lördag 19 juli 2014

Vad göra med en granhäck som börjar se ledsen ut?

Jodå, det finns en del att säga om det som händer... men jag ids inte. Så det blir fortsatt grävande i arkiven ett tag till...

Fast visst, kommentarer om den israeliska politiken skulle förstås kunna göras, liksom om det totalt sjuka i att Feministiskt initiativ röstar ja till Junker - där las en stor sten i den negativa vågskålen inför riksdagsvalet.

Att Valter Mutt redan satt sina spår som ny utrikespolitisk talesman för MP:s riksdagsgrupp - den gamla drog till Bryssel - känns väldigt bra, nu kanske partiet till och med aktivt vågar utmana den utrikespolitik som Carl Bildt sköter från sin mobil. Slut med det gröna lismande som pågått i snart tio år, dags för offensiv grön utrikespolitik igen.

Jaha, det blev i alla fall några kommentarer... I övrigt är det torka, vattnet i tjärnen är varmt och i Tisnaren har inte idioterna med vattenskotrar dykt upp än för att köra över lommen. Hallonen vägrar komma, vinbären är sådär, majsen tycks dock trivas och i växthuset är det full fart. Funderar på att införskaffa en solcellsdriven automatisk vattnare vid tillfälle - någon som prövat?

Den som har tips på hur i hela friden man skall rädda en hundra meter lång granhäck - oändligt gammal - som på ett par ställen dött helt och hållet får gärna höra av sig. Kan bero på ålder, men kanske också för att jag varit usel klippare under alla år... tror jag inte... men även på att en inhyrd klippare för några år sedan, när jag hade besvär med ryggen, klippte snabbare och hårdare än jag hade gjort. Kanske kan det bero på att en av de senaste klippningarna skedde på vintern  och att det veckan efter blev oerhört kallt. Har ni tips så hör av er - kommentarsfältet eller till provoka@telia.com 

Om man inte kan rädda granhäcken, vad finns för tips att ersätta den med om man inte vill vänta till 80-årdagen för att ersätta insynsskyddet fullt ut? Hur gör man? 

Förra årets tips på hur man skall måla ett nästan helt platt plåttak var mycket givande - det blev mönja och linolja till slut och det var tidskrävande men suveränt.

Jaha, då blev det en blogg utan arkivjakt i alla fall... Imorgon blir det definitivt arkiv...


12 kommentarer:

 1. Mycket sympatisk läsning Birger.Har förresten tittat på dina målningar som du har i övre kanten!Väldigt bra! Härliga färgkompositioner,gillade dem skarpt! Hoppas du inte släpper penseln! Skall du ha någon utställning framgnent så skulle vara väldigt roligt att höra om det.Vill gärna se dem.
  Önskar dig en synnerligen go helg
  Birger! Jan i Göteborg

  SvaraRadera
 2. Ja, det är glädjande och hoppingivande att en så politiskt radikal person som Valter Mutt nu är utrikespolitisk talesperson i MP.

  Har redan hört honom prata i den rollen i radio, gör utmärkt ifrån sig.

  Drömmen vore att han blev utrikesminister i nästa regering, men det är väl bara en from förhoppning.

  S har säkert vikt den platsen för sitt parti, och tycker nog att MP ska vara tacksamma bara för att man får vara med i regeringen.

  Har tyvärr inget råd om häcken, men det har säkert andra.

  SvaraRadera
 3. Ja hur sjukt är det väl inte att Fi röstar ja. Tycker det är sjukt "roligt" när Fi säger att de ska kasta ut alla rasister ur parlamentet och ersätta dem med fler kvinnor. Självkänslan är det inget fel på.

  Nu blir det tydligt att de sitter i olika utskott... Enligt Soraya Post, så ska tydligen Junckert utse en kommissionär för mänskliga rättigheter och för rättstatsprinciper. Läste att hon tycker att det är hennes förtjänst. Men man ska inte tro på allt man läser.

  Enligt Malin Björk V så har han sagt nej till EU lagstiftning ang. våld mot kvinnor. Samt nej till ny jämställdhetsstrategi.

  Det är så synd att inte Fi och V och MP samarbetar inte minst i jämställdhetsfrågor. I stället så dissar de varandra. Även om de valt olika grupper och sitter i olika utskott, så borde de ha som mål att samarbeta.

  Vet inte vad Post anser om mänskliga rättigheter, utan en ny jämställdhetsstrategi. Men jag vet vad jag anser. Halva mänskligheten består av kvinnor.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Att ersätta en 100 m lång granhäck låter sig inte göras utan stora arbetsinsatser och dyra kostnader. Det som är brunt är dött och kommer inte åter. Barrträd kräver skötsel dvs klippning för att de skall hålla sig fina och täta, klipper man för hårt och det inte finns något grönt innanför där man klippt växer det inte ut nytt utan grenen dör. Undantaget är idegran som tål kraftig beskärning men ändå orkar bryta nytt.

  Om inte hela häcken är brunbarrig går det kanske att byta ut delar och ersätta med nya plantor. Häckplantor finns att köpa i alla storlekar, det är bara en fråga om kostnader. Ju större desto dyrare eftersom det är skötseln man betalar för.

  Många barrträd fick rejält stryk under vårvintern i fjol. Kalla nätter och varma dagar orsakade tjältorka dvs dagsvärmen väckte växterna till liv och de ville börja dricka vatten men marken var frusen och växterna torkade bort.

  /Gunilla

  SvaraRadera
 5. Instämmer med Gunilla. Idegran är ett bra allternativ. Ett tråkigare allternativ som insiktsskydd är att montera upp plank. Personligen föredrar jag levande material. Vad säger plånboken?
  Fritte/

  SvaraRadera
 6. Tack för tips, Gunilla och Fritte. Frågan som uppstår om man skall sätta nya, uppväxta granar, på de ställen där den gamla häcken dött: hur tar man bort rötterna utan att skada rötterna på de levande grangrannarna?
  De uppväxta granarna man köper - är de uppvuxna som häck??

  Billy: instämmer!

  Jan, tack för positiv reaktion på det jag några dagar per år tycker är kul: kludda med kniv... pensel känns inte alls relevant för min del. Hur som helst: jag är genuint dålig på att måla med vilka verktyg det än handlar om, men kniven ligger betydligt mindre uselt till. Kanske för att jag i yngre dagar hade en Strindbergsperiod - som för övrigt sammanföll med en Hemmingwayperiod och lyssnande på rockmusik - tänk er vilken kvinnobild (och syn på mansrollen)man kunde fått på den kuppen... Å andra sidan: I Giftas 1 pläderar Strindberg för kvinnors rösträtt och Madame Flod var ett mycket vackert kvinnoporträtt. Strindberg må varit en posör, men yxan föll på många, män icke undantagna även om det grunda eftermälet spelat mycket på just "kvinnohat". För övrigt försökte Elin Wägner träffa Strindberg när hon åt söndagslunch på det pensionat på Drottninggatan där Strindberg hyrt in sig. Hon lyckades aldrig. Men den hon var gift med några år - John Landquist - var den som ledde försvaret i Strindbergsfejden.

  Oj, det blev långt utanför granhäcken...

  SvaraRadera
 7. Häckar mådde riktigt dåligt häromvintern, som Gunilla påpekade. En fråga som jag gärna vill tillföra Birgers två frågor, som jag också funderar på: kan man sätta in idegran i en gammal granhäck bara sådär, hur skiljer sig utseendet åt?? Vore mycket glad över om någon kan svara på både Birgers två frågor och denna!
  Mats A.

  SvaraRadera
 8. Kan dessvärre inte bistå, har bara erfarenhet av mina ca 15 m Spireahäck. :) Som äntligen utgör ett fullgott insynsskydd. Men åratal av växväntande är det värt för att slippa döda material som plank mm. Få saker gör mig så lycklig som min "egna" gröna lilla plätt på jorden.

  SvaraRadera
 9. Idegran har ett mera upprättstående grenverk än vad vanlig gran har vars kvistar sträcker sig mera utåt sidorna från stammen. Det kommer att synas att det är olika sorter, om det stör eller inte är väl en smaksak.

  Man stör säkert ett befintligt rotsystem när man gräver men det bör granen tåla under förutsättning att man vattnar ordentligt under en lång tid så att nya rötter kan bildas. Inget småduttande med vatten utan rejäla rotblötor. Alla gamla rötter behöver inte grävas bort, de förmultnar så småningom och ger ny jord, stubben bör förstås tas bort. Skall man plantera nytt bör man också jordförbättra på planteringsstället så de nya rötterna har något att växa i.

  Häckplantor av gran är förmodligen beställningsvara men prata med handelsträdgården om vad de kan fixa hem. Häckplantor i större format bör vara beskurna.

  SvaraRadera
 10. Glädjande :-), men måtte inte den gode & skarpe Valter bli Mp:s alibi, hoppas utvecklingen i partiet åter kan ta fart så att de hittar åter till sina gröna rötter, ja nuvarande Mp är väl nästan att bara rakt av likställa med din granhäck med sina några uttorkade och så gott som döda bruna delar ...

  "Att Valter Mutt redan satt sina spår som ny utrikespolitisk talesman för MP:s riksdagsgrupp - den gamla drog till Bryssel - känns väldigt bra, nu kanske partiet till och med aktivt vågar utmana den utrikespolitik som Carl Bildt sköter från sin mobil. Slut med det gröna lismande som pågått i snart tio år, dags för offensiv grön utrikespolitik igen."

  Somriga hälsningar

  SvaraRadera
 11. Hål i häcken kan ersättas
  med rutor och om du sedan
  målar bågarna vita så kan du
  minska den skuld till världen
  som du ingenting kan göra något åt.

  Somlika hälsningar

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.