lördag 5 juli 2014

Almedalen (FP): Snart kan lärarnas semester påbörjas...

Lördag. Folkpartiets dag. Med mannen som kör debatter med motorsåg. Ofta slarvigt. Anklagar MP för att varit med och ta beslut när partiet inte ens satt i riksdagen. Något av liberalismens egen Bert Karlsson, när han går på högvarv. Men bättre på retorik. Och, som de övriga partiledarna, väl unnad några veckors semester nu när partipolitiken varvar ner inför höstspurten.

Idag kan vi förstås vänta oss oceaner av ryssfobi och debatt på högt varv när det gäller såväl pengar till militären som medlemskap i Nato. Björklund brukar vara ensam om att tala om sådant. Men nu är det skördetid för de kampanjer som SvD drivit och de flesta partiledare har därför talat försvarspolitik. Man får väl trösta sig med att Costa Rica - som grundlagsfäst att man inte skall ha något militärt försvar - gått till kvartsfinal.

Björklund är, precis som Lööf, en sådan liberal som har svårt att skilja på frihet för fysiska och juridiska personer. Eller uttryckt på annat sätt: frihet för människor och frihet för kapital. Därför lär han håna Sjöstedts vidareutveckling av "förbud-mot-vinster-i-välfärden" trots att det är verklig mångfald som är alternativet genom fler småskaliga kooperativa lösningar precis på det sätt som MP en gång i tiden hade som målsättning. Med betoning på mångfald, ansvar och delaktighet. Grönt i röda kläder...? Omvänd melon...

För övrigt kan nog konstateras att den svenska lärarkåren sitter på helspänn för att se vad det är för utspel som skall förvirra inför nästa termin. Det är olyckligt att just den minister som har hand om skolan ständigt skjuter från höften. Lärares semester börjar numera inte mentalt förrän efter det att Jan Björlund påbörjat sin.

Jonas Sjöstedt...
Så kom då det nödvändiga vägvalet för Vänstern. Vem tar över när riskkapitalbolagen avvecklas som ägare i välfärden? Traditionellt rött och ensidigt kommunalt ägt eller traditionellt grönt med mångfald och personalkooperativ? Sjöstedt meddelade att det är mångfald, ansvar och delaktighet som är alternativ. Röda kläder men grönt innehåll. Så bra!

När Miljöpartiet var yngre än idag var det en självklarhet att driva politik som gynnade föräldrakooperativ, äldrekooperativ och personalkooperativ. Vi var övertygade om att det var bättre att tro på människor och mångfald än på staten och kapitalet.

Mindre klyftor leder till ökad frihet att få vara sig själv, allas frihet kräver jämlikhet, sa Jonas och det var så det lät en gång i tiden från talarstolen när gröna språkrör talade från samma scen. En självklar grön värdering.

Jonas inledde på det sätt jag hoppades på min blogg igår, med en hälsning till de som bar på de ständigt synliga flaggorna med Nej till kärnkraft.

På ett mycket tydligt och effektivt sätt resonerade han om varför inte nazister skall tillåtas komma in i skolor och presentera sitt budskap.

Jonas Sjöstedt utnyttjade förstås att Världsmiljöfonden gett bästa klimatbetyg åt Vänstern. Han gick hårt emot Vattenfalls kolsatsning, gruvboomen och hur AP-fonderna investeras i fossila bränslen. Tydligt, rakt och allt det som så tydligt och rakt borde framförts av det gröna språkröret.

Och så kom det som MP:s kongress slagit fast, men som språkrören har så svårt att stå för: Ompröva hela den ekonomiska modell som kräver ständigt ökat ekonomisk tillväxt och sök vägar så att ekonomi och hållbarhet går hand i hand.

Jonas hade dessutom den goda smaken att driva feminismen utan att ta till det smått vulgära och kollektivistiska angreppet rent generellt på gruppen vita, medelålders, heterosexuella män. Tänk, man kan sätta spiken i patriarkat utan pubertalt grupptilltal.

Hela talet finns här. De må vara rött - åtminstone för den som är fastkletad i att det bara finns rött och blått på den ideologiska skalan -  men det var också grönt såväl vad gäller miljö- och klimat som ekonomi och mångfald. Faktiskt det grönaste talet hittills i år - FP och C lär inte leverera något. På något sätt känns det som om Jonas var den som hamnade närmast mina värderingar på temat frihet i kultursektorn, syskonskap i ekonomin och absolut jämlikhet i rättssystemet. Jag hade nästan kunnat skriva hela talet själv. Och jag identifierar mig som grön. Inte röd.

15 kommentarer:

 1. Avslutningen på avsnittet om FP var helt underbar. Drar upp storleken och sätter i lärarrummet!

  SvaraRadera
 2. Jonas Sjöstedt och V är de som på ett rakt och tydligt sätt, kan förklara skillnaden mellan deras och SD:s politik. Givetvis blir han förbaskad på att jämföras med SD som partiets siamesiska tvilling. På att alla vill hålla honom och partiet utanför makten.
  Media har fokuserat helt på Fi.

  Samtidigt har han svårt för att koppla ihop höger och vänsterextremism som samma sak. Varför inte bara konstatera vi har samma problem.

  Ser fram emot valet och hoppas på att Sjöstedt kan hålla känslorna i styr och förklara den milsvida skillnaden, mellan att skylla på den lilla människan och på den förda ekonomiska politiken. Med argument och inte med den rädsla som de andra visar.

  För personligen så anser jag att det går inte att förneka att SD har släppts in på grund av att de andra helt eller delvis har misslyckats. Man bör se bjälken i sitt eget öga.

  Det finns många människor som upplever att det finns saker som man inte kan säga.
  Hoppas på att Sjöstedt väljer att vinna diskussionen med justa medel.

  Lisbeth  SvaraRadera
 3. "På något sätt känns det som om Jonas var den som hamnade närmast mina värderingar på temat frihet i kultursektorn, syskonskap i ekonomin och absolut jämlikhet i rättssystemet. Jag hade nästan kunnat skriva hela talet själv. Och jag identifierar mig som grön. Inte röd."

  Instämmer!!!
  SO

  SvaraRadera
 4. Ja, precis så upplevdes Sjöstedt! Som ett "helrör" av bästa årgång, alltså 1981.

  Att han också tvålade till Åkesson och kallade honom rasist, piggade nog upp politiken.

  Hörde att den senare kommer att ta ut stämning för ärekränkning (eller heter det "olaga tillvitelse" i juridiken?)☺

  Hur det än blir med den saken, så vore det kul att få en rättslig prövning av vad som är tillåtet verbalt i politiska sammanhang.

  Idag kommer väl ett annat parti att göra mos av båda dessa ledare, som just nu har vinden i ryggen.

  FP hoppas förstås att vinden vänder. Att väljarkåren ska börja gilla ett mer överstatligt EU, Euro, anslutning till Nato och mer kärnkraft.

  Gt

  SvaraRadera
 5. Tror det var Franska revolutionen som satte Rudolf Steiner på detta spår, som han kallar Tregreningen.

  Franska flaggans blåa fält = Frihet. Vita fält = Jämlikhet.
  Röda fält = Broderskap (idag solidaritet).

  Och, menade denne antroposofins grundare, man må icke tillämpa resp. begrepp i fel samhällssektor, ty då blir det snett.

  Friheten, ex:vis, hör hemma endast i kulturen, där de sköna konsterna hör hemma, även läkekonsten.

  Gt

  SvaraRadera
 6. Gt, Instämmer men jag tycker att det är nödvändigt med en rättslig prövning. Även kring medelålders vita män. Skulle föra samtal kring "rasism" vidare.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Tyvärr är inte Vänsterpartiet detsamma som Jonas Sjöstedt, varför partiet inte kan räkna med många gröna väljare.

  Att Sjöstedt kallade Jimmie Åkesson rasist var billigt. Det är ju så de politiskt korrekta alltid gjort, nämligen att först överlämna problemformuleringen till Sverigedemokraterna och sedan kalla dem rasister. SD är idag inget rasistiskt parti, utan ett nationalistiskt och socialkonservativt parti. Att förorda en minskad invandring kan man göra av en lång rad anledningar, utan att vara rasist. Märkligt att Sjöstedt gått på denna svartvita bild av verkligheten – ”vi och dom”, rasister och icke-rasister. En rest från kommunist-tiden? I Sovjetunionen brännmärktes som bekant all kritik av systemet som sinnesjuk.

  SvaraRadera
 8. Greider om Sjöstedt:

  "Sjöstedt vill förnya offentlig sektor inifrån, inte utifrån via privatiseringar. Det perspektivet har fattats svensk politik."

  Greider om Björklund:

  "Folkpartiet vill nu införa karriärtjänster även i vården: överallt ökad statusjakt."

  Bra sammanfattningar, tycker jag.

  För att travestera Björklund:

  Jag vill ha vänster i välfärd i stället för vinster.

  SvaraRadera
 9. Lisbeth. Sjöstedts försvar blir väl -i denna tankelek- av rätten ombett att påvisa belägg för Åkessons rasism. Vilket det möjligen knappast klarar av.

  Fast en sådan prövning kan lika gärna fastställa den politiska världens rätt att bryta mot den "vanliga" världens etik. Och det lär väl föga minska politikerföraktet. Eller vad tror du?

  Gt

  SvaraRadera
 10. Förr fanns "Radio Free Europe" med uppgift att upplysa öststats-diktaturernas folk i begreppen frihet och demokrati. (Att det var frihet för kapitalet som främst avsågs, kanske vi nu efteråt börjar ana.)

  Har hört f.d. DDR-tyskar säga, att deras förra regim avlöstes av finansväsendets diktatur när Muren fallit. Det är kanske en förenkling. Men värd att fundera över.

  Nu finns det en ny radiosändare, denna gång riktad till en demokrati, nämligen Sverige. Det är Radio "Danmarks Röst" som tar upp frågor som i Sverige är mer eller mindre tabubelagda i det öppna samtalet.

  Vet ej om Danmarks Röst går Åkessons ärenden. Det ska väl visa sig. Detta sagt med anledning av tema rasism.

  Gt

  SvaraRadera
 11. http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/hela-vanstern-har-forvandlats-till-en-politisk-freak-show_3720618.svd

  En extrem ledartext i svd...

  SvaraRadera
 12. Gt ang. SD så tycker jag det är bättre att tala inslag av rasism i stället för rasism. T.ex. romernas situation och tiggeriet som SD vill förbjuda är ett sådant inslag.

  Men då bör man även vara medveten om, att röster kring detta med att förbjuda tiggeriet hörs från andra partier.

  Belägg för "rasism" når man i samtal och diskussioner. Inte i hetsiga debatter där känslorna styr.

  Tror att många blev förbannade och/eller även lite irriterade på Sjöstedt. Han har ju kunskap om vår politik EU:s. Varför inte sluta använda sig av ordet rasism och använda ord som okunskap, rädsla, hat i stället. Samt säga att vi kan se inslag av vi och dem tänk "rasism".

  Vi och dem tänk genomsyrar ju hela samhället.
  Det handlar inte endast om ras eller hudfärg.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 13. Lisbeth. Eftersom rasism sägs existera så måste det väl finnas raser. Vetenskapen säger dock att dylikt inte finns i människoriket.
  Ja, så tror även jag.

  Men vad ska vi då säga istället för rasism? Kulturism har föreslagits.

  Gt

  SvaraRadera
 14. De olika raserna har större betydelse än vad vi i dagsläget förstår. Det betyder inte att någon ras är för mer än andra raser.
  Det finns en djupare mening med de olika raserna och med underraser, något som globalister borde sätta sig in i.
  Att mänskligheten består av olika raser är bra och utvecklingen av raser styrs av evolutionen. Inte av människan som är en liten del av evolutionen.
  Människan har sina känslomässiga och mentala fantasier och det är vad vi har fåt ta del av genom alla löften och påståenden - rena lögner - som partiledarna inpräntar hos väljare för att få deras röster.
  För att förstå hur något är, behöver man veta hur det är!
  Mångfald/


  SvaraRadera
 15. Mångfald, Intressant inlägg. Det är alltså våra känslomässiga och mentala fantasier, som styr vår tro på att detta med raser är betydelselöst. Självklart är det så att raser har en betydelse.

  Men så är det ju med det mesta. Vi människor verkar inte förstå att vi är en liten del av evolutionen. Att vi inte kan styra över den, utan endast över samhällsevolutionen. Men det är väl slumpen som spökar. Slumpar ut lite olika hudfärger.

  Vad våra partiledare menar med mångfald är obegripligt. Den vite medelålders heterosexuella mannen har i alla fall blivit en egen ras :) En sämre ras enligt vissa.

  Gt, Vetenskapsmän lider förmodligen även de av känslomässiga och mentala fantasier. De har inte forskat färdigt ännu.

  Men fram tills dess så får vi väl kalla rasism för vad det är okunskap/rädsla/hat. Samt begripa att allt detta inte kan rymmas i ett enda politiskt parti. Förstå kan vi inte innan vi erkänner att vi alla lider brist på kunskap. Samt att vi alla är mer eller mindre rädda.

  Är väldigt rädd för vad detta ord "rasism" skapar för känslor och tankar hos människor. Det borde politikerna också vara.
  Men de fortsätter trumma ut ordet.
  Tills vi på allvar ber dem att lägga av.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.