torsdag 17 juli 2014

Ur arkivet (8): Jobbet i kuren är ju hårt. Det vet alla som läst 91:an.

Militären skall inte längre vakta sina egna regementen. Den ska ersättas av vaktbolag. Skälet är att den svenska militären inte anses tillräckligt utbildad för att klara jobbet. Jobbet i kuren är ju hårt. Det vet jag som gjorde vad jag kunde för att smita på bondpermis. Det vet alla som läst 91:an.


Nu uppkommer emellertid den stora frågan: Om man inte klarar av att vakta sina egna regementen kan man då klara av att vakta något annat? Sverige till exempel. Eller någon FN-stationering i främmande land.

Skulle knappast tro det.

Vi lägger ner drygt 40 miljarder kronor årligen på det militära försvaret. Det är fruktansvärt mycket pengar. Till vilken nytta? Ingen alls, vågar jag hävda. Pengarna skulle kunna göra hundrafalt större nytta för fred och säkerhet om de användes på annat sätt.

Militären är idag inte till för att försvara ett angrepp på Sverige. Militären duger inte till det. Det har den, om sanningen skall fram, inte gjort på många, många år. Militären har länge varit en dyrbar fernissa, en nostalgitripp för män som inte blivit vuxna. Inkompetens är väl det ord man närmast förknippar med militär verksamhet. Det skulle ha krävts betydligt större resurser – både ekonomiskt och intellektuellt - om man menat allvar med att försvara landet. Snarare är det väl så att den svenska militärmakten har ställt till mer jävelskap för vårt land än den avvärjt.

* Under alla år har vi sett hur vapen och ammunition stulits ur usla militära förråd för att användas till upprustning av desperata rånare och kriminella gäng. Militärmakten har därmed, genom sin inkompetens, skapat mer våld än den avvärjt.

* Under pinsamma former har vi sett hur militärens ekonomiskt ansvariga, inte minst på regementsnivå, saknat kompetens för att sköta sin ekonomi. Antal stjärnor på axelklaffarna har utgjort kompetenskrav.  

* Under avsaknad av varje uns av sans och måtta har man fått naiva politiker att köpa på sig JAS-plan och stridsvagnar för miljard efter miljard utan någon som helst framförhållning. Köp av vapen och vapensystem, som man inte ens kan träna med, har sugit pengar från skola, vård och omsorg.

Det är denna militärmakt som nu inte klarar av att befolka vaktkurerna till sina regementen. Man vill istället använda civila vaktbolag. Och tanken blir ju inte så dum om man fullföljer den. Avveckla mer än vaktandet i kurer, avveckla alltihop och bli ett föregångsland i en värld som tycks bli sjukare för var dag. Frikoppla de 40 miljarder kronor som försvaret kostar för att verkligen göra något positivt för fred och säkerhet.

Låt 20 miljarder gå till utbildning och upprustning av svenska internationella insatser inom sjukvård och hälsovård – med spetsen riktad mot krigs- och krisområden. Det är ju på intet sätt militär och vapen som världen behöver. Det är läkare, sjuksköterskor och mediciner. Sverige skulle vinna respekt över hela världen, och dessutom bygga upp något som det alltid fanns användning av både inom och utom landet. Inga bortkastade pengar,

10 miljarder av pengarna skulle kunna användas för att bygga upp rättssystemet i alla dess led – från poliser till domstolar och vård. Hotet mot demokratin utgörs idag av miljöbrott, ekonomiska brott, kvinno- och barnhandel och kriminella gäng som hotar krogägare och andra småföretag. Att blunda för detta och istället satsa pengar på förarlösa krigsflygplan och nya vapensystem känns inte bara förlegat, utan som lekstuga för förvuxna pojkar som lever kvar i puberteten.

De sista 10 miljarderna skulle kunna användas för att förbättra skolan, öka lärartätheten, minska elevgrupperna och förbättra pedagogiken. En bra skola, som ger harmoni och bra utbildning är en av förutsättningarna för att samhället skall kunna värna demokrati och utveckling.

Det är bra att militärmakten har förstått att den inte ens duger att bemanna vaktkurerna. Man har gått före och ersatt sig själv med civil personal. Det är bara att fortsätta. Över hela linjen. Till fromma för fred och säkerhet, demokrati och utveckling.

Debattartikel 2006 Aftonbladet. 
Bild: Detalj från "Gränsvakt", Lena Rosén Schlaug, akvarell

14 kommentarer:

 1. Det är inte svenska befolkningen, vanliga unga män och kvinnor, som inte klarar av att vakta sitt egna Försvar, utan det är landsförrädarna/politrukerna som avdemokratiserat och felbehandlat vårt Försvar, Försvaret har kommit att bli ett näringslivprojekt precis som alla andra institutioner, en institution som nu är MER i händerna på den ekonomiska makten (den makten som styr över politiken) och MINDRE i händerna på Folket, du och jag.

  Självfallet skulle vi ALDRIG ha tullat på den demokratiska dimensionen av Försvaret, självfallet skulle vi ha breddat Försvaret, inte minst med tanke på att idag är inte hotet som det tidigare målades upp, idag är hotet Neoekonomismen, som degraderar den biologiska mångfalden i skog och mark, vattnet, degraderar mångfaldfen av potentialer i våra skolor o.s.v.

  Självfallet måste man se till värdena, så är det såväl i skola som i Försvarsutbildningen, det värde som skall förvaltas är du och jag, så självfallet är en upplevd meningslös förvaring ett våldsamt slöseri med resurser, även om det förstås marknadsförs som ekonomisk effektivisering.

  Ledsamt ser jag på när Landsförrädarna avdemokratiserar vårt samhälle och bäddar för våld och kaos ...

  Fred & Rättvise hälsningar

  PS av historien lär vi att vi inte lär av historien - men om vi skulle så skulle vi enigt ha lärt att när nationens militär är i händerna enkom på maktens män och inte i Folkets hand så ...

  SvaraRadera
 2. "Den ska ersättas av vaktbolag"

  Den ska ersättas av privata vaktbolag. Är det mer korrekt?

  EU:s politik i ett nötskal privatiseringar, avregleringar, utförsäljningar?

  Farlig väg att gå när inte staten sköter försvaret? Att lita till dessa privata företags godhet i konflikter är absurt?
  Privatiseringspolitiken verkar ta en ände med förskräckelse, mer krig och miljökatastrofer.

  Håller med Tom Strömberg. Det är ledsamt att se på när landsförrädarna avdemokratiserar vårt samhälle och bäddar för våld och kaos.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. "Ledsamt ser jag på när Landsförrädarna avdemokratiserar vårt samhälle och bäddar för våld och kaos ..." Kan bara instämma, tvåfrontskrig pågår och landet anfalls dubbelt : av riskkapitalister och asylbedragare. Samtidigt står Reinfeldt vid fronten och trumpetar till båda parter Tack för att ni kom! Absurdum completed.

  Mer av denna vara, tack :
  http://mobil.dn.se/debatt/starta-nytt-fredsinitiativ-med-gemensamma-miljoprojekt/

  SvaraRadera
 4. Krigsivrarna trumpetar: Tänt var det här. Pang på är vad som gäller inom alla partier.

  Socialism, liberalism, globalism, anarkism, kommunism, fascism etcetera drar åt samma håll, fast på lite olika sätt.
  De har fingrarna i samma syltburk = materiell och ekonomisk tillväxt.

  /Motvalls Kärring/

  SvaraRadera
 5. Hej /Motvalls Kärring/
  Kan ett namn på sylten också vara olja?
  Kan burken vara som ett fängelse.
  Som skapar arbete och undergång
  på samma gång.
  Burken kanske är för stor och att
  människorna har blivit burkslavar
  som kör för fort och för tanklöst.

  När nu Burken har tagit över så tycker
  jag att den bör få namnet: Kapten Konkurs.
  Internerna som samtidigt är fångvaktare
  får namnet Tidens Idioter!!!
  Om nu Du Mika tycker att Hon vill
  byta ut eller lägga till ett ord
  som Omedvetna, så går det bra.
  (F.ö. så säger en granne nu
  at han vill ha en fru som Du, och
  "det ska du väl ändå inte skriva")

  /Motvalls Gubbe/






  SvaraRadera
 6. Bildt till SVT: Mycket tyder på att planet blivit nedskjutet

  Tänk vad den mannen kan förstå
  om ubåtar, Estonia, och om allt,
  innan alla andra senfärdiga inte ens har börjat undersöka saken!

  Förlåt Lisbeth, men Bildt är en
  strejkbrytare, en landsförrädare,
  en Bilderbergare och en som var
  införstådd med att Olof Palme
  skulle mördas!
  Svenska folket borde skämmas
  till att ha valt honom till
  att representera Sverige!

  Många flera moderata namn som inte duger till gränsvakter känner
  jag till, men jag vill inte denna
  blogg illa, så jag kommer att
  grassera på några andra ställen
  ett tag framöver.

  För övrigt så tycker jag att många
  Svenska journalister är fega Kräk!

  SvaraRadera
 7. Bä, bä
  J: Vår civilisation är ingen bra idé.
  R: Dä ha dä alri vari frågan om!
  J: Va, va ä dä då frågan om då?
  R: Dä ä frågor om makt å medlöperi!
  Alla: Jasså ä dä dä dä ä!

  Roland Lidén

  SvaraRadera
 8. RL Varför "Förlåt Lisbeth"? Du får tycka vad du vill. Även om jag personligen anser att det är spekulation att han var införstådd med att Palme skulle mördas.

  Varför lämpa ut skuld på det svenska folket? Var det inte Reinfeldt som valde Bildt? Frivilligt eller ofrivilligt ska vara osagt. Många blev väldigt förvånade över valet.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. "Förlåt Lisbeth":
  #Även om jag personligen anser att det är spekulation att han var införstådd med att Palme skulle mördas.#

  Du fåår tycka vad du vill!

  Roland

  SvaraRadera
 10. Lisbeth
  Ett sammanträffande till
  Olof Palmes död.

  Carl Bild, partiledare för Moderata samlingspartiet 1986–1999samt statsminister 1991–1994.

  Jag anklagar Carl Bildt för att
  ha varit införstådd med mordet på
  Olof Palme!
  Vore det inte bra om väldig många
  indicier kunde prövas i en domstol
  där de som vet vad de talar om hade tillträde!
  I mångas ögon är han en sjuk person.
  Detta kanske också borde undersökas.
  Obama anses var Psykopat, men även
  han är ännu inte diagnostiserad!

  Roland Intern 485



  SvaraRadera
 11. I mångas ögon är Bildt 2392 en sjuk person.

  SvaraRadera
 12. Lisbeth:
  "Varför lämpa ut skuld på det svenska folket?"

  Lisbeth, förstår Du själv vilken
  synnerligt bra fråga, som Du
  själv har ställt!

  Är vi ansvariga för
  vad vi ställer till med!

  Vi borde åtminstone ha
  ett seminarium om frågan.

  Lisbeth Du är också en borgerlig
  omedveten kollonialist!

  Du är i ett dåligt sällskap
  som vi alla, är medlemmar i!

  Roland intern 12336



  SvaraRadera
 13. Roland ja även jag är en del av många olika slags kollektiv. Men borgerlig nej. Att Reinfeldt valde Bildt till utrikesminister har jag ingen personlig skuld i. Däremot ingår jag i kollektivet och får ta konsekvenser av Reinfeldts val. Säger ju det, individen är i djupaste mening viktigast. Självklart får vi alla vara med och betala mer eller mindre.

  Så Roland intern 12336 någon borgerlig omedveten kollonialist är jag inte. Är väl medveten om att jag är i dåligt sällskap ;)

  Lisbeth

  SvaraRadera
 14. Lisbeth
  Den 28:e Februari 1986.
  Då var det inte så att
  Reinfeldt hade valt Bildt till
  till ombud för USA & Sverige.

  För att samhällen ska kunna bestå
  så erfordras att människan är både individ och samhälle.

  Att bara se till sig själv
  klarar de flesta av.

  Men för att vara bärare av
  samhället krävs uppfostran som förmedlas av människor från generation till generation!

  Ock en global utbilning om hur jorden fungerade före människans
  ankomst så att hon kan bli en
  Homo Sapiens, eller åtminstone
  så belevad så att hon inte förstör allting!

  PS!
  Mitt missionerande tilltal beror
  på att jag, har smittats av att nyss, ha hört en predikan på P1.
  Förlåt ;)

  Roland




  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.