visst får vi
    återuppväcka sådana!
    Men om nu de små ska få vara i fred så är det nog bra om vi ser
    till att de får vara det men
    också att om dom lyssnar på oss
    så bör vi skapa rum för dem och
    med dem att vara i ...
    En svårighet är ju fortfarande
    att de flesta människorna är omedvetna
    ombud för fysiska och andliga
    kolonialmakter.
    Jag blev glad för
    att Du svarade!

    SvaraRadera
  15. Anonym "Vem förstår: Vikten av det lokala?"

    Endast den som tänker globalt?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  16. Lisbeth
    Jag vet inte hur vissa grupper av
    apor och kulturväxter tänker lokalt
    och globalt, men dom utgör inget hot
    mot vårt klot som en annan idiot
    utgör!

    Roland

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.