fredag 11 juli 2014

Ur arkivet (2): Finns det något bättre än när fördomar och föreställningar krossas?Jag sitter i riksdagen bastu.  Vi sitter några nakna män och talar avspänt som om vi inte vore politiker. Jag hör berättas om partiledaren som var så låg att han ständigt drog sexistiska skämt.


Det är en partikamrat till honom som berättar. Partiledaren hade ett sjuhelvetes humör, var charmerande mot kvinnor han uppskattade och drog sexistiska skämt när de inte var närvarande.
Ibland även när de var närvarande.

Partiledaren hette Gösta Bohman, var moderat och blev ekonomiminister i Fälldinregeringarna (1976–1978 och 1979–1981).

Vi hade kommit ihop oss som hastigast redan under folkomröstningen om kärnkraft.  På ett torgmöte hade en ung, tämligen långhårig, Schlaug ställt en provocerande fråga. Gösta Boman hade 1979 i radion deklarerat att kärnkraft inte var farligare än att cykla och, påstås det, att allt avfall från svensk kärnkraft skulle kunna rymmas i hans utedass på Sundskär.

Sundskär var ön utanför Norrtälje där han och hans fru Gunnel hade sin sommarstuga. Jag har varit där, steg försiktigt i land, anade måsars skränande och klämde fast ett antikärnkraftmärke på dassdörren. 

Gösta Boman skrev månatliga krönikor i Svenska Dagbladet. Inför valet 1988, när Miljöpartiet var på väg att komma in i riksdagen, skrev han riktigt elakt om partiets symbol, maskrosen. Detta ledde till att jag skrev ett minst lika elakt svar om den ständigt skränande fiskmåsen som vegeterade på soptipparna. Fiskmåsen var moderaternas symbol.  Vi var väl, om nu sanningen skall fram, ganska låga båda två.

Gösta Boman var inte socialkonservativ, utan den som öppnade upp för nyliberala strömningar i Sverige. Medan vice partiordförande Staffan Burenstam Linder var djupt kritisk till tanken på evig ekonomisk tillväxt.

En ung och lovande Anders Wijkman blev nästan utkastad när han bad att få prata med Gösta om miljö och tillväxt. ”Han bad mig fundera på om jag verkligen var i rätt parti”, har Anders berättat för mig. Lite konstigt kan man tycka, för Gösta gillade skärgården lika mycket som han ogillade vågorna från de satans Finlandsbåtarna. Ordvalet är inte mitt.

När Gösta Bohman var ekonomiminister var Per Ahlmark (FP) utrikesminister. Den sistnämnde har inte mycket till över för den förstnämnde. Ahlmark, som alltid varit engagerad för Israels sak, skriver i sina memoarer om ett tillfälle då Bohman gick förbi honom och ”prövade det där elaka smilet som låtsades vara ett leende men liknade ett bett, och utbrast hånfullt: Håller du på med dina judar nu igen!”

Torbjörn Fälldin då? Jo, han berättar hur Gösta kunde brusa upp och klänga i gardinerna.  Och ansåg att allt till vänster om moderaterna var socialistiskt besmittat. 

Hade Gösta Boman levt idag hade han fyllt hundra. Då är det ju extra taskigt att låta honom inta rollen som Den onde. Och när jag, inför skrivandet av denna krönika, läser en bok som fått namnet Sagan om Gunnel så börjar jag tvivla.  Det är en vacker bok, där människan Gösta Bohman skriver kärleksfullt och ömsint om sin hustru som tynade bort i alzheimer.  Allt som varit självklart och enkelt med deras liv blir obegripligt och svårt.

Sundskär dränks i ett hav av sorg. Och Den onde förvandlas inför mina ögon nästan till Den gode.  Finns det något bättre än när fördomar och föreställningar krossas?

Krönika i BT 2011.
Bild: Detalj ur "Sundskär" av Birger Schlaug

11 kommentarer:

 1. Tack för upplysning. Gösta Boman kanske var den som öppnade upp för nyliberala strömningar i Sverige. Att se individen och förstå att individen ingår i "ett" kollektiv är viktigt? Att kollektivet är viktigast.

  Att vi ingår i olika kollektiv som familj, släkt, på arbetet, i landet, i världen osv.

  Gösta Boman skulle inte ensam kunnat driva nyliberalismen. Nu är den vår politik (EU) avregleringar, privatiseringar, konkurrens.

  Det är märkligt nästan ingen vill kalla sig för nyliberal. Trots att nyliberalismen är vår politik. Allra minst politiker...

  Nej det finns inte mycket som slår att Den onde kan förvandlas till Den Gode. och tvärtom...

  Ang. att vara ömsint om sina närmaste t.ex. sin hustru, som tynar bort i alzheimer, "tror" jag det kan vara en bra början. Likväl som att bli sjuk kan vara det.

  Det finns t.om. en bok som heter "Att bli sjuk är en bra början". Erfarenheter gör de flesta av oss till bättre människor. Det tvivlar jag personligen inte på.

  Lisbeth  SvaraRadera
 2. "Finns det något bättre än när fördomar och föreställningar krossas?" Har på jobbet myntat uttrycket hur gött det är att få smäll på fingrarna. "Älskar" att ha fel, inte bara intellektuellt, utan starkt känslomässigt.

  SvaraRadera
 3. Vi är nog rätt många som uppfostrades i tron att Högern var Det Onda, medan socialisterna stod för Det Goda, åtminstone i den socialdemokratiska tappningen.

  Senare kom jag inse att det kunde finnas något i konservatismen som var värdefullt, nämligen en sorts ömhet om miljön, och strävan att göra vissa institutioner, t.ex. stambanorna, till hela folkets egendom.

  Så kan jag skönja en plus- respektive minuslista i nästan varje politiskt läger.

  Men MP har väl bara en pluslista?
  -Jasså...☺

  Gt

  SvaraRadera
 4. Danmarks Röst. Radioprogram varje dag hela juli:
  Bra program idag om genusfrågan i Sverige.
  Från programförklaringen på hemsidan:
  "Vi tar upp genusfrågan ur olika perspektiv. Är det tabu att prata om kvinnors våld mot män? Har genusdebatten gått överstyr? Medverkande journalisten Ingrid Carlqvist, psykologen Eva Rusz och matematikern Tanja Bergkvist. Mikael Jalving"
  De pratar svenska i programmet.

  Tidigare i veckan program om bl a hoten mot yttrandefriheten, gripandet av konstnären Dan Park. Samtal med Lars Wilks, vår syn på djuren, frågor kring vargen m m.

  Länk: http://arkiv.radio24syv.dk/video/10044560/danmarks-rost-11-07-2014

  SvaraRadera
 5. En del föreställningar Vill nog aldrig ge vika oavsett vad som blottläggs.

  Ur Merit Wagners blogg (fd flyktingombudsman, som i åratal försökt informera Sverige om det utbredda asylmissbruket):

  "Med det svenska resedokumentet som de får i samband med beslutet om permanent uppehållstillstånd reser de sedan smidigt mellan det europeiska/utomeuropeiska landet och Sverige utan att behöva skaffa viseringar. Det tar bara cirka sex timmar att flyga från Dubai till Köpenhamn om till exempel socialbyrån eller Arbetsförmedlingen med kort framförhållning kallar till personlig inställelse."

  "Det Migrationsverkets höge tjänsteman inte ville berätta var att en betydande andel av de asylsökande som säger sig komma direkt från krig/förtryck i Syrien eller Somalia i verkligheten inte på många år har bott i något av dessa länder eller rentav aldrig har bott där."

  "Why Sweden not send back the Palestinian not coming from the  Syria? They not Syrians, they not come from the Syria! Also coming real Syrians but they have already the permit long time in Italy and Germany and other country in the Europe. They come for the benefits in the Sweden only. They want the Sweden pay for the houses and the food and children school, everything. Why the Sweden not sending them back? Too many people coming to the Sweden. Not good. Not good at all.

  Dessa män, mitt ute i ingenstans på den skånska landsbygden, sa exakt detsamma som miggorna har skrivit i otaliga texter här på bloggen. Ljuger alla? Är det bara Fredrik Reinfeldt och de världsfrånvända miljöpartisterna som vet vad som händer på asylområdet?"

  http://meritwager.wordpress.com/2014/07/11/en-migga-varfor-berattar-inte-de-styrande-om-det-accelererande-asylmissbruket/

  http://meritwager.wordpress.com/2014/07/10/blinkarp-lilla-stjarna-dar-del-4/

  Och som grädde på moset den privata aktörens luftslott för att blåsa det offentliga på pengar. Landet läcker som ett såll åt alla håll. Socialt och ekologiskt vidrigt.

  SvaraRadera

 6. Kommer väl ihåg det inlägget. Det personliga fastnar ..
  Eric

  SvaraRadera
 7. Schlaug målar olja också!

  SvaraRadera
 8. Det är intressant att ta del av Birgers texter. De väcker så mycket tankar. T.ex. att Gösta Boman öppnade upp för nyliberala strömningar i Sverige. Vad har dessa strömningar gjort för att motverka främlingsfientlighet, rasism, extremism?

  Ser vi att det åter ökar inom Europa och världen. Hur kommer kupper i Bryssel att påverka? Med mindre eller ökad extremism? Handen på hjärtat och inte på plånboken, vad anser vi?

  Det får vi snart veta? Mona Sahlin (S) har fått ett hedersuppdrag av Birgitta Ohlsson (FP). Om två år? får vi ta del av hennes undersökningar? Två väldigt EU vänliga damer tar på sig ansvaret.

  Mona Sahlin hade väldigt bråttom att hoppa på tåget (EU). Det gick inte att vänta och se. Kallar de sig för nyliberaler? Gör någon politiker det?

  Gt, ja de goda anser sig socialdemokraterna vara. MP har väl ett plus i den meningen, att de sa Nej till ett medlemskap i EU. Idag förhåller man sig till den skapade verkligheten. Det måste vi alla göra. Det har blivit en kollektiv verklighet.

  Som man sår får man skörda och kommande generationer får betala. Om det är vi själva, som är de kommande generationerna tvistar de "lärde". Hoppas på att få betala av min egen del.

  Vill folket politikernas uppdragsgivare/chef verkligen detta? Att Mona Sahlin ska försöka "stoppa" extremismen? Vi behöver samtala om demokrati. Bäst att vi gör det innan det kuppas vidare.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. Finns det något bättre än när fördomar och föreställningar krossas?

  Joo om/när Vi tillsammans
  skaparen en grund att stå på
  där vi inte behöver galna
  föreställningar för att passa
  in i den bakirstyrda
  millitärjunta styrda
  medöparflocken som styr
  åt helsefyr.

  Rätten att få rösta skulle inte
  ha med ålder att göra utan, att
  man har insikter och värderingar
  så att man kan ta ansvar för sig
  själv, sin grupp, och sin Jord.

  SvaraRadera
 10. Men alltså.
  Även en tjuv kan vara kärleksfull
  emot sin fru som älskar honom för att han är en tjuv.
  Då känner han sig bekräftad som
  tjuv, och älskar sin fru tillbaka!

  Birger i bland är Du så snäll
  så att jag förundras!

  SvaraRadera
 11. Bohman hade väl rätt: På femtio år har några tusen dött av kärnkraft medan långt fler torde ha dött av cykelolyckor.

  Kärnkraften har dessutom räddat åtskilligt fler liv än den tagit genom att ersätta smutsig fossilkraft.

  Vidare har väl ledartrojkan i Fi inte tillräckligt med humor för att dra några skämt, men deras okunniga men hätska utfall mot män i allmänhet är mer kränkande än några skämt skulle jag säga.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.