onsdag 2 juli 2014

Almedalen (MP): Om detta må du tala, Åsa!

Jösses, nu är det dags för Miljöpartiet. Som lanserar Åsa Romson som talare detta år. Ska bli spännande att se om hon orkar vara rakare än Gustav när det gäller partiets beslut om sänkt arbetstid och krav på ett ekonomiskt system som inte är beroende av ekonomisk tillväxt. 

Det öppnar sig otroliga möjligheter när Alliansen så medvetet kastar sig över just dessa frågor. Då gäller det att stå upp, ta debatten och - nästan hur enkelt som helst om man är påläst - vinna den. Inte vara feg, undanglidande, defensiv.

Innerst inne måste de flesta ändå begripa att det är något sjukt med ett system som upprätthålls såväl genom ständigt växande konsumtion med hjälp av lånade pengar som genom en arbetslinje som går ut på att vi trots alla rationaliseringar och effektiviseringar ska arbeta allt mer.

Det går ju faktiskt inte ihop. Förväntningarna borde inför Almedalen vara att samtliga politiska partier tar sig i kragen och ställer sig själva och sina väljare följande fråga: Vad gör vi nu, när vi nått ända hit?

Hur tar vi oss ur det ekorrhjul där vi förväntas springa fortare och fortare för att hålla igång ett system som gjort oss till fångar?

Låt oss ta nästa steg i samhällsevolutionen. Det steg som tar oss vidare från tillväxt- och konsumtionssamhället till det goda utvecklingssamhället. Där ekonomiska system är till för människan och inte tvärtom. Om det må du tala, Åsa!

Vad finns mer att önska?  Jo, en verklig offensiv i miljö- och klimatfrågorna - som de tre tidigare ägnat mindre än en minut sammanlagt. Tar Åsa till sig partikongressens beslut om att vinstuttag i skola och välfärd skall förbjudas - och är tydlig med det... Och: vågar hon bemöta tidigare tre talarens krav på ökad militarisering?

Kort sagt, vågar hon driva en grön politik rakt av? Att hon kan vet jag. Frågan är om den innersta kretsen i partiet önskar sig grön politik - inte minst är jag bekymrad över vad den inre tjänstemannakretsen, som inte är lika utbytbar som förtroendevalda, egentligen tänker och tycker. Är det viktigare att lyssna på LO, Almega eller Löfven än att - förlåt det banala uttrycket - lyssna till sitt hjärta...


Jimmie Åkesson...
Igår var det då Sverigedemokraternas dag i Visby. Såväl Feministiskt initiativ som Özz Nûjen hade för avsikt att dra bort människor från Åkessons tal. Som om de vore rädda för att människor som lyssnar skulle bli anhängare.

Personligen gillar jag inte tilltaget hur mycket jag än uppskattar både FI och Özz Nûjens föreställning. Kan man inte lyssna på sina politiska motståndare, eller till och med fiender, så är det snarare ett svaghetstecken än ett styrkebesked.


Åkesson höll mer av internt effektivt kongresstal än ett Almedalstal. Tanken lär varit att i första hand peppa valarbetare och sympatisörer. DN:s "retorikexpert" hävdar att det var ett tal utan retorisk finess. En slutsats jag (tyvärr) inte alls kan hålla med om.

Huvudtemat var väl de upprepade orden "Vi älskar Sverige, på riktigt". Vilket låter lite lustigt när man samtidigt anser att så mycket i Sverige - t ex vi som har invandrarbakgrund eller som själva är invandrare i vårt land - inte är något vidare.

Före SD...
Själv har jag oerhört svårt för den här typen av nationalism, det vänder sig i magen på mig oavsett om det är Åkesson som pratar om att älska Sverige eller om det är Löfven som på Almedalsscenen påstår att vi som bor i Sverige är modigare och mer uppfinningsrika än andra länders befolkning och därför skall vinna i någon sorts tävling om att bli bäst. Det första känns bara larvigt, det andra känns som uttryck för gammal kolonialistisk syn på vi och den andre - den andre är inte lika bra som vi... mindre modiga och uppfinningsrika...

Även om invandring och flyktingfrågan upptog en mycket stor del av talet så slog Åkesson fast att denna fråga inte var frågan "högst upp" för SD inför valet.Vilket rimligen måste överraskat både medlemmar och journalister (om de nu lyssnade på annat än det han sa om invandringen). Högst upp står, enligt Åkesson, istället "pensionärsskattens" avveckling. Avser således SD, om de blir tungan på vågen efter valet, erbjuda sig att släppa fram den regeringsbildare som lovar att avveckla "pensionärsskatten"?

Åkesson hade ett långt utlägg om att partiet inte är rasistisk - vilket det förvisso inte är om man ser till partiprogram och om man definierar rasism på ett traditionellt sätt. Han gick vidare till angrepp på "det här fenomentet med tiggeri" och berättade att han gillade annat än svenskt särskilt om det inte finns i Sverige.

Han avslöjade även att han gillar katter. Nelson, familjens svarta katt, tvivlar starkt på det. Hon är medveten om att bakom det storsvenska namnet svenskt bondkatt döljer sig invandrade gener...

38 kommentarer:

  1. Budskapet från politikerna när det nya pensionssystemet lanserades var att arbete skulle löna sig. Ofta återkommande statistik från Pensionsmyndigheten visar att det för väldigt många inte har gjort det.
    Tre av tio kommer att ha rätt till viss del garantipension om de pensionerar sig vid 65 års ålder. Bland kvinnorna är det nästan hälften (45 procent).

    SvaraRadera
  2. Maria Wetterstrand talade för en stund sedan om vad MP anser i vinstfrågan. ? För det krävs makt?

    Ang. Fi så finns det stora brister. Vilket är synd. För de är tydliga i frågan om sänkt arbetstid. Samt tydliga i att de vill avslöja maktstrukturer. De som de flesta vägrar erkänna.

    Gratis kollektivtrafik är en mänsklig rättighet att kunna ta sig från A till B inom ramen för vad planeten mäktar med... Där brister det. Mäktar planeten med deras politik och fri invandring?

    Om alla far runt som förvirrade humlor hur klimatsmart är det? Flyktingar det är en annan sak. Akut hjälp får inte ha några som helst gränser. Akut är akut.

    Först när vi löst energifrågan kan vi börja fundera på fri invandring? Först när vi inte vill tjäna pengar på andra människor kan vi fundera på arbetskraftsinvandring? När vi vill tjäna varandra (enhet) så kan förändring ske. Mp verkar anse att vi har en lösning på energifrågan inom räckhåll. Vilket vi säkert har om inte de verkliga lösningarna stoppas...

    Gudrun Schyman det duger inte att sno SD:s dag. De är inne och du och Fi fortfarande ute. Utanförskap! Detta hemska ord.. Påstår helt fräckt att tilltaget visar på ett demokratiunderskott. Samt att Fi vill sätta SD:s väljares åsikter i utanförskap.

    Det räcker inte att med t.ex. Alexander Bard diskutera att alla väljares röster räknas. Alla betyder just alla. Inte vi och dem.

    Vilket inte SD begriper för då skulle de inte vilja förbjuda tiggeriet! "rasism"/hat inte konstruktiv EU kritik med andra ord.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  3. Man skall inte glömma att allt dåligt är rasisternas fel. De utgör också det främsta - eller rättare sagt det enda - hotet mot en fantastisk framtid!

    SvaraRadera
  4. Kuckeliku, Vilka de? Finns det inte bara vi. Okunskap/"rasism"/hat på en glidande skala. All politik har inte samma värde. Men vi är jämställda vi föds, vi dör och vi har en själ.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  5. Det vore ju roligt om Maria Wetterstrand höjde blicken från sin egen uppfattning om vad MP borde tycka och lyckades redovisa det som kongressen beslutat skall vara MP:s linje: "Syftet med verksamheten ska inte vara att dela ut vinst, vilket också ska framgå av stadgar eller bolagsordning. Eventuell vinst ska återinvesteras i verksamheten. Upplägg som innebär för hög skuldsättning eller orimligt höga ränteutbetalningar, eventuellt också via så kallade skatteparadis, ska stoppas."
    Maria hävdade något betydligt blurrigare i teve.

    SvaraRadera
  6. (mp):s "Startcentral" är ju lite som (s) surkaffe i ottan. En lämplig afton att ta avstånd från sådana feltänk, kan man tycka?

    SvaraRadera
  7. Vi = de goda. Dom = de onda.

    - Men alla människors lika värde?

    - Nja, men då får vi modifiera devisen till "Nästan alla människors lika väde".

    Kanske kunde passa för nästa monarks valspråk, förresten?

    Gt

    SvaraRadera
  8. Jag är ärkeless på svensk politik. Landet är ett jävla mentalsjukhus. Dessvärre utan en mentalt fungerande ledning. Det ser mer ut som något från Monty Python. Life of Brian, typ. Vilken av självmordspatrullerna skall man sätta sitt hopp till?

    SvaraRadera
  9. Birger. "Älska Sverige" behöver inte vara ett motsatsförhållande gentemot andra länder eller andra människor.

    Lisbeth. "Om alla far runt som förvirrade humlor hur klimatsmart är det?"
    Vi kan fundera över varför massor av människor som jobbar inom samma bransch från till exempel Mariestad reser till Skara för att jobba samtidigt som människor från Skara reser till Mariestad för att jobba med sak. Klimatsmart?
    Surrande/Humla



    SvaraRadera
  10. Surrande/Humla - nejdå, det behöver det förstås inte. Jag finner det bara svårt att älska ett geografiskt och administrativt område.

    SvaraRadera
  11. Gt, "Nästan alla människors lika värde" ?

    Hur menar du? Vem kan avgöra av vilken kaliber en människa är av? Åsikter har olika värde beroende på vad vi vill uppnå? Om en åsikt har som yttersta motiv att ena, så har den ett annat värde än en åsikt som säger, att den vill tjäna pengar på andra människor?

    Batra M uttalade nyss på TV att vi tjänar på invandrare. För mig personligen är det en åsikt som jag helst är utan! Men den genomsyrar det politiska samtalet... Människor värderas i om vi tjänar på dem eller inte.

    Det verkar många tycka är helt okej att bekämpa "rasism" med. Jo vi tjänar på dem (icke rasist). Nej vi tjänar inte på dem (rasist). Personligen så tycker jag båda delarna är vi och dem tänk. Lika dumt alltså.

    Det betyder inte att jag anser att Batra M hör till en grupp människor, som har nästan lika värde som t.ex. mig själv. Att hon har ett nästan lika värde. Samt att mitt värde då skulle vara högre.

    Sak och person...
    Åsikter det har vi om det mesta och de har olika värde? Politik har olika värde? "Tror" det handlar om att vilja lyssna och att våga föra ett samtal. I annat fall förändras inte mycket.

    Kuckeliku är också ärkeless på "svensk" politik. Världen är ett jävla mentalsjukhus. Dessvärre utan en ledning som har hjärta. Mentalt fungerade hjärnor har de "nog".

    Lisbeth

    SvaraRadera
  12. A: Hur tar vi oss ur det ekorrhjul där vi förväntas springa fortare och fortare för att hålla igång ett system som gjort oss till fångar?

    B: Att fundera över hur Jorden fungerade före människans ankomst.
    Och hur vi som belevade gäster
    tog seden hit vi kom.

    C: Att genomskåda de makter som har deformerat våra förstånd.

    D: Att de flesta fortsätter på
    den inslagna vägen som gör att
    en världskultur som grundat sig
    på en snabb förbrukning av
    ändliga resurser går under, under
    tiden som resurserna tar slut.

    E: Ja, men vi andra då, som kan
    prata, men som ännu inte finns!

    F: Hej Birger. Hej Lisbeth.
    Hej Anita. Hej Alla Andra.

    G: Mentalt är vi alla på ett
    sluttande plan, och där kommer de
    flesta att som enskilda, vandra.

    H: Men som medvetna grupper kan
    vi göra skillnad.

    I: Dags att övervinna världen?


    SvaraRadera
  13. Surrande/Humla Ja visst är det märkligt att människor från samma bransch åker kors och tvärs. Inte kan väl det vara klimatsmart?
    Vore det inte naturligt att jobb och även skola, ska ligga så nära som möjligt? Det behöver ju inte påverka valmöjligheter?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  14. Det handlar väl inte om att älska Sverige. Det handlar bara om att acceptera att världen är uppdelad i administrativa områden och att det med all sannolikhet är så det kommer förbli för överskådlig framtid. De administrativa områdena är alldeles nödvändiga och kräver en massa saker för att bestå. Anarko-globalism är lika intelligent som att mena att alla företag skall slås ihop till en enhet (utan någon rimligt stark styrelse) eller att alla lag i elitserien bör slås ihop till ett. Det är bara extremkorkat. Så acceptera de olika aktörerna och deras överlevnadsvillkor!

    SvaraRadera
  15. Roland hej på dig. Tror inte vi var så belevade...Eller att vi är så medvetna som vi vill TRO.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  16. Lisbeth hej på dig.
    Ingen vill vara Gud,
    när ingen vill TRO.

    Men när guldkalven börjar
    ruttna och stinka kan de bli
    så att några börjar tro att
    de saknar något.
    Så kan det börja. Tron alltså.

    Det var som en varm dag,
    när jag saknade en kall öl. Men.
    Vips så hade jag en i handen!

    Roland

    SvaraRadera
  17. Vad är det för pensionärskatt Jimmie Åkesson pratar om?

    SvaraRadera
  18. Den lägre skatt för pensionärer som är högre än den mycket lägre skatt som den som lönearbetar betalar...

    SvaraRadera
  19. Jo, han talar om de orimliga
    människor som röstar fram en regering på grund av att den
    ger dem förmåner på andras bekostnad.
    Som människor idag göör, på både pensionärers och framtidens bekostnad.
    Ulf, många av er röstar fram
    regeringar som ökar fördumningen
    i samhället med 2,5 % per år.
    Som ger en fördubbling på
    70 / 2,5 = 20
    Alltså tjugo år.
    I den takt som du fördummas
    beräknas din död inträffa 2018.

    Du och dina gelikars påverkan på
    Jorden har innan dess skapat
    en miljard flyktingar undan
    människogjorda katastrofer runt
    vår planet!

    Är Du nöjd med svaret?

    Roland


    SvaraRadera
  20. Ulf
    20 3998+ 8 = 28
    Förlåt

    SvaraRadera
  21. Ska vara
    70 / 3,5 = 20
    eller
    70 / 2,5 = 28

    Den tid vi har kvar är omvänt
    proportionell, c:a, till den
    ekonomiska tillväxt som vi har.

    SvaraRadera
  22. Jag tänker på SD och deras motståndare som är emot nationalism. Är du tex emot
    samernas kamp, kurdernas kamp och Skottlands nationalister också?
    Eller bara nationalism i Sverige?

    SvaraRadera
  23. Roland. Vad hände med ölen?

    Förr när man var på krogen och ville ha en Avesta Öl sa man: En Rostfri. Den var mycket omtyckt i Stockholm.
    Ölmer/

    SvaraRadera
  24. Ölen
    Jo förstår Du?
    medan den rann ner
    så rann en tanke upp
    till en trappa högre upp
    där lyset ännu var släckt.

    Vår färd är en hädanfärd.
    Som nu bekräftas i Almedalen.

    Visst: Rädda vad som räddas kan.
    Men nog saknas mål och mening.

    SvaraRadera
  25. Tror du på fullständigt allvar att man måste vara rasist för att man ser det som nödvändigt att i varje fall tillfälligt minska vissa typer av invandring till Sverige?

    /B. Ekström

    SvaraRadera
  26. B. Ekström. Begreppet "rasist", stämplat på migrationskritiker, har giltighet bara så länge det har tillräckligt många anhängare.
    Ordet är gammalt, men tillämpningen modern. I morgon kan det vara omodernt, om det via Åkessons framgång tappar luften.

    SvaraRadera
  27. Ett grönt språkrör som förlöjligar frågan om sänkt arbetstid.... jag säger då det.................................
    mp har blivit ytligt så man baxnar.

    SvaraRadera
  28. I en tid när kriminella
    övermakter styr så röstar
    det styrda folket fram
    ledare som styr hela
    Världen åt Helvete.

    Någon som har någon fråga.

    Någon pacifist, kanske någon
    som sjunger invandringens lov i stället för att anklaga USA och
    Sverige för att skapa flyktingar
    och medverka till att Hästen med de Trojanska krigarna med Sveriges Elits goda minne har
    fördärvat ännu något som skulle ha kunnat varit något som vi kunnat ha lärt oss något av.

    Min förfärligaste insikt är att
    när människa återvänder ifrån staden så sitter ögonen inte längre där dom ska sitta och ser inte längre som dom ska se ut.

    Det är en slav, som inte längre är att lita på och en som har tvingats sälja sin själ för
    att kunna försörja sig.

    Och som har blivit ett hot
    mot sin egen hemplanet.

    Roland




    SvaraRadera
  29. Nyktert och balanserat blogginlägg, bortsett från det billiga "man ... anser att ... vi som har invandrarbakgrund ... inte är något vidare".

    Om så vore fallet skulle förstås inte många med invandrarbakgrund eller med invandrade partner/vänner vara med i eller rösta på SD.

    Ständigt dessa halmgubbar.

    Man kan älska sin familj utan att hata andra familjer, var liknelsen Åkesson drog.

    Vad Åkesson sa om pensionärsskatten tolkade jag som att det var den reformen de prioriterade, d.v.s. det de vill spendera pengar på. Men det hindrar inte att besparingar (minskad asyl/anhöriginvandring) kan vara högre prioriterat.

    För övrigt tröttsamt feministgnäll från Romson, när ska det komma lite sansat kunskapsinnehåll i den debatten? Pär Ström är saknad.

    SvaraRadera
  30. Lisbeth. Din fråga är verkligen berättigad. Dessvärre blir jag dig svaret skyldig. Det beror väl på uttryckets oformlighet, typ modell-lera. Min första tanke var: allas lika värde, ja självklart, fattas bara annat!

    Nästa tanke: vad då, värde? Likhet inför lagen? Ja, absolut. Alla värderas lika på arbetsmarknaden? Nä, så är det ju inte, t.ex. betalas "uskor" illa. Proffs-spelares lika prislappar? Nix! Är en mördare lika mycket värd som en livräddare? Ack, nej!Alla partiledares lika värde då?

    Ja, du ser så svårt det är att hantera begreppet.

    Det här då: Alla människors lika värde gentemot det globala samfundet? Jo, det kanske går. Ett värde brukar ju vara pålyst gentemot någon part (varan och kunden).

    Men inte alla handlingars lika värde, eller hur?

    Dock är jag ändå inte nöjd med svaret till dig. Kanske frågan kan provocera fram ett mer genomtänkt svar från någon begåvad besökare på detta kommentarfält. På förhand tack!

    Gt

    SvaraRadera
  31. Gt. Om du blir klokare av detta inlägg vet bara du.

    Varje individ ingår som en del i kosmos som enhet/helhet. Varje individ formas, föds, utvecklas och dör fysiskt. Det är lag - lag som människan inte kan förändra.

    När det gäller mänskliga värderingar inträder okunnighetens lag och värdering. Människan är ofullkomlig.

    Livet handlar om att förändra och höja sin medvetenhet - det är tillväxt. Total förändring av inställning till egna jagets egoism och begär är det väsentliga. När individen inser sin egen begränsning och beslutar sig för att tjäna mänskligheten, kollektivet och livet, då är vi på rätt väg.

    I ett tidigare inlägg skrev jag detta:

    När människor kränks har friheten åsidosatts. Utan frihet blir den enskilde människan en robot - en maskin utan egen identitet - där själen inte vågar uttrycka sin inre önskan.

    Vilja till enhet (kärlek) är god energi. Med rätt motiv fri från diktatur, hat, dogm - livsfientligt godtycke - utvecklas enhetens egenskaper.

    Det handlar om att ta makten över sig själv - inte över andra - ta makten över sina motiv till känslor, tankar, beteenden, ord och handlingar.

    Myndigheter som kontrollerar och övervakar människors privatliv, åsikter, yttranderätt etcetera skapar inga hållbara harmoniska samhällen.

    När det gäller enhet är det viktigt att veta, det finns både god och falsk enhet. God enhet är det samma som kärlek och harmoni. Falsk enhet (hat) göder sig själv eller den lilla grupp/klass den anser sig tillhöra på bekostnad av andra.

    När harmoni störs av hat utsätts samhällskroppen för sjukdom och lidande.

    Christer

    tis jul 01, 04:38:00 em

    Christer

    SvaraRadera
  32. Tack, Christer!

    Kanske en genom goda handlingar kan öka ens värde.
    Och följer alla efter, så uppstår allas lika värde. Det var ju liksom det en ville komma åt. Fast viktigast är väl handlingen.

    Gt

    SvaraRadera
  33. Christer tack för ditt inlägg. Tänk om vi hyllade medvetenhetens tillväxt lika mycket som ekonomisk tillväxt...!

    Gt "vad är då värde?" Det finns lagar som vi inte kan förändra. Att vi föds och dör t.ex. Eller att vår planet föds, omformas, slits och till sist dör. Oavsett vad vi vill göra åt det. Så kan vi inte rädda den.

    Men det betyder inte att vi struntar i planeten? Att vi inte en del av oss förstår, att så här kan det inte fortsätta. Eller att vi struntar i andra människor t.ex. mördare.

    Eller medelålders vita män som äter mycket kött och kör bil? :)...?

    Att vi föds, dör och har en själ gör oss jämställda? Jämlika är vi inte. Vi är olika.

    Men i den meningen att vi ska ha lika lön för lika arbete, borde det vara självklart, att vi ska vara jämlika. Men så är det inte. Kvinnors arbete har värderats annorlunda än männens.

    Nu höjs åter röster för att det inte har rättats till ännu. Så kommer det att fortsätta tills vi rättat till detta.

    Låt oss inte skylla på alla medelålders vita män! Utan lägga skulden där den hör hemma. Hos den verkliga makten. Flest män. Men bakom varje mäktig man står en kvinna.

    T.ex. en mördare föds och dör också och även en mördare har en själ. Själva handlingen ett mord är naturligtvis inte något vi ska tolerera. Mördaren hade hen brist på självkänsla eller självtillit?
    Behöver hen vård och inte endast straff? Kunde hen ta makten över sina motiv till känslor. Det som utgjorde brottet?

    En livräddares handling har ett högre värde. Sak och person. Menar att vi behöver skilja på det. Samt att vi behöver tänka på att även människor som gör goda handlingar har brister. Vi kan titta på handlingar på en glidande skala. "Gott" "Ont" kunskap, okunskap. Kärlek, hat.

    Därför behöver vi som Christer skriver ta makten över oss själva inte över andra. Ta makten över våra motiv till känslor, tankar, beteenden, ord och handlingar.

    Just nu försöker våra politiker ta makten över varandra i Almedalen. Då är det vår uppgift att notera det. Det är inte att ta makten över dem. Utan över våra känslor och tankar som uppstår i samband med vad de säger.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  34. Erik Sthlm: "Man kan älska sin familj utan att hata andra familjer, var liknelsen Åkesson drog."

    Då skulle det var djävligt bra om många av SD:s företrädare visade det också.

    SvaraRadera
  35. Var det inte Jomshoff som sa det där med familjerna?

    SvaraRadera
  36. Lisbeth. Du skriver så himla bra Tack! Men nu är jag likväl åter (nästan) svarslös.

    Det går kanske inte att språkligt analysera orden "allas lika värde". Utan jag ser det mer som ett symboliskt uttryck, vars mening vädjar att vi är överens om innebörden, dvs aktningsvärt bemötande, likhet inför lagen, men även lika rätt att få vara olika.

    I en variant av grönt tänkande, som jag hyllar, ingår respekt för livets helighet. Svårt att efterleva ibland (t.ex. när en mygga sticker mig på näsan). Så det får väl anses vara blott en strävan.

    Gt

    SvaraRadera
  37. SD nämns av och till. Med så unkna åsikter som det partiet har så borde det vara en enkel match att verbalt platta till dem.

    Så hette det också tidigare: "Vi vågar ta debatten med SD!" Men det blev inte så mycket av projektet, utom när teve förde parterna samman.

    Annars var det väl bara MP som någon enstaka gång tog debatten med dem.

    Senare hördes någonstans ett annat fälrop: "Vi vågar vägra debattera med SD!" Så övergick man till att störa SD:s möten istället. Vilket ingen annan än måltavlan tjänade sympatipoäng på.

    Gt

    SvaraRadera
  38. Gt. Följ Lisbeths råd. Läs boken "Med livet som insats" skriven av Krister Lind. Den finns att tillgå hos Bokus, Adlibris, förlaget Vulkan.se

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.