måndag 28 juli 2014

Ur arkivet (18): "När Tina Rosenberg avfärdade Ebba (”hon är nog lite trött”) så var det faktiskt som en karikatyr av Göran Persson..."Krönika i BT 2005… tiden går...

Jag har inte alls något emot bildandet av Feministiskt Initiativ. Det är bra att människor som gnäller över gamla partier tar ansvar för sitt gnällande – istället för att klaga vid köksbordet, i tevesoffan eller på krogen. Dessutom är det sant att män generellt har en överordnad ställning i samhället.


Men så gick det ett snäpp för långt. Tina Rosenberg gjorde sig själv ovetande till symbol för det nya partiet. Och därmed föll de goda föresatserna om att förändra normer, system och strukturer. Genom ett antal händelser, som mer eller mindre sanningsenligt beskrivits i medierna, har FI blivit startpunkt på en reaktion som snarare kommer att förstärka könsrollerna än att minska dem. 

Vi kommer att få se en utveckling där småflickor mer än på många år kommer att kläs i rosa kläder och pojkar kommer att byltas in i blåa. Vi kommer att få se hur allt fler kommer att hylla kärnfamiljen och ifrågasätta kritiken av densamma. Vi kommer till och med att få se en återgång till en annan attityd till homosexuella. Det som under lång tid varit politiskt korrekt kommer att ändras.

I min bekantskapskrets har något märkligt hänt. I den radikalare delen har plötsligt tongångarna blivit annorlunda. Man känner ett starkt behov att dra gränser mot den bild som Tina Rosenberg ger uttryck för. Snart är jag ensam kvar som försöker betona att det faktiskt finns goda sidor hos det nya partiet…

Det känns konstigt eftersom jag inte skulle komma på tanken att rösta på FI. Av det skälet att deras främsta företrädare har den anskrämliga smaken att sitta kvar i riksdagen på sitt gamla partis mandat och sedan använda detta till att bli reell partiledare i ett annat parti. Det är så långt ifrån heder man kan komma. Hade Schyman varit en man hade jag hävdat att det var ett uttryck för manlig maktarrogans. Man lär sig.

Man lär sig också hur enkelt det är att snacka om manliga härskartekniker.
När Tina Rosenberg avfärdade Ebba (”hon är nog lite trött”) så var det faktiskt som en karikatyr av Göran Persson.

Det finns de som hävdar att medierna målar upp en sned vrångbild av FI. Dom har rätt. Det är i mångt och mycket en vrångbild. Journalister tycker det är ointressant att rapportera om det som känns normalt och självklart. Det är det kontroversiella man kastar sig över, det som sticker ut. Så gör man med alla partier. Att gråta tårar för att just FI skulle behandlas sämre i medierna än andra partier är faktiskt löjligt. Det är som om de som gråter dessa tårar inte följt rapporteringen från miljöpartiets kongresser, hört alla taskigheter om Lejonborg eller sett alla nidteckningar av Persson. För att inte tala om hur medierna behandlade Lennart Daléus!

Personligen tycker jag att FI förstört mer för feminismen än man stärkt den. Med humorbefriade uttalanden om att kvinnor som lever ihop med män är förrädare slår Rosenberg undan benen på hela rörelsen. Med militaristiska uttryck om att ”marschera” för att vinna ”striden” hamnar man i samma vokabulär som nationaldemokraterna. Och då känner många ett behov av att distansera sig. Ta avstånd. Och så påbörjas en tillbakagång.

En affär på Söder i Stockholm har på temat ”Ordning och Reda” skyltat så att rosa flickkläder finns till vänster och blåa pojkkläder till höger. Söder är den mest radikala stadsdelen i Stockholm… Där hade varit omöjligt att skylta så för ett halvår sedan. Och hos frisören, också på Söder, hör jag för första gången nedsättande kommentarer om homosexuella. Också det en omöjlig tanke för ett halvår sedan. Tänk vad FI ställt till med!  Frågan är om inte den socialdemokratiska partiledningens plötsligt aviserade nej till kvoterad föräldraförsäkring är en följd av tvånget att distansera sig från Tina Rosenberg.

FI har blivit kristdemokraternas bästa vapen!

Publicerat i Borås Tidning 2005
Bild: Detalj från Vad är pengar? (Birger Schlaug)

22 kommentarer:

 1. Birger!

  Precis det jag försökte få Jonas Sjöstedt och andra i V partiet att förstå. Att den feminism som råder i V partiet och stora delar av samhället är extremistisk och inte står för jämlikhet utan för ren könskamp och att det kommer att skada partiet och jämlikhetsarbetet. Men lyssnade någon på det? Knappast utan V partiet var ett feministiskt parti och skulle så förbli oavsett vilka galna idéer och åsikter dessa feminister än hittade på. Det gick helt enkelt inte att kritisera feminismen på något sätt. Feminismen har blivit ett populistiskt hjärntvättande där några få kan få säga och göra vad som helst i feminismens namn utan att någon inom feminismen reagerar och protesterar. Man har därmed grävt sin egen grav för förr eller senare så kommer kritiken inte att gå att tysta ned.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 2. Kvinnan föds med Makten, sen sitter hon på den hela livet, och." delar ut av den efter behag.

  Lätt då, att bli maktfullkomlig, typ, kvinnlig programledare i SR P1, programmet Ellen: Må vi förlåta våra systrar som sover med fienden." Eller hon, som stirrande på kvinnlig intervjuare väste ur sig i Svts rappport: " Män är djur - tycker inte du det?" Och så detta nu: "Kvinnor som bor med män är förrädare."

  Bäst nu att berätta att jag älskar Kvinnan, men hatar feministiska "Gapskrikor", som hjärntvättat unga brudar och massor av vuxna kvinnor till tro på att "Allt som män kan kan vi kvinnor lika bra" - och därmed inympat ångest och illamående intill stegrande självmordsstatistik för kvinnor, när fysiken satt stopp vid tävlan med män.
  "Gapskrikorna" har berövat massor av svenska kvinnor stoltheten över att vara just Kvinna, Skapelsens Krona!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Astrid Lindgren lär ha sagt att hon inte älskade alla barn men att hon respekterade dem. Således är det märkligt att hävda att man älskar kvinnor. Hur vet du det? Kvinnor är individer och du kan omöjligt ha träffat alla. För mig betyder feminism att respektera alla människor oavsett vem de är, inte att älska! Respekt och kärlek behöver inte sitta ihop, du kan älska utan att respektera. Kärlek gör inte nödvändigtvist kvinnor mer jämställda med männen, men respekt gör det.
   /Sofie

   Radera
 3. Jan, delar inte alls din uppfattning om att den feminism som råder är extremistisk. Feminism innebär att man inser att det finns en maktordning, där den generella normen är att kvinnor är underställda män. Jag är övertygad om att den som kan historian och som dessutom känner starkt för demokratiska värden också kan känna samhörighe4t med de grundläggande värderingarna som feminismen bärs av.

  Min debattartikel från 2005 handlar snarare om att FI, särskilt som det kom att speglas, blev en sten i vägen för en utveckling som bygger på insikt om könsmaktsordning. "Behovet" att fjärma sig uppstod, vilket ledde till en tillbakagång några år. Du skriver om "populistiskt hjärntvättande" - men är det något som varit hjärntvättande under decennier så är det väl den syn som lett fram till lägre löner för kvinnor, dubbelarbete för kvinnor och hur t ex kvinnliga författare hamnat i glömskans hav...

  Sef, menar du att män inte skulle vara maktfullkomliga? Nej, det tror jag förstås inte att du menar. Mindre lysande uttalanden och klavertramp kan inte ligga till grund för generella åsikter. För övrigt var det teveprogram där intervjuaren provocerade fram uttalandet om att män är djur (vilket för övrigt även kvinnor är rent biologiskt) så hårdvinklat och manipulativt upplagt och hårdredigerat att man nog får ta det för vad det var värt. Det uttalandet hade för övrigt inte ett dyft med FI att göra, men smetades samman med Schymans parti ändå samtidigt som partipolitiskt okunniga personer gjorde uttalanden som sänkte partiet under många år.

  SvaraRadera
 4. Sedan artikeln skrevs 2005 har Feministiskt initiativ stärkt sina ställningar, medan Tina Rosenberg fallit i glömska. Artikelns förutsägelser har hittills knappast slagit in.

  SvaraRadera
 5. Jo, men det tog lång tid för FI att komma tillbaka, och tillbakagången för feminismen var ju uppenbar några år, så i ett kortare perspektiv var nog förutsägelsen helt rätt!
  L.

  SvaraRadera
 6. I Fi:s partiprogram kan man läsa om partiets viljor inom en rad olika politiska områden. I avsnittet om EU:s klimat- och miljöpolitik finns det flera förslag om hur man möta klimatutmaningar. En punkt lyder så här:

  ”Fi ska verka för att ett program skapas för att finansiera för att analysera och omskola män så att de ändrar sitt konsumtions- och transportmönster för att gagna klimat och en hållbar utveckling.”

  Är det feminism?
  Undrar
  /Hen.

  SvaraRadera
 7. Vill man veta sanningen så bör man lyssna till sanningen?

  Ebba Witt-Brattströms sanning t.ex. I SVT "Min Sanning" berättar hon om att hon omedvetet var med och startade ett drev mot Tina Rosenberg. Att hon ljög om henne.

  Är det några som är bra på att vilja sänka kvinnor, så är det kvinnorna själva. Inte många är så sanningsenliga som Brattström.
  Vi gör många saker omedvetet. Men vi kan ångra oss. Vi kan önska att det var ogjort.

  Är ingen anhängare av FI eller av uttalanden av Rosenberg. Men naturligtvis är feminismen en konsekvens av en orsak dvs. århundraden av kvinnoförtryck. Kvinnor som lever med män, är "kanske" bättre på att framhäva sina män och andra män än sina medsystrar.

  Överdrifter som kvinnan som "skapelsens krona" ger jag personligen inte mycket för. "Gapskrikerskor" bör inte låta sig tystas.

  Att den feminism som råder överlag skulle vara extremistisk är märkligt att påstå. Inget sker av en slump. Vi är där vi är av olika anledningar.

  Kanske dags att ändra synen på kvinnan, att hon ska vara tyst och ljuv och att mannen ska ryta ifrån. Fast vi kanske fortfarande tror att arga kvinnor är hysteriska beroende på att de har en livmoder...

  Jämlika löner vi är inte ens där ännu.

  Därmed inte sagt att vi inte ska vara uppmärksamma. Hen, nej det är inte feminism. Är det några som ska omskolas så är det vi alla.

  Jämlika löner skulle göra kvinnorna och barnen mindre beroende av männen. Männen skulle bli tvungna att släppa kontrollen över kvinnorna. Visst är det kontroll det handlar om? Århundraden av kontroll.

  Tror att är vi inte uppmärksamma, så kan feminismen skena iväg och bli extrem på allvar. Så låt oss slippa det. Elin Wägner t.ex. om kvinnorörelsen kunde ta henne till sitt hjärta... Hade det inte varit för att t.ex. Birger Schlaug gjort det hade hon hamnat i glömskans hav?

  Hen betyder bl.a. att könet inte ska ha någon större betydelse. Vi har lång väg dit. Därför ska vi ha feminism på vår agenda.


  Lisbeth

  SvaraRadera
 8. Kanske feminister får finna sig i att folkflertalet anser dem vara medelklass-extremister med svåra lyxproblem som det bara gråts över i media, ingen annanstans? Ungefär på samma sätt som skjutglada "viltvårdare" som ej tål att rovdjur äter middag i skogen lätt blir stämplade som galningar när de syns/hörs? Tänk om radikala ungkarlar från Dorotea tyckte att "kraften sitter i kuken & skotern" & ville brodera på sådana tankar i riksdagshuset? Vore det så bra det? Det kanske är olämpligt att gulla med extremister, av alla de slag, i media?

  SvaraRadera
 9. Måste förtydliga att jag svarade på sefs kommentar. /sofie

  SvaraRadera
 10. Av någon anledning verkar Tiina Rosenberg betydligt vettigare när man hör henne än när någon citerar henne.

  SvaraRadera
 11. Sällsynt och saknad självinsikt bland diverse självutnämnda proffstyckare:

  http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/tyckareliten-lider-brist-pa-sjalvinsikt/
   
  "Vad gör vår egen maktposition – kulturellt, språkligt och socialt – med hur vi skildrar problem i landets medier? Jag kan inte längre göra anspråk på att kunna beskriva livet i miljonprogram som Flemingsberg eller Gottsunda, eftersom jag har flyttat därifrån.

  Vad får så många journalister att tro att de på ett rättvisande sätt beskriver arbetarklass och maktstrukturer?

  Ödmjukhet inför sin egen position är svårt."

  SvaraRadera
 12. I Fi:s partiprogram kan man läsa om partiets viljor inom en rad olika politiska områden. I avsnittet om EU:s klimat- och miljöpolitik finns det flera förslag om hur man möta klimatutmaningar. En punkt lyder så här:

  ”Fi ska verka för att ett program skapas för att finansiera för att analysera och omskola män så att de ändrar sitt konsumtions- och transportmönster för att gagna klimat och en hållbar utveckling.”

  Är det feminism?
  Undrar
  /Hen.

  SvaraRadera
 13. I rovdjurets tid äro alla
  i nedstigande led hyenor om
  nu någon till äventyrs skulle
  få för sig att ställa upp som
  vår hemplanets representant.

  Rovdrift påbuds från ovan.
  Tävlan om rikedom anammas av nedan.

  Få tänker på sedan.

  Och ingen Jävel vill medverka till
  att skapa de samhällen som vi saknar!

  Om någon historia kommer att
  skrivas om oss, så blir det en
  berättelse om oförbätterliga IDIOTER !!! Idioter!
  Och tiden går och tiden gick och
  för hundra år sedan fanns det
  förslag på hur mänskligheten skulle mogna och organisera sig.
  Och det var vår, men tiden gick
  och det blev sent och det blev höst!
  Roland Lidén intern 4218

  SvaraRadera

 14. Skymning för oljan – men vad händer sedan?
  Ekonomi.Vad innebär peak oil, egentligen? Författaren Stefan Koch beskriver världens allt mer desperata utvinning av det svarta guldet.

  Men det skymningstillstånd som har
  drabbat oss är något större än så.

  Roland intern 420621-8515

  SvaraRadera
 15. Venezuela nådde peak oil 1999 och på hemmamarknaden där kostar en liter bensin sju öre.

  Kosekvenserna blir att
  producenterna som del av
  Kapten Konkursarna far
  runt jorden som dårar
  och att konsumisterna
  hakar på liksom dårar.

  Men nog förstår väl jag
  att det också behövs ett vi
  med varandra och med Jorden
  för att den ska överleva.

  I en kultur så är den vuxna
  människan både individ och samhälle.

  Svårt va!

  Men för att ta sig upp ur de mentala
  fåtöljerna så räcker det nog
  inte här, ens med dynamit.

  RL
  SvaraRadera
 16. Något kan var fel med mina
  uppgifter om pris på bensin
  i Venezuela. Varför vet jag ej,
  men återkommer när jag vet bättre besked.

  RL


  SvaraRadera
 17. http://mobil.nt.se/nyheter/17_personer_gripna_efter_mord/10015208

  Skottlossning har blivit vardagsmat i det här landet. Precis som anlagda bränder. Men alla med blinda fläckar ropar euforiskt Tack för att ni valde att göra just Sverige så otryggt! Landet som bönar och ber om att få gå mitt itu. Finns det något vedervärdigare än ett oinsatt skrivbordsfolk som gör anspråk på att proffstycka om saker de inte vet ett skit om när det kommer till kritan. Som fullständigt saknar ödmjukhet inför sin egen okunskap.

  Extra tryggt och bra känns det att veta att man inte längre kan räkna med att polisen vågar komma till ens undsättning.
  http://hd.se/landskrona/2014/07/28/kriminella-far-fritt-spelrum-i/

  "Polismannen blir genast omringad av en snabbt växande folksamling på mellan 50 och 70 personer som uppträder hotfullt. Polismannen, som larmar efter förstärkning, får ta emot verbala dödshot, glåpord och spottloskor rätt i ansiktet."

  SvaraRadera
 18. I söndags kostade en liter bensin i Säffle 11,75 kronor. I Turkmenistan kostade den 17 öre. Och i Venezuela 21 öre.

  Att fylla tanken på en Volvo V70 i Säffle kostar 822 kronor.
  I Turkmenistan kostar det 9 kronor och i Venezuela 15.
  Den centralasiatiska ökenrepubliken Turkmenistan har världens billigaste bensin och diesel.
  För Turkmenistans diktaroriske president Niyazov är ett lågt bensinpris ett sätt att hålla massorna på gott humör.
  I Europa beskattar staten bensinen för att vi ska köra mindre. I många fattiga länder är bensinen subventionerad av staten.
  I Iran kostar bensinen 75 öre litern. I grannlandet Pakistan nästan tio gånger så mycket.
  Om man passerar gränsen mellan Iran och Pakistan kan man se hur unga killar smugglar bensin i plastdunkar på cyklar genom öknen.
  I gränstrakterna finns det inte en människa som köper bensin på de vanliga mackarna - om de ens har öppet. Alla handlar smuggelbensin 5 kronor billigare än det officiella priset.

  I Sydamerika har man samma problem. En liter bensin i oljestinna Venezuela kostar runt 20 öre. I grannlandet Colombia kostar bensinen drygt 3 kronor.
  Smugglingen mellan Venezuela och Colombia är big business. Den försörjer många tusentals familjer.
  Smugglarna bygger in 300 liter stora extratankar i gamla skrotbilar. De är livsfarliga bensinbomber och då och då exploderar en bil.
  Smugglarna kallas pimpineros och de klagar på att vinsterna minskar för att de måste betala dyra mutor till poliser, tullare och statliga tjänstemän.
  I den andra riktningen smugglas colombianskt kokain.
  Myndigheterna i Venezuela försöker ransonera bensinen vid gränsen men det hjälper knappast. Bara några mil längre in i landet flödar bensinen för 20 öre litern.

  SvaraRadera
 19. Stormande APPLÅDERRRRRRRRRRR för Roland Lidén!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!AIVinrim

  SvaraRadera
 20. TaTaTack själv!!! sef!!!

  SvaraRadera
 21. Alla normala människors sätt
  att vara legaliserar den form
  av galenskap som gör det nästan
  omöjligt att nå fram med ett sätt
  att tänka och att vara, som kan
  göra framtiden möjlig!

  Och tiden går ...

  Roland

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.