onsdag 6 augusti 2014

"Att vara kvinna och doktorand är ingen tebjudning..."

Lena Sohl avslutar sin doktorsavhandling/bok Att veta sin klass - kvinnors uppåtgående klassresor i Sverige med ett tacktal till de som skall tackas. Sista meningarna låter så här: "Och det var en sak till: att vara kvinna och doktorand är ingen tebjudning. Det här är ett tackord och det skulle aldrig falla mig in att tacka för allt motstånd." 
Känner igen det från åtskilliga kvinnliga doktorander. Om inte kvinnliga doktorander rent allmänt har fäbless för att skylla svårigheter på omgivningen så har vi ett utbrett problem på våra lärosäten. Jag är övertygad om att vi har det. Mycket är sig likt från Grundigs glada dagar... Lärosätena har en del att ta tag i.

Det har för övrigt politiken också. Sverige satsar stora summor på JAS-plan men har ont om räddningshelikoptrar och inte ett enda modernt flygplan för att vattenbomba. Att inte det finns förvånar mig storligen. Eller kanske inte. Lustigt att borgare och sossar blir griniga - vilket de blivit - när MP (man tycks ha vaknat till även i denna fråga) påminner om det absurda i att pengar finns till militärt försvar men inte till civilt.PS! Med anledning av att Rosanne Cash spelar på Nalen ikväll finns anledning till två kommentarer och en länk: a) Hon tycks ha en såväl avspänd som nyttigt kritisk syn på countrymusik, b) hon bekräftar min misstanke att republikanerna missbrukade hennes fars namn för att stötta John McCain och c) här en länk till en låt på hennes senaste skiva direkt från de träskigare delarna av Södern:

25 kommentarer:

 1. Nyfiken som undrar två saker:

  Hur många budgetmotioner har MP lagt i riksdagen där de anslagit pengar till brandbekämpningsflyg? Kan man inte visa på det är Romsons utspel förmodligen det mest patetiska hittils i valrörelsen!

  Vad menar du med ont om räddningshelikoptrar? Är det landstingens ambulanshelikoptrar, Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar, polisflyget eller försvarsmaktens HKP14 och HKP16 som du syftar på och vill beställa fler av? Med tanke på att både du och MP vill dra ner försvarsanslagen blir det ju ganska ohederligt om du syftar på de sistnämnda. Eller är det så att det är politisk dogmatism där bara statligt duger, att hyra in helikoptrar som agerar vid behov duger inte, något som just nu görs i stor utsträckning Västmanland.

  Förövrigt kan jag bara konstatera följande:

  Under Alliansregeringen har antingen den statliga helikopterverksamheten (SFV, polisen, förvaret) förnyats eller är i processen att så göras. Det kan jämföras med när S satt vid grytorna med stöd av MP då de satta igång och drev igenom den förmodligen mest skandalfyllda statliga upphandlingen av det som blev HKP14. Så, nej, med Romson hade det inte varit bättre.

  SvaraRadera
 2. Framtidens enda överflöd är
  Dumma människor och Sandöknar!

  Roland

  SvaraRadera
 3. "att vara kvinna och doktorand är ingen tebjudning"

  Är det en tebjudning att vara man och doktorand? För det är nämligen vad Lena Sohl antyder mellan raderna. Jag tror de flesta som doktorerar upplever det som på många sätt psykiskt påfrestande och fullt av motgångar.

  Min egna ringa erfarenhet säger följande: För varje kvinnlig doktorand som motarbetats pga sitt kön går det 5 som gynnats tack vare sitt kön. Passar kanske inte in i den feministiska världsbilden men är nog nära verkligheten. Det stora flertalet har dock varken missgynnats eller gynnats utan bara fått kämpa på med de alla svårigheter som doktorerandet innebär.

  Witold

  SvaraRadera
 4. Med Mp:s politik blir det spännande att se hur framtida bränder ska släckas utan såväl helikoptrar som män.

  Det bästa som kommer att gå att uppbringa blir en könsmässigt odefinierbar genusstudent utrustad med en flätad korg.

  SvaraRadera
 5. Kingedvard24
  Framtidens enda överflöd
  är Dumma människor.
  Efter en stund så har
  framtiden nyss varit!

  Roland

  SvaraRadera
 6. "att vara kvinna och doktorand är ingen tebjudning"

  Nämen oj, var det jobbigt att skriva avhandling? Det måste naturligtvis bero på det patriarkala förtrycket.

  Eller kan det vara så att det är jobbigt även för männen. Men att dom inte gnäller.

  Tidigt lär dom sig att vägen till uppskattning går via prestation
  (medan tjejerna kan sätta rosa rosetter i håret).

  Killarna fostras att själva öppna de dörrar de vill igenom. För att få ett värde. Medan tjejerna har ett värde i sig.

  /Mats Andersson

  SvaraRadera
 7. Mats och Witold: ska fråga författaren i samband med att jag skall intervjua henna i En bok, en författare i Kunskapskanalen. Håll utkik på bloggen så vet ni när i höst intervjun skall sändas.

  Mauderaten: Det är tydligen så att MP fortsatt att driva krav på att en fond eller dylikt skall inrättas för åtgärder till följd av klimatförändringar. Redan under min tid drev partiet detta, och det var för femton år sedan, minns till och med att vi fick till den där fonden i en budgetförhandling men tror att den avvecklats eller sinat eller nåt.

  Räddningshelikoptrar är det ganska ont om i Sverige.

  Ambulanshelikoptrar finns, om jag inte tar fel, bara på sju orter i Sverige. Så vitt jag vet har vi inte heller några räddningshelikoptrar - eller har vi några? - att sätta in i internationella uppdrag i samband med översvämningar etc.

  Hur som helst: den som följt den här bloggen vet att jag tjatat då och då om just räddningshelikoptrar under alla år. Överhuvudtaget är Sveriges försvar oerhört illa ute när det gäller bland annat vattenförsörjning (händelserna i Östersund kan inträffa i mängder med kommuner pga att man inte investerat i bästa teknik), avloppssystemen är på gränsen till kollaps och jätteinvesteringar behövs för att klara dessa i längden, skyddsspärren mot sabotage av vattenförsörjning är minimal. För att ta några exempel på sådant som lätt kan slå ut delar av landet. Oavsett vad man tycker om det militära så borde man orka glo längre än till militära hot. De inbyggda hoten finns här och nu. Mitt framför ögonen på oss.

  SvaraRadera
 8. Birger har tidigare berättat om
  att vår fysiska beredskap är dålig.
  Vår andliga beredskap är urusel.

  Vår förmåga att hävda Jorden som
  en Helhet, saknar en del.

  Men så länge majoriteten saknar
  den och makten att hävda den så
  kan vi väl alla skapa små Helheter
  i Lönndom.
  Om vi organiserar oss, så kan vi göra alla saker samtidigt som Vi
  lever och njuter av livet.

  Men jag talar för döva öron!
  Återkommer senare.

  Nu ska jag försöka på annat håll.
  Det kommer nog att gå åt helvete
  där också.

  Men jag vill tro att det någonstans
  finns människor som tillsammans med
  varandra vill ånteranpassa oss till Jorden.

  Dom ska jag söka mig till!

  Roland Lidén

  SvaraRadera
 9. Witold och Mats Andersson!

  Bra att någon vägar säga emot. Feminismens gloria hamnar lätt på sned när offerrollen och skuldbeläggandet av andra används så frekvent.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 10. Roland Lidén!

  Lycka till och hör gärna av dej om du hittar några. Det krävs lite fler än två personer för att skapa ett alternativt samhälle.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 11. Nja, nu är det ju så att kvinnliga doktorander har lägre löner än manliga enligt statistiken. Trots att det rimligen är exakt samma arbete man utför. En rad undersökningar har också visat att manliga doktorander får bekräftelse och uppmärksamhet i större utsträckning än kvinnliga.

  Företagshälsovården i Stockholm gjorde för några år sedan en utredning av läget: En tredjedel
  upplever att de kvinnliga doktoranderna bemöts sämre än
  de manliga doktoranderna. Genom nedlåtande attityd, att tilltalas med typ "lilla gumman".

  Att det sedan finns de som "skyller" på omständigheter är säkert sant, men totalbilden är att kvinnliga doktorander bemöts sämre och har lägre lön.
  Patrik L.

  SvaraRadera

 12. att vi är på väg åt helvete
  förstår jag, men jag vill i alla
  åka i första klass.

  SvaraRadera
 13. att vi är på väg åt helvete
  förstår jag, men jag vill i alla
  fall åka i första klass.

  SvaraRadera
 14. tors aug 07, 12:46:00 fm
  bör tas bort på klantskallens
  egen begäran!
  Namnefterforskning undanbedes.

  SvaraRadera
 15. MP är lika motsägelsefulla som S... Anpassade...
  Inte konstigt med tanke på att "de" (inte alla) numera är positiva till medlemskapet i EU.

  Upprustning är inskrivet inom EU. Det handlar inte i huvudsak om flygplan som kan bekämpa bränder och räddningshelikoptrar. Eller om ambulanshelikoptrar. Det handlar som vanligt om att försöka bevara den ekonomiska tillväxten. Till varje pris.

  MP tror numera att det är förenligt med ekonomisk tillväxt och med miljö och klimatarbete? Då är de en del av problemet och inte lösningen?

  Mitt i brandkaoset väljer major Björklund att tala om NATO. Om skräcken för ryssen. Han gör det i samma stund som naturen (inte Gud) visar oss vad vi främst behöver ta tag i. Inte är det väl Putin? Ett klimat som ändrar våra förutsättningar är underordnat skräcken för ryssen.

  Jovisst Birger du har "tjatat" om vikten av ambulanshelikoptrar och räddningshelikoptrar. Jag tjatar om HUR blir det om vi väljer en annan väg? Är vi beredda att ta en annan väg? Hoppas på det.

  Vad väljer vi? att bekämpa Putin eller en rasande Moder Jord som nu visar oss hur små vi är? Att major Björklund väljer att bekämpa Putin vet vi nu. Kommer något gott ut av detta? Eller kommer vi att främst diskutera markägarnas bekymmer? Det trots att vi egentligen vet att vi inte kan äga något. Att allt bara är till låns...

  Vad väljer folket i september?
  Vågar vi utmana resten av EU. Vågar vi välja en helt annan väg? Har branden fått fler att tänka i andra banor? Vad är det största hotet? Är det Putin?

  MP tror de att ett medlemskap i EU ger oss fritt spelrum att välja? Tror du det Birger?

  Nu vet vi vad Göran Persson menade med att "alla ska med".
  Nästan ingen ifrågasatte vart ska vi?

  Har till skillnad från Lena Sohl ingen lust att åka första klass till "helvetet". Inte när vi kan välja "himlen" här på jorden om vi förstår det och vill det.

  Ska vi bekämpa Putin eller få honom att slappna av och ta tag i de utmaningar vi står inför?
  Politikerna inom Alliansen talar om att det är fel att plocka politiska poäng på branden. Men de projicerar och gör samma sak.

  Vad vill folket?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 16. Tack för ditt svar, men jag förstår fortfarande inte vad du menar med räddningshelikoptrar, vilken kapacitet är det du saknar eller vill bygga ut? Sjö- och flygräddning finns och drivs av sjöfartsverket från fem platser i landet. Assistans till räddningstjänst och polis (samt övriga civila samhället i kriser)? Försvarmakten har denna uppgift genom helikopterflottiljen där det bl a tydligt framgår att de ska hjälpa till vid bränder.

  Ambulanshelikoptrar är ingen räddningshelikopter utan en ambulans i luften. Du har rätt i att denna kapacitet idag finns på sju orter, snart även Karlstad och Mora. Min åsikt rörande detta är snarare att det bör bromsas med fler, inte för att det är dåligt, utan för att det är väldigt dyrt. Ofta kan man få mer sjukvård för samma pengar genom att satsa på bilambulanser.

  Frågan om huruvida Sverige kan delta med räddningshelikoptrar utomlands är svaret ja, men återigen beror det på vid man menar. Exempelvis begär Tyskland hjälp för en större fartygsolycka inom sitt ansvarsområde kan sjöfartsverket skicka den helikopter som står i Ronneby. Rör det sig om andra räddningsoperationer, kan försvarsmakten skicka sina helikoptrar.

  Avslutningsvis, vilken kapacitet/funktion är det du vill bygga ut?

  Dessutom, jag står fast vid min åsikt, det är synnerligen ohederligt att vara upprörd att hur släckningen fungerar samtidigt som man vill skära ner på anslagen till den myndighet som faktiskt har till uppgift att stödja vid dessa situationer vilket MP gör då de vill lägga besparingar på försvarmakten.

  SvaraRadera
 17. Re: Patrik L

  För att understödja det man säger så är det bra att faktiskt ge referenser då det är lättare att bedöma värdet av argumentet. Jag gjorde en snabb googling och det första jag fick upp var
  "Jämställda löner inte längre en utopi"..."För doktoranderna varierar löneskillnaderna för de flesta fakulteter mellan 100 och 200 kronor, antingen till männens eller till kvinnornas fördel."

  http://www.sulf.se/Universitetslararen/Arkiv/2006/Nummer-9-061/Jamstallda-loner-inte-langre-en-utopi/

  Min egen erfarenhet som doktorand stämmer väl överens med Witold och Mats utsagor, men det är ju dock bara en anekdot.
  mvh
  Nora

  SvaraRadera
 18. Önskar likt Mauderaten ett förtydligande från dig Birger. Men kanske av en annan anledning...

  V vill att Sverige ska vara militärt alliansfritt och ha en egen aktiv utrikespolitik. De vill ha ett folkförsvar som kan hantera naturkatastrofer som beror på klimatförändringar. Vilket t.ex. stora bränder kan göra.

  Att förlita sig på att andra är villiga och kan rycka ut kan det kallas försvar? Till vilken hjälp är vi för andra med den inställningen? Om vi inte ens kan rädda oss själva...

  De (V) är emot deltagande i EU och NATOS stridsgrupper. Du är för? bara vi deltar på "rätt" sätt? Ogillar tanken på att vara med och städa upp i skiten. Att låtsas vara de goda...

  Ingen är sämre än att den kan ändra sig. Återförandet av värnplikten är inte det förutsättningen för ett starkt folkförsvar? Menar förutsättningen för att vi kan möta naturkatastrofer på ett bättre sätt och samtidigt ge dem som behöver ett handtag.

  Värnplikt kan lika gärna handla om ett folkförsvar emot naturkatastrofer om vi styr tankarna dit.

  Tycker det är bra att V har tänkt efter och ändrar ståndpunkt. Deras nya tankar stämmer bättre med deras EU kritiska hållning. MP verkar både vilja äta kakan och ha den kvar. Vilket är svårt. För att inte säga omöjligt. Vill vi ha ett folkförsvar mot naturkatastrofer eller en yrkesarme? Kanske vi borde tänka efter?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 19. Re: Patrik L

  Om du ger några bra referenser på den påstådda löneskillnaden så vore det intressant. Framförallt är det intressant att se på vilka faktorer man tar hänsyn till. Jag citerar ett antal sådan nedan från
  http://genusdebatten.se/ingangsloner-och-hur-man-tjanar-mer/

  Personlig erfarenhet bland doktorander är att för dessa är det punkterna 1,11-13,23,25 som skiljer, men som sagt bara en anekdot.

  "Why Men Earn More

  Warren Farrell räknade i boken Why Men Earn More – The Startling Truth Behind the Pay Gap, and What Women Can Do About It upp 25 olika prioriteringar som leder till högre löner, och där män på varje punkt är mer benägna än kvinnor att välja uppoffringen till förmån för högre lön.

  1. Välj ett jobb inom teknik eller ‘de hårda vetenskaperna’ – inte t.ex. sociologi
  2. Välj ett riskyrke
  3. OB-tillägg för tuffare arbetsmiljö (t.ex. utomhusarbete)
  4. Välj ett jobb där du förväntas alltid vara ‘på’ (inte bara 9 till 5)
  5. Var beredd att välja ett jobb du inte älskar
  6. Acceptera högre ekonomisk och känslomässig risk
  7. Ta de jobbigaste skiften (nattskift, jour, etc.)
  8. Ta jobb i otrevliga eller ensamma miljöer
  9. Välj ett yrke som kräver att du hela tiden uppdaterar din kunskap
  10. Välj en av de mest lukrativa specialiseringarna
  11. Jobba övertid
  12. Skaffa imponerande erfarenhet (och längre erfarenhet)
  13. Stanna fler år hos samma arbetsgivare
  Undvik långa perioder av frånvaro från jobbet (se kommentar)
  14. Jobba fler veckor på året
  15. Var sällan eller aldrig sjuk eller frånvarande
  16. Acceptera längre resväg till jobbet
  17. Var beredd att flytta för jobbets skull
  18. Var beredd att resa mycket i jobbet
  19. Ta ansvar för saker även utanför din jobbbeskrivning
  20. Ta större ansvar än din jobbeskrivning kräver
  21. Acceptera mindre trygghet
  22. Skaffa mer relevant träning för jobbet
  23. Ha högre karriärmål till att börja med
  24. Gör noggrannare jobbsökningar
  25. Framför allt, producera mer"

  mvh
  Nora

  SvaraRadera
 20. Svarar på min egen fråga:)
  "Vad vill folket?"

  Jo... 58 procent tycker enligt TV4:s undersökning att det var fel att avskaffa värnplikten. Har det lett till mer fredliga tongångar?
  Nej knappast.... Man kan ha olika motiv med värnplikten. För mer krig eller mer fred. Valet är vårt. FP eller V? Vilka tankegångar är bäst för mer fred?

  Undrar över vad Elin Wägner hade tyckt. Hon blev ofta anklagad över att vara åt vänster? Hade hon gått på Björklunds linje? Undrar även över hur hon hade resonerat kring upprustningen inom EU. Om det hade räckt till med tanken om, att städa upp i skiten efter andra med t.ex. ambulanshelikoptrar... Visst sa hon saker som att vi bör tänka globalt och agera lokalt i första hand? Det är ju V som står mest för den tanken nu?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 21. Namnefterforskning undanbedes.
  Lite kreativa bör man vara för
  att kunna försvara vissa övertramp! Inte var jag misstänkt?
  Misstänkt ...
  Tack Mika, knepigt att vara Mika!

  Roland

  SvaraRadera
 22. Nora
  När en grupp människor bestämmer sig för att sammarbeta och att göra
  något annat så kan dom, om inte på
  en gång så ganska snart, befria sig
  från alla dina tjugofem jämförelser och skapa något annat.

  Men det är klart att i rovdjurets tid så gäller det ju för alla att sno åt sig det dom kan medan det
  ännu finns något att sno åt sig, Nora!

  Roland

  SvaraRadera
 23. På vilket sätt löser frivillig värntjänst som du Birger förespråkar?/förespråkat omställningen mot mer fred och klimatarbete?

  Ställer vi inte om när vi försvarar grundidén om allmän värnplikt och ett folkförsvar mot bl.a. naturkatastrofer och andra hot? Allt gammalt är inte mossigt...Inte om det även leder till nya tankar.

  Kan hela samhället/länder bygga på individens rätt till att frivilligt välja? Eller har samhällen/länder en plikt att utbilda sina medborgare? Vi har skolplikt. Varför inte allmän värnplikt för omställningens skull? Varför ger inte allt människor lär poäng för vidare studier? Allmän värnplikt skulle kunna ses som en kurs i överlevnad. För alla....

  Tycker frågan är viktig. "Tror" att frågan om allmän värnplikt åter kommer att bli mycket aktuell. Det handlar om vår förmåga och kapacitet till överlevnad. Bör individens rätt gå före kollektivets bästa? Dessutom individen är i djupaste mening viktigast....

  Individens frihet att alltid kunna välja, ställs enligt min mening ofta emot kollektivets bästa. Om makten ska flyttas till folket så behöver folket kunskap/utbildning och egen erfarenhet. För mig personligen handlar det om rättfärdigt krig för denna planet.

  Kanske tänker jag helt fel?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 24. Kvinnor uppmuntras ju dagligen i media att odla sin offerroll. Se där en förklaring fri från konspirationsteorier!

  För övrigt har MP röstat mot inköp av helikoptrar. Helikoptrar som bl.a. kunnat användas till vattenbombning.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.