måndag 7 juli 2014

Slutsummering, tack och lov

Några slutsatser av politikerveckan:

Årets rockstjärna: Gudrun Schyman, tycktes finnas överallt, med många åhörare var hon än drog fram, tvingade alla utom Reinfeldt att förhålla sig till feminismen.

Rockstjärna som rockade dåligt:  Thomas Piketty. Spännande innehåll, intressanta slutsatser framförda på ett sätt som har mycket att önska...

Årets kollektiva snytning: Åsa Romson delade ut en snyting till gruppen vita medelålders heterosexuella män som i egenskap av kollektiv ansågs vara fett rika, konsumtionsbenägna och allmänt i vägen för riktiga människor. Gruppen kan beräknas till cirka 1,4 miljoner men själv klarar jag mig eftersom jag inte längre är medelålders utan 65+. Medellönen bland män - oavsett sexuell läggning och hudfärg -  i åldrarna 20 - 64 år är förresten mindre än 25 000 i månaden. 

Årets bästa: Svenska kyrkan lät klockorna ringa till varning när Svenskarnas parti talade från scenen i Almedalen. Lustigt nog är kyrkan minst intresserad av de högernationalister som hårdast av alla klagar på att präster inte får leda skolavslutningar i kyrkan...

Årets sämsta: Jan Björklund som plötsligt låtsas att liberaler tog kamp för kvinnors rösträtt när det i själva verket var den liberala statsministern Karl Staaf som vägrade ta kamp för den 1905 eftersom den inte var en "mogen fråga". Mogen för liberaler i Sverige var den inte förrän 1921, då hade andra nordiska länder haft det i åtskilliga år.

Årets retoriska lögn: Jan Björklund som hotade med att det inte skulle bli personal till äldreomsorgen om friår genomdrevs trots att friår bara kan ges om arbetsgivarens godkänner det och det finns en arbetslös som kan ta jobbet.

Årets bästa inledning: Fredrik Reinfeldt som tackade de som kommit till Sverige för att de valt just vårt land.

Grönaste tal: Var nog Jonas Sjöstedt om man med grönaste syftar på politik omfattande såväl miljöpolitik, klimatpolitik som ekonomisk politik.

Mesta buskistal: Göran Hägglund som körde med flera långa inpass som passat bra i vilken buskisrevy som helst.

Årets smygare: Partiet Enhet vimlade runt där skocken av människor var som störst.

Årets stöld: Delad plats mellan Vänstern och regeringen. Vänstern därför att man snodde MP:s gamla krav på stöttning till personalkooperativ - nu för att ta över från företag som hellre jagar vinstutdelning än omsorg. Regeringen för att man snodde MP:s till förbannelse uttjatade krav på höghastighetståg.

Och själv pratade jag - med Ulrica Schenström och Irene Wennemo - bland annat om vad som var viktigaste frågorna inför valet. Kunde konstatera att moderaten inte alls förstod vad ekonomi är och att socialdemokraten inte sett att det är hushållens ökande skulder som möjliggjort tillväxten - och att ingen av dem ser hur rationaliseringar tar bort jobben i en rasande takt. Blev lite förbannad på slutet.

33 kommentarer:

 1. Instämmer årets bästa i Almedalen Svenska kyrkan som lät klockorna ringa som varning för Svenskarnas parti! Men det verkar inte ha gått hem... Politikerna de flesta fortsätter att trumma ut sitt budskap om rasism. Kletar därmed fast skuld och skam på väljarna och fritar sig själva från allt ansvar. Om ett par år kan det vara Svenskarnas parti som är demokratiskt invalda.
  Ring klocka ring! Ring högt och ring länge. Politiker verkar vara svårväckta.

  "Smygisarna" Enhet syntes mycket.
  Bra jobbat. Men trots klockor som ekar och banderoller med ordet Enhet, så är det som vanligt... Politik idag handlar om vi och dem. Inte om vi/oss kollektivet.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Jag är nyfiken på vad du skulle säga i slutet när du blev avbruten. Skulle du komma till att man borde beskatta vinster i företag istället för arbete?

  /B. Ekström

  SvaraRadera
 3. Herre GUUUd, Birger Schlaug, så stoiskt att i 20 minuter stå ut med 2 höns, vilsna Laurior, som i falskt skärande Höga C kacklade ur sig totalt verklighetsfrämmande stolligheter ur intelligensbefriade hjärnor.
  Applåderrr för Dig!!!

  SvaraRadera
 4. Birger, om man får tro dig rätt så har Karl Staaf genomgått en rejäl föryngringskur (på 100 år, närmare bestämt) och vi kvinnor får fortfarande vänta sju år på att få vår rösträtt. :-)

  Bortsett ifrån dessa petitesser: Tack för din, som vanligt, skarpa analys!

  SvaraRadera
 5. Till nästa år borde alla propagera för en vit vecka. Alla ansvarstagande deltagare skall avstå från alkohol under veckan. Ve den politiker, riksförbundist eller lobbyist som avslutar dagen på krogen med en alkoholdryck.
  Det borde lugna debatten och hålla de borta endast är ute efter Some interesting days abroad.

  SvaraRadera
 6. 1921 var väl året då Sveriges kvinnor fick rösträtt. Riktigt att t.ex. Danmark var långt före. Hur kan FP skryta om sin icke-insats?
  FP ljuger ju!

  Gt

  SvaraRadera
 7. Suck, 10:14, och tack för påpekandet, hundra år är ju trots allt hundra år... Ändrat!

  SvaraRadera
 8. Kan kvinnorna verkligen hinna med att tänka när de pratar så snabbt som de gör i denna video!? Och vem minns vad de sa?
  Man sitter ju bara och väntar på att Birger ska få ordet igen...

  SvaraRadera
 9. Det var nog inte bara du Birger som blev förbannad mot slutet. Jag vet en till. Det var klumpigt av programledaren att bara hugga av så där, just när du skulle komma med slutklämmen.

  Kanske var hon rädd för att tiden rann ut. Eller att din briljanta argumentation skulle mosa de andras inlägg.

  Instämmer med B. Ekström, hur skulle du ha avslutat anförandet, om det hade tillåtits?

  Gt

  SvaraRadera
 10. Ja, den avbrytningen var nog bland det värsta man skådat. Ev. anade programledaren att det var alldeles för kontroversiellt sprängstoff som riskerade att pysa ut. Den systemhotande tanke som går ut på att beskatta produktion mer och lön mindre.

  //Ingemar Gråsjö

  SvaraRadera
 11. B Ekström: det jag skulle fortsätta med var att vi måste beskatta produktionen/omsättningen i sig oavsett om det är arbetskraft eller robotar, it eller något annat som står för den.

  SvaraRadera
 12. Man märker verkligen att hönsen inte har en aning om ekonomi. Hur kan yrhönset påstå att det skett en "sanering av skulder" när 97% av penningmängden består av skulder som bankerna skapat? Systmet är så vansinnigt att t.om bankenra sätter sig i lika stor skuld när de "lånar ut" sina skulder (för de facto är det det enda bankerna kan göra till konton - "låna ut" sina egna skulder - aldrig kronor).Att i det sammanhanget komma med korkade påståenden om att skulder "sanerats bort" är så sanslöst det kan bli. Skulder ligger inte hos staten i Sverige utan främst genom att bankerna häktat in skuldslavar i bostadsbubblan. Samma sak gällde Spanien tills dess deras bostadsbubbla sprack - spanska staten var inte satt i skuld - den blev satt i skuld när bubblan ploppade och staten tvingades rädda bankerna och samma sak kommer hända när bostadsbubblan ploappar.

  Vi har ett system där skuld är pengar. Saneras skulderna bort finns inga pengar. Om någon vill diskutera "logiken" i detta så skrev jag om detta här (enligt Bank of Englands fd chef Meryn King är ovan sätt att sköta bankerna och penningsystemet på det värsta som finns - så det "logiska" innehållet i dagens "ekonomi" är på en väldigt låg nivå)

  http://tinyurl.com/qbo9ykn

  SvaraRadera
 13. Orelaterat tips:

  Lyssna på Google-grundarna och några av de absolut största vinnarna (och smågudar) i tillväxtsamhället prata om självklarheten att vi borde gå ner i arbetstid. Runt 17e minuten. En av de två tycker det är självklart iaf. Den andra blir lite nervös o slätar över något.

  https://www.youtube.com/watch?v=Wdnp_7atZ0M&

  SvaraRadera
 14. Årets omtanke. Vänstern därför att man ställer krav på stöttning till personalkooperativ - nu för att ta över från företag som hellre jagar vinstutdelning än omsorg. Alltså det MP borde ha gjort.
  /Motvalls Kärring/

  SvaraRadera
 15. Almedalen = stor insats, liten utdelning.
  Ett valår som detta borde spännande - till och med avgörande - saker hända under en sådan vecka.
  Nu hände nästintill ingenting.
  Vad kostar icke-händelsen?

  SvaraRadera
 16. Nä, i Almedalen hände nästintill ingenting! Schyman blev en drottning. Försökte sno SD:s dag. I demokratisk anda. Har jag inte en egen dag får jag väl ta någon annans, verkade hon och Fi resonera som. Demokrati vad är väl det? Vi är ju i Bryssel nu. Där finns ingen demokrati.

  Det finns en värld bortom Visby säger Carl Bildt.

  Där händer desto mer. Han såg under Reinfeldts tal ut att längta bort från Almedalen. Till händelsernas centrum.

  Härligt att några kritiserar kuppen!. Peter Eriksson och Isabella Lövin MP t.ex. Kupper är aldrig bra för "demokratin". Vare sig statskupper här hemma eller kupper i Bryssel. De visar på demokratiunderskott och det leder inte till något gott!


  http://eublogg.wordpress.com/

  Lisbeth

  SvaraRadera
 17. Att Fi "kapade" en dag är på något sätt begripligt. Även de hade rätt att synas. Att det blev SD:s dag beror väl på att Schyman ser det partiet mer föraktligt än hon uppfattar de övriga Fi-motståndarna.

  Huruvida det är demokratiskt att vägra respektera ett (enligt mångas åsikt) odemokratiskt parti är en het fråga. Men jag tror att Fi har en majoritet av väljarstöd i sin s.k. kapning.

  Kuppen i EU, där man utestänger EU-kritikerna, kan även den få folkligt stöd. Det är nog inte kritiken i sig som utlöste detta. Det var antagligen den visade viljan att söndra unionen, som var avgörande. Flera av de invalda vill ju ta sina länder ut ur EU.

  Även om vi är några som vill att Sverige ska lämna unionen, så må vi väl i alla fall förstå dem, som inte vill lägga viktiga poster i "unionsnegativa" händer.

  Kapningar, kupper och annat odemokratiskt får legitimitet om en betydande del av folket finner sådant vara rimligt.

  Se bara så populär Putin blev efter återtagandet av Krim!

  Gt

  SvaraRadera
 18. Jo, Fred, det kostar säkert en del, men för den som verkligen vill är veckan ett folkuniversitet utan motstycke i världen. 3300 seminarier, alla gratis för den som vill. Dessutom avspänt så att man kan få höra sanningar som annars inte sägs. Cirkus är det för den som så vill, seriös folkbildning för den som så vill. Många som kritiserar har nog aldrig varit där skulle jag tro.
  L.

  SvaraRadera
 19. Förlåååt alltså men hönsen är ju
  vi själva, så många pratkvarnar
  och så få klotmänniskor och så få kulturmedarbetsskapare som inte finns och så jävligt många
  medlemmar i Kapten Konkurs som här gapar och tränger undan
  vettiga människors röster och
  som vägrar ställa upp på den
  opposition som Jorden saknar!
  Men svamla på ni Jävla Idioter.
  Socialdemokrater och andra
  Borgerliga Djävlar.
  Och omedvetna sörplare av
  Brödraskapens fil.

  Jag har nyss lyssnat på en man som vet mer än alla andra om
  vilka som står bakom morden på
  de som opponerar sig emot tidens vansinne och när jag då upptäcker
  att den som äger denna blogg och
  de som skriver här mindre eller
  mer är medlöpare till världens galenskap genom passivitet eller
  oförstånd eller oförmåga eller
  medlöperi så kom detta utbrott!

  Någon fråga, djävla idioter!?
  Ni är slavnaturer och när ni
  sade att vi skulle vara snälla
  så var vi det genom att vi inte fattade att det på varje trappa upp var slavägare som själva var slavar som styrde.
  När vi nu inser att det är
  Djävulen Själv som sitter högst
  upp och avser att starta ett nytt världskrig och inte har någon som
  helst tanke på att ta ansvar och
  omsorg om Jordens framtid.

  Jag har varit här några gånger
  så jag vet att när människorna lärde sig att tala så lärde dom
  sig också att ljuga, speciellt
  människor med högre utbildning.

  Nu handlar det inte om ett sverige
  som inte finns, utan om att gå med
  i en rörelse i världen
  och emot galenskapen!

  Jag tillhör oppositionen! Gör Du?

  Roland  SvaraRadera
 20. Varför hårda ord? Någon fråga?
  Det finns hos er alla
  en fantastisk förmåga att inte se
  hur illa det egentligen står till.

  Jo men Så gör ju alla.
  Forskare och politiker
  och Svenssöner.

  Man måste ju flyta med.

  Andra röster finns.

  De säger att vi, nu har hamnat
  i läge där vi själva måste ta
  ansvar för vår fortsatta
  färd, om den Nu ska bli av.

  Vad sägs om den?

  Roland


  SvaraRadera
 21. Ukrainas östra delar terroriseras nu hämningslöst av den eu-stödda nazistregimen i landet, och du Birger deltar i den totala nyhets-blackouten genom att ge utrymme åt pladderpacket i Svammeldalen. Skäms.

  SvaraRadera
 22. Birger!

  Är inte höghastighetståg också en del av "tillväxttänket"? Hur mycket resurser och arbete kräver inte det som vi hellre kunde lägga på andra viktigare saker. Vi behöver mer lokala samhällen där snabbare persontransporter (som det väl handlar om) inte är högsta prioritet utan närheten mellan bostäder och arbete. Höghastighetståg ersätter väl inte heller de vanliga tågnätet för både gods och persontransporter utan är något helt nytt. De få minuter några få personer på det sättet kan spara i restid måste ju ställas mot den mark som måste tas i anspråk och den påverkan på miljön det innebär och allt det material, arbete och energi det kostar som annars kan användas till snabbare restaurering och utbyggnad av det redan existerande järnvägsnätet samt mer förnybar energi, mer lokala samhällen, mer omsorg eller kanske mindre arbetstid. Tänk om. Tänk nytt. Tänk rätt.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 23. Perry, jaha, skämmas, jaha.
  Jan Ö, om du följt bloggen så hade du upptäckt att jag inte anser höghastighetståg vara något rimligt förslag. Jag förordar ett tredje spår utefter gammal sträckning och menar att tåg som håller tiden är viktigare än något kortare restid. Dessutom är höghastighet inte utbyggt förrän kanske om 40 år då det förmodligen finns helt andra sätt att transportera.

  SvaraRadera
 24. Japp Jan Örsell, din fråga är befogad - och precis som du själv funderar så är det just så att höghastighetsbanor och dito tåg strider mot såväl den ekologiska solidariteten som med solidariteten med Sveriges och världens folk.

  Det är ett projekt med bara enkom ett syfte, att desperat försöka hålla/blåsa liv i den kortsiktiga ekonomiska tillväxten, att skuldsätta landet ytterligare/få det i maktelitens bojor än mer, att slå sönder de sociala näten, ekologiska habitat o.s.v.

  Precis som i dina egna funderingar så förstår de allra flesta, speciellt dem som aktivt nyttjar tåg, att tågtid är kvalitetstid, inte minst när det kommer till att arbeta analytiskt el. liknande.

  Att mörka krafter i Mp började lyfta denna fråga för några år sedan, som också Gustav hoppade på, är en gåta som jag inte grävde klart i, jag hoppade av då, det var en av dropparna som fick min bägare att rinna över.

  Må dessa mörka krafter ...

  Trevlig sommar :-)

  SvaraRadera
 25. Gt Handlar det om vad vi tycker? Vi kan tycka vad vi vill om SD. Handlar det inte om demokrati? Eller brist på demokrati. Förstår inte människor det är vi riktigt illa ute.

  Hur som helst det blir svårt att hävda att EU bygget är ett demokratibygge. Vad ska man göra när/om dessa partier får ytterligare väljarstöd? Eller med det redan EU kritiska Storbritannien.

  Såg att Isabella Lövin kallade det för en svart dag för Europa.
  Kanske är det en början till spiken i kistan för unionen.
  Mig gör det inget. Men det är bättre med ett lugnt och stilla utträde. Kaos är aldrig bra.

  De bruna strömningarna riskerar att förvandlas till nattsvarta och jag personligen är orolig. Både över strömningarna och över demokratiunderskottet.

  Gt De som inte vill lägga viktiga poster i "unionsnegativa" händer kallar sig ofta för demokrater och liberaler. Det blir svårare att göra det nu. EU kritiken växer. Man kan inte mota bort alla.

  Men mig gör det inget. Att en del politiker beter sig fåraktigt. Det är bra att det blir tydligare och tydligare att vi lever i en skendemokrati.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 26. Gt läs gärna vidare på eu bloggen.
  Det petas friskt... MP är kritiska Max Andersson t.ex. men Malin Björk V jublar "Första ronden vunnen". Hon sitter alltså där och petar ett euroskeptiskt höger parti och abortmotståndare.

  Partier som har rätt till platser för att väljare röstat in dem har ingen chans. Vad ska Malin Björk göra om det blir hennes grupps tur? Jublar hon då också? Eller är V inte EU kritiker?

  Tycker allt är helsnurrigt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 27. http://isabellalovin.com/2014/07/06/svenskar-med-i-makthungrig-eu-kupp/

  SvaraRadera
 28. Tom Strömberg!

  Tack och ha en trevlig sommar du själv också.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 29. Bl.a. så här skriver Isabella Lövin. "Jag mötte UKIPS:s ledare Nigel Farage i en hiss i torsdags och noterade att han såg mer än nöjd ut. Vilken fet, fin story han kommer att kunna ta hem..."

  Personligen så behöver jag inte ens möta Nigel Farage i en hiss fär att begripa det.

  Har aldrig varit i Almedalen men nog ser och hör även vi, som vare sig aldrig varit i Almedalen eller i högkvarteret i Bryssel.
  Kritik kan man ge även om man inte har varit på plats L.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 30. Ja, Lisbeth, det är minst sagt snurrigt. Jag ville bara påpeka att till demokratins väsen hör folkviljan. Dvs majoritetens vilja. Om den röstar för ett avskaffnde av demokratin, så är det alltså ett demokratiskt beslut. Eller, nej så kan det väl inte vara?

  Men hur är det då?

  Gt

  SvaraRadera
 31. Borgerligheten har väl på sistone börjats "evsttas" lite kring automatiseringarna & vill för allt i världen inte att robot-arbete ska börja beskattas (mänskligt arbete tycks vara unikt)?. (s) bisarra kärlek till "uppfinneri" inkluderar inte robotar. Man har löst den konflikten genom att helt enkelt inte tala om det som sker. Konstigt att man inte fördömer de vanliga robotgräsklipparna man ser surra lite överallt: har inte dessa berövat folket det näst viktigaste "fostrande" inslaget efter att "snickra på sommarstugan på fritiden" (klassisk s-fras)? Tänk när snickar-robotten uppfinns, det kanske blir droppen i (s)-bägaren..

  SvaraRadera
 32. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 33. >Gudrun Schyman, tycktes finnas överallt

  Det beror ju på att medierna i sin ogenerade partiskhet ger henne vida mer tid i etern än hennes väljarstöd berättigar. Något som varit väldigt uttalat redan när hon ledde ett promilleparti, men fick TV-tid i klass med partier tio ggr större. När hon nu helt med medias hjälp fått framgång i EU-valet, tar media det som ursäkt för att ge henne ännu mer oförtjänt uppmärksamhet.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.