tisdag 8 juli 2014

Samtal i 55 minuter och 11 sekunder


http://www.dagen.se/nyheter/tv-se-birger-schlaug-samtala-med-daniel-grahn-och-elisabeth-sandlund/

Blod och eld, står det bakom oss. Och (G) som i Gud heter arrangören. Lokalen är Frälsis i Visby. Elisabeth Sandlund ställer frågor om varför jag blev som jag blev, hur det kommer sig att jag inte är troende, om livet och så det här med arbetslinje, tillväxt och politik.

Klicka på bilden.


27 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Som omväxling stod du själv på agendan, Birger, och inte ett politiskt eller ett religiöst samtalsämne. Kul att se.

    SvaraRadera
  3. Oerhört vasst om tillväxt, arbetslinje och nytt skattesystem. Kan någon annat än hålla med? Intressant om religioner och sommarängen! Tittade förresten i Lukas 10 i Bibeln och läste det du talade om. Förskräckligt, hur kan någon känna tilltro den detta???
    L.

    SvaraRadera
  4. Ofta blir det i den politiska debatten så att enskilda sakfrågor utmålas som goda eller onda. Förenklat och rent svart eller vitt men så kan man inte resonera. Helhetsbilden, vad man har för motiv bakom och vad man vill åstadkomma med de enskilda sakfrågorna tillsammans med andra sakfrågor har stor betydelse. Det finns mängder med exempel på detta förenklade tänkande som i feminismen, kärnkraftsfrågan osv.

    Som exempel. Att vara emot en stor invandring kan bero på ren rasism (vi är bättre än de) eller egoism (om man tror man vinner något på det personligen) eller kan man som jag vara orolig över hur det påverkar befolkningstillväxten och den hållbara utvecklingen här såväl som på andra ställen.

    Jag har av vissa mycket goda orsaker insett att ett kontantlöst samhälle på sikt är att föredra. Vissa som inte kan se helheten av alla de förslag jag förordar har därför med detta förenklade och fördummande tankesätt fått det till att jag försvarar det nuvarande skuldbaserade ekonomiska systemet och de som har den ekonomiska makten idag. Fast tillsammans med mina andra förslag på ett demokratiskt gemensamt ägande och ett nytt icke skuldbaserat penningsystem blir konsekvenserna helt andra än de blivit utan dessa förslag.

    Inställningen till en enskild sakfråga kan därför delas av folk eller partier med helt olika målsättningar. Det går inte att förenkla så att inställningen till enskilda sakfrågor säger något om det är bra eller dålig politik. Det beror helt enkelt (eller kanske inte så enkelt) på sammanhanget och motiven bakom den förda politiken.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  5. * Bibeln är skriven av människor, precis som all annan litteratur.

    * Sedan stämmer det att djur lider. De är grymma mot varandra. Så varför ska då människan behöva öka på detta lidande? Att försöka tänka sig in i upplevelsen för ex:vis en fisk, som just lurats att bita om en metkrok, borde väcka en tanke i varje människa: Gynna icke slaktmatsbranschen!

    * Håller du med om, att andlighet kan delas upp i två sorter?

    Den ena handlar om andligheten i form av musik, skriv-, scen- och övrig konst. Sådan andlighet brukar också ateister gilla.

    Den andra avser tanken på en "världsande", och den existerar även efter att konserten är avslutad. För detta ger ateisten tummen ner. Eller?

    * Äktenskap bör väl av staten ses som firmabildning, varför det borde räcka med en anmälan till Patent- och registreringsverket.
    De som önskar kyrklighet i bröllopet kan före eller efteråt gå till sin församling och mottaga välsignelse, precis som nu. Men den juridiska delen kan skötas av staten. Så tror jag att ni båda menade.

    Tack för det mycket givande samtalet på Frälsis i Visby!

    Gt

    SvaraRadera
  6. När du trivdes med sällskapet,
    i en tillåtande atmosfär,
    så gick det Du sade, särskilt
    det med anspelning på din
    ofrivilliga Herre Gud
    mycket bra fram.

    Men även Allt annat!

    SvaraRadera
  7. Förlåt Birger:

    "För Guds skull."
    Kommer du att bli
    påmind om så länge
    som jag lever. Kul!

    Roland
    En trappa upp
    där lyset är av.

    SvaraRadera
  8. 1: Bibeln är skriven av segrarna
    Romarna och inte av Jesus som
    försökta kasta ut dem, Romarna.
    2: Den som framställer Reinfelt
    som en tolerant människa, har inte
    läst boken: "Det sovande folket."
    3: Jag har en illa tänkt och illa
    skriven liten bok som heter:
    "Maos lilla röda."
    Den låter jag mina mindre begåvade vänsteraktivister vifta
    med, flera gånger, så att jag
    kan få anledningar att se ned på dem!
    4: Parallella världar finns, men
    att få visdom och utövande att förenas är det ingen som lyckas med.

    SvaraRadera
  9. "4: Parallella världar finns, men
    att få visdom och utövande att förenas är det ingen som lyckas med."
    Ty människan/människor har inte utvecklat full kapacitet i människoriket. Vi har inte uppnått visdomens och utövandets ideal.

    Christer

    SvaraRadera
  10. På tok för kort tid.... En av vår tids mest geniala individ borde kartläggas på djupet och dokumenteras för eftervärlden...

    SvaraRadera
  11. "Hur får du dagarna att gå?" Ganska livsfientlig fråga i ett samtal om vördnaden för liv...

    SvaraRadera
  12. Koko koko
    "Hur får du dagarna att gå?" Ganska livsfientlig fråga i ett samtal om vördnaden för liv...

    Inte als!
    I detta samtal var detta en
    öppning för Birger att
    fritt få berätta.
    Koko2364

    SvaraRadera
  13. Intressant samtal att få höra dig Birger tala till punkt.

    Det står mycket vedervärdigt i Bibeln. Men du som läst den från pärm till pärm vet också, att det står mycket gott i den. Man kan väl säga att Bibeln beskriver människan som både god och ond?
    Straff skulle kunna vara konsekvensen av vårt handlande dvs karma. Inte en ond Gud som straffar oss.

    Man kan läsa Bibeln på olika sätt. Dessutom människor har sin hand med och människor är ofullkomliga. Det vore konstigare om Bibeln beskrev endast det goda och fina.

    "Lånar du penningar åt någon fattig hos dig bland mitt folk, så skall du icke handla mot honom som en ockrare: I skolen icke pålägga honom någon ränta (2 Mos 22:25) Dvs en man med kapital får hjälpa sina medmänniskor med lån, men inte ta ränta för sin tjänst.

    En man! För dem som vägrar se patriarkala strukturer... bl.a. Elin Wägner hon såg. Kan förstå att hennes ord lockade in dig i politiken!

    Tänk att Bibeln talar till de kristna så. Om räntan. Men talas det om det inom svenska kyrkan? Hur kan "vi" försvara att de som behöver låna pengar betalar lite högre ränta än de som sparar? Att de som lånar täcker bankens risker och betalar de anställdas löner.

    Kapitalismens ränta är det många som försvarar. Samtidigt som man ser ner på andra religioner som har förstått något mer.

    Det är som Christer skriver lätt att förstå att människan inte har utvecklat full kapacitet i människoriket. Vi har ingen kontroll över evolutionen. Men vi har kontroll över samhällsevolutionen.

    Visdomens och utövandets ideal innefattar bl.a. att avskaffa kapitalismens ränta? Att tänka om, tänka gammalt och nytt, att tänka "rätt". Allt gammalt är inte mossigt. Allt modernt är inte gott. Men vi tror gärna att det moderna står för allt det goda. Gammal visdom riskerar därmed att gå helt förlorad.

    Lisbeth



    SvaraRadera
  14. Fint program, rekommenderar det på facebook.

    SvaraRadera
  15. Hur skulle ett räntefritt ekonomiskt system fungera?

    Antingen så skulle alla banker (som ju är affärsdrivande verksamheter) få slå igen och alla som vill låna pengar då vara avhängiga personliga kontakter med någon rik person som kan ge ett personligt lån. Någon som därmed själv tar risken att inte få igen de pengar han lånat ut. Inte många skulle då kunna få några lån då och den ekonomiska makten hos några få skulle stärkas när bara de som redan har pengar eller de med rätt kontakter som kan låna pengar därmed kan starta nya verksamheter.

    Alternativt så agerar staten som bank eller ger ekonomiskt stöd till privata banker. Kostnaderna för bankverksamheten såsom löner, lokaler och kreditförluster får då skattebetalarna stå för medan vinsterna förblir privata. Varför ska någon som inte har lån och hyr sin bostad vara med och betala andras lån på sina dyra villor? Redan nu får de som hyr vara med och betala villaägarnas boende då de som har lån kan göra ränteavdrag på sina lån vilket de som hyr inte kan. Staten och skattebetalarna har ofta dessutom fått rädda bankerna från konkurs med skattepengar efter att kreditbubblorna spruckit och bankernas vinster gömts undan eller redan betalats ut i form av höga löner, flådiga kontor, bonusar och aktieutdelningar. Det går inte att på det sättet privatisera vinsterna men socialisera förlusterna.

    Det finns ett annat alternativ till ett räntefritt system och det är att vi äger alla bostäder tillsammans och betalar hyra istället. Då kommer vi ifrån spekulation, skenande bostadspriser och bostadsbubblor som spricker. Med ett gemensamt kapital så kan vem som helst med bra affärsidéer starta nya statliga verksamheter där inte bara kostnaderna utan även vinsterna tillfaller staten och medborgarna. Tänk om! Tänk nytt! Tänk rätt!

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  16. Den där Nelson & hans beskisar, har dom tagit semester? Finns ju "några" saker i svensk politik att kommentera lite syrligt. Termen Demokratur tror jag betyder ungefär att ett samhälle behållit de "yttre formerna" men tappat innehållet. För att brodera vidare på sådana tankar finns fortfarande arbetsförmedlingar, parlament & bostäderna ligger inte i ruiner, men det är mest rena skyltfönster. Inne i "butiken" är "lagret" tömt. Finns inga försörjningsmöjligheter, politiken bedrivs på samma sätt som i ett företag där folk är "råvara" & den köpstarka halvan av befolkningen kan fundera kring var/hur de vill bo. Resten har nog med att fundera kring om de eventuellt kan finansiera höstkläder framöver. Väldigt 2014.

    SvaraRadera
  17. Lisbeth. Vill tacka dig för ditt boktips - Med livet som insats - författare Krister Lind. Den gav bra insikter. Tack.
    Ulla

    SvaraRadera
  18. Sällan man hör något ur glasklara tankar - stort tack, Birger Schlaug!!!

    SvaraRadera
  19. I boken,
    Det sovande folket
    skriver Fredrik Reinfeldt
    Tio budord för Sverige, bl.a.:
    "Att inget samhällstöd utöver
    svältgränsenska utgå med skattemedel.

    Det ska möjligen vara BS som
    21 år senare, ska kunna övertyga oss sovare om att Reinfeld har
    blivit en generös människa.

    Själv inser jag att han har blivit bättre på att ljuga.

    Ole Dammegård fick en fråga om han kände sig hotad, han svarade:
    "Jag bor i Spanien nu."

    SvaraRadera
  20. "Att inget samhällstöd utöver
    svältgränsen, ska utgå med skattemedel!"

    Det ska möjligen vara BS som
    21 år senare, ska kunna övertyga oss sovare, om att Reinfeld har
    blivit en generös människa.

    Själv inser jag att han har blivit bättre på att ljuga.

    Ole Dammegård fick gång en fråga
    om han kände sig hotad, han svar var:
    "Jag bor i Spanien nu."

    SvaraRadera
  21. Nelson - the Cat.ons juli 09, 11:01:00 em

    Svar till12:10:00 Jag tar mig, i enlighet med hussens ideologiska inställning, friår emellanåt, mycket emellanåt. Dessutom är det varmt och kajorna måste skrämmas bort - via min snabeltandstigeraktiga uppsyn - från bigaråträden. Friår och kajor=inga beskisar.

    SvaraRadera
  22. Flykting i vad jag trodde
    var mitt eget land, där
    medborgare är medlöpare
    till mord på sina ledare!

    Illa, där även Birger Schlaug
    tvingas till att hålla käften.

    Illa, men jag vet ytters få,
    som är modigare, än vad Han är!

    SvaraRadera
  23. Birger!

    Vad har demokratiskt socialism (gemensamt ägande inom rimliga gränser) med Maoism att göra? All form av socialism måste ju inte vara galet bara för att Mao var galen.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera

  24. Hej Jan

    Nu måste vi sova!

    Roland

    SvaraRadera
  25. Ulla, "Den gav bra insikter"
    Ja det gör den.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  26. Härligt att höra dig Birger!!!

    SvaraRadera
  27. 3: Jag har en illa tänkt och illa
    skriven liten bok som heter:
    "Maos lilla röda."
    Den låter jag mina mindre begåvade vänsteraktivister vifta
    med, flera gånger, så att jag
    kan få anledningar att se ned på dem!
    Samtidigt som det är en blinkning
    till borgerskapet, att jag vet
    varifrån jag kommer.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.