måndag 14 juli 2014

Ur arkivet (5): När rättssystem i stort sett saknas är skämtet fullbordat... I Ryssland som i Sverige.Skogarna i Ryssland är enorma. Avverkning sker överallt – allt som oftast under månljusa nätter... Avverkningen sker till stor del olagligt av tusentals små bolag och hundratals stora i den nya kriminaliserade kapitalismens anda. Att resa i Sibirien, se ett skogsbruk som lever under marknadsanarkins rättsprinciper, är en upplevelse som skrämmer.


Skogsskövlarna har sin egen maffia. Gäng kör in i skogarna, gärna nattetid och under fullmåne, och fäller grova träd. Timret forslas ner till återförsäljare som inget vill veta. I Ryssland är det så att timmerbilar inte har tillstånd att köra mellan regionerna hur som helst. Det finns vägtullar där tillstånd måste uppvisas. Men har man inget tillstånd så går det bra ändå. En liten del av den förväntade vinsten räcker som muta. Och vill man inte dela med sig av vinsten på detta sätt kan man alltid använda hot som smörjmedel.

I en del områden kan upp till hälften av avverkningen vara illegal. Mutor, illegal avverkning och total hänsynslöshet är således snarast regel än undantag. Så ser det ut. Och även vi i Sverige utnyttjar systemet genom att blunda för krav på ursprungsmärkning. Vi köper billig råvara – så billigt och på så lösa boliner att vi egentligen begriper att handlar om att stödja illegal avverkning och korruption. Köp- och säljkedjorna är nästan omöjliga att följa. Bolag, med fina varumärket, köper av dotterbolag som köpt av leverantörer som i sin tur köpt någonstans, på något sätt, av någon.

Svenska skogsbolag köper nästan 3 miljoner kubikmeter virke per år från Ryssland. Sett ur ryskt perspektiv är det inte så mycket, de stora mängderna säljs till Kina och Japan. Men skulle våra importörer ställa krav på ursprungsmärkning, istället för att spela med i det skitiga spel som pågår, skulle mycket vara vunnet.

Kommunismens fall och intåget av kapitalismen har således på intet sätt minskat skövlingarna och kortsiktigheten. Tvärtom. I ett land som brottas med såväl kapitalismens avarter som arvet från kommunisttiden är skog och naturvård förlorare. När rättssystem i stort sett saknas är skämtet fullbordat.

Väl hemkommen från Sibiriens skogar kan man dra en suck av lättnad när man vandrar i våra svenska gammelskogar och känner miljöengagemanget från de stora skogsbolagen i vårt land som vill spela med öppna kort och ärligt uppsåt. Men då låter man sig luras… Vi har nämligen dåligt grepp om vilka skogar det är skogsbolagen skyddar. För det vill man inte berätta för oss. Man vill inte ens berätta det för Skogsstyrelsen, d.v.s. den statliga myndighet som har att kontrollera hur skogarna sköts. Istället säger man: ”Lita på oss”. Men det finns ingen anledning att göra. Ty skyddet kan marknadsanpassas så att man ena året skyddar skog X för att nästa år hugga ner skog X och påstå att man istället skyddar skog Y, som man inte avser att hugga ner förrän om fem år. Dessutom är det ingen kontrollinstans som har koll på om de skogar som bolagen påstår sig skydda ens har något skyddsvärde. Tala om skämt!

Till syvende och sist är det dig och mig man blåser. Medan politiker och kontrollorgan tassar fram i filttofflorna, mer måna om att vara vän med alla än att ställa krav. För nu är inte tid för miljöfrågor. Nu är tid för exploatering. Man lobbar hårt för att miljömålen skall mildras så att industrin kan få mer råvara för att tillverka mer och billigare. Så man kan konkurrera med skogsmaffian i Ryssland. Den globala marknaden saknar etik. Marknadens aktörer har inte råd att hålla sig med sådant. Då blir de strypta av Adam Smiths osynliga hand.

Krönika i ETC 2007
Bild: Detalj från Flyende minne av en skog, akvarell Lena Rosén Schlaug.

26 kommentarer:

 1. "Nu är tid för exploatering"

  https://sites.google.com/a/mp.se/nejtillvasbysjostad/

  SvaraRadera
 2. Imponerande bredd på krönikor! Snygg layout på blogginläggen också. Såg häromdagen att du har konstnärliga förmågor också.
  Marita i dina trakter

  SvaraRadera
 3. Det skitiga spelet finns främst i truten på de svenska moralisterna. Skövling och kortsiktighet är människans främsta kännetecken. Detta kan inte ändras och så kommer det naturligtvis att vara till slutet. Naturen i Ryssland ”mår långt bättre” än i Sverige av befolkningstätheten och mer naturresurser per capita. Moralisten griper varje tillfälle att babbla. Korruption i avlägsna länder kan man inte göra något åt. Det finns mycket svensk juridisk miljöidioti inom skogen att ta bort.

  SvaraRadera
 4. Obestridliga fakta: Sverige, ja hela världen styrs av en globalt verkande brottsmaffia, vars gudar är Mammon & Adam Smith. Följande beskriver Sverige, men är hela världen gällande:
  ***
  Är Sverige en Demokrati? Nix!

  Enväldig Härskare över Ekonomistiska Diktaturen Sverige är MAMON.

  EKONOMISMENS DIKTATUR är byggd på SIFFROR.

  SIFFROR utgör denna DIKTATURS Grundlag, Konstruktion, Konstitution.

  SIFFROR utgör alla övriga DIKTATUREN bärande, Heliga lagar & Regler.

  DIKTATURENS alfabet´ = SIFFROR.

  MAMONS ord = SIFFROR.

  SIFFROR är högsta VÄRDET inom DIKTATUREN .

  SIFFROR anger alla värden inom DIKTATUREN

  Ekonomisk VINST = 100 upphöjt till 1000.
  Jorden = 0
  Liv = 0
  Naturen = 0
  Känslor = 0
  Skönhet = 0
  Humanitet = 0
  Kärlek = 0
  Omtanke = 0
  Värdighet = 0
  Integritet = 0
  Ärlighet = 0
  Rättvisa = 0
  Renhårighet = 0
  Ordhållighet = 0
  Jämställdhet = 0
  Icke stress = 0
  Lugn = 0
  Ro = 0
  Harmoni = 0
  Ej ekonomiserad kulturyttring = 0
  Humanistiska värderingar = 0
  Friskt vatten = 0
  Frisk mylla = 0
  Frisk luft = 0
  Frisk mat = 0
  Hälsa = 0
  Tankar på Framtid = 0

  Falskhet = 100
  Smartnes = 100
  Lurendrejeri = 100
  Mygel = 100
  Mutor = 100
  Korruption = 100
  Ekonomiska värderingar = 100 upphöjt till 1000
  LYCKA över Penningsamling = 100 upphöjt till 1000
  Hjärntvätt till MAMONDYRKAN = 100 upphöjt till 1000
  APPLÅDER för MAMON = 100 upphöjt till 10.000!

  Emotionell LYCKA = TABU!

  © s-e forslin

  SvaraRadera
 5. Denna totala uppgivenhet tål att funderas över:

  "Skövling och kortsiktighet är människans främsta kännetecken. Detta kan inte ändras och så kommer det naturligtvis att vara till slutet." säger Urban Persson.

  Uttrycker det Moral eller Omoral?

  SvaraRadera
 6. sef
  Det uttrycker en UPo-moralisk
  uppfattning som naturligt kan stoppas med metoder som tidigare
  riktats mot King och andra.
  Det kan grot kallas för att
  avverka Toppar och Grenar i den
  sena striden emot den globalt
  växande kriminaliteten som är
  motsatsen till marxnadsekonomi
  som inte riktigt heller är, att
  med de andra aporna hålla sig
  i värdsträden så att de inte
  förstör Jorden, som de inte kan
  gå på, utan att förstöra den.

  SvaraRadera
 7. Moralismen sitter djup inom skogen och närmare bestämt hos akademikerna, bolagen och byråkraterna. Skogen växer mer än någonsin av en ökad koldioxidhalt, mer kvävenedfall och ett varmare klimat. Moralisterna vill ha det till att de är duktiga inom att sköta och förvalta. Andra moralister accepterar den grundläggande moralen om sakernas tillstånd och har lagt till diverse kosmetika och på så sätt gjort det än mer tokigt.

  En planerad kollaps istället för en hållbar utveckling kanske får apparaten i gungning, vilket makthavarna förstås ser som djupt omoraliskt. Ändå finns nog en slags tipping point när de politiskt korrekta positiva planerna tas över av en mer rationell förvaltning. Frågan är då hur mycket som finns kvar. Sammanhangen för moralens väktare blir allt mer snurriga.

  SvaraRadera
 8. Urban Persson!

  Det finns inget som helst belägg för det annat än lättvindiga teorier från de som inte vill ändra på sig själva och samhället. Det är det kapitalistiska ekonomiska systemet med det kortsiktiga privata vinstintresset det ger som skövlar och förstör. Med lite vilja så kan vi ändra på spelreglerna i samhället så att inte kortsiktiga privata vinstintressen styr allt.

  sef!

  Precis men siffror är inte mer onda än exempelvis gravitationen eller andra naturlagar. Allt handlar om de spelregler vi sätter och om vissa ska få ljuga och dribbla med siffrorna för att förvränga och gömma undan fakta och sanningen. Vad som behövs är att fler lär sig räkna och tänka och inte låter sig luras av kapitalistelitens lögner och ibland även rent dåliga kunskaper i matematik och andra ämnen. Det är bara genom kunskap som man kan slå hål på alla myter och lögner som samhället är uppbyggt kring och komma med andra lösningar som verkligen fungerar.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 9. Men Jan! Hur mår du?
  Siffror om förväntad tillväxt
  på grund av CO2-ökning kan vara
  "riktigt" förledande.

  Riktiga siffror om BNP-
  tillväxt är förledande.

  Sakliga opinionsbildare
  kan vara förödande.

  Förödande kan siffror om
  avverkade skogskubikmeter vara.

  Ett mål om två graders mål
  för temperaturstegringar kallas
  av de som redan råkat ut för
  början till detta för mord
  och vansinnigt!

  Nu är det mycket nära
  att jag börjar svära.
  Fan
  Jan

  Roland

  SvaraRadera
 10. Roland!

  Tackar som frågar. Jag mår efter omständigheterna bara bra. Hur mår du?

  Siffror är bara siffror och kan användas i olika syften. Siffror i sig är ju varken goda eller onda. Det är människor påhejade av det kapitalistiska systemet som ljuger genom att ge falska siffror eller bara redovisar siffror som gynnar deras egna syften som är onda. Eller människor som inte förstår siffrorna och vad de säger som bidrar till förödelsen. Inte siffrorna i sig.

  Rätt siffror tillsammans med andra fakta bidrar (om de tolkas rätt) till förståelse och sanningen till skillnad från tro. Naturligtvis måste siffrorna kontrolleras så att de stämmer och framförallt så måste man förstå vad siffrorna säger och står för. För att förstå måste man ju mäta rätt saker och få med alla fakta. Mått som BNP säger ju knappast något av värde då det inte tar med långsiktiga kostnader för exempelvis miljöförstöringen eller utslitna människor eller skiljer på negativa och positiva händelser utan bara mäter summan av allt som producerats. En faktauppgift som alltså inte säger särskilt mycket av värde. Rätt siffror och andra fakta ger oss däremot en sann världsbild och underlag för att fatta vettiga och kloka beslut om hur samhället bör utvecklas.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 11. Jan
  Du är hopplös! Sann världsbild?
  Så länge som du själv är en del
  av Kapten Konkurs och bara en
  Stor pratkvarn så han du inte vara ett utflöde av Värdsanden
  som skapar och försvarar ängar
  där kulturväxter får finnas
  sida vid sida med varandra.

  Vad anser Du om att Idioter
  bland regering och opposition
  med bland andra Jonas Sjöstedt
  röstade för vår medverkan till
  att Mörda Gaddafi som hade avsevärt större stöd av sitt folk än vad "vår" regering då hade,
  av sitt lättmanipulerade folk?

  För övrigt så såg jag i en bok
  från fölskolan att när Atlas
  ställde ifrån sig Jorden så
  fortsatte allt som förut.
  Vad Vet/Tror Du?

  Roland Lidén

  SvaraRadera
 12. Mycket bra och viktigt inlägg!

  Som privatperson bör man efterfråga FSC.

  SvaraRadera
 13. Roland!

  På vilket sätt skulle jag vara mer av en pratkvarn och en del av "Kapten Konkurs" än du själv? Jag försöker faktiskt ändra på samhället så gott jag kan. Det är mer än vad många andra gör men jag kan väl inte ta ansvar för vad andra gör eller står för?

  Nej jag tycker inte att man ska gå in med militärmakt i andra länder. Det finns andra bättre sätt att stödja en verkligt hållbar utveckling i andra länder. En åsikt som jag delar med många socialister inklusive Jonas Sjöstedt. Att han och V partiet skulle ha stött invasionen och dödandet av Gadaffi tror jag inte alls på och om så verkligen var fallet så stöder jag inte alls det. Har du verkligen fog för att så skett? Presentera fakta på det om du kan.

  Vad det gäller sagor och tro har jag redan varit mycket tydlig var jag står.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 14. Erik, tack för din uppskattning!
  Men, men adressaten var BS! :-(

  FSC Forest Stewardship Council Sverige (FSC-SE) · Homepage
  se.fsc.org
  FSC is an independent, non-governmental, not for profit organization established to promote the responsible management of the world’s forests.

  RL

  SvaraRadera
 15. Jan
  Om Libyen var det faktiskt så att det endast var SD som inte röstade
  för att Sverige skulle bidraga med besättningar och flygplan för
  spaning över Libyen på USAs sida.
  Tro mig... annars återkommer jag!

  Hoppas på konstruktiva strider
  senare, om "Öfriga Frågor!"

  Roland Lidén

  SvaraRadera
 16. http://www.diktarna.blogspot.se/search/label/De%20plundra%20dig%20mitt%20land

  SvaraRadera
 17. Sprillans NY UTGÅNGSPUNKT i ALLT vårt tänkande är helt nödvändig!

  Vår gamla utgångspunkt i allt vårt tänk föddes vid industrialismen födelse, när Jorden ännu var frisk och ägde självläkningsförmåga. Hon är sjuk nu - vilket tvingar oss till omtänkande och omtanke om Henne - för våra barns skull, om inte annat.

  Häst & Vagn & genuint Självhushåll till alla familjer på jorden är mänsklighetens enda Livboj!

  Jorden måste lämnas ifred, för att återfå självläkningsförmåga.

  SvaraRadera
 18. sef!

  Vad är nytt med "Häst & Vagn och genuint Självhushåll"?

  Vi måste med öppna sinnen undersöka för och nackdelar med alla val och inte göra förenklade och felaktiga slutsatser av historien. Oavsett det gäller industrialismen, kapitalismen, socialismen eller något annat i historien som vi kan ta lärdom av. Sedan kombinera detta med den nya teknik och de nya vetenskapliga upptäckter vi gjort. En ny utgångspunkt är inte att skruva tillbaks allt till hur det var förr. Allt var inte bättre förr även om mycket var det.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 19. "(...) Oavsett det gäller industrialismen, kapitalismen, socialismen eller något annat i historien som vi kan ta lärdom av. Sedan kombinera detta med den nya teknik och de nya vetenskapliga upptäckter vi gjort (...)" säger du, Jan Örsell.
  Just där, i detta ditt: "Sedan kombinera detta med den nya teknik och de nya vetenskapliga upptäckter vi gjort" ligger felet, då det är tankar baserade på Utgångspunkt a la "forntid", vilket tänk förutsätter fortsatt leverne inom industrialismen - kapitalismens och Konsumismens era, som ju är själva ORSAKEN till jordens ökande, allt farligare "febersjukdom", som hotar oss människor och allt levande.

  Mer av dödlig medicin till av medicinen dödssjuk läker knappast.
  Forskning/vetenskap = producenterna av Dödsmedicinen.

  SvaraRadera
 20. Tack, Andreas Holmberg för upplägg av följande, Zackarihas Topelius så tänkvärda, sanningsvisande ord:
  ***

  Skogsskövlingen
  De plundra dig, mitt land! De sälja dig.
  De slita av din varma vinterklädnad,
  som drinkaren med fräcka händer säljer
  sin moders tröja för ett uselt rus.
  Väl var du arm i all din rikedom;
  väl lät du dina sköna, stolta furor,
  de dunkelgröna, jättestarka söner
  av snöig nord, förmultna utan gagn;
  väl var en yxa förr i odlarns hand
  ljusbringaren i öde nejders skugga,
  banbrytaren för europeisk kultur,
  luft, frihet, mänskorätt och dagligt bröd;
  men nutids yxa går som dödens lie
  fram över moar, dalar, fält och kullar
  och mejar utan misskund barn med gubbe,
  den branta åsens sommarglade yngling
  med kärrets mossbelupne veteran.
  Allt faller, allt förödes. Där hon framgår,
  där stupar grönskan, tystnar fågelsången,
  där blottas för bebyggarns trötta öga
  den vilda, döda, ofruktbara grunden
  av urtids hällar, dem naturen länge
  barmhärtigt dolde under skogens täcke,
  och ändlös, livlös, hopplös breder sig
  i härjarns spår polcirkelns ödemark.

  SvaraRadera
 21. sef!

  Så jag står alltså för en "Utgångspunkt a la forntid" när jag inte blint vill förkasta alla framsteg utan att först utreda andra nya möjligheter att utforma samhället på medan du med din "Sprillans NY UTGÅNGSPUNKT i ALLT vårt tänkande" vill gå tillbaka till hur allt var innan industrialismen? Vem av oss här är det egentligen som står för det sprillans nya kontra forntid?

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 22. sef!

  Du kan väl inte ha missat att jag är socialist och därmed inte alls förespråkar något kapitalistiskt system eller för den delen någon överdriven konsumism.

  Om du sätter något slags likhetstecken mellan konsumism, industrialism och kapitalism så kan du ju inte ha förstått vad dessa begrepp innebär och hur de påverkar varandra.

  Kapitalism (privat ägande) leder till maktkoncentration, ökade klyftor, statusjakt, överdriven konsumtion och ett slit och släng samhälle i jakten på kortsiktiga privata vinster.

  Socialism (gemensamt ägande) i kombination med demokrati och en marknadsekonomisk grund som jag förespråkar leder till mindre centralstyrning och maktkoncentration, mindre klyftor, mindre statusjakt, lägre konsumtion och genom mer långsiktiga gemensamma mål till mer hållbara produkter som kan repareras och återvinnas.

  Industrialism innebär specialisering och effektivisering med hjälp av ny teknik, ny energi och nya kunskaper. Det är denna effektivisering tillsammans med arbetarrörelsens krav på demokrati och mindre klyftor som tagit oss ur den enorma fattigdom och allt det slit som många tidigare generationer levt under. Det måste därför vara den allra sista utvägen att spola tillbaka all utveckling till före industrialismens intåg.

  Det är inte den nya tekniken med förnybar energi, mer effektiv energianvändning och återvinning som är problemet utan den gamla tekniken med smutsig energi, slösande med energi och naturresurser tillsammans med det kapitalistiska samhällets ovilja att göra långsiktiga investeringar i den nya tekniken. Kortsiktigt ger den nya tekniken mindre vinster vilket inte är förenligt med kapitalismens kortsiktiga vinstmaximering. De som satsar på den nya tekniken riskerar att slås ut av de som håller fast vid det gamla och satsningarna på ny teknik är därför bara en bråkdel av de summor som satsas på den gamla tekniken.

  Vi måste därför ha ett nytt socialistiskt samhällssystem där inte de kortsiktiga privata vinsterna styr utan demokratiska långsiktiga och hållbara mål som gynnar alla på sikt. Det kapitalistiska systemet är alltså grundproblemet och inte industrialismen eller den nya tekniken. Därmed inte sagt att all ny teknik är bra och något att satsa på. Detta helt nya mer demokratiska samhällssystem jag föreslår är därför lösningen vi måste satsa på.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 23. Bortsett från all politik, Jan Örsell, frågar jag dig och andra teknikfreak:
  VILKA uppfann atombomben, alla allt dödligare vapnen, gasprojektilerna, m.m m.m m.m drönarna, chemtrailsoppa, HAARP, den globala avlyssningen, genförändringen, gifterna för ogräsbekämpning, kemikaliematen, tillväxthormonerna, canserframkallande leksaker m,m för att inte nämna alla canserframkallande gifter i kemikaliesoppans moln som vi alla omges av, överallt, plastgifterna osv osv osv - var det du, jag eller några andra "vanliga" dödliga - eller var det Forskarna/vetenskaparna?

  FÖRBJUD ALL VIDARE FORSKNING/VETENSKAP -OMGÅENDE - då dessa inget annat är än av Storkapitalet välavlönade stackare som krävs på NYA PRODUKTER att TJÄNA PENGAR PÅ - för just Storkapitalet!

  SvaraRadera
 24. Fantastiskt vad forskare/vetenskapare är i stånd att hjälpa oss människor och allt levande med:

  http://forum.vof.se/viewtopic.php?f=38&t=18468

  SvaraRadera
 25. sef!

  Ett "teknikfreak" uttrycker sig väl knappast som jag gjort. Att jag faktiskt är öppen för en tillbakagång men som sista utväg när alla andra möjligheter är uttömda eller "Därmed inte sagt att all ny teknik är bra och något att satsa på."

  Om det nu är det privata vinstdrivande kapitalet som avlönar vetenskapsmännen för att de ska kunna tjäna pengar på nya produkter så är det kanske det kapitalistiska systemet det är fel på och inte vetenskapsmännen. Med ett gemensamt ägt kapital kan vi bestämma vad vetenskapsmännen ska forska om och framför allt så måste vi inte tillverka och använda allt som går att använda. Teknik och vetenskap kan användas till både gott och ont.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 26. Jan
  Någonstans har det gått åt Helvete. Kapten Konkurs har segrat.
  Vi är Korrupta Konkursförvaltare.
  Men det vill ju ingen veta,
  och det är ju lätt att förstå!
  Mentalt alltså, också!

  sef fattar mer än de flesta och
  det beror delvis på att han har
  minnen av hur det har, kunnat fungera!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.