söndag 6 juli 2014

Almedalen (C): Sista talet i dubbel bemärkelse?

Att prata sista dagen i Almedalen är ingen höjdare. De flesta har åkt hem, de sista entusiasterna är kvar. Annie Lööf skall tala. Men i bagaget har hon vetskapen att hennes parti - efter försäljningen av Centertidningarna - är rikast i Nordeuropa. 

I en kris kan man kasta in åtskilliga miljoner extra för att köpa reklamplats. 

Ändå riskerar talet att inte bara bli veckans sista utan Centerpartiets sista.

Danska grisknorrar drog upp Centern i EU-valet, en del mätningar tyder på att partiet är på väg tillbaka till utmarkerna kring de förargliga fyra procenten. Men som sagt: pengar finns, reklam kan köpas.


En undring: kommer någon av de gamla partiledarna att sitta i publiken... eller försöker man hålla Maud Olofsson borta för säkerhets skull?

Både Olof Johansson och Lennart Daléus verkar lagom roade av sitt gamla partis sväng till Stureplan och historiska kovändning när det gäller energiuppgörelsen - skulle förvåna om de dök upp på bänkraderna.

Jan Björklund - som igår uppträdde i bondeförbundsskjorta - och centerpartisterna lär inte vara de godaste vännerna i regeringen om man får tro ryktena.

Energipolitiken ligger till grund för detta, berättas det. Centerpartisterna lär inte var så kanonnöjda med att Björklund lanserar energiuppgörelsen som att det verkligen kommer att byggas ny kärnkraft.

Skulle Annie Lööf, likt Jonas Sjöstedt, hälsa kärnkraftsmotståndarna med sina flaggor så lär det snarast bli burop till svar.


I övrigt verkar Annie Lööf stolt över såväl utförsäljningar (typ Apoteket och Centerns politik) som att riskkapitalbolag äger alltmer inom välfärdssektorn.

Annie Lööf vill verkligen fortsätta att stå till höger om moderaterna i de flesta frågor. Det var länge sedan man kallade sig för Mittens Rike i valkampanjerna...

Egentligen borde jag fylla ut med texten här så att Mittens rike till höger (om du läser på en dator och inte i en mobil) inte ser ut att hänga fritt för sig själv.

Ett sätt att fylla ut kan ju förstås vara att erkänna att jag höll stenhårt på Costa Rica igår. Trots att bloggen har ett tjugotal dagligen återkommande läsare från just Holland och inte en enda från Costa Rica. Behöver jag påpeka att Costa Rica har grundlagsfäst att man inte skall ha någon militär och att landet riktar in sig på att bli det första som blir helt koldioxidneutralt.

Så till gårdagens talare...

Jan Björklund...
Sveriges lärare kan nu lugnt koppla av för semester. Jan Björklund har hållit sitt tal och inga omskakande nya hyss presenterades inför höstterminen. Istället var talet en hyllning till vinster i välfärden, en plädering för ökande löneklyftor och en analys från 60-talet av ekonomisk tillväxt.

Temat var annars feminism utan socialism. Och Björklund friserade friskt och kreativt den liberala historien. Men det kan ju beror på att han gått i en skola med dålig historieundervisning.

Han berättade om hur liberaler drivit fram kvinnlig rösträtt och berättade att Selma Lagerlöf minsann var kommunalt aktiv i folkpartiet. Det han inte ville minnas, eller ens hade kunskap om, var att Selma Lagerlöf var minst sagt förbannad på den liberale ledaren Karl Staaf för att denne inte var villig att driva igenom kvinnlig rösträtt.


När statsminister Karl Staaf 1905 fick motta en petition med 130 underskrifter av välkända kulturpersonligheter – bland annat just Selma Lagerlöf – så svarade han att männens rösträtt var ”den mogna frågan”. Så liberalerna prioriterade kamp för männen och 1909 ramlade det ut ett riksdagsbeslut om allmän rösträtt för ”ansvarsfulla medborgare”. 

Med ”ansvarsfulla medborgare” menades de som inte var fattiga, värnpliktsvägrare eller kvinnor. 

Inte förrän 1921 fick kvinnor rösträtt - sist i Norden. Först var Finland - där fick kvinnor rösträtt redan 1906 utan att minsta liberal var inblandad. Finland var ett storfurstendöme under den ryske tsaren.  Norge fick rösträtt 1913. Danmark och Island 1915. Utan en enda svensk liberal på plats... Liberalerna i Sverige kämpade däremot emot ett antal år. 

Vidare ironiserade Björklund över friårsidén genom att helt fräckt ljuga om vad det innebär: han gav sken av att äldrevården skulle lamslås när anställda skulle få friår. Trots att han vet att man bara kan få sitt friår om någon som är arbetslös kan ta jobbet istället och om arbetsgivaren accepterar det. Björklund är dålig på historia men kan dra historier.

Dessutom hade han mage att påstå att Elin Wägner var folkpartist... Häpnadsväckande. Hon var pacifist, ekofeminist och bildade ett eget kommunalt parti i Berg i Småland.

Förutom alla friseringar av sanningen så blev det ibland krystat värre. Som t ex att kvinnor skulle drabbas illa om vinstuttag i äldreomsorgen förbjöds och kvinnor istället erbjöds starthjälp för att dra igång personalkooperativ - som är MP:s gamla idé och som nu Jonas Sjöstedt vill gynna när vinstuttag skall förbjudas. För Björklund är feminism att bolag med kvinnliga ägare tar ut vinst - istället för att återinvestera i verksamheten - men inte att kvinnor startar kooperativ och gemensamt äger sin verksamhet.

Förutom en hyllning till liberaler som agerat så att Sverige fått kvinnlig rösträtt sist i Norden och en hyllning av vinster i välfärden var talet en hyllning till ökande löneklyftor.


Gammal tröttsam 60-talsargumentaion för ekonomisk tillväxt förekom också. Att liberalismens främsta namn förkastat iden om den eviga ekonomiska tillväxten bekom förstå inte Björklund ett smack. Låt mig citera John Stuart Mill som i sitt huvudverk Nationalekonomins principer skrev så här: 

"Jag inser inte varför det skulle var något att glädjas över att personer. som redan är rikare än någon har behov av att vara, skulle kunna fördubbla sin konsumtion av sådant som ger liten eller ingen tillfredsställelse annat än som symboler för rikedom. Det är bara i mindre utvecklade länder som ökad produktion fortfarande utgör ett viktigt mål: i de mest utvecklade länderna behövs istället jämnare fördelning.

Om jorden förlorar sin ljuvlighet genom obegränsad tillväxt av rikedom och befolkning, bara för att kunna hysa en större men inte lyckligare befolkning, så hoppas jag innerligt för eftervärldens skull att människorna kommer att nöja sig med ett stationärt tillstånd, långt innan de av nödvändighet kommer att tvingas till det.

Det behöver knappast påpekas att ett stationärt tillstånd av kapital och befolkning inte innebär ett stationärt tillstånd för mänskliga framsteg. Det kommer att finnas lika mycket utrymme som någonsin för kultur och sociala framsteg; lika mycket utrymme att förfina konsten att leva, och mycket större sannolikhet för att så sker när kampen för överlevnad inte längre upptar all energi. Också det tekniska vetandet kommer att kunna utvecklas lika framgångsrikt, med den skillnaden att istället för att enbart tjäna syftet att få förmögenheter att växa, så kommer de industriella framstegen att minska behovet av arbete."

Så skrev han alltså, John Stuart Mill. Det märkliga är att de partier som idag står längst ifrån detta är de partier som kallar sig liberala. Och i dagspolitiken är det bland annat Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ som vädrar dessa liberala tankar...

Läs gärna den här argumentationen som redan tidigare är skriven som svar på sådana argument som Björklund presterade.

21 kommentarer:

 1. Neoliberal Agendasön juli 06, 03:26:00 fm

  "I övrigt verkar Annie Lööf stolt över såväl utförsäljningar (typ Apoteket och Centerns politik) som att riskkapitalbolag äger alltmer inom välfärdssektorn. "

  Två steg i rätt riktning. Nu behöver man gå vidare, göra finansieringen privat och ta bort recepttvånget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rökt i roten. Du alltså.

   Så, nu känns det bättre. Hej! :)

   Radera
 2. ”Diskussionen om den ekonomiska tillväxten och miljön borde vara för viktig för att malas ner i en förenklad valdebatt. Ändå riskerar detta att ske”, skriver Andreas Carlgren, Klas Eklund och Johan Rockström på DN Debatt idag.

  SvaraRadera
 3. Tack för historiebeskrivningen!
  Bra att du beskriver att det var människors ekonomi som styrde vilka som fick rösta. Det är så lätt att bara fokusera på kvinnorna, men inte på de fattiga männen. På männen som gjorde värnplikt t.ex.

  Felet från början var att rösträtten var beroende av ekonomien. Verkligt intresse för politik har alltså aldrig fått forma samhällen. Vilket är lite märkligt för vi kräver kunskap för allt annat t.ex. kirurgen som opererar måste veta vad hen gör.
  Annars lägger vi oss inte under "kniven".

  "En" fråga vilka vem ska ha rösträtt? Vem/vilka ska avgöra det? Funderar mycket kring detta.

  Elin Wägner och andra kvinnor som Selma L, skulle förmodligen ruska på huvudet åt major Björklunds tal och undra, om inte evolutionen går bakåt istället för framåt. Sedan skulle de förmodligen konstatera att den går sakta framåt. Väldigt sakta.

  Ett tips till Björklund titta på reprisen av "Fröken Frimans krig"
  Kvinnokooperativ ligger i tiden för evolutionen går sakta framåt. Illojal konkurrens gäller fortfarande i högsta grad. Lanthandlaren som tjänar pengar är fortfarande en man. Men har förvandlats till riskkapitalist och flyr landet med skattebetalarnas pengar. Kvinnor får springa allt fortare i vård och omsorg. Till råga på detta bakom "varje" mäktig man finns en kvinna. Systerskapet är vår utmaning att utveckla om vi ska nå enhet.

  Med Jonas Sjöstedts förslag kan det bli ändring. Kvinnor och män kan få chansen att ta makten över sina egna liv. Är väl medveten om att det inte blir lätt. EU är vår politik. Grupper nekas ta plats i kommissionen (EU kritiker).
  Men vad gör det. Liberaler kallar det för frihet. Samt att det är självklart att kommissionen ska vara positivt inställd till EU bygget. Men lite kan vi fortfarande bestämma över.

  Har för mig att kvinnosakskvinnorna kallades för kommunister? Idag kallas feminism också av många för kommunism. Därför gör man om den och bakar in den i ett blått sken. Skenfeminism passar bättre i en skendemokrati.

  Lisbeth grön feminist

  SvaraRadera
 4. Tack för tips, Ulf!! Chockad och lycklig. :) Och är fortfarande inte övertygade om att jag är vaken när jag läser artikeln. Och Andreas Carlgren. .?
  "Det är dags att sätta upp de mål samhället verkligen strävar efter och låta BNP bli vad den blir." Wow.....

  SvaraRadera
 5. Tack för tips Ulf! Hur vet vi att debatten som växer fram internationellt är seriös?
  "Det är dags att sätta upp de mål samhället strävar efter och låta BNP bli vad den blir."

  Samhället strävar efter ekonomisk tillväxt och arbetslinjen är den linje som råder.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Neoliberal du tycker det är två steg i rätt riktning. Annie Lööf kommer att lyfta antibiotikafrågan. Den som skadar människor och djur. Tycker du att recepttvånget ska bort så att människor och djur ska skadas ytterligare? Ska privata aktörer få leka lekstuga med liv och maximera vinsterna?

  SvaraRadera
 7. Ulf m fl, jo det är en intressant artikelmen man springer ifrån det mest, avgörande som inte är att man bör mäta tillväxten på ett annat sätt, utan att det system vi lever med är beroende av just ekonomisk tillväxt. Det är ju detta som är det centrala, och det vågar man liksom inte säga...

  Fridolin bemöter förresten i samma tidning Björklunds angrepp på MP-kongressens beslut med orden "vi är emot tillväxt av kärnkraft men inte i vindkraft" vilket ju inte heller har med saken att göra. Tillväxt i kärnkraft eller vindkraft eller ekologisk odling eller nya kök är inte det som saken handlar om, utan det är ekonomisk tillväxt (mätt i BNP i exponentiella termer) som är det centrala. När man istället för ekonomisk tillväxt börjar tala om tillväxt i olika sektorer så är det ett sätt att smita undan själva kärnan i kritiken av just ekonomisk tillväxt. Ekonomisk tillväxt är just mätt i BNP, just den sorts tillväxt som samhället är beroende av utifrån de system som vi byggt upp. Det är just det som vi måste befria oss från och det är en större sak än att börja mäta på ett annat sätt.

  SvaraRadera
 8. http://uandwe.se/bhutan-forst-med-helt-ekologiskt/

  Undrar hur mycket som beror på import av varor som genererar CO2-utsläpp i andra länder.

  BA

  SvaraRadera
 9. BS, dina två ovanstående stycken sitter alltid på min axel, men artikeln är i mina ögon ändå amazing av flera skäl.

  SvaraRadera
 10. Intressant och viktigt radioprogram-Danmarks Röst.
  Sändes alla vardagar hela juli - kl. 10.05 - 11.00. Med repetition av dom bästa inslagen och kommentarer lördagar - samma tid.
  FM-kanal 102,3 (Skåne?).
  Från hemsidans programförklaring:
  Dansk publikservice till svenska lyssnare. Programledare Mikael Jalving.
  "Inspirerad av Voice of America, som under kalla kriget sände radio in över järnridån, vill Radio24syv transmittera radiosignaler över Öresund till svenska lyssnare så att de får möjlighet att diskutera alla de tabubelagda ämnen, som de inte kan, vill, eller får diskutera i de svenska medierna".
  Programmen, som bär titeln ”Danmarks Röst”, leds av historikern och debattören Mikael Jalving
  Finns också app att ladda ned till Smartphone och Iphone på hemsidan.

  Länk: http://arkiv.radio24syv.dk/channel/9874462/danmarks-rost

  Facebook: https://www.facebook.com/pages/Danmarks-R%C3%B6st-Radio24syv/692040934195722

  SvaraRadera
 11. Radioprogrammet Danmarks Röst:
  De pratar svenska i programmet.

  SvaraRadera
 12. Centern åker nog inte ur. Om de hade haft 2-3% idag skulle de ha legat illa till, men de kommer med marginal att klara sig nu med lite hjälp av taktikröster och den extra push småpartier brukar få under den sista månaden.
  Detsamma gäller nog alla småpartier, så det är tyvärr realistiskt med 9 riksdagspartier efter valet, samtliga dagens +Fi.
  Vad som kittlar lite extra är de miserabla siffrorna för både (s) och (m), där summan av de två måste vara rekordlåg, inte ens 50%. Man undrar lite hur en majoritetsregering, några drömmer väl fortfarande om en sådan, skulle kunna bildas ur detta.

  Om Mill: På två sekler har ju ideologierna gått till höger, även om den förda politiken inte nödvändigtvis har gjort det.
  (v):s ekonomiskpolitiska taleskvinna säger att de andra partierna tar (v)s politik och förslag och lanserar det som sina, alltså att (v) sätter agendan.
  Det vore ju praktiskt, då behövs ju inga (v)-statsråd vilket bekymrade åtminstone mig där ett tag.

  SvaraRadera
 13. Du nämner två centertitaner som kan misstänkas för att inte gilla dagens (c). Håller med fullständigt, den nyliberala kidnappningen av ett landsbygdsparti är så osannolik att det fortfarande är svårt att tro att det har hänt. Som försvar kan man ju säga att i synnerhet Johansson (Daléus har jag inga minnen av alls som partiledare) har ju varit med på hela resan ned, från 30% under Fälldintoppen till att skvalpa omkring med småpartierna i badbaljan. Man får väl säga att varken Johanssonn eller andra (c):are har varit kapabla att lansera en politik som kunde förnya partiet. Dagens experiment gick väl inte så bra, men vad skulle de ha gjort, det är ju det intressanta.
  Mätte man endast jordbrukssysselsatta skulle man nog fortfarande få en respektabel andel (c), men vi talar om 2% av befolkningen.

  SvaraRadera
 14. Parallell till Mill-liberalavståndet: Mp är idag rätt koncentrerat till storstäder och i synnerhet Stockholm, och icke-existerande bland de som lever på och av landsbygden. Är inte det ett större problem? Mp:s politik accelererar nedmonteringen av svenskt jordbruk, vilket stockholmare klarar sig galant utan, givetvis, men är det inte en liten ideologisk dissonans?

  SvaraRadera
 15. För att återgå till DN Debattartikeln så ser jag följande mening som en nyckelmening: ”Det är dags att sätta upp de mål samhället verkligen strävar efter och låta BNP bli vad den blir.”

  Detta är ju precis vad Birger alltid efterlyst. Han brukar ju framhålla att det är vår strävan efter ett gott samhälle som lett till ekonomisk tillväxt, inte tvärtom. Men problemet är, vilket Birger nu också framhåller, att de tre författarna egentligen inte berör huvudproblemet, som är vårt beroende av denna tillväxtmodell där själva kravet är att ekonomin växer med ränta på ränta, vilket på sikt leder till fullständiga orimligheter. Man kan säga att vi befinner oss vid en kritisk gräns redan idag (egentligen sedan länge) eftersom natursystemen (naturresursbasen) både överutnyttjas och medvetet förstörs, detta utan att det syns i några räkenskaper. Vi lever på kapitalet så att säga.

  Att inte riksdagspolitikerna och regeringen förstår detta, och sedan vågar tala om det, är ytterst anmärkningsvärt. Det handlar ju då i stället om att man för hela folket bakom ljuset. Folk i allmänhet har inte en susning om vad som pågår, och hur skulle de kunna ha det när man hela tiden får höra att det gäller att hålla uppe konsumtionen och helst öka den. Man gör aldrig kopplingen mellan ekonomi och miljö, och gör man över huvud taget en sådan koppling så handlar det om att man vill påvisa att det finns en så kallad fri-koppling mellan miljö och BNP-tillväxt.

  Sedan nu MP ånyo, mycket försiktigt och begränsat, fört fram att det här med ekonomisk tillväxt måste få hamna i fokus, så har tillväxtens alla försvarare plötsligt dykt upp både här och där, ja överallt. Och framför allt, menar man, går det ju inte att släppa fram ett sådant parti till regeringsmakten. Själv begriper jag inte ett dugg av vad de gröna hoppas få ut av ett regeringssamarbete med socialdemokraterna. Ett sådant samarbete måste ju nämligen förutsätta att de gröna i de viktigaste frågorna lägger sig platt. Och hit hör systemkritiken, tillväxtkritiken, och med den synen på arbete. Dessa båda hänger ihop som ler och långhalm. Man kan därför säga att MP nu sätter sitt existensberättigande på spel.

  SvaraRadera
 16. Var det inte Carlgren som häromåret sa att bilåkandet behöver öka för klimatets skull?

  SvaraRadera
 17. Undrar, kan någon ge en sidhänvisning till det utmärkta citatet av Mill?

  Tack på förhand i så fall

  SvaraRadera
 18. När mina vänner ställer upp på
  USAs sida och medverkar till
  att ta död på Olof Palme,
  Anna Lind och Gaddafi och som hyr
  ut mina hemtrakter till främmande
  makter och som kolonialmakter
  säljer och undergräver marken
  som jag bor på och med ändliga
  resurser, olja, gräver upp
  mineraler i en takt som jorden inte tål så känner jag att det kanske är dags att vi idioter
  har segrat och att det är dags att göra upp med oss själva.

  Detta kommer neoliberal
  agenda inte att förstå.

  Det finns en saga om tre pojkar med broddar som sparkade sig fram. Är fyrtaggarn eller femtaggarn bäst.
  Någon som är nyfiken?

  Jag följde nyss en spännande
  tennismatch och tänkte på
  vilka orimliga ceremonier som
  vi följer och vilka orimliga prispengar som finns och hur det
  påverkar oss nu och vilken
  omställning det kommer att bli
  när resurserna har sinat och
  när vi i alla bästa fall kan
  återgå till ett liv med häst
  och vagn och ett samarbete med varandra och med reviret so vi bor på.
  Och varför inte ett fruktbart utbyte med recept och ritningar
  med alla just nu omöjliga
  kulturer på vår jord.
  Till er omöjliga!!!!!!!!!!
  Till min kultur skulle i alla
  fall en invandrare vara välkommen, när han har förstått
  att för att vara en del av en gemenskap så måste människan vara både individ och samhälle.

  Men också en belevad gäst på Jorden.

  Förlåt, men vi bryter nu,
  vi har fullständig kontroll
  över opinionsbildningen.

  Och om du forsätter att vara
  nyfiken på att moderaterna och
  CIA och svenska polisen har medverkat i mord och nyfiken
  på Bilderbergruppen,
  Trial Atlas Commission och
  Consil of foregin relations och
  Natos hemliga arme i Sverige,
  så har vi metoder förstår DU som
  skulle kunna göra så att Du skulle
  önska att Du aldrig vore född!

  - Vi som styr förstår du är ett
  Djävulsk väl sammansvetsat gäng.

  - Ni ska inte vara för allt
  för säkra!
  Den insikten få aldrig dö att
  man kan få sota med sitt
  liv för mord på statministrar
  eller utrikesministrar eller
  mord med drönare på oskyldiga människor och att man sedan erbjuder pengar till anhöriga.
  Som svarade!

  - Det är inte pengar som vi saknar!


  SvaraRadera
 19. Veckan i dalen gav väl intrycket att allt är som det brukar i landet avlång? Visst, stora delar av befolkningen saknar någon vettig försörjning & de gamla systemen har till stora delar "klappat ihop"/omvandlats till oblygt slavarbete (socialbidragen som anställningar), men den typen av "marginella företeelser" hörde man faktiskt ingeting om. På tv undrar ungdomen varför den ska söka jobb när det ändå aldrig leder till några belöningar. I dalen sken solen. Utom den första söndagen, och man förstår varför. Den sov, uttråkad. Eventuellt att den först lyste lite, men sedan föll bedövad tillbaka i sängen. Många hoppas slippa höra mer av medelklass-kvinnors "feminism" & karriärlusta. Den typen av "ohyggliga orättvisor" kan dom hulka över hemma i sina paradvåningar, tycker jag. Varför sådana skamlösa lyxproblem ska besvära oss andra om & om igen är en svårbegriplig gåta.

  SvaraRadera
 20. Efter alliansen mellan de fyras
  gäng och avståndstagandet från
  från alla lemmar i Kapten Konkurs som sprider sina korn av pölsa
  som om det vore mat här så har det så småningom på annat håll fattats att vi lever i de stora anonyma containrarnas värld.
  Allt större blir de och allt flera
  blir de och allt fortare töms de.

  Men en sak vet vi och
  det är att vi vet vad vi gör
  och att vi vet vart vi styr.

  Det ska vara lönsamt att
  rösta på socialdemokraterna!
  Mona Sahlin
  Eller på jobbskatteavdrag!
  Fredrik Reinfeldt
  Varför inte karriärsteg i
  barnomsogen. Björklund
  Kvinnors rätt att tjäna de
  äldre så att de ger en extra
  slant i egen ficka. C.
  USA önskar att vi bidrar.
  Nato är bra. KD
  Rovet skall delas rättvisare. S
  Vi gör så gått dt går. MP
  Jag förstår allt, men det
  är det inte många som gör
  så nog kanske jag stör. Jonas
  När ditt namn flög över jorden. SD
  Fi: spretar men, lycka till.  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.