söndag 27 juli 2014

Ur arkivet (17): De vattenmolekyler du ser framför dig i glaset har kanske druckits av Per Gahrton...Att predika, utan att egentligen vara troende, är förstås en utmaning. Har gjort det några gånger, nu senast i Vittinge kyrka på temat Vägen till livet. För mig är livet i sig, hela den väv av liv som utgör det totala livet på vår jord, något heligt. Det är väl därför jag blev miljömupp en gång i tiden…Vad är då mer naturligt än att utgå från vatten då man talar om Livet? Vatten är ju i sig något fantastiskt. I ett glas med vanligt vatten finns det hundratals miljoner med vattenmolekyler. Håll det framför dig och du har hela vår jords historia i dina händer! Ja, faktiskt delar av allt som varit, och allt som skall bli!

Häller du ut vattnet i närmaste vattendrag så kommer några av de vattenmolekyler du hällt ut förmodligen finnas i New Yorks hamn inom några månader, några kommer att rinna nedför halsen på en giraff i Kenya, några andra kommer att vandra genom grundvattnet för att nå jordskorpan efter hundratals år.

Men än mer fantastiskt är att de vattenmolekyler du ser framför dig i glaset druckits av andra. Jesus, Napoleon, Mahatma Gandhi, Hitler eller kanske till och med Per Gahrton… Det har druckits av slavar, av fattiga och rika, män och kvinnor, människor och djur.

Men vattnet har inte bara druckits av andra. Det har utgjort delar av människokroppar. Vi består ju till största delen av just vatten. Vatten i glaset har tidigare funnits i kristna, muslimer, judar, hinduer och buddister. Det har byggt upp kropparna hos vita, svarta, gula och röda. Just detta är grunden till att jag uppfattar rasism som så korkat, så totalt obegåvat. Vi är del av samma grundförutsättningar och samma väv. Oavsett var vi är födda, oavsett i vilket kön vi fötts, oavsett om vi fötts i ett rikt land eller ett fattigt.

Tänk dig tanken att vi kommer att återfödas på jorden. Att vi kommer tillbaka hit, men utan att veta om vi föds hos rika föräldrar eller fattiga, utan att veta om vi föds i en kristen eller muslimsk kultur, utan att veta om vi föds som man eller kvinna, utan att veta om vi föds som heterosexuella eller homosexuella, utan att veta om vi föds med vit eller svart hudfärg, utan att veta om vi föds med en uppskattad begåvning eller inte, utan att veta om vi föds med eller utan armar. Hur skulle du då vilja att världen skulle se ut?

Jag brukar ställa den frågan när jag håller föreläsningar. Åhörarna brukar få någon minut på sig att tänka på saken. Sedan pratar vi inte mer om det. Det behövs inte. För alla vet vad alla har tänkt. Man vill komma till en värld där ingen diskrimineras, där det rådet jämlikhet och där alla har samma värde, där alla har ganska lika ekonomiska förutsättningar att skapa sig ett gott liv, där rasism inte existerar och där tolerans mot ”de andra” (som ju kan vara just jag) är stor.

Egentligen finns det ingenting mer grundläggande för vårt liv här på jorden än att förstå våra livsvillkor och förstå vår egen roll i livets stora sammanhang. Att förstå att livet i sig är heligt. Att förstå att vi bör vara tacksamma för varje dag vi får leva här, det är ändå bara ett sekundkort ögonblick i ett kosmiskt och evigt perspektiv. Det är det enda vi vet. Resten är tro.

Oavsett om man tror på Skapelsen eller Evolutionen eller något Mittemellan. Det är därför vägen till livet går genom sådant som Förlåtelse och framför allt: Försoning.

Jag vill också passa på att tacka för möjligheten att få predika i er vackra kyrka. Och vill avsluta den här korta texten med några ord av Elin Wägner:  

”Vi behöver en vision av en värld med mening i. Den visionen skapas då människa efter människa genomlyses av övertygelsen att de nuvarande sakernas tillstånd är en förvillelse som inte ingår i världsordningen…”


Text till församlingsbladet i Vittinge efter det att jag predikat i dess kyrka 2009.
Bild: Detalj av Från någonting till ingenting (Birger Schlaug) 

5 kommentarer:

 1. God morgon!
  Tisnaren bjuder på en varm famn åt alla sorters människor.

  SvaraRadera
 2. Känner du oro för gruvbrytning i framtiden Birger?

  Vad händer när priserna på sällsynta metaller o mineraler stiger?

  EU har ont om metaller och mineraler. Kommer det att i framtiden ske gruvbrytning vid Tisnaren?

  EU kommissionen ger de vägledning kring hur gruvbrytning ska gå till i känsliga naturområden?

  Tisnaren bjuder även på en varm famn till de, som vill sälja ut vårt land och "våra" naturtillgångar.

  Läste någonstans rör inte Tisnaren den är vår. Då menade man vi bor nära, den är vår egendom. Fan ta den som rör den.

  Men det är fel. Vi är endast urusla förvaltare och äger ingenting. Inte jord, inte vatten, inte luft.

  Varför reagerar "vi" endast först när det berör oss själva? Eller inte ens då? Det huggs ner gammelskog, vatten förgiftas och planeten skövlas.

  I Upplands Väsby t.ex. ska det folkomröstas om Väsby sjöstad i samband med valet. Utgången är oviss på grund av att det finns "alla sorters människor" Även bland oss "vanliga".

  Planeten bjuder på något som skulle kunna vara en varm famn åt alla sorters människor.

  Fint att människor under dina "predikningar" har förmågan att tänka på, hur de själva skulle vilja ha det om de kom tillbaka. Att en tanke kring det, kan få alla att tänka i liknande banor. Kanske kan det få människor att agera.

  Lisbeth  SvaraRadera
 3. Sverige "bjuder en varm famn åt alla sorters människor" och företag som vill exploatera Sveriges naturtillgångar.
  Det är modernt att vara globalist som förespråkar öppna gränser. Vad konsekvensen blir spelar ingen roll, eller?
  Lollo.

  SvaraRadera
 4. Lollo
  Birger har blinda fläckar!
  Och en fråga blir då om han
  gör mer skada än nytta?
  Han sitter och kommenterar en
  världskultur som bygger på våld
  och girighet och omedvetenhet, och
  ibland med ett utseende som tyder
  på nervositet, men tittar du noga
  så är det tillbakahållet Ursinne!
  Glömde att världskulturen som bygger
  på Ändliga Resurser tar slut när dessa sinar!

  Men då har ju vi som har kvar ...
  sedan länge organiserat oss och
  satt vår tillit till varandra och
  till Organiska Kretslopp och NaturResurser!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.