torsdag 3 juli 2014

Almedalen (M): Det var en gång en förunderlig dag...

Jag minns en förunderlig dag, en dag då Fredrik Reinfeldt under några vidunderliga sekunder gick från klarhet till klarhet. 

Det var moderatstämma. Moderata stämmodeltagare trodde han blivit galen, fått fnatt, tappat kompassen... Men det var ett ögonblick av insikt, fjärran från de tankar som vanligen rusar fram i hjärnans väl upparbetade motorvägar. Han sa:

”Rätt omfattande funderingar finns i vårt svenska samhälle kring konsumtionssamhället. Är det livets mening? Flest prylar när vi dör vinner – är det detta som är syftet? Också den här tanken: om alla konsumerade lika mycket som vi, klarar världen av det totalt sett?” 

Jag ska ge svar på Fredriks frågor… Nej, det är inte livets mening att konsumera. Nej, det får inte vara syftet med våra liv att skaffa fler prylar än grannen. Nej, världen klarar inte att alla konsumerar lika mycket som vi gör. 

Jag anar att Fredrik i sin innersta hjärnvindling har samma svar, men att de har svårt att komma fram på de ödsliga stigar som hjärnan är utrustad med vid sidan av de motorvägar där signaler om tillväxt och arbetslinje rusar fram av bara farten.

Ett tips till Reinfeldt inför dagens tal är att försöka hitta rätt i de där ödsliga stigarna och säga de där oerhörda orden en gång till. Visserligen skulle Lööf, Hägglund och Björklund tro att han blivit galen, fått fnatt, tappat kompassen. 

Men det är inget att oroa sig för, Fredrik. Det är bara bevis på att du blivit frisk från åkomman moderatus stultitia.

Åsa Romson...
MP-dagen igår inleddes med att Maria Wetterstrand i Gomorron Sverige beklagade att partiet inte längre famnar vinster i välfärden. 

Hon berättade att hon var mer "liberal" än det beslut som kongressen nu åter tvingat fram, det vill säga att partiet inte accepterar att vinster tas ut från verksamheterna. Det är alltid trist när liberaler inte förmår se skillnaden mellan frihet för människor och frihet för kapital. 

I ETC kunde man igår ta del av hur två partipolitiskt avdankade figurer - jag och Mikaela Valtersson - ser på just vinster i välfärden. Åsa berörde inte alls frågan i sitt tal. 

Som vit heterosexuell medelålders man fick man en smocka redan i inledningen av Åsas tal. Hon bröt därmed mot en av retorikens grundläggande principer: att inleda med att behaga de som lyssnar. Å andra sidan kanske det inte var så många vita medelålders heterosexuella män, som inte har tillräcklig politisk medvetenhet för att begripa, som lyssnade.

Alla måste numera förhålla sig till Feministiskt initiativ. Åsa inledde därför med att låta som en grönkopia på Gudrun Schyman. Inget konstigt i sig, skillnaden mot förr var att det feministiska spåret inledde talet. Feminismen vävdes elegant in i klimatfrågan. 

Ordet grönt var betydligt mindre frekvent än ordet feminism. Något större intresse av att betona och bygga grön ideologi tycks inte finnas. Detta oroar mig en aning eftersom partier som inte värnar sin ideologiska identitet kan vimsa runt i takt med tillfälliga opinioner på det sätt som MP gjort i frågor som vinst i välfärden.

Därefter lyftes då miljö- och klimatfrågorna ordentligt och dagens talare som definierat sig själv som stridshäst blev reducerat till motsträvig åsna. I Åsas tal lyftes - försiktigt visserligen - kritik mot konsumtionsnormen, köttnormen och den globaliserade matindustrin. 

Begrepp som naturresurser och arbetstid skymtade förbi. Det var inte svårt att detta år höra att det var en grön politiker som talade. Radikalt? Nja. Kändes det som om De gröna vill se en fredlig kulturrevolution? Nej. Kändes det som om det finns hopp om att den nyliberala eran i partiet var en parentes? Jo. 

Vilken blir miljöminister i nästa regering - Åsa Romson eller Maria Wetterstrand? I sakfrågorna spelar det ingen roll. Men för grön politik - och därmed för hur en regering agerar i allt från ekonomi och socialpolitik till näringsliv och arbetsmarknad - spelar det stor roll vilken det blir. Maria är företrädare för ekomodernismen, Åsa mer för den värderingsgrund som födde MP.

Mitt eget icke-hållna Almedalstal finns för övrigt i dagens Helsingsborgs Dagblad, klicka på Krönikor och gästtyckare.













I samband med Moderaternas dag i Almedalen gör jag ett krampaktigt försök att irritera lite grand :-) 
Fast det kunde förstås lika gärna varit på sossarnas dag...
Vilka är valets viktigaste frågor?
3 juli 15.00 
SVT:s scen, Donners plats 
Ulrica Schenström, f.d. medarbetare till Reinfeldt
Birger Schlaug, debattör. 
Irene Wennemo, ledarskribent, Aftonbladet.


Politiken och livet - om villkor och drivkrafter
3 juli 20.30 - 21.45, 
Krukmakarens hus, Mellanvägen 21
Ett fördjupande samtal med Birger Schlaug, om livets mening, människans drivkrafter och politikens villkor.


26 kommentarer:

  1. Neoliberal Agendators juli 03, 05:20:00 fm

    " Nej, det är inte livets mening att konsumera. "

    Det är nog ingen som tror meningen med livet är att konsumera, men mat, kläder, bostad och sjukvård behövs för att kunna leva. De flesta vill också fylla sina liv med innehåll, tex. nöjen, resor, kunskap, sport, kultur, god mat… Tittar du på hushållens konsumtion så hittar du en överväldigande del av all konsumtion inom dessa områden.

    Det finns säkert de som köper prylar för bräcka grannen, men om du ser till all konsumtion så är det en försvinnande liten del.

    "Nej, världen klarar inte att alla konsumerar lika mycket som vi gör. "

    Vada menar du med klara ?

    Skulle det inte finnas råvaror? Kan vi byta till andra råvaror?

    Skulle ett oacceptabelt antal människor dö av utsläpp? Kan vi införa regler som begränsar utsläppen?

    SvaraRadera
  2. Det känns minst sagt märkligt att höra ett MP-språkrör numera säga att "Vi måste ha en ekonomi som är hållbar, det är viktigare än tillväxt". Det är flummigt uttryckt eftersom den ekonomiska tillväxten är exponentiell, växer som ränta på ränta, och kan därmed på sikt aldrig bli hållbar. Tvärtom blir situationen för världens miljö värre för varje år som går. Romson borde i stället ha återknutet till partiets rötter och ideologiska grundbult, som är systemkritik - kritik av tillväxtsamhället. Vi har både nått och överskridit tillväxtens gränser, som är planetens gränser, men vi har alltså kvar en ekonomi som kräver av oss en ständigt uppskruvad konsumtion. Om detta borde ett grönt språkrör först som sist tala, eftersom ingen annan gör det. Hon borde ha förklarat varför den gröna infallsvinkeln i tillväxtdebatten är så viktig.

    SvaraRadera
  3. Summer in the city
    https://www.youtube.com/watch?v=m648v4s5sFc&feature=kp

    What a day for a daydream
    https://www.youtube.com/watch?v=e4UsC8NJBlU

    They're Coming to Take Me Away, Ha-Haaa!
    https://www.youtube.com/watch?v=hnzHtm1jhL4

    SvaraRadera
  4. Neoliberal Agendators juli 03, 09:17:00 fm

    "Vi har både nått och överskridit …planetens gränser"

    Hur definierar du denna gräns?

    SvaraRadera
  5. Tack Tom Strömberg Grus & Guld är guld värt! Vilja till en räntefri ekonomi. Vilja till att inte tjäna pengar på pengar.

    Meningen med ekonomin torde också vara att både kvinnor och män värderas lika. Är jämlika. Att Moder Jord inte bestämt att kvinnors slit ska värderas mindre och kvinnors pensioner ska vara lägre. Moder Jord vrider sig förmodligen av denna obalans. Får utbrott av denna uppenbara orättvisa.

    Ekonomi betyder hushållning och vilka är det som hållit i hushållskassan genom tiderna jo kvinnorna.

    Vi behöver rätta till denna orättvisa. Sedan löser förmodligen sig mycket annat t.ex. att kvinnor och män har ekonomi till att dela på vårdnaden om det käraste vi har.

    Bilen? Nej Moder Jord vår enda överlevnadsresurs!

    Jämlika? Jo när det gäller ekonomi ska vi vara jämlika. Det har Tom Strömberg förstått. Hälften av världens befolkning är kvinnor. Det skulle kunna beskrivas som "rasism" om inget görs.

    Jämlika häsningar Lisbeth

    SvaraRadera
  6. Instämmer Ulf, mp har beröringsskräck inför att prata om de stora gröna sammanhangen. Så fort ekonomi och arbetstid lyfts blir det banalt och rödblåkletigt istället för stolt och självklart.

    SvaraRadera
  7. Lite självinsikt vore på sin plats. Mp:s ledning som borde agera gröna stridshästar får kongressen år efter år putta framför sig som motsträviga åsnor.

    SvaraRadera
  8. Svar till ”Neoliberal Agenda” 09:17 – ”Hur definierar du denna gräns?”

    Det handlar naturligtvis om flera gränser, inte endast en.

    Grunden för människans existens, vår försörjning och välfärd, är inte vårt ekonomiska system, vilket många tror, utan planetens natursystem. Till natursystemen räknas naturresurserna (t.ex. mineraler och sötvattenresurser), de biofysiska processerna (t.ex. klimatsystemet) och de levande ekosystemen (t.ex. skogar och våtmarker).

    I dag är allt detta hotat, och det hotas eftersom den exponentiella tillväxtlogiken har blivit den logik som vi följer i vårt ekonomiska system och i de beräkningar vi gör i detta system. Så leder exempelvis en ”ideal” ekonomisk årlig tillväxt på 4 procent till en fördubbling av volym och omsättning varje 18:e år, vilket skulle innebära att kring nästa sekelskifte är ekonomin 32 gånger större än idag. Och det stannar ju inte därvid! Efter ytterligare 18 år är ekonomin 64 gånger större, sedan 128 gånger större o.s.v. Det är detta som Nationalencyklopedin pekar på som ”orimliga följder” av en tillväxt enligt ett kontant procenttal.

    Vår ekonomi och hela vårt samhälle, inklusive individernas hela liv, baseras alltså på denna efter en tid mardrömslika logik; även t.ex. socialförsäkringssystemen, pensionssystemen och skuldsystemen är uppbyggda från idén om evig tillväxt. Fortgår inte tillväxten krisar ekonomin, så illa är det ställt, och det finns heller ingen beredskap för någonting annat eftersom tillväxten betraktas som en naturlag.

    Det allvarligaste med ett sådant ekonomisystem är dock dess effekter på natursystemen. Dessa är nämligen begränsade, vart och ett av dem på sitt sätt. Ekonomisk tillväxt har vi haft under några århundraden, och de samhälleliga effekterna av denna tillväxt har i huvudsak varit värdefulla; välstånd och välfärd har ökat kolossalt. Denna utveckling har dock haft sitt pris i form av påverkade och förstörda natursystem. Utvecklingen innebär dock inte att den här modellen är gångbar hur länge som helst. Det är den inte, därför min formulering om att vi både nått och överskridit tillväxtens gränser, ”som är planetens gränser”.

    Totalt beräknas två tredjedelar av de viktigaste ekosystemen i världen vara överutnyttjade, enligt FN:s globala utvärdering Millennium Ecosystem Assessment (MEA), 2005.

    Förutom den exponentiella tillväxtens obevekliga matematiska logik, är det framför allt ytterligare en faktor som kommer att förpassa nuvarande ekonomimodell till historien: befolkningstillväxten. Den ekonomiska tillväxten tog ordentlig fart efter 1950 då mycket var raserat efter kriget. Världen rymde då 2,5 miljarder människor. Det var nu den moderna världen på bred front kom med välfärd och välstånd till människorna. Och under de senaste 40 åren har en liknande utveckling skett i många av de länder som vi tidigare kallade u-länder. Men nu är vi över 7 miljarder. Fortfarande behöver många få det bättre, men natursystemen är sedan 1950 minst sagt chockade, och i de redan utvecklade länderna förordar både ekonomer och politiker fortsatt ekonomisk tillväxt. Man väljer således att gå rakt in i väggen, därför att något annat kan man inte; man saknar både vilja till, kunskaper om och beredskap för någonting annat än tillväxtlogiken. Den dagen allmänheten förstår vad detta betyder, kan vad som helst hända.

    SvaraRadera
  9. Har inte ändå befintligt (mp) problem med viss "frikyrkostämning", nästan som om man "mässade" i en lokal fylld av folk som knappt kan sitta i bänkarna pga att plånböckerna är så feta? DET ÄR INTE FRÅGA OM VI HAR RÅD. På samma sätt som vid en diskussion om båtar eller bilar i en diskussion på östermalm. Gröna borgare som visst kan betala bensinpriser på 50 kr/liter DÅ DET BARA ÄR EN FRÅGA OM PRIORITERINGAR. Klasser finns inte i den gröna borgarvärlden, bara dom som är för (goda) eller emot (onda, ej fattiga). Fanatiskt miljöengagemang. Lite som man tänker sig 1800-talets överklass damer ägnande sin fritid åt att med fjärilshåvar rusa över gröna ängar i utförandet av en excentrisk hobby de inte begriper varför lortiga drängar på den lokala puben bara fnyser åt..

    SvaraRadera
  10. Antagligen det klokaste Reinfeldt sagt. Åsa Romson & co går det inte att ta på allvar helt enkelt. Jag röstade på MP mer än en gång när du och Samuelsson var språkrör. Nu får det bli SD, det enda systemkritiska partiet värt namnet idag. Jag har nämligen också gått från klarhet till klarhet. En smärtsam process...

    //Mogura

    SvaraRadera
  11. Inlägg 12:13:00:
    Hahahaha. Bra och roligt och träffsäker bild.
    Säger mycket om läget hos den lattedrickande hipstereliten som dominerar media och den politiska debatten.
    Nu börjar också många otäcka troll spricka i ljuset, få se hur länge det dröjer innan fler människor vaknar och inser det.

    SvaraRadera
  12. En påminnelse från Carl Bildt. Men få lyssnar.

    "Det finns en värld utanför Visby."

    "EU är vår politik" har Carl Bildt sagt.

    Av det hör man inte mycket i Almedalen, där man alltså pratar om något annat än vår politik...

    Inte konstigt att "allt" surr som kommer därifrån är så märkligt.
    Men Gudrun Schyman du är en frisk fläkt, t.om. Carl Bildt verkar darra lite för Fi:s medverkan i Bryssel. Men det vill mycket till. Feminister i kommissionen, feminister i europeiska rådet, samt övervägande feminister i EU parlamentet. Hur ska du Gudrun Schyman kunna uppnå det inom din livstid.

    Om du ser detta så svara gärna. Funderar på om du och Fi är ett alternativ.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  14. Du vände på hela politiska debatten så det fläktade friskt på scenen, måste vara svårt för de andra när allt som sagts plötligt faller ner som floskler.

    SvaraRadera
  15. Hej Birger.

    Såg Dig på tv grimasera över att resten av panelen inte överhuvudtaget tänkte. Tyvärr har jag slutat rösta på ER och gått över till SD. Din form av helhetstänkande finns inte längre i miljöpartiet. Inte i SD heller förstås. Men blir SD tillräckligt stort, kommer de andra att kamma till sig...kanske. Det kan tyvärr inte Ni längre åstadkomma. Ni lever lika mycket på myter och ovetenskaplighet som hela sjuklövern idag. Själv är jag paleoantropolog och definitivt medveten om samspelet människa-natur. Men ytlighet i politiken har blivit viktigare än kunskap, vilket i sin tur gör, att jag väljer vänner och fiender efter en slags egoistisk evolutionism.

    SvaraRadera
  16. Försöket lyckades. Bra!

    Lisbeth

    SvaraRadera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  18. Hej Birger
    Såg Dig på tv, irriterad över
    att resten av panelen inte ville
    följa dina tankar till slut och
    därmed vägrade att förstå.
    Något som du har råkat ut för
    åtskilliga gånger tidigare.

    SvaraRadera

  19. Om man vill lyssna till Fredriks utflykt :
    http://ericsecher.blogspot.se/2011/10/handlingen-och-attityden.html
    E

    SvaraRadera
  20. Eric, tack för länk.
    RL, det är alltför omvänt, uppochner och bakochfram för att de skall våga samtala offentligt om det.

    SvaraRadera
  21. Läser kommentarerna och blir lite upplyft över att det finns fler som jag. Jag har nämligen också alltid röstat på miljöpartiet, men har nu effektivt avskräckts från detta i och med detta ständiga skuldbeläggande av mitt kön och min hudfärg (jag kommer undan på åldersaxeln, räknas nog som "ung vuxen"). Det är ju knappt att man kan öppna en dagstidning eller slå på tv:n längre, utan att få en verbal käftsmäll från någon självgod stockholmare. MP stämmer lydigt in i kören av bräkande får.

    Om jag över huvud taget kommer rösta i höst (inte troligt), blir det KD (kanske troligt) eller SD (inte särskilt troligt). De är de enda två partierna som inte erkänt sig till en i grunden manshatisk ideologi, och är därmed också de enda två partierna jag kan rösta på utan att totalt sälja ut min integritet.

    SvaraRadera
  22. Manshatisk känns övermaga... Mansrollen är sannerligen inte den bästa, och statistiken visar att män lever mer ekologiskt vidlyftigt än kvinnor rent generellt. Dessutom är det ju tyvärr så att närheten mellan begrepp som våld, stöld, misshandel, sexuella övergrepp och liknande är större med ordet man än med kvinna. Vi som inte gillar detta har en del att göra genom att tala om mansrollen som så gärna vill göra oss till sämre än vi är på en hel del områden. Själv åkte jag under valrörelsen 1998 runt på ett gäng pubar och talade om just mansrollen på kvällarna. Det kändes lite jobbigt inför varje gång, men det blev alltid bra. Samtidigt som vi nog kan vara överens om att kollektiv skuldbeläggning är synnerligen destruktivt.

    SvaraRadera
  23. Rekommenderar att noga begrunda den kommentar Tom Strömberg bl.a. förklarade: "Ekonomi betyder ju typ förvaltning av human- & Naturkapital! MEN, idag har vi alltså ett finansiellt system som står i motsattsförhållande till vad alltså ekonomi syftar till!"

    Det hela går alltså överstyr och blir ohållbart (ekologiskt, socialt och ekonomiskt) p.g.a. materialistisk kultur (normer och ideal som ger social status) i samverkan med ett ineffektivt ekonomiskt system (utformat enligt osann definition av tillväxt). I vår tid kan inte nog ofta upprepas att det just är denna samhällsordning (marknadsvillkor) som tvångsmässigt olovligt överdrivet och utan urskillning påmanar till alla de slag av problem och förstörelse av naturkapital, ekonomier osv.

    _______________________________

    GOOGLE: FÖRBISEDD UTVECKLINGSVÄG - RealMeal ecoway Sweden

    SvaraRadera
  24. Oliver, här kommer istället en välförtjänt hyllning!! Ni är jämställda, generösa, fantastiskt händiga och tekniska, trygga och mogna. Och bra i sängen :) (ingen beröringsskräck med det kvinnliga könsorganet)

    SvaraRadera
  25. Oliver, här kommer istället en välförtjänt hyllning!! Ni är jämställda, generösa, fantastiskt händiga och tekniska, trygga och mogna. Och bra i sängen :) (ingen beröringsskräck med det kvinnliga könsorganet)

    SvaraRadera
  26. Åsa Romsons fanatiska och populistiska tal var spiken i kistan för MP för min del. Vilket otroligt förakt och generaliserande av vita, medelålders heterosexuella män! De är inte människor enligt Romson. Snacka om "vi" och "dom" och hatpropaganda. Hur kan du svälja detta Birger? Du konstaterar att du är 65+ och inte ingår i kategorin. Grattis! Känns det bra?

    Har röstat i alla år på MP, de fick min röst i EU-valet, men nu är det nog!

    Hälsningar från en människa som tror på ett jämlikt samhälle för ALLA.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.