måndag 25 augusti 2014

Blir verkligen världen bättre med Carl Bildt som utrikesminister?

Erfarenheter säger att sittande regering gynnas när en valrörelse domineras av en hotande omvärld fylld med kaos och kriser. Som om världen skulle bli bättre med Carl Bildt som utrikesminister.

För övrigt simmar lommen fortfarande i flock på fjärden men rasslet bland den snart mogna majsen uppstår nu från regnet istället för från vinden. Hallonlandet ser deppigt ut, men gräsmattan har fått färg igen. Grön färg. Kan aldrig bli för mycket grönt. Även om en del tryck tro det. Kanske skulle världen bli en lite, lite, lite lugnar plats utan Carl Bildt som utrikesminister. Kanske skulle ny regering ta tag i fredsfrågan. Kanske skulle Sverige bli det första landet med ett fredsdepartement... Men det beror förstås på styrkeförhållandet i en ny regering. (Efter 53.30 talas om fredsdepartement.) 


30 kommentarer:

 1. För det första måste jag kommentera ditt uttalade igår att Fridolin fick en hårdare utfrågning än de två tidigare. Det är helt, hans var inte tuffare, skillnaden är att han företräder en politik som inte går ihop. Ett plus ett blir inte två och A följs inte av B, då går det som det går, men det är alltid enklare skylla på media och journalister än att rannsaka sig själv. Tro mig, jag vet vad jag talar om, jag var med i M:s valrörelse 2002...

  Tror mycket av din kritik mot Carl Bildt handlar om avundsjuka. Ni är i samma generation, ni har tjäbblat i riksdagen, ni mötts i valrörelser och nu ser du resultat. Carl Bildt är en av Europas mest kända utrikesministrar. Har då världen blivit bättre med Carl Bildt? Svaret är otvetydigt ja! Få personer har så klart och tydligt stått upp alla människor frihet som han. Se på Baltikum, han stod tillsammans med många andra moderater tidigt upp för deras självklara rätt till frihet. Vad gjorde du Birger Schlaug för deras rätt till frihet, och då menar jag inte då det blev politiskt korrekt att gå på måndagsmötena utan i mitten på 1980-talet när det var lite känsligt och man blev uthängd som säkerhetsrisk av bl a Sten "Baltikum är inte ockuperat" Andersson? Eller vad gjorde du för att skapa demokrati i det ockuperade Östeuropa 1987 då president Reagan hölls sitt av många kritiserade tal i Berlin, då han framförde den mest självklara uppmaning som fanns: "Riv ner denna mur!".

  Carl Bildt har en historia om att alltid ställa sig på fredens och frihetens sida. Mot förtryck och krig. För små nationers rätt till säkra gränser och mot militär aggression. Sverige är ett friare, fredligare och lyckligare land tack vare denna man!

  SvaraRadera
 2. " Blir verkligen världen bättre med Carl Bildt som utrikesminister? "

  Ja! Det är tyvärr ovanligt med politiker som tar risker för frihet och mot diktaturer.

  Har du tips om någon som skulle göra mer så lyssnar jag.

  F.ö. hade kriget i Europa varit politisk jackpot för Nya Moderaterna om min partiledning inte hade markerat förnyelse genom att aktivt försumma beredskap och försvar. Tyvärr är "vad var det jag sa" en ytterst klen tröst när man har varit rädd för att saker går åt pepparn.

  SvaraRadera
 3. Självklart värmer det inte minst ett vegetarianhjärta, när MP säger sig vilja värna djurens välfärd.

  Hoppas bara att MP-ledningen lever som den lär.

  Gt

  SvaraRadera
 4. Carl Bildt...en man som försett USa med känslig information, som hyllade Ukrainas fascistregering, som körde Sverige ner i botten med sitt vettlösa kronförsvar och som på frågan om han skulle göra samma sa igen sa ja. Han supporterade USA:s invasion av Irak (och där är det ju fred ich frihet, jo du). Hans tvärsäkerhet om de sovjetiska ubåtarna är ju klassisk, det blev ju bara en sillprutt av det. Det var någon som sa att Calle Stropp har en fullständigt livsfarlig egenskap, han tror att han har svar på alla frågor. Den enda vägens politik, jo pyttsan.

  Nej den mannen måste stoppas.

  SvaraRadera
 5. Gt, Med jägarexamen/jaktlicens så tvivlar jag personligen på att man verkligen gör det. Vi som är vegetarianer ska inte döma andra. Men visst undrar man.

  Alla är inte vegetarianer och vi måste inse att alla inte vill eller kanske ens bör vara det. Men han är ett språkrör för ett parti, som säger sig vilja värna djurens välfärd. Tycker att väljarna har rätt att veta, om han nyligen skjutit ett djur. Rätt till integritet har alla men man har själv frivilligt gett upp den, då man är en företrädare för folket.

  För mig personligen blir det nästan lika märkligt, som med en utrikesminister som skruvar upp tonläget, istället för att skruva ner det. Nej naturligtvis behöver vi inte Carl Bildt. Världen behöver inte en utrikesminister som låter som ett eko från kalla kriget.

  Väldigt bra eftersnack igår. Synd att inte hela sändes i SVT.
  Bra Birger! I många frågor står Mp närmast V. Men ändå väljer de att sitta i knät på S.
  Friskolor kan vi snart inte börja kalla det för sitt rätta namn? Nämligen privata skolor.

  Nyligen har det dessutom avslöjats att det fria skolvalet inte är så fritt. Att många inte kommer in på sitt förstahandsval. Att det i framtiden förmodligen blir ändå svårare att göra det. Vad är kvar då? Ett sken av frihet?

  Är MP så blinda eller handlar det om ren prestige? Ska Fridolin se sina barn i ögonen och säga. Jag gjorde allt för att försvara det fria skolvalet. Istället kunde jag tillsammans med V ha sett till, att alla skolor höll samma kvalitet och att barnen kunde ta cykeln till skolan för klimatets skull.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Mauderaten, att den här intervjun var mer tjattrig och hård, främst från A.H:s sida, höll ju till och med teves egen kommentator med om, liksom tex retorikforskaren i SvD. I studion var den allmänna uppfattningen att intervjuarna skulle ta igen för den kritik män fått tidigare. Att sedan svar ibland måste levereras kort - och att marknadsföring måste vara mer genomtänkt är en annan sak...

  SvaraRadera
 7. Vi får hoppas att lärarna mer vill ha fler arbetskamrater, mer fritid dvs. kortare arbetstid än 10.000 kr mer i månaden som till slut blev 3.000... Samt att de tycker att det är viktigt att varje skattekrona hamnar där den ska dvs. i skolan.

  SvaraRadera
 8. Vissa kanske upplever att gröna nyanser av repressions-rött upplevs som..en lite "lättsinnig" kulör? (s) lovar käckt att sätta flyktingströmmar i jobb & (mp) verkar numera anse att "folk kommer i arbete" med någon sorts automatik. Att en av gamla (mp):s huvuduppgifter väl var att lösa just den svåra problematiken på nya sätt, eftersom det blivit omöjligt med gamla metoder, verkar spårlöst borta. Inte heller vill man sätta prislappar på heliga ting, även fast folk dagligen läser om socialbidrags-budgetar som skenar. Faran med att börja diskutera flyktingpolitikens detaljer med vänster-väljare kanske ytterst handlar om "risken för demokrati"? Svenska eliter brukar ha problem med detta, annat än då som pynt i högtids-tal..

  SvaraRadera
 9. Från 1990 fram till i dag är det en 50-procentig ökning av sopor. Carl Bildt är nog också en sopa? Förra året gav varje svensk upphov till 461 kilo sopor, alltså närmare ett halvt ton. Detta är ett stort problem. Att avfallsmängderna ökar speglar att vi tar ut mer resurser från jorden, och vi vet att vi förbrukar för mycket av jordens resurser redan nu. Hit räknas dock inte Carl Bildt, han är knappast någon större resurs.

  Det är vår ständigt ökande konsumtion som ligger bakom det växande avfallet. Att vi nu återvinner mer än någonsin räcker inte, återvinningsprocessen i sig slukar också resurser. Enligt värsta scenariot kan vi ha fyra gånger så mycket avfall år 2050 - om inget görs.
  Hur ska vi kunna ha resurser att producera allt det där som vi ska slänga, det kommer inte att gå.

  Vi måste lära oss använda landsbygden återigen. Nu på ett bättre sätt än genom storjordbruk och konstgödsel och utarmning på population. Med exempelvis införandet av medborgarlön för alla dem som vill leva ett äkta resurssnålt och ekologiskt hållbart liv i ett eget jordbruk på landet, vilket skulle kunna återställa befolkningen i glesbygden.

  I dag lever de flesta i Sverige i ett aldrig tidigare skådat materiellt överflöd, som vållar betydande skador på hälsa och miljö, men en stor grupp utan arbetsinkomst är samtidigt utesluten ur välfärdssystemet. För dem vore det en dröm att få komma bort från deras misär. Att få "utvandra" till sitt eget Sverige som det var en gång i tiden.

  SvaraRadera
 10. Nivån hos utfrågarna Anna Hedenmo och Mats Knutsson är låg. Flera gånger verkar de inte fatta, vad Fridolin sa, när han svarade på deras fråga. De tog inte in svaret, utan frågade samma fråga igen, någon minut senare.
  Att sedan hålla på och fråga om någon är kompis med S:s partiledare, kändes löjligt. Som att de var två psykologer som satt där, och hade någon slags korsförhör, om någon arbetskollega. Patetiskt!

  SvaraRadera
 11. "Hur ska vi kunna ha resurser att producera allt det där som vi ska slänga"
  Veckans citat...

  SvaraRadera
 12. Reagerade på att Birger tog ordet modern i positiva ordalag i sin mun igår. Gissningsvis en grön groda. :)

  SvaraRadera
 13. Anonym 11.45: Japp, bet mig i tungan....

  SvaraRadera
 14. En utrikesminister som ser ett grannland som fiende kan aldrig vara bra. Den traditionella svenska utrikespolitiken, att man bör hålla sig sams med alla grannar så gott det går, är otroligt mycket säkrare.

  Bildt är en säkerhetsrisk med sitt rysshat (som han själv har erkänt). Däremot är det svårt att se vem som skulle kunna gottgöra skadan. Urban Ahlin, som springer hos USAs ambassad som om han bodde där, om man får tro wikileaks?

  SvaraRadera
 15. Lisbeth. Det är förstås önskvärt att partiledare mår bra, och därför på sin fritid laddar batterierna (i detta fall vapnet)för att klara rollen.

  Å andra sidan vore det trevligt om man inte skiljer så hårt på Roll och Privat, åtminstone om man vill bli trodd.

  Det är för övrigt vanligt att allätare ömmar för t.ex. grisar. "De ska leva lyckligt".
  Ja, ända fram till nackskottet.

  Jag kan inte få ihop bitarna i detta.

  Kan du?

  Gt


  Gt

  SvaraRadera
 16. Varför "Förstås :)"

  "Ett rimligare modernt sätt" att se på förkortad arbetstid är inte det precis vad vi behöver? Handlade det inte om det?

  Även om vi har gjort det förut så är ju minnet kort :) Att vi kan vara rimliga.

  Allt gammalt är inte mossigt, allt nytt är inte bra. Sänkt arbetstid är inte mossigt. Det är rimligt att vi moderniserar oss och anpassar oss till rådande villkor. Att vi förstår att delad glädje är dubbel glädje.

  Nu så har vi väl hunnit bli så pass "moderna" att vi även kan koppla sänkt arbetstid till omställning, mindre köttätande, mindre flygande osv.

  Du behöver inte alls ha bitit dig i tungan. Du var tydlig och bra.

  Att all politik anpassas till EU och att man tror att man är modern däremot....Det kommer det förmodligen att i framtiden förundras över. Förmodligen kommer det även att växa mossa på idén om att alla länder kan stöpas i samma form. Varför överdriva och göra mer än vad EU:s direktiv kräver? Kanske för att vi tror att vi är moderna? Det är inte alltid bra att vara först med allt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 17. Gt Nej jag kan inte få ihop det. Av den enkla anledningen att det går inte ihop.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 18. Lisbeth
  Emedan Dionysos styr värden
  så blir all mera, likt skräp.

  Det måste du förstå samtidigt som
  du kvalificerar dig för att deltaga i den gemena lönsamheten.

  Ett sätt att fördriva tiden mellan
  civilsationens borttynande och kulturernas födelse
  är att hålla sig i trim och att renovera ett torp
  och att underhålla sina vänner
  och kärleken.

  Icke för tidigt så kommer du att
  se att nya världsträd är växande.

  Kläng då inte på dem så att de överlastas
  och så att de icke hämmas i sin växt i förtid!

  SvaraRadera
 19. RL Måste man renovera ett torp kan man inte sticka en halsduk? Eller många... Tror det är ett bra tag till vi alla är kvalificerade för kulturstadiet. Först måste vi bli civiliserade nog. Sverige vill ha 6 skrev jag ju förut. Det kan kallas för att hålla sig i trim?
  Förutom att sex timmars arbetsdag gör så att fler orkar sticka halsdukar och renovera torp.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 20. Lisbeth
  Om du talar om vilken storlek du har
  så lovar jag att sticka en halsduk till dig.
  Att återta vår andes produkton och
  våra händers verk tillsammans med Varandra och med Jorden ligger inte på politikernas dagordning.
  Om Du inte hade sagt:
  "Först måste vi bli civiliserade nog."
  Då hade jag trott att du hade förstått.
  Nu tror jag att du driver med mig!

  Om stickning, finns i pyttiminpanna
  där anita stickar till sina hundar. Där också jag larvar mig.

  Roland  SvaraRadera
 21. Roland "Nu tror jag att du driver med mig!"

  Då tror du fel.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 22. Kära Lisbeth
  Hur stor Du är vet jag fortfarande inte!

  civiliserade nog
  Kan jag tolka som att vi har en bit kvar.
  Ironi, att idioter håller på att ta över.
  Att råa människor har funnits men att det har blivit bättre.
  Att USA och Sverige och Ryssland och
  Frankrike och Tyskland och England och
  Kina och Indien och och och
  kallar sig ciciliserade gör mig mörkrädd.
  Lisbeth, jag förstod inte vad du
  menade när Du använde ordet CIVILICERAD
  Hjälp mig ...

  Roland


  SvaraRadera
 23. Blir Sverige bättre med olicensierade läkare från Somalia?
  Somaliska PASS OCH PAPPER har nämligen en tendens att alltid försvinna under flytten. Själv tror jag inte att läkare tappar sina papper eller vill ha besked muntligen. Men jag KAN ju ha fördomar om läkare...
  Kristian Grönqvist

  SvaraRadera
 24. Och hur gör vi med svenska läkare, som inte har papper. Provjobba I ett år...sedan anställning...

  SvaraRadera
 25. Roland, Jo nog kan man bli mörkrädd... Men om man tänker att civiliserad betyder lägre mental förmåga eller ett lägre Jag, Då tycker jag personligen att det stämmer med de beslut som tas. Det tas få beslut som rimmar med människors vardag.

  Du skriver om civilisationens borttynande och kulturernas födelse. För att kunna komma dit krävs att vi förädlar våra känslor. Hur hinner människor med det i tillväxtkarusellen? Får vi tid över till att vara kulturella och sociala varelser? En del har torp, men har de tid att snickra på dem?

  För att kulturerna ska kunna födas så behöver vi alltså förstå vad en människa är och behöver.

  Ja jag undrar om det räcker med att sticka en halsduk eller måla om torpet... Personligen så är jag glad över att det finns människor som t.ex. Birger som försöker så mycket. Att det finns kommentarsfält för tankar. Önskar att fler kommenterar. Det finns plats.

  Vad säger du om att du och jag backar lite? Antar du ett vad?
  Kan vi du och jag låta bli att skriva på minst en vecka? Är du och jag civiliserade nog att förstå att både Birger och andra som läser denna blogg kan vara trötta på oss?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 26. Lisbeth
  - Vadet är antaget!
  Har sett att flera är less på mig.
  Icke sett, någon vara less på dig.

  Roland

  SvaraRadera
 27. Lisbeth och Roland

  Fortsätt kommentera på den här bloggen, är det några som har tröttnat på att läsa era kommentarer, är det inte svårare än att man hoppar över dem.Många gånger är det intressant att läsa det ni skriver.

  SvaraRadera
 28. Roland, Säger som Birgitta Stenberg sa... "Långkok och cupcakes ett steg tillbaka."

  "Stickning, Strumpstoppning, Sömnad. Hemmets lugna vrå, förvandlad till lekplats för glada barn milt övervakade av den goda Modern."

  strukturer.....

  Du ser vad Moa skriver. Vi är intressanta;) Det går att hoppa över oss. Många gånger är det intressant att läsa det vi skriver.

  Vad jag gjorde var att svara på ett av dina tidigare inlägg.
  Du skrev så klokt "icke för tidigt så kommer du att se att nya världsträd är växande.

  Kläng inte på dem så att de överlastas och så att de hämmas i sin växt i förtid."

  Tycker det var så fint! och jag menade att vi kan backa lite du och jag. Undrade om vi var civiliserade nog.

  Skriv på du! Det finns plats. Eller gör som du skriver "-Vadet är antaget!"

  Faktum är att jag håller på att sticka en halsduk. Det är tre nystan kvar. För den ska vara lång tjock ullig och mysig. Tar nog minst en vecka :)

  Lisbeth

  SvaraRadera
 29. Då förstår jag.
  Hårda bud!
  Från och med nu så
  gäller avtalet båda parter!
  En Vecka kan vara Bra
  lång men inte en evighet:)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.