måndag 18 augusti 2014

Ekonomidebatten - jaha, det var den det...



Det verkar vara viktigare för politiker att människor inte tappar kontakten med arbetsmarknaden än att de inte tappar kontakten med sina barn. Det skymtade fram i gårdagens ekonomidebatt i SVT.
 
Vidare tycks hela gänget var överens om att det är skatt på arbete och arbetstid som skall bekosta skola, vård och omsorg. Att bredda skattebasen och istället beskatta produktionen i sig – oavsett som det är arbetstid, datorer eller robotar som står för den – verkar vara en främmande tanke för alla ännu existerande riksdagspartier.

Inget parti verkar vilja låtsas om att våra koldioxidutsläpp ökar, inte minskar som det påstods flera gånger igår. Det vill säga man vill inte låtsas om att vi exporterat utsläppen, att utsläppen av vår konsumtion i själva verket ökat.
Igår var det alltså ekonomidebatt i SVT - som förstås inte handlade om ekonomins kärna, nämligen hushållning med jordens knappa resurser. Politiska journalister har ingen som helst koll, de här två som var inhämtade från nya och gamla Plus, var inte bättre de även om de var friare i formen. Att tillväxten nuförtiden är konsumtionsdriven och dessutom lånedriven andades inte om, att vi är på väg att med lånade siffror på konton skaffar oss utrymme att konsumera upp planeten bekymrade man sig inte heller för.
Lite dagis blev det, rent löjligt när programledarna lät Anders Borgs regeringskollegor ställa kompisfrågor till ... Anders Borg.
Vinnare, särskilt i bemärkelsen överraskande bra, blev... Ulla Andersson (V), som inte bara tog för sig, utan slog in den ena smashen efter den andra även när bollen inte var upplagd för det.
Per Bolund, som vanligt sakligt tjänstemannamässig, uppträdde korrekt och rent av med en aning grön anstrykning.  
Magdalena Andersson, som inte alls tycks känna sig hemma i rollen som finansministerkandidat, inbjöd Folkpartiet till regeringssamverkan och hade förstås svårt att försvara socialdemokratisk politik som ju knappast ens finns - hur trovärdigt är det att gnälla över regeringens skattesänkningar på 140 miljarder när man accepterar nästan hela rasket.
Sverigedemokraten vann säkert en och annan röst till – den som slog över till Agenda kunde för övrigt se en riktigt usel utfrågning av Jimmie Åkesson, som också han lär ha vunnit röster, om inte på sina egna svar i första hand, så på grund av intervjuaren som hade en dålig dag på jobbet och tycktes helt befriad från hörselgångar. Eller om det var det han hade och om det var i dessa någon i kontrollrummet satt och gav usla råd. Sådant förekommer. Upptäcker man att intervjuaren sitter och lyssnar på kontrollrummet så är det en fin taktik att med ett vänligt leende bara helt kort svara ja eller nej på en fråga - då blir det liksom kaos hos utfrågaren som sitter och lyssnar på någon annan.
Förväntningarna på Martin Ådahl, centerns ekonomiskpolitiska talesperson som lanserats som stjärna, infriades knappast. En del gör sig bättre som skrivande teoretiker än talande retoriker. Folkpartiets Hamilton envisas med – och här tycktes han ha stöd även av Magdalena Andersson – att valfrihet inom skola och äldreomsorg bara finns om bolag får ta ut vinst. En resa ut i världen anbefalles! Och Anders Borg? Nog tyckte han att det var roligare förr... Känns som om han ser fram emot att få lämna politiken, göra något nytt och slippa gnällspikarna och det folk som inte begriper hans storhet. Hans främsta tillgång är att han kan jämföras med Magdalena Andersson. Det är verkligen konstigt att ett så stort parti som S har så ont om politiker som håller måttet.
Jaha, det var det. Valrörelsen ser inte ut att bli någon höjdare. Och det lär sluta med att sossarna gör upp med FP, som får en ny partiordförande efter valet, och MP, som genom den manövern kan komma att drabbas av onda inre konflikter. Totalt innebär hela joxet att V kommer att göra ett kanonval nästa gång.
Nästa söndag är det Gustav Fridolin som utfrågas i SVT partiledarutfrågningar. Håller tummarna. Jag och Peter Eriksson skall kommentera på webben sägs det.


26 kommentarer:

  1. Vilka frågor skulle en bra utfrågare ha ställt till Åkesson?

    A.

    SvaraRadera
  2. Ska vi behöva vänta till nästa gång... Är det inte lite i senaste laget om vi vill stoppa vinstslöseriet i välfärden. Pengarna behövs nu till bl.a. flyktingmottagande. Ska Bert Karlsson få göra storkovan på flyktingar som kommer hit?
    Eller ska vi försöka stoppa vinster i flyktingmottagandet? Ge mer resurser till bl.a. skolan. Pengar som annars försvinner.

    Vad säger Fridolin om det? Det är inte bara S som fjäskar för FP.

    Ulla Andersson var som vanligt bra.


    SvaraRadera
  3. "Lite dagis blev det, rent löjligt när programledarna lät Anders Borgs regeringskollegor ställa kompisfrågor till ... Anders Borg."

    Detta är sjukt rolig kommentar men samtidigt fullständigt skrämmande. Det betyder konkret att det finns inget alternativ till Borg, i och med att uppenbarligen hade Andersson inga vänner som ställde frågor till henne. Är olyckan framme och hon blir finansminster kan riksdagen likaväl ersättas med en tombula där där man lottar fram förslagen, det är ju inte mer förutsägbart än vad deras "alternativ" är.

    Förövrigt så har våra utsläpp minskat. Vi i Sverige kan bara ta ansvar för våra utsläpp och så får övriga länder ta ansvar för sina. Att kräva är att vi ska ta ansvar för utsläppsökningar i andra länder är lika dumt som att andra länder kan fly från sitt ansvar genom att peka på ett annat lands minskningar och då inte göra något alls.

    SvaraRadera
  4. Jag håller med om att hela ekonomin är låne- och konsumtionsdriven. Att komma bort från det vore en revolution i postiv bemärkelse. Men det kommer att göra väldigt ont för väldigt många. I princip behövs en systemkollaps. Det kanske kommer när sveriges ekonomi rasar ihop, vilket den lär göra.
    /Stefan J

    SvaraRadera
  5. Jonas Sjöstedt får ordentligt på pälsen i dagens DN. Den extrema hållning V intagit med sitt generella vinstförbud är väl att betrakta som ett återfall i gammalt kommunistbeteende; vinst är fult. Men V hamnar aldrig i en regering, det skulle S förlora alldeles för mycket på. Rågången till vänster kommer S att hålla.

    SvaraRadera
  6. Intervjun led Fridolin/Romson verkar ha läckt ut i förväg. Märkligt!

    SVT : Välkomna till dagens utfrågning av (mp)-språkrören Fridolin och Romson. Även varmt välkomna till språkrören!
    R: Tack!
    F: Tack!
    SVT: Fyra veckor kvar till valet. Har ni börjat fundera på ministerposter?
    F: Prioriteringen nu är att vinna valet, så nej. Men utbildningsministerposten…
    R: Miljöminister, näringsminister, jordbruksminister, jämställdhetsminister, det finns många områden för en grön politik.
    SVT: Aha, jordbruksministerposten lockar? Bland jordbrukarna har man ju annars bilden av att mp har svagt, för att inte säga obefintligt stöd. Vad beror det på tror ni?
    F: Vår politik har inte kommit ut överallt än. Vi ser att genomslaget än så länge är stort i storstäderna, men så fort som lantisarna vaknar till lite och…
    R: Hrrm! Som Gustav säger väntar vi oss större genomslag inom kort.
    SVT: Ni vill att Sverige ensidigt ska höja dieselskatten och införa en ny skatt på konstgödsel. Hur kommer det att främja svenskt jordbruk?
    F: Sverige behöver ställa om till en uthållig grön livsmedelsproduktion. Miljöskatter är ett verktyg för att accelerera den processen.
    SVT: Sveriges jordbrukssektor minskar snabbt nu, och producerar bara 50% av de svenska livsmedlen. Är det inte risk att de blir snarare den utvecklingen som accelereras?
    R: Nej, vi tror inte det. Vi ser en explosiv ökning av kravmärkta varor, och målet är att den ska fördubblas inom fem år. Vår politik ligger i linje med det.
    SVT: Men det betyder ju att de ekologiska svenska varorna går från 5% till 10% av de totala livsmedlen, det är väl inte så mycket? Hur stor del av lantbruken kan hållas vid liv av det?
    R: Nu utgör ju den ekologiska maten nästan 10% redan idag, så din fråga är ju fels..
    SVT: …Hälften av den ekologiska maten importeras. Det är lika stor del av den importerade maten som är ekologisk som den svenskproducerade, så svenskproducerad ekologisk mat är mindre än 5% av totalen idag.
    F: Ehh… det är inte våra siffror…
    SVT : Vi byter ämne.
    R : Tack!
    SVT:…till jämställdhetsministerposten. Mp är ett feministiskt parti?
    F: Absolut!
    R : Absolut!
    SVT : Du Romson höll ju ett uppmärksammat tal i Almedalen där en del menar att du likställde problemen i dagens samhälle med mannen?
    R : Det är ju förstås helt fel ! Även om jag uttryckte att männen måste ge större plats åt kvinnor.
    SVT: Var det vad du sade ? Formuleringarna innehöll adjektiv som lata, SUV-åkande och köttätande, samtliga negativa ur ett mp-perspektiv får man förmoda, och den svenska mannen är tydligen skyldig till missväxten i Sudan?
    R : Nu vränger du till ett rätt långt tal till några ord, det där var knappast den djupare meningen med det jag sade. Jag menade snarare…
    SVT: Ja, men du sade faktiskt det. Är det inte lite farligt att sätta fast negativa egenskaper på män och beskriva saker som de måste ändra på?
    F: Jag vet inte det ja, det finns nog saker vi kan bli bättre på…
    SVT: Inom mp?
    F:…som män.
    SVT: Man kan ju tänka sig att samma saker skulle sägas om kvinnor. Om jag säger att kvinnor är lite snarstuckna och många av dem skulle må bra av att motionera lite mer vad skulle ni…
    R: Vad fan säger du?? Är du inte klok människa?! Du borde ju för fan inte få…
    SVT : …säga då?
    SVT : Och med den slutrepliken av Romson lämnar vi utfrågningen för idag. Vi tackar språkrören för att de tog sig tid att komma hit. Välkommen tillbaka när vi har nästa partiledare på plats i valstudion!

    SvaraRadera
  7. Neoliberal Agendamån aug. 18, 11:50:00 fm

    Hur hjälper straffbeskattning av robotar och automation oss bort från ett samhälle med åtta timmar arbetsdag? Ni vill ju straffbeskatta koldioxid för det ska bli mindre av den varan. Med färre robotar får vil göra mer arbete manuellt.

    En gång i tiden fick man skörda för hand. Tänk om vi då hade beskattat traktorer. Hur bra hade det varit för att minska de långa dagarna i jordbruket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beskatta vinsterna i företagen högre hel enkelt. Oavsett om den skapats med robotar eller manuellt.

      Radera
  8. A,nu är väl utfrågaren en utfrågare som brukar göra ett bra jobb, inte minst när han höll till i radion. Problem uppstår när en journalist mal på med samma fråga trots att hen faktiskt fått svar. Sympatierna ramlar lätt över till den utfrågade.

    Mauderaten, så du menar att vi kan lägga ner jordbruket, importera allt mer kött och samtidigt klappa oss på bröstet? Eller låtsas att vi släpper ut mindre om vi flyger till Thailand än om vi tar mopeden till grannen?

    Bengt, så du menar att nästan hela världen utanför Sverige är anfrätt av kommunism och att alla svenska partier för några år sedan var kommunistiska?

    KingEdward är en potatissort som funkar dåligt i ekologisk odling eftersom den kräver mycket bekämpningsmedel. Den är rätt rödfärgad dessutom.

    SvaraRadera
  9. Men Kingedward24 är ju rolig och klippsk!

    Gt

    SvaraRadera
  10. "Jonas Sjöstedt får ordentligt på pälsen i dagens DN." (Bengt)

    Ja, nu ska det bli intressant att se om Jonas Sjöstedt kommer att nyansera sitt fyrkantiga förslag.

    SvaraRadera
  11. Hur kan det vara fyrkantigt, 01:00? Vad är det som är fyrkantigt när de flesta länder har något liknande?

    SvaraRadera
  12. Hej Mauderaten :-)

    Mauderaten skrev:
    "För övrigt så har våra utsläpp minskat. Vi i Sverige kan bara ta ansvar för våra utsläpp och så får övriga länder ta ansvar för sina."

    Du har tydligen alldeles missat att den livsstil som upprätthålls i ett land, exempelvis i Sverige, är mycket starkt beroende av utbyten med andra länder. Följaktligen är en mycket stor del av allt det vi svenskar konsumerar idag tillverkat och producerat i andra länder. Det sker således utsläpp både här hemma och i andra länder. Mäter vi då utsläpp endast efter vad som produceras i Sverige får vi ju ett alldeles för lågt värde om man jämför med hur en mätning av utsläpp i Sverige + utsläpp i andra länder skulle ge som resultat. Det är följaktligen alla de utsläpp, i Sverige och i andra länder, som ligger bakom vår TOTALA KONSUMTION som är det intressanta i sammanhanget.

    SvaraRadera
  13. Anonym 01:12

    Läs gärna dagens DN-debatt så förstår du nog. Det är invändningar som Sjöstedt har svårigheter med. Avarterna ska bort, men ett generellt vinstförbud är inte bra. Bl.a. skriver man:
    "Visst sker misskötsel i privata välfärdsbolag, och där ska givetvis åtgärder sättas in. Men det finns inte någon bred undersökning som visar att det finns fler fall av misskötsel i privat verksamhet än i offentlig."

    Eftersom jag vill kunna välja är och förblir ett parti som V uteslutet för mig. Socialism är aldrig bra för folket.

    SvaraRadera
  14. Jag odlar potatis i trädgården helt utan bekämpningsmedel. Dock ej Kingedward, någon måtta får det vara, t o m jag kan få nog.

    Att lägga ned jordbruket och importera istället är ju faktiskt mp:s politik.

    Dock finns ingen anledning till oro inför intervjun med Fridolin, han kommer ju inte att få frågor om de oväsentliga politikområdena, som industri, jordbruk eller försvar till exempel. Möjligen någon liten gliring om Romson, men det stannar där.
    Hur skulle det se ut, om utfrågaren fick för sig att fråga om de ekonomiska villkoren i jordbrukssektorn, eller hur svensk basindustri ska behålla konkurrenskraften? Det går ju inte för sig!
    Jag ser mer frågor av typen 'Hur ska ni extrabeskatta bönderna när de nu slipper att köpa konstgödsel' eller 'Är det inte risk att andra länder blir avundsjuka på era förslag inom utbildningsområdet? Hur ska ni hantera det?'

    SvaraRadera
  15. Det här måste man ju älska, hur kan någon journalist säga något ont när man föreslår allt det här fina. Det ska bli mer av allt i skolan, utom byråkrati.
    Tänk, undrar varför inget annat parti har föreslagit det? Och är inte skolan kommunal? Kan mp centralt bestämma hur många speciallärare som anställs?
    Dumma frågor.


    1.minska byråkratin för lärare och anställa fler i skolan så det blir mer tid för varje elev. Lärarjobbet är inget ensamjobb. För att alla elever ska bli sedda krävs bland annat utbyggd elevhälsa, bemannade skolbibliotek, fler fritidspedagoger, fler speciallärare och specialpedagoger samt bättre tillgång till studie- och yrkesvägledning.

    SvaraRadera
  16. Det behövs också att skattepengarna hamnar där de ska. En förutsättning för bland annat fler speciallärare. Eller ska ännu mer pengar tillsättas och hamna i fel fickor.

    Varför påstå att vinstuttag får göras om målen har uppfyllts?

    Diskussionen handlar ju om att det finns brister. Inte om att mål redan har uppfyllts. Verkligheten har gång på gång visat oss dessa brister.

    SvaraRadera
  17. Socialdemokraterna ingår regeringssamverkan med fp och mp, lyder Birger Schlaugs prognos, som knappast är realistisk. I energi- och försvarsfrågor har folkpartister och miljöpartister diametralt motsatta ståndpunkter, som knappast kan sopas bort från ett förhandlingsbord.

    SvaraRadera
  18. Intressant att landets burgna halva nu vill öppna sina hjärtan & plånböcker för dramatiskt ökade flyktingströmmar; de tycks vilja ha ett eget faktura-baserat direkt-ansvar för dessa bördor? Ja, inte ska man neka dem det. Den andra halvan kanske anser att det bara finns "fick-ludd" kvar att ta ur? För övrigt önskar man att "tunga ekonomi-debatter" skulle fråga lite kring (s) tillfälliga ams-aktiviteter man lanserar som en slags ungdoms-karriärer, hur är det egentligen med det där: är ams-praktik är att jämställa med gamla tiders tillvidare anställningar? Det är samma sak? Men den typen av frågor tycks liksom inte "ligga rätt i tiden". Kanske anses "plumpt"? För övrigt skulle man kunna tro att det samhälle man diskuterar kring hade sågverk som stora arbetsgivare, rallarna drog fram i stora skaror mellan länen & stor brist på flottare väntas nästa vår..

    SvaraRadera
  19. Fan trot,
    men det har funnits kulturer
    Med Människor som har levat så
    att "släkten följa släktens gång."
    Men dä ä slut me dä nu.
    Vi äro nu alla med i en gemen skapelse
    som ser alla människor på jorden
    som nåra som vi kan tjäna pengar på.
    Bankir eller aktieägare eller
    en helt vanlig privategoist,
    gör detsamma, gör vinst på andra.
    Men så ser ju världen ut!
    Ute, tror många att vi länge varit.
    Ute, tror många fler att vi är.
    Ute, tror jag att vi för gott är.

    Och för Fan, får Vi väl inte göra något annat???

    Men ett försök är väl tänkbart men
    omställningens tid är väl inte redan? Och inte för MP eller för mig. Alltså Mig alltså, Alltså!
    Va Fan är: Frågan om ... ?

    SvaraRadera

  20. "Ekonomidebatten - jaha, det var den det..."

    Gäsp och god natt.

    Just ja, Hejjjaaa... Ulla (V)

    SvaraRadera
  21. Anonym 03:52- tja, jag kan ju höra vad som sägs, en majoritetsregering vill man ha, V vill man inte ha med och med samma principer som MP och FP satt i regeringsförhandlingar 2002 löses detta till sossarnas tillfredsställelse (principen var att när partierna principfrågor krockar så skulle man låta gamla förhållanden gälla). Det var Centers som bröt annars hade det blivit en regeringen mellan FP, MP, C och KD - med passivt stöd av moderaterna och en tilltänkt finansminister som heter Urban Bäckström

    SvaraRadera
  22. När vi öppnar ögonen så riskerar
    vï att bländas så att vi dyrkar
    två solar samtidigt.
    Detta är sketzofreniskt.
    Och dess fulla innebörd
    blir vår snara hädanfärd
    till ord av vår nya lord
    som saknar Faderns Gård
    som sålts till Dionysos
    till lägsta pris som nu
    gäller både den materiella grunden
    och de därav beroende värderingarna
    och de som ännu inte har övervunnit dem.
    Jesus, hur vet du det?
    Det sågspån.
    Josef

    SvaraRadera
  23. Och Reinfeldts sommartal hade aldrig ägt rum, så reformerna kunde flöda.....

    SvaraRadera
  24. Det ljugs i media om undersökningar om flykting-mottagande: en majoritet ställer enligt dessa INTE upp på dramatiskt ökat intag, utan vill behålla dagens nivåer. Vänstersidan "hanterar" inte (sd), istället är väl (s) största leverantören av (sd)-väljare? Ska man bli av med borgerlig halv-nazism måste man börja "hantera" (sd). Klarar man det? Vill man det? Förstår man överhuvudtaget frågans natur, sambanden? Kan man bara rabbla PK tills dess att (sd) storleksmässigt bytt plats med (s)? Det vore ju..lite olyckligt.

    SvaraRadera
  25. Och en svart fågel viskade mitt namn,
    den arge Roland mitt bland världs-
    träden som satte sig på den RÖDA
    stolen och somnade!

    Men död är jag inte. Vänta bara!

    Men visst vaknar vi tillsammans ...

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.