söndag 13 juli 2014

Ur arkivet (4): Det blir absurt när de av oss som bejakar mångkultur lägger oss platt för kränkningar och mytbildning.Mödomshinnan är något som tycks intressera människor. En kvalificerad majoritet av svenska folket tycks tro att det finns en sådan. Socialistiska ETC avslöjande för ett halvår sedan, i krigsrubriker, att mödomshinnor inte existerar. Konservativa Svenska Dagbladet avslöjade samma sak för några veckor sedan.

Förundrad står jag här och undrar om det bara är vi som är gröna som har någon koll på det här med biologi. Ännu mer förvånad blev jag häromveckan då frågan diskuterats i SVT:s morgonsoffa, där jag varannan fredag samtalar om veckans nyheter med en socialist och en konservativ kollega i åsiktsbranschen. Jag har nämligen sällan fått så många upprörda mejl som efter debatten om mödomshinnan: människor tycks på fullt allvar mena att förnekelsen av mödomshinnans existens är en sammansvärjning av amoraliska sexfanatiker som sugits upp i Priderörelsens skamliga syn på människan.

Det jag i all enkelhet påpekade var att mödomshinnor inte finns. Vilket är ett biologiskt och naturvetenskapligt faktum. Oavsett vad kulturella, religiösa eller politiska uppfattningar än må vara. Orsaken med myten om mödomshinnan är förstås att kvinnan genom historien uppfattats som mannens egendom, en egendom som inte bör vara begagnad när man förvärvar den. Lite blod på bröllopsnatten skulle utgöra garantin för detta, har man tänkt. Ungefär som vi är säkra på att ingen varit inne i tandkrämstuben när den lilla aluminiumhinnan innanför skruvlocket är intakt.

Jag svarar, i princip, alltid personligt på egenhändigt skrivna mejl – det gjorde jag även när jag var språkrör trots att kvällar och nätter gick åt, och även om mejlen var hatfyllda, rasistiska eller allmänt korkade – men den här gången har jag gjort ett undantag. Formulerade ett standardsvar, visserligen hövligt men aningen ironiskt. Det är dumt att vara ironisk, en del har blivit förbannande eller sårade.

Jag förstår dem. Jag bar mig illa åt, för man skall alltid ta dem som hör av sig på största allvar. De har satsat sin tid, sina tankar, sin förmåga att skriva, för att säga något till mig. Det är fantastiskt!

Hur som helst: nu visar det sig att landsting betalat för att skapa mödomshinnor för att skydda  unga kvinnor från sin familj och den nye mannen. Det är förskräckligt. Förskräckligt att familjer, från vilken kulturkrets de än må komma, är så inskränkta att de inte ser till sin dotter eller syster som älskad person, utan som egendom. Förskräckligt att politiker och sjukvård i någon sorts välmenad mesighet accepterar att legitimera en myt. Ja, det är än mer förskräckligt.

Det får inte vara ett smörjmedel i det mångkulturella samhället att upprätthålla myter. Det blir absurt när de av oss som bejakar mångkultur lägger oss platt för kränkningar och mytbildning. Det är lika absurt att sjukvården ägnar sig åt att sy ihop flickor som det skulle vara att en kommun betalar en lärare för att lära barn att jorden är platt eller att Adam och Eva var de första människorna på jorden och att ormen talade till dem.

Man kan konstatera att informationssamhället, som vi lever i, inte är detsamma som ett kunskapssamhälle. Jag har tidigare pekat på det absurda i att USA inte bara producerat överlägset flest nobelpristagare utan också har en befolkningsmajoritet som tror på Adam och Eva, lustgården och ormen. Då är det väl inte så konstigt att så många politiker på fullt allvar tror att 40-timmars arbetsvecka är en naturlag och att evig tillväxt är något som leder till Paradiset.

Krönika från 2008.
Bild: Detalj ur "Sommarkaos" av Birger Schlaug.

25 kommentarer:

 1. Suck,där försvann också myten om politisk korrekthet som ett filter vilket gör att journalistiken är demokratins försvarare.

  SvaraRadera
 2. Bra Birger att du för rättfärdigt krig mot myter! En knivskarp "penna" vad kan inte den uträtta? Gamla dogmer skymmer sikten.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Informationssamhället är inte detsamma som ett kunskapssamhälle. Detta har vi bittert fått erfara sedan mitten av 1990-talet när Internet slog igenom. Man trodde då att människor med helt olika ståndpunkter i olika frågor nu skulle få utmärkta möjligheter att närma sig varandra. Men det blev precis tvärtom! Internet ledde inte till möten mellan människor, utan till att olika grupper av människor med bestämda uppfattningar och åsikter om det mesta isolerade sig på hemsidor och bloggar. Där mötte de visserligen andra människor, men det var människor med samma uppfattningar och åsikter som de själva hade. De människor som tänkte och tyckte annorlunda, trycktes ut och var inte välkomna utanför den egna bloggen. Internet har alltså paradoxalt nog kraftigt förstärkt möjligheterna till kunskapsutbyte. Internet är en enorm källa till kunskap, men den källan använder sig få av. I stället är många tillfreds med att älta sina egna förutfattade meningar om det mesta, och vad lämpar sig bäst för det om inte en alldeles egen blogg?

  Så drabbades även du, Birger, av min besvikelse över Internet. Du skriver alldeles fantastiskt bra om mycket, men nog hade det varit intressantare om du också fått lite mothugg. Tillväxtdebatten t.ex. Det finns många duktiga förespråkare för ekonomisk tillväxt och det finns många argument för fortsatt tillväxt. Men av detta finns inte mycket i din blogg. I stället har du många läsare som stryker dig medhårs. Det blir för mycket information och för lite kunskap. Det sistnämnda kräver nämligen opposition och att åsikter och ståndpunkter bryts. Det finns dock inte många bloggar där detta fungerar bra; det mesta har urartat till pajkastning, hård ordväxling, personangrepp och uteslutningar, d.v.s. det som kunde ha blivit mycket bra blev i stället mycket dåligt. Därav min besvikelse. Att öppna en egen blogg är idag helt uteslutet för min del.

  SvaraRadera
 4. Rättelse:
  Internet har alltså paradoxalt nog kraftigt FÖRSVAGAT möjligheterna till kunskapsutbyte.

  SvaraRadera
 5. Ulf, det ligger mycket i det, samtidigt är det ju en fördel genom att människor som inte riktigt vågar ifrågasätta t ex ekonomisk tillväxtmantrat kan få lite råg i ryggen genom att få egna undringar att framstå som mindre konstiga om det finns texter på nätet som faktiskt resonerar i liknande termer. Även, åtminstone i mitt tycke, obskyra uppfattningar kan förstås bli "bekräftade". För övrigt är det mindre än 1 procent av besökarna på t ex min blogg som deltar i kommentarsfältet. Men en sak kan du vara bergis på: jag hamnar ständigt i debatt med de som inte tycker som jag gör i t ex den nyss nämnda frågan... Så argumenten bryts. Underlaget till min speciella blogg om tillväxt och utveckling är till viss del uppkommen ur debatt på den här bloggen - hade för några år sedan en serie här som kallades Söndagsskolan och som gick mer på djupet av tillväxtfrågan ur en rad olika aspekter, kommentarer och mejl bidrog då till framflyttade argument, en del nytänkande för min del och nya vinklingar.

  SvaraRadera
 6. Ulf, viktigt att inte bara de som försvarar ekonomisk tillväxt och till och med utgår från att det är någon sorts naturlig utveckling inte är ensamma utan att det finns en annan variant. Utan bloggar hade t ex inte STEG 3 bildats och därmed vare sig utredningen om ett samhälle utan tillväxt inte kommit igång.
  L.

  SvaraRadera
 7. "Förskräckligt att familjer, från vilken kulturkrets de än må komma, är så inskränkta att de inte ser till sin dotter eller syster som älskad person, utan som egendom."

  Att se sin dotter eller syster som älskad person är satt på alltför många undantag. Att se sin 7-åriga systerdotter "attackeras" av sin muslimske far som skriker henne i ansiktet att hon inte är hans dotter om hon äter fläskkött (som sina halvsyskon vid frukostbordet) är en av alla upplevelser som fått mig att tänka att vi människor är rätt olika. Förr tänkte jag tvärtom.

  SvaraRadera
 8. "Informationssamhället är inte detsamma som ett kunskapssamhälle."

  Bra citat. Sprider.

  SvaraRadera
 9. Håller verkligen med dig, Ulf, tänker ofta hur tröttsamt och osunt det är med "wanna be-följare" som dessutom tycks köpa allt rakt av bara det levereras av rätt penna. Har förresten flera gånger tänkt fråga Birger om Elin Wägner stod för något som han åtminstone inför sig själv tagit avstånd ifrån. Men inte kommit till skott än. :) Neoliberal Agenda är för övrigt värd en eloge i det avseende du nämner, alltid saklig och hövlig i sina på den här bloggen avvikande åsikter, oavsett hur andra försöker trigga honom.
  Men håller även med Birger om det där med råg i ryggen osv. För mig utgör hans blogg till stora delar det gröna syre och sammanhang jag saknat sedan barnsben. Men aldrig att jag skulle avstå från mothugg för det när han är ute och cyklar.

  SvaraRadera
 10. Wikipedia:

  "Trots namnet "mödomshinna" är det ovanligt att hymen stänger slidan helt. Detta kallas hymen imperforatum och förekomsten varierar mellan olika befolkningsgrupper men anses vara någonstans mellan 1/1000 och 1/10 000 flickfödslar. Detta är den vanligaste missbildningen i flickors könsorgan och bör åtgärdas innan hon når puberteten. Annars kommer det att ansamlas mensblod ovanför hinnan som inte kan komma ut, vilket leder till smärta och risk för endometrios. Felet åtgärdas kirurgiskt med snitt i hymen. Oftast ställs diagnosen vid födseln, men om detta inte görs upptäcks missbildningen ofta först vid puberteten.[4]"

  Men sedan det riktigt vidriga, som landsting i Sverige alltså genomför, vilket gränsar till könsstympning och tortyr:

  "Kvinnor som tillhör de kulturer där en kvinna förutsätts vara oskuld när hon gifter sig söker ibland läkare för att "rekonstruera" hymen.[11] Vid en sådan rekonstruktion fästs två stygn på vardera sidan i slidöppningen. Vid penetration kan dessa stygn slita loss en del av vävnaden och orsaka en mindre blödning.[10]"

  SvaraRadera
 11. "Det får inte vara ett smörjmedel i det mångkulturella samhället att upprätthålla myter."

  Om inte alla dessa myter upprätthölls, inget "mångkulturellt samhälle". Det vet de flesta agendasättare (journalister och politiker), just därför skapas och upprätthålls dem.

  SvaraRadera
 12. Rapport från förorten.
  Idag brinner det. Igen.
  Idag har någon tagit min tvättid. Igen.
  Vill gå ut och ta djupa lugnande andetag. Men ombeds stanna inne med stängda dörrar och fönster. Tänker att jag nog stannat inne alltför länge i det här bostadsområdet.

  SvaraRadera
 13. "Mödomshinnan är något som tycks intressera människor"
  Ja myten om den verkar intressera mer än verkligheten... Att bibehålla myten. Om horan eller madonnan.

  För Birgers inlägg drar inte så stort intresse till mödomshinnors vara eller icke vara...

  En annan myt.. att globalisering och centralisering är detsamma som tillväxt/framsteg. Tillväxtförespråkare brukar hävda det, inte minst politiker. Bakar in det i prat om mångfald och öppenhet. Det är bara det att mångfalden riskerar att bli enfald och tillväxt förvandlas till arbetslöshet och påtvingad nedväxt. Inte minst på landsbygden.

  Så egentligen är det inte nedväxt vi bör samtala kring?

  Myten om globaliseringen tycks intressera mer än verkligheten. Politiker informerar inte folket och för en dialog. Att använda sig av en myt som tillväxt där kostnaderna i miljöförstöring inte ens nämns, tycks vara helt okej. Samt att landsbygden avfolkas på grund av arbetslöshet det är också okej? Lite opposition till detta tack...

  Ang. kunskapsutbyte så hänger det på viljan till att vilja byta kunskaper. Inte att gnälla om att det inte går. Samt att inte bete sig som barbarer vid minsta mothugg. Det går utmärkt att både stryka medhårs och mothårs. Att gå in på en blogg och bara stryka mothårs leder inte till mer kunskap.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 14. Nedväxtrörelsen kallar sig omställningsrörelsen i Frankrike.
  Men vi talar fortfarande om tillväxt. Kanske för att vi inte drabbats så hårt ännu och därför bara begriper och egentligen inte förstår. Så är det inte slöseri med dyrbar tid att försöka hitta på argument till fortsatt tillväxt? Lika märkligt Som att hitta på nya jobb när det redan finns en mängd arbeten som försummas. Fler hjälpsamma händer i vården t.ex.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 15. mac, myter om andra frodas nog bäst i det icke-mångkulturella samhället.

  SvaraRadera
 16. Du skall ha heder av att du svarar på mail, något som din forne partikamrat Per Gahrton också skall ha beröm för. Men nu måste jag ställa en fråga, som du kanske också kan bemöda dig att svara på. Jag tror den äger ett visst allmänintresse.

  Du är oerhört mycket mer känd än vad jag är, lyckligtvis, men jag får väl en fem mail om dagen av människor jag inte känner, ibland färre, sällan fler. Ofta är det enkla frågor, men ibland utgjuter folk sig över vad de har på hjärtat. Du skriver:

  "Jag svarar, i princip, alltid personligt på egenhändigt skrivna mejl – det gjorde jag även när jag var språkrör trots att kvällar och nätter gick åt, och även om mejlen var hatfyllda, rasistiska eller allmänt korkade"

  Jag som är sverigedemokrat har nästan aldrig fått ett rasistiskt mail. Ja folk ondgör sig över immigrationspolitiken, men de är absolut inte rasistiska. Ytterst sällan har jag fått något hatmail (i princip aldrig), och jag sticker väl ut hakan på min kant lika mycket som du gör på din. Så min fråga är, exakt hur många rasistmail och hatmail får du per månad? jag frågar eftersom jag hört detta från flera kända personer, och nu un drar jag hur pass vanligt det egentligen är. Någonstans i bakhuvudet inbillar jag mig en överdrift här och en viss självglorifiering (jag står ut, trots dumma människor).

  SvaraRadera
 17. Börje Salming, norrlänning!
  har i sommar, berättat att
  han mötte en björn, han tänkte
  att en räv skulle han nog klara
  av, och nu hade han en kniv.

  Björnen slog ner honom med ett slag och tuggade i sig hans huvud.
  Initiationsrit.

  Han blev senare hyllad av massor
  av människor.

  Jag är övertygad om att ville säga
  något viktigt, med denna historia!

  Vem av oss har inte sålt sig för pengar?

  Varför skulle inte vi andra, berätta om våra egna initiationsriter och vem eller vilka som har varit våra ceremonimästare?

  Då bleve det lättare för mig
  att veta vilka djävlar jag har
  att göra med och också, vem fan jag är!

  Och då återstår bara illusionisterna!

  SvaraRadera
 18. Jag är övertygad om att han ville säga
  något viktigt, med denna historia!

  SvaraRadera
 19. Robsten, inte ofta alls nuförtiden, händer efter det att jag skrivit i någon blaska eller sagt nåt i teve på invandrartemat. som språkrör var det däremot en jämn ström på mellan 5 - 20 per månad beroende på vilka debatter som var aktuella. I antalet kanske hälften var av rasistisk art och övriga typ ilskna mail/brev om typ kärnkraft, fastighetsskatt,
  adoptivrätt för samkönade ofta med någon bisats påkopplad om invandring.Flera av dem ingick så småningom i en panel vars uppdrag var att reagera om jag lät som en politiker i intervjuer....

  SvaraRadera
 20. I Edens lustgård fanns där en
  äng med många blomster sida vid
  sida. Som prunkade.

  Men tiden gick och människor kom.

  Och förstörde alltihop.

  Dom erövrade och erövrade och
  när alla var slavägare och slavar
  så uppfann dom det mångkulturella
  inte som utvecklande utbyte mellan
  mogna kulturer utan som en anpassning till flyktingar och till
  arbetskraftsinvandring och till
  trojanska hästar.

  Nu är blommorna dödade, halshuggna och sitter och slokar
  tillsammans i halvtomma vaser!

  Medan Djävulen skattar åt BS,
  och åt alla oss andra!!!

  SvaraRadera
 21. "Flera av dem ingick så småningom i en panel vars uppdrag var att reagera om jag lät som en politiker i intervjuer..."

  Ha, ha, ha!

  SvaraRadera
 22. Fel, ska stå.

  Medan Djävulen beskattar BS, mentalt, och alla oss andra !!!

  SvaraRadera
 23. Koll på biologi, men tydligen inte evolutionsbiologi/-psykologi, för då skulle man inte förvånas och moralisera över att den kvinnliga oskulden ägnas intresse.

  Genom att välja en kvinna med dygdefulla vanor till partner maximerade mannen chansen att avkomman skulle bära hans gener, något som evolutionen prioriterar.

  SvaraRadera
 24. Dynape, bland trädentis juli 15, 01:09:00 fm

  Erik, Sthlm
  Ibland vissa apsorter så älskar
  Qvinnan med alla hanar,
  så att alla inte kan vara säkra
  på att de lille inte är hans
  apa och behandlar därför alla
  ungar som sina apor, något som
  evolutionen prioriterar.

  SvaraRadera
 25. Men honorna vet ju vilka ungar
  som är deras egna och då börjar
  hos någon idén om att leva på andras bekostnad för att gynna den egna avkomman och sin egen
  välfärd.
  Aporna blev människor och idén
  om att utnyttja andra som slavar
  spreds över Jorden.
  Senare ersattes det av
  kapitalismen som var ett mycket smidigare system där människorna
  intalades att de var fria.
  Men ett aber var att medan kampen
  stod mellan arbetare och
  aktieägare så pågick en globalisering där ingen arbetare
  eller företagare kunde ha överblick eller ta ansvar eller
  känna sig trygga med sitt arbete
  eller med sitt företag.
  Dom få blev färre och färre
  emedan de slukades av de stora
  som blev större och större.
  Samhällena blev färre och färre
  och människorna förvandlades till konsumenter. Stora städer som
  Stockholm, Göteborg och Malmö
  förenades med hjälp av hastiga
  tåg till enormt konsumtionscentrum som
  lamslog det övriga landet
  människor blev som förryckta då de insåg att det gällde att gilla läget. Rovdriften av ändliga
  råvaror tilltog. Livslängden
  på produkterna bestämdes av
  ekonomer. Värden som solidaritet och yrkestolthet underordnades
  lönsamhet över hela värden.
  Konsumera var Bush order, NWO
  till värden efter att två torn,
  sedan tre, hade rasat efter att
  de hade ... som Bush visste.
  Han skapade egna mördarligor
  som har haft ihjäl över 1000
  personer över hela värden.
  Vissa mördare är över 70 år
  men still skjutglada.
  En lydregering till USA har
  sverige fått. Världen består nu av Jättebanker och Jätteföretag och frågar man en representant för svenskt näringsliv om hur
  allt styrs och om inte något borde
  rättas till så får man ett svar
  från en Galning: "Om inte jag kör
  upp den där bensinen så då
  gör någon annan det!
  Mannen vars namn jag förtränger
  gång på gång, är dotterson till
  makarna Myrdal.
  För övrigt är det inte många
  som är riktigt kloka!
  En saga om det bli en annan dag.
  Människorna


  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.