söndag 22 juni 2014

Timbukto och Almedalen

Om ni missade inledningen av årets Sommar - som sändes igår med Jason Timbuktu Diakité - så rekommenderas starkt en lyssning här.

För övrigt: här är några av mina hyss i Visby under Almedalsveckan. Ser med viss förskräckelse fram emot kvällssamtalet. Välkomna!

Vilka är valets viktigaste frågor?
3 juli 15.00 
SVT:s scen, Donners plats 
Ulrica Schenström, seniorrådgivare, Halvarsson. 
Birger Schlaug, debattör. 
Irene Wennemo, ledarskribent, Aftonbladet.

Politiken och livet - om villkor och drivkrafter
3 juli 20.30 - 21.45, 
Krukmakarens hus, Mellanvägen 21
Ett fördjupande samtal med Birger Schlaug, om livets mening, människans drivkrafter och politikens villkor.

15 kommentarer:

  1. "Vilka är valets viktigaste frågor"

    EN viktig fråga är hushållens stora skulder. Den har varit viktig länge. Alla har "rätt" att äga sin bostad oavsett om de har råd med det eller inte.

    Svenskt näringsliv kräver att en ny regering sänker kapitalskatten. Man har plötsligt förstått att vi riskerar att ha en bostadsbubbla.

    S säger naturligtvis nej eftersom de förutspås vinna valet. Folk ska känna sig trygga. Känna sig...

    Ang. Timbuktu och hans funderingar kring slumpen och ödet. Vilka är egentligen vi panelen och jag själv som avråder honom från att ge sig in i politiken?

    Kasta tärning låt ödet avgöra...

    Tal kring livets mening på kvällskvisten, intressant!

    Om livets mening är att utveckla vår medvetenhet (rörelse) flow, så kan vi be ödesmakterna om hjälp ang. färdriktning? Men valet är alltid vårt eget.

    Skäms på mig som sa nej! Tar mig hårt i örat! Förlåt Timbuktu! Men jag tycker fortfarande att ordval som rasism inte löser något. Tycker fortfarande att det goda samtalet inte tjänar på detta ord.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  2. Psst Timbuktu förvänta dig ingen ånger från panelen. Det vill mycket till innan en politiker erkänner "vi hade fel". Tar många år. Vi får se hur det blir med bostadsbubblan... Om vi får höra Tove L diskutera kring vems fel var det.

    "Sitt kvar i soffan och håll er lugna. de talar med kluven tunga"

    Kör om du vill! Det behöver ruskas om.

    :) Lisbeth

    SvaraRadera
  3. Vad bör man mest nytta som opinionsbildare? Vilka lyssnar om man har en partistämpel i pannan och vilka lyssnar om man inte har det?
    Birger har valt det sistnämnda, vilket jag tror är klokt. Timbukto är en opinionsbildare som når många, som kan formulera sig fritt utan att behöva få godkännande från någon partiledning. I riksdagens partigrupper tvingas man tala med kluven tunga, det ingår i uppdraget i samma stund som partiet, blocket eller majoriteten behöver varje röst.
    L

    SvaraRadera
  4. L

    Tror inte att Birger ångrar att han gav sig in i politiken. Eller att du tycker, att han inte skulle ha gjort det. Det vore trist om han inte hade gett sig in i politiken. En stark personlighet är han. En stark person är Timbuktu också enligt Birger. Det är vad politiken behöver. Inga mesiga Ja sägare.

    Birger har valt det sistnämnda NU vilket är klokt. Hans erfarenhet från riksdagen är de oviktiga? Personligen så vill jag se alla erfarenheter som viktiga.

    Men ibland glömmer jag det som jag gjorde nu. Därför så säger jag förlåt.

    Man gör mest nytta som opinionsbildare, det är jag personligen övertygad om.
    Men vi behöver alla erfarenheter och växa i medvetenhet. Så vem var väl jag som sa nej. En ulv i fårakläder?

    Om Timbuktu vill ge sig in i politiken, så ska han vid närmare eftertanke givetvis göra det.

    Sedan så står jag fast vid att det är bättre att ta en golfrunda, än att ständigt använda sig av ord som rasism. Vi har ingen som helst rätt att kleta sådana ord i pannan på andra människor. Det är en rätt vi tar oss. Rasim innefattar så mycket.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  5. Lisbeth!

    Och jag tycker fortfarande att ordval som feminism inte löser någonting.

    Feminismen är i bästa fall ett verktyg eller plattform att bedriva jämlikhetsfrågor ifrån men i populismens namn kan man stoppa in vad som helst utan att folk reagerar. När rörelser blir så stora och starka att knappt ingen vågar ha en annan uppfattning eller kritisera rörelsen ska man vara på sin vakt. Då har man kommit långt från de modiga föregångarna som slogs för verkliga förändringar trots ett kompakt motstånd. Det är inte modigt att stämma in i en sådan allmän populistisk kör som feminismen blivit utan att våga gå emot strömmen när så behövs.

    Feminism kan idag innehålla i princip vad som helst. När rörelser blir så allmänna att de omfattar alla människor och alla politiska åsikter blir innehållet urvattnat och förvanskat till rent flum. Den används av vissa likt rasism för att förstärka motsättningar och bidra till ren könskamp. Den kan också som högerpartierna gör användas för att rättfärdiga privatiseringar i vård, skola och omsorg.

    Jämlikhetsarbete är en annan sak och kan bedrivas från andra plattformar med andra namn eller som en del av alla beslut istället för som en egen fråga. Verkligt jämlikhetsarbete utgår från målet att skapa ett jämlikt samhälle för alla och inte bara stärka kvinnors ställning.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  6. Lisbeth!

    Varför ska man ha rätt att äga sin egen bostad? Det viktiga är väl inte vem som äger bostaden utan att den som bor där kan göra det billigt och bra utan att utnyttjas av ägaren. Att man känner att det är ens egen bostad där man själv utifrån sin ekonomi kan påverka hur det boendet ser ut.

    Vi måste komma bort från detta snäva tänkandet som det privata ägandet ger. Vi kan få ett mycket billigare boende och mer frihet om vi äger bostäderna tillsammans och sedan hyr dessa av det gemensamma oavsett det gäller villor eller lägenheter. Det handlar om att tänka om, tänka nytt och tänka rätt.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  7. Jan Örsell, Vi är inte jämlika kvinnor och män. Hur ska vi då kunna driva frågor ur ett jämlikhetsperspektiv? Det finns skillnader låt oss värna dem. Kvinnor föder t.ex. barn. Låt oss behålla attraktionen mellan kvinnor och män. Förstadiet till verklig kärlek.

    Kvinnor förväntas ta det största ansvaret.
    Inte bara över barnen, utan även över släktingar som behöver hjälp. Kvinnor går ner i arbetstid inte för att de vill utan för att de måste. Vilket ger dem sämre pensioner.

    Vi behöver titta på gamla strukturer, mönster för kvinnor, mäns och våra barns skull.

    Vi bör bli mer jämställda inte mer jämlika. Kvinnorna i politiken är i politiken på männens villkor. De måste hela tiden vara lite bättre för att duga. Så mallen är manlig.

    Att feminism kan innehålla i princip vad som helst, är jag den första att instämma i. Allt kan användas i fel syfte. Du beskriver ett sådant syfte.

    Partiers falska tal om att kvinnor är vinnare genom privatiseringar i vård, skola, omsorg. I själva verket sitter det män i toppen. Fler och fler små företag köps upp. Det är främst kvinnor som springer benen av sig (personal).

    Alltså feminism är viktigt. Men det gäller att sålla. Det får inte skapa mer vi och dem tänk. Vi får vara på vår vakt.


    Lisbeth




    SvaraRadera
  8. Jan Örsell, Tycker inte att alla har rätt att äga sin bostad. Inte som det är nu. Har man inte råd så har man inte. Hela kollektivet får betala skulden.

    Däremot så kan vi ha en önskan och den spelas det friskt på. Men det brakar såklart förr eller senare.

    Personligen så föredrar jag gemensamt ägande. Tror det skulle lösa en hel del.

    Men eftersom vi de flesta av oss är känslovarelser, så tror jag inte att det är dags för det ännu. Vi har andra behov än tak över huvudet och mat i magen.

    Vi är mitt upp i att försöka utreda vad verklig frihet innebär. För en del är en det viktigt att äga sin bostad. Det kanske det är, men i dagsläget är det inte alla förunnat. Snarare så verkar det bli så att det är allt färre förunnat.

    Men det döljs väl tills det inte längre går att dölja. Tror vi behöver komma ner på en nivå som t.ex. Grekland innan verklig förändring kan ske. Då kan börja förstå och inte endast begripa.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  9. Jan Örsell

    Rätt så, feminismen har aldrig varit någon plattform från vilken man bedriver jämlikhetsfrågor. Däremot en plattform för jämställdhetsfrågor.

    Gunilla

    SvaraRadera
  10. Gunilla, hur ser du på feminismen idag? Feminismen har varit en plattform för jämställdhetsfrågor.
    Har den blivit, håller på att bli en plattform för kamp, våld, konkurrens, konflikt? Fi vill kasta ut rasisterna ut ur EU och in ska feministerna.

    Mig oroar det om inte ens feminister tar upp "kampen" för alla vem ska då göra det?

    Tycker feminismen var bättre på Elin Wägners tid. Feministerna verkade vara fredligare och ville göra skillnad. Går Evolutionen baklänges? Eller är vi bara lite förvirrade som humlorna som surrar?

    Lisbeth

    Lisbeth

    SvaraRadera
  11. Ursäkta en förvirrad humla dubbelnamn igen.

    SvaraRadera
  12. Valets viktigaste fråga enligt huvudmotståndarna, eller vad de nu ska kallas, är väl AMS-politiken? Duger FAS3 som småfolks-försörjning eller måste 90-dagars AMS terapi införas (igen, då samma åtgärd redan funnits fast det då var 100 dagar) för ungdom, så de därmed får ett åtgärds-liv i väntan på pensionering? Det är vår tids stora politiska strid.

    SvaraRadera
  13. Jason är en förklädd borgare.
    Varför genomskådar han inte
    en massmördare?

    obama

    SvaraRadera
  14. RL!

    På vilket sätt är Jason en förklädd borgare?

    USA har ett tvåpartisystem. Du tror väl inte det hade blivit bättre med den andra sidan vid den politiska makten i USA. Både du och jag förstår att den verkliga makten i USA ligger hos det privata kapitalet och det är något som den nuvarande presidenten har att handskas vare sig han vill eller inte.

    Han försöker nog så gott han kan att konfrontera kapitalet när han har någon chans att vinna. Han har valt sina strider på ett ganska bra sätt ändå tycker jag viket gjort att han har förändrat en hel del och fortsatt är kvar vid den politiska makten och har därför fortsätta möjlighet att påverka åt rätt håll.

    Allt är faktiskt inte svart eller vitt utan en kamp mellan det onda och det goda där man ibland får vara glad för de små segrar som det goda kan göra. Presidenten kan inte göra precis som han själv vill utan måste ha ett politiskt stöd i bland annat kongressen.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  15. Jan:
    "På vilket sätt är Jason en förklädd borgare?"

    Han är liksom Du, väldigt naiv
    i sin tro på Obamas goda vilja!

    Jan, jag förstår att Du vill ha ett mera nyanserat svar och det
    ska du få, om jag klarar av det,
    och när det, i så fall platsar!

    Roland Lidén





    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.