lördag 16 augusti 2014

Bönor, vitlök och konsten att kasta vatten

"Sagoliden",akvarell, Lena Rosén Schlaug.
Idag ska jag bryta mot Pythagoras heligaste sats. Jag ska plocka, och än värre, äta bönor. Dessa är onda, enligt Pythagoras lära. Har någon sorts koppling till Hades.

Apropå Hades. Rasslet när det blåser bland de stolta majsplantorna... Låter liksom hotfullt. Eller kanske det dova prasslet mer kan beskrivas som moget? Jag vet inte. Men speciellt är det. Sensommaren har sina ljud. Sina dofter också. Mjukt doft och moget prassel.

Efter att tagit del av en del politik på morgonen känns det bäst att låta bli att skriva om sådan. Fintar genom att istället berätta att löken har plockats in, hängts upp i vackra knippen. En del av vitlöksskörden har klyftats och placerats en sjättedels fot ner i jorden. Kryddlandet har drabbats av årets sista rovdrift i jakten på råvaror till örtsalt. Potatisen är inplockad, torr och fin. Morötter, palsternackor och rödbetor får stå kvar och ta till sig mer mineraler innan deras uteliv avslutas.

Tomatplantorna fegar ur i år, skörden är måttlig snarare än magnifik. Men den svettigt heta chilin går riktigt bra, så det blir svettigt i vinter.

För övrigt skall man inte kasta vatten vänd mot solen, enligt ovan nämnde Pythagoras. Esoterisk visdom, kallas det visst. Vi behöver konsumera mer för att få råd med välfärd - det är mer modern så kallad visdom som predikas av politiker. Kanske har dom käkat för mycket bönor och kastat vatten vända mot solen. Vad vet jag. Straffet för sådant kanske är att man blir korkad.

14 kommentarer:

 1. Man bör bryta mot allt som man finner korkat... Esoterisk visdom...

  Äter bönor. Gör det ofta. Tomaterna är ljuvliga i år. Statsodling är verkligen något positivt. Min lilla täppa utanför hyreslägenheten dignar av läckerheter. Många slänger en förvånad blick. Intresset för statsodling växer. Växer i takt med att vi krymper...

  Igår såg jag en tomatplanta som spirade i asfalten mitt inne i stan. Den såg ledsen ut. Helt bedrövad. Men någon hade försökt. Någon som längtade till landet?

  Kanske var det någon som förstår att centraliseringen till storstäderna gjort att politiken, ekonomin, makten flyttat allt längre från folket.

  Kanske var det någon som förstår att det blir ingen större skillnad med Göran Persson än med Bildt... Blir det Persson? Spekulation.... Men en viktig sådan....

  Kanske var det någon som läser Esoterik. Kanske... spekulation.

  Vi ägnar oss mycket åt spekulation? Tror, gissar...

  Vi borde ägna oss mer åt att utforska verkligheten. Åt att studera den.

  Då ingår det att vara förberedd. Är förberedd på att Göran Persson kan bli vår nästa utrikesminister.
  Han gillade väl tanken på euron?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Man bör inte tro på allt som någon säger. Inte på allt som Pythagoras sa och inte på allt som Birger Schlaug säger. Då blir man korkad!

  Tro inte på mig :) Tron är ett opium för folket.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Vi lär genom att våga misslyckas, det leder till framgång. Viktigt är att var och en genomskådar sin egen missuppfattning - på vilka grunder missuppfattningen var felaktig.

  Med mental insikt kan vi genomskåda känslornas illusioner till exempel: Vara avundsjuk på andras förmåner.
  Vad vet vi vad som döljer sig bakom det ytliga skenet?

  Som människa visar vi gärna upp en lycklig och välmående fasad, vad som döljer sig under fasadens yta - det ytliga skenet - kan vara något helt annat. Vi ser endast den kunskap man själv aktiverat. Oftast ser vi inte längre än näsan räcker.

  Christer

  SvaraRadera
 4. Politiker spelar ofta på våra känslor. Talar till folket som om de vore idioter.
  Efter Anders Borgs utspel om att tillväxten förmodligen skrivs ner, samt att flyktingmottagande kostar kommer nu nästa utspel.

  Reinfeldts....

  Hans vädjan till folket om att öppna sina hjärtan... Först måste man öppna sitt eget, innan man ber andra att göra det?

  De andra lovar säger han och han talar sanning. Det kommer att kosta. Men även smaka t.om. nu talar han om att de (flyktingarna) kommer att hjälpa oss att bygga upp landet. Talar om dem i tillväxttermer... Hjärtligt så att det förslår?

  Flyktingar flyr med livet som insats. Endast de starka lyckas ta sig hit. De andra då?

  De "svaga" de sjuka, de handikappade, de äldre som inte orkar ta sig hit. Vem talar för dem?

  Gör Reinfeldt det? Har han någonsin talat för dem...? För de äldre dementa som irrar runt på hemmet på natten t.ex. utan personal. För den sjuke och den arbetslöse som straffas med mindre pengar. osv.

  Menar inte att vi inte ska öppna våra hjärtan för alla människor som flyr. Att vi inte ska ta emot dem. Utan att vi samtidigt ska titta på bakomliggande orsaker. Som t.ex vår vapenexport.

  Med mental insikt kan vi genomskåda Reinfeldt. Som helt uppenbart inte känner egen skuld och skam över "sin" politik. Utan vill föra över den på oss väljare. Nej Tack! Politiker som inte ser längre än näsan räcker ska inte föra över skuldkänslor och skam på andra.


  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Här finns icke längre några människor
  som talar utifrån Eget Leverne och
  En Egen Kultur och som lever på Jordens Villkor
  men det ska vi nog skapa via demokratin.
  IDIOTER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ett av klotets problem att de
  kriminella skrämmer skiten ur alla. Ock att det stannar därvid!

  Roland

  PS Kanske borde vi organisera oss?

  Kanske är jag bland ibland idioter!

  SvaraRadera
 6. Ska vara:
  Kanske är jag ibland, bland idioter!

  SvaraRadera
 7. Jag gillar Bruna bönor och fläsk, väldigt mycket,jag tror inte Pythagoras nånsin smakade på delikatess då hade han nog inte sagt så.Men roligt att du lyckas med Chilin ,Birger,tomaterna är ju inte så viktiga tycker jag.Inte heller lyckats med dom i år,men rödbetor morötter har fått rejäl dos av kodynga så de tar sig bra också.Men majs har jag inte lyckats med.De blev inte mycket till skörd så slutade för några år sedan!Men att inte kasta vatten mot solen kanske man ska börja med,men vad göra om det är det enda håll som man har lä för vinden? Hade Pythagoras som ju var en klok man lösning på detta dillema Birger? Allt gott till dig! Jan

  SvaraRadera
 8. Jan, flegman.
  Nej, men kanske Jo Hill då.
  Med sin organisation.
  Roland

  SvaraRadera
 9. Det gäller att förstå symboliken i de uttalanden som till exempel Pythagoras använde sig av.

  Viktigt är att var och en genomskådar sin egen missuppfattning - på vilka grunder missuppfattningen var felaktig.

  Christer

  SvaraRadera
 10. http://vlt.se/nyheter/omvarlden/1.2597810-v-stoppa-vinst-i-flyktingmottagande

  SvaraRadera
 11. Nja, Christer, det där är en efterhandskonstruktion, det var inte symboliskt, det var reellt. Han lärjungar delades upp efter hans död, en grupp blev trogen hans "mystiskt religiösa" uppfattning, den andra gruppen ägnade sig åt den vetenskapliga.
  EO

  SvaraRadera
 12. När den mystiskt religiösa uppfattningen visar vägen så blir
  det bra när vetenskapen visar den
  och när människorna förvekligar den.

  Jo men förlåt, jag vet ju att
  alla har svårt för allting !!!

  SvaraRadera
 13. ...förvekligar...
  Jomen det är klart att
  det blir lönsammast så!

  Icke så !!!

  RL

  SvaraRadera
 14. EO och en grupp som förstod honom och symboliken lite bättre? ägnade sig åt båda delarna, den mystiskt "religiösa" och åt vetenskap som bevisade äktheten.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.