lördag 23 augusti 2014

Åminnelse...

Med anledning av att jag inte var mest lik mig själv - gårdagens test i SvD - utan Åsa Domeij är det väl bara att hänvisa till gångna tider... Min första partiledardebatt i riksdagen, minns fortfarande hur männen på regeringsbänkarna lätt generat tittade under lugg när jag gick på som värst. Minns att Göran Persson nästan hela tiden vände sig bort.

Griniga var dom efteråt, alla utom Sten Andersson. (Med det "gröna bältet" menade jag MP, C och VPK, som alla drog åt samma håll när det gällde fördelningspolitik, miljö och energi). De som dyker upp vid bänken efter talet är Eva Goës och Per Gahrton.


26 kommentarer:

 1. Retoriskt bländande och med makalös framsynthet är det talet något av det bästa vi hört i riksdagen!
  Fridolin och Romson, lyssna och tänk!

  F.d.

  SvaraRadera
 2. Och snart sitter MP i knät på socialdemokraterna... Det är därför ingen numera talar som du gjorde 1988. Ingen kommer att tillåtas tala så. Ingen kommer att våga tala så. Det gröna budskapet kommer inte längre att höras i Sveriges riksdag.

  SvaraRadera
 3. Neoliberal Agendalör aug. 23, 09:57:00 fm

  Över 25 år sedan Birger höll det där talet. På den tiden gick jag också runt och skrämde folk med kärnkraft. Nu vet jag bättre.

  Kanske dags att jämföra med verkligheten. Har tillståndet i hav och luft försämrats när BNP har ökat?

  Blyutsläpp till luft
  1990:358 ton
  2012: 11 ton

  Kväveoxidutsläpp
  1990: 369 ton
  2012: 131 ton

  PCB i fisk (Landsort)
  1990: 1,952 mikrogram/gram fett
  2012: 0,356 mikrogram/gram fett

  Svaveldioxutsläpp
  1990: 105 ton
  2012: 28 ton

  Kadmiumutsläpp
  1990: 2,28 ton
  2012: 0,51 ton

  Real BNP
  1993: 100 (index)
  2012: 166

  Källa:
  Naturvårdsvekert - Statistik A-Ö
  Ekonomifakta - Real BNP

  "When the facts change, I change my mind. What do you do, sir?"

  SvaraRadera
 4. Nej ingen kommer att tala så.
  Men Sjöstedt och V har en tidsplan DN idag. Vi behöver backa. Vi kan inte förlita oss på ett parti som sitter i knät på socialdemokraterna.
  Det krävs ett starkt vänsterparti nu som riktar om energin. Sedan kanske budskapet kan höras igen.
  Talet håller i högsta grad om vi backar. Gör om gör "rätt".

  SvaraRadera
 5. NA!

  Ditt vanliga stuprörstänkandet i kvadrat. Mycket av de utsläppen görs ju idag i Kina och andra länder som producerar de produkter vi konsumerar. När omsättningen (BNP) växer i hela världen så är det väl inte så konstigt att vi i Sverige kan öka vår omsättning inom andra sektorer som finansmarknaden utan att utsläppen ökar just här. Den ökade mängden pengar och den inflation det ger ökar ju också hela tiden omsättningen i kronor räknat utan att någon verklig tillväxt skett. Vissa enskilda utsläpp har säkert också blivit mindre men det betyder ju inte att vi idag lever i balans med vad naturen tål på andra områden. Har den fria marknaden eller politiska beslut gjort att dessa utsläpp minskat? Det du visar är inte verkligheten utan en del av verkligheten. Du väljer konstant att blunda för den andra delen av verkligheten som inte passar dej.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 6. APPLÅÅÅDÅSKOOOOOOOOOOOORRRRRRRRRRRRRRR för det bästa, mest meningsfyllda, retoriskt mest fulländade tal, helt grundat på framsynthet och koncist presenterad, glasklar realism, som någonsin i världen hållits - så vidt jag hört, Birger Schlaug!!!!!!!!!!!!!!!!!

  SvaraRadera
 7. Neoliberal, och tror du de minsknignarna hade skett utan att miljörörelsen och kritiker legat på? Tror du ens att kärnkraften försetts med den säkerhet den har idag utan kärnkraftsmotståndarna - de var ju nöjda med hur säkerheten var innan såväl filter som reservströmtillförsel... Tror du att Öresundsbron fått den utformning den fick - där vattengenomströmningen blev mycket bättre än den man först tänkt sig - utan miljörörelsens stenhårda kritik? Tror du PCB-utsläppen minskat om vi inte brottats med industri, myndigheter och politiker? Tror du klorutsläppen minskat om inte miljörörelsen i åratal slet med myndigheter, politiker och industri????

  Och - som lök på laxen: till detta kommer att vi exporterat en del produktion av det som lett till utsläpp.

  Neoliberal, du tycks helt sakna medvetenhet om vår samtidshistoria.

  SvaraRadera
 8. Herregud, jag blir tårögd av detta, tänk om vi haft ett sådant språkrör idag när tiden är mogen för detta. MP låg så mycket före sin tid för 25 år sedan, och vänsterrörelsens utomparlamentariska människor fattade aldrig radikaliteten i det budskap som de gröna då stod för när det gällde t ex fördelningspolitik och jämställdhet mellan män och kvinnor, partiet låg också före när det gällde kampen mot rasism och homofobi, så långt före att många inte ens såg de som sprang i fronten!

  SvaraRadera
 9. Bländande tal, gissningsvis det bästa som Plenisalens väggar någonsin har hört! Tack!

  Ingvar Carlsson visade sin illa dolda ilska. En fråga: var han, som person, lika otrevlig mot dig även utanför "scenen"? Eller var det bara i rollen?

  Gt

  SvaraRadera
 10. Gt, han tillhörde de sossar som konsekvent var otrevlig rakt över. Han tycks känts sig personligt kränkt över att nytt, tillika grönt, parti kom in i riksdagen. Till skillnad från t ex Sten Andersson som alltid var trevlig , liksom Anna Lindh.

  SvaraRadera
 11. Neoliberal Agenda...

  Tag dig lite tid att sätta dig in i de här frågorna. Läs exempelvis Sabina Andréns forskningsrapport från 2005: Hållbar tillväxt - möjlighet eller motsägelse?
  Finns i PDF att ladda ner. Den är på ca 140 sidor och mycket innehållsrik, men jag lovar att du får svar på många av dina frågor.

  SvaraRadera
 12. Neoliberal Agendalör aug. 23, 12:43:00 em

  "Mycket av de utsläppen görs ju idag i Kina och andra länder som producerar de produkter vi konsumerar"

  Sverige BNP är 3600 miljarder, importen från Kina är 40 miljarder. Minskningar beror huvudsakligen på ny teknik, straffavgifter och utsläppsförbud.

  "De minskningarna hade skett utan att miljörörelsen och kritiker legat på?"

  Jag tror vi har miljörörelsen att tacka för mycket på området.

  Det jag vänder mig emot är när man INTE angriper utsläppen, det som faktiskt förstör hälsa/egendom, utan istället angriper annat, som tillväxt, ny teknik, motorvägar, el, konsumtionssamhället mm.

  Apropå dematerialisering av ekonomin. Intressant TED-talk om hur filmindustrin kommer förändras de närmsta åren.
  How the Metaverse Will Change Filmmaking.

  SvaraRadera
 13. I landet Ankdamm fanns en reptil
  en passiv-aggressiv akrobat
  som körde i en blå-brun fil
  i hans hundögon såg man rent hat

  Hans taktik var att lura
  att förvränga och att väsa
  ormen gjorde dock många sura
  om hans fiasko fick man läsa..
  SvaraRadera
 14. Det sägs att kärnkraft är säker energikälla. Vad som händer när naturen slår till med översvämning, jordbävning, stora bränder, storm/orkan kan vi bara spekulera om. Nog borde vi ha så mycket förstånd att vi begriper : När naturens krafter slår till, då är människans bedömning om att kärnkraftverken skulle vara säkra byggnader ett minne blott.
  Vid kärnkraftsolyckan i Fukushima uppmättes rekordhöga nivåer av radioaktivitet. Enligt energibolaget Tepco, som driver Fukushima, kan en del av det kontaminerade vattnet ha runnit ut i Stilla havet, rapporterar The Japan Times.
  Ventilationsrören som används för att förflytta radioaktiva gaser efter kärnkraftskatastrofen i mars 2011 kan fortfarande innehålla radioaktiva ämnen, uppger Tepco i ett uttalande.
  Forskare har i över ett år pekat på de onormalt höga strålningsnivåerna i vattnen utanför kärnkraftverket. Det kan ses som bevis på att kontaminerat vatten läckt ut från Fukushima under en längre tid.

  SvaraRadera
 15. "Forskare har i över ett år pekat på de onormalt höga strålningsnivåerna i vattnen utanför kärnkraftverket."

  onormalt höga strålningsnivåerna i vattnen utanför kärnkraftverket. ???

  Havsströmmarna för skiten vidare, kanske, eller troligen runt hela Jorden!

  SvaraRadera
 16. Neoliberal Agendalör aug. 23, 04:15:00 em

  "Det sägs att kärnkraft är säker energikälla. Vad som händer när naturen slår till med översvämning, jordbävning, stora bränder, storm/orkan kan vi bara spekulera om."

  Kärnkraft är inte säker, statistiskt inträffar en olycka ca vart tionde år och antalet som dör varierar, men i storleksordning 100 till 1000 personer. Det ska jämföras med alla de miljoner som dör av utsläpp från fossila bränslen.

  Dessutom kan moderna reaktorer drivas på gammalt avfall, så det blir två flugor i en smäll. Energi och minskade avfall.

  SvaraRadera
 17. Neoliberal Agenda. Kärnkraften behöver inte sättas i motsats till fossila bränslen. Det tar bort fokus från kärnkraften som farlig energikälla.

  SvaraRadera
 18. sef.
  Enligt energibolaget Tepco, som driver Fukushima, kan en del av det kontaminerade vattnet ha runnit ut i Stilla havet, rapporterar The Japan Times.

  SvaraRadera
 19. Neoliberal Agendalör aug. 23, 06:58:00 em

  "Kärnkraften behöver inte sättas i motsats till fossila bränslen."

  Klart vi måste ställa saker i relation till varandra. Det är lika självklart som att jämföra en elbil med bensindriven.

  Vad orsaker mest död per producerad Twh?

  SvaraRadera
 20. sef,
  dina åskor har påverkat mig.
  tänk om de skulle påverka Birger också.
  Då skulle han ju kunna bli lika tokig som förr.
  Och hur tokigt skulle inte det kunna bli ...

  SvaraRadera

 21. Neo

  Vad orsaker mest död per producerad TWh?

  Kan det vara en konkurrensutsatt avart ? Av djurart ?

  Watt kommer ifrån ett Namn!

  Roland

  SvaraRadera
 22. Det är väldigt vad allt snurrar runt dig själv!

  SvaraRadera
 23. Anonym 08::00 vem syftar du på?????
  L.

  SvaraRadera
 24. Är du Krösus så surrar
  väldigt många omkring dig.

  Är du Sol Allena så
  så är dom många färre.

  Men enligt bakaxelväxels mekanik
  så kan det hända att om man lyfter
  frågan så kan civilisationens hjul
  fortsätta en stund till medans V och MP
  lindrar de ekologiska skadorna.

  Ett annat hjul är i svag rörelse
  emot ett anat håll ...

  Det handlar om att organisera
  vår verksamhet så att både mänskliga
  och ekologiska kretslopp överlever ...

  Men som alltid, så är väl frågan för tidigt väckt ...

  Roland

  SvaraRadera
 25. Du var före Sveriges tid då. Liksom Palme på sitt sätt en gång var före sin tid. Otroligt att Mp faktiskt kom in i riksdagen. Ja, Sten Andersson och Anna Lindh verkade öppna. Även miljömannen (?) i KD...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.