måndag 2 juni 2014

Arbetstid - del 6: Om sossarna kunnat sin historia så hade de gillat friåret...

Jag minns en budgetförhandling i slutet av 90-talet. Jag är språkrör för MP och deltar i en förhandling med den socialdemokratiske finansministern Erik Åsbrink. MP kräver införande av friår. Det vill säga att en person som har arbete kan begära att få ledigt upp till ett år mot nästan full A-kasseersättning om någon med A-kassa kan ta jobbet istället. 

Systemet är självreglerande, när det är hög arbetslöshet så fungerar det, när det är ont om arbetskraft så blir det också ont om friår. Kostnaden är i realiteten noll kronor. Alla är vinnare. Den som får ledigt. Den som får jobb. Arbetsgivaren som får nya kontakter och som dessutom själv avgör om bytet skall få ske.
  
När vi kom till punkten om friår på vår förhandlingsdagordning uppstår en märklig tystnad. Jag förklarar vad friåret går ut på. Erik Åsbrink ser närmast chockad ut. Han får ur sig: ”Menar du att man skall kunna ligga i hängmattan ett helt år?”

Jag svarar: ja.
  
Han ser ut som om han tror att jag skämtar. Hela tanken tycks honom så befängd. Människor som är fria från sitt lönearbete upp till ett helt år utan att stå till arbetsmarknadens förfogande… Det är en världsbild som han inte förstår, inte kan ta in. Så tycks det. Trots att idén inte alls borde vara främmande ens för en socialdemokrat…
  
Anna Hedborg och Rudolf Meidner – båda sossar - menade nämligen i skriften Ett friår mitt i livet (1986) att friår skulle kunna leda till bättre balans på arbetsmarknaden. Arbetskraft skulle kunna frigöras från arbetsmarknaden under perioder med svag efterfrågan. Och sedan komma tillbaka igen när behovet åter finns. Finansieringen skulle ske genom att företagen skulle få betala en smärre avgift till en arbetstidsfond.

Åsbrink hade säkert ingen aning om Hedborgs och Meidners skrift. Och han smet från hela frågan. Han blev nämligen förbannad och avgick. Statsminister Göran Persson hade kört över honom i en fråga. Åsbrink fick sig därmed ett friår…

Det fick många andra också efter det att förhandlingarna genomförts och friåret så småningom sjösattes. Än idag kommer människor fram med jämna mellanrum och vittnar om vad friåret betytt för dem. Frihet. En ny chans. En lucka i natten. En dröm som kunde levas ut.
  
Och mycket riktigt: utvärderingen visade att friåret betydde mycket. Några låg nog i hängmattan. Men alls inte ett år. Några veckor kanske. Istället gjorde man annat. Var mer med sina barn, prövade vingarna för att starta företag, vågade sig på de där studierna som man drömt om, minskade stressen och mådde bättre och skapade kanske förutsättningar för att orka jobba lite längre än till 65 år.


De enda som var upprörda var de som ansåg att friåret bröt mot gammal god tradition om lönearbetet som det heligaste av det heliga. Till dessa hörde även de flesta i socialdemokraternas ledning och riksdagsgrupp. Och LO förstås. LO:s dåvarande chefsekonom Dan Andersson  skriade upprört i SVT:s Agenda att vi inte kan "ha hundratusentals människor betalda för att inte arbeta". Eva Lotta Hultén konstaterar lakoniskt i antologin After Work - farväl till arbetslinje att han inte "syftade på de arbetslösa utan på de friårslediga, som, nota bene, aldrig var fler än 12 000 samtidigt..."

Den utvärdering som Arbetslivsinstitutet  genomförde visade att nio av tio av de som fick ett friår fått allmänt bättre välbefinnande, sjuttiofem procent av dem med muskel- och ledbesvär fick minskade problem, åtta av tio med sömnbesvär började sova bättre. De flesta som beviljades friår var kvinnor inom vård, skola och omsorg. Bland männen var de flesta inom industrin och transportbranschen.

Trots att friåret var en succé spred LO, sossarna och borgarna i skön förening ryktet att det kostade 2 miljarder kronor. Det var den summa som betalades ut  till de lediga - men man drog inte bort de minskade kostnaderna för a-kassan och för socialbidragen. Inte heller hade man tagit hänsyn till samhällets direkta vinster som uppkom genom kompetenshöjning, nya företag och förbättrad hälsa. Borgarna avskaffade friåret 2007. Av ideologiska skäl. Kristdemokraten Mats Odell var en riktig friårsätare.... Trots att KD själva i partiets begynnelse faktiskt drivit en liknande linje. Men hur skulle ett friår se ut när man skulle lansera iden om Arbetslinjen?

Det vi ser i debatten om arbete och arbetstid är en märklig röra av argument som inte alls har med människans välfärd att göra, människans möjlighet att skapa bättre liv. Istället reducerar man människan till en kugge i ett ekonomistiskt hjul som skall snurra fortare och fortare. Människan blir till för systemets upprätthållande.

Vi borde lära oss att ställa den kanske mest avgörande frågan: Vad är en människa? Är vi ekonomiska varelser vars uppdrag är att springa allt fortare i ett ekonomiskt hjul som snurrar i allt hastigare tempo eller är vi något större än så?

Det gäller att räta på ryggarna.  Det gäller att konstatera att vi är så mycket mer än ekonomiska varelser. Det gäller att inse att vi är biologiska, sociala och kulturella varelser.

Det gäller att förstå att det är enorm skillnad att bygga ett samhälle för ekonomiska varelser och att bygga ett samhälle för riktiga människor. 

Den som på fullt allvar tror att vi kan skapa arbete och konsumera oss ur finansiella kriser, till råga på allt med lånade pengar, bör sätta sig ner och fundera ett tag. Över livet, över samhället, över planeten.  Min övertygelse är att många som gör det kommer att se möjligheterna. Inte bara för planeten utan också för både samhället i stort och för det egna livet.

36 kommentarer:

  1. Tack återigen för ett väldigt bra inlägg.

    Så bra! Givetvis finns tankar om friår inom alla partier. MP talar ofta om, att det handlar inte om höger eller vänster. Med denna vetskap kan man våga sticka ut nu.

    Så bra att dessa sossar, menade att friår kan leda till bättre balans. Inte så konstigt egentligen, eftersom vi är sociala och kulturella varelser. Kanske även andliga.

    Media talar nu mycket om olikheterna mellan S och MP. Olikheterna trummas in i oss. Du Birger får förhoppningsvis tillfälle, att upplysa dem om likheterna i SVT nyhetspanelen. Att tankar om friår finns inom människor oavsett parti. Innehållet i partier har tankar. Livet strävar efter balans.

    Hoppas på att vindarna nu kan vända. För vi står inför ett stort vägval. Synd bara att MP verkar ha fått hybris. Att de väljer att sudda ut ordet jämställdhet och snor ordet feminism från Fi och V.

    Synd att Åsa Romson påstår att V vill lägga ner byskolor. De läggs ju ner NU med EU:s politik, som innebär att makten, politiken och ekonomin centraliseras till storstäder. Hör fortfarande jublet från kongressen, över att MP är så stora i storstäderna. I Stockholm i Göteborg och Malmö.

    Som du skrev tidigare det finns plats för dem alla. V kanske kan locka landsbygden mer.

    Ja, det finns plats även för Reinfeldt, som nu spelar rollen av vår trygga landsfader. Vi bör öva oss på att lyssna till alla politiker nu inför valet. Vilket inte betyder att all politik har lika värde.

    Reinfeldt sa något klokt vi får inte glömma de unga männen. Vi får inte glömma de arga unga männen... Som också mår dåligt, liksom många unga unga kvinnor gör idag.

    Så Reinfeldt ge våra ungdomar en chans till ett friår och en förståelse för, att livet strävar efter balans. Ge dem en chans att hålla psykiskt och fysiskt hela livet. Ta ett friår själv Reinfeldt! Kanske får han det lite lugnare efter valet... Lite tid för eftertanke.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  2. Varje gång jag läser en debatt om förkortad arbetstid så är det ekonomi det handlar om.

    Även arbetare går till försvar för den heliga 40 timmars veckan för att det skulle bli dyrare för arbetsgivare att anställa mer folk om arbetstiden förkortades.

    Jag orkar inte mig lägga i och debattera mot nyttiga idioter.

    SvaraRadera
  3. Tack!
    .. i det här valets massmediala brus såna tankar om människan som ngt annat än konsumist,kund,ekonomisk kugge .
    Om riktiga människor som nu tvingas forma om sej till spelbrickor..

    SvaraRadera
  4. Friår, javisst. Spara under några år och var sedan ledig ett år. Tvinga andra att betala för din ledighet, absolut inte.

    SvaraRadera
  5. Alla är inte vinnare. Eftersom den arbetslöse normalt är mindre kompetent ger friår naturligtvis en produktivitetsförlust. Men eftersom a-kassan har minskat med åren av inflation, vilket i sig är lämpligt, så är det inte så tokigt. Det rör om i grytan.

    En person kan i princip vara kompetent eller inte. Den kompetente kan säga upp sig och räkna med att få jobbet tillbaka eller något liknande. Och då är det en karenstid ungefär ett par månader som denna förlorar och det är i praktiken vad det handlar om. Om den som säger upp sig inte är kompetent fås ingen förlorad produktivitet och då blir som Birger säger alla vinnare. I takt med att a-kassan allt mer liknar socialbidrag så är det mer rimligt med friår.

    SvaraRadera
  6. På något sätt är motståndet mot förkortad arbetstid lite komiskt. Det är ju bara röra sig i rusningen på fredagar i Sveriges huvudstad för att inse att var och varannan arbetande individ "jobbar" hemma på fredagar. Ja, situationstecknen var avsiktliga :) Alla vill ha 30-timmars vecka alltså. Med 100% betalt då förstås. Kan tänka mig att väldans många av dessa fredagsskolkare dessutom sitter på najsa administrativa yrken och just råkar vara de som skriker högst när kreti och pleti börjar tala om arbetstidsförkortning..... Ironi var ordet hah

    SvaraRadera
  7. Fast friåret visar väl också just på vad vissa menar är (mp):s politiska bekymmer: de fladdrande sommarkavajerna? För när omvälvande reformer lanseras så tycks inte fokus vara de som inga val eller pengar har, målgruppen tycks vara folk som redan har det riktigt bra & "kan välja" lågbetald ledighet utan problem. När medelklassen tillverkar sköna reformer för sin egen samhällsgrupp. Att "folk på botten" därmed får en tids betalning sägs då vara en positiv bieffekt. Jo visst, men definitivt inte själva poängen. Medborgarlön är 1000 ggr mer angeläget än friår.

    SvaraRadera
  8. Anonym Nej friår är mer angeläget. Då kan de som tar på sig ansvaret att utforma medborgarlön tänka efter lite innan.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  9. Två bra ting kom ut ur kongressen. 1) Inte öka tillväxten. 2) Inte ha vinst i välfärden (eller var det kanske bara skolan?). Friår och medborgarlön, var de uppe på kongressen, Lisbeth? Jag var "frånvarande" hela helgen.

    Nu gäller det att docka MP med S. Det kan väl gå till så, att MP modifierar sitt beslut. Kanske kan de säga att de båda punkternas genomförande inte brådskar.

    Gt

    SvaraRadera
  10. @Urban Persson
    Varför fortsätter du spika upp tvärsäkra påståenden utan att du backar upp dem med någon form av logik. Du skrev:
    "Eftersom den arbetslöse normalt är mindre kompetent ger friår naturligtvis en produktivitetsförlust."

    Det är ett antagande från din sida och inget annat. Om det stämde och den "naturlag" som finns inskrivet i ditt "naturligtvis" verkligen fanns så borde det betyda att Sverige skulle haft en svacka i produktivitetsökning under den tiden som friåret existerade. Men empirin visar annorlunda - produktiviteten ökade också under denna tid.

    Likaså ditt svammel om "kompetens". Människor kommer aldrig kunna konkurrera med robotar och fastän robotar i allt fler fall är mer "kompetenta" att göra bättre jobb 24 timmar om dygnet än vi människor kommer de aldrig bli "kompetenta".

    Dina kommentarer dryper för övrigt av intellektuell inkompetens som vanligt. Eller kanske jag skulle skriva intellektuell ohederlighet - för det är ju vad du uttrycker enligt mig.

    SvaraRadera
  11. Gt, Frågan om vinster i välfärden kom upp i en utfrågning SVT.
    Svaret blev att MP inte ser någon skillnad på vinster i välfärden och i skolan. De säger att vinsterna ska investeras i verksamheten.
    Bra. Det borde kunna öppna upp för ett samarbete med V. För det är ju de som tvingat fram detta ställningstagande. I annat fall sätter de sig inte i en regering. med S och MP.

    Menade med att tänka efter lite inte att det inte brådskar.
    Utan att stressade människor inte alltid tar så kloka beslut. Att det kan bli brådskande.
    Av vad jag hörde, så tog ingen upp medborgarlön. Men det diskuteras ju på EU nivå och om och när det blir verklighet, så måste väl varje medlemsland först ta ställning till hur det ska utformas. För att sedan ta tillbaka besluten till parlamentet för godkännande.
    Intressant är att MP även "nosar" lite på det ekonomiska systemet med dess stora brister.
    Blir intressant att följa valdebbater inför höstens val.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  12. Birger, är den stora frågan egentligen, om sossarna gillar friår eller inte?
    Ekot berättar idag, om att EU kommissionen inte tycker att svensk utbildning håller måttet. Om att man tidigare kritiserat hushållens höga skuldsättning, men även ungdomsarbetslösheten.

    Nu kritiseras även skolan. Den som vi fortfarande sägs bestämma över själva. Enligt stabilitets och tillväxtpakten hur kommer ett förslag som friår att tas emot?

    Kommissionen tycker att regeringen är på rätt väg. MP:s väg är den rakt motsatta. Hur ska det EU vänligare MP hantera detta faktum, att kommissionen anser att vår nuvarande regering är på rätt väg i skolfrågor?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  13. På barndomens ö bodde vi.

    Gemenskap hade vi och ansvar fanns. Och Gud fanns.
    Om vi bar oss åt så att livet på ön hotades så kunde vi få ett
    stygn i vårt samvete.
    Öns begränsningen var positiv på så sätt att kreativitet som var bra för oss alla och även för den enskilde var OK så länge det inte hotade Öns existens!

    Men nu är Gud frånvarande och om
    Människan ännu icke är helt död, så är hon dock döende!

    Så ock, även hennes Ö i Kosmos!
    Varför då inte skapa många små Öar Vår stora Ö och som stödjer varandra ?

    Jaa, jag har frågat en gång förut, men då var det ingen av
    Eder som ville medverka?

    Men prata ...

    Roland

    SvaraRadera
  14. Ja, Lisbeth, visst må vi lyssna på alla politiker som vill tala till/med oss inför valet, enligt formeln "alla människors lika värde". Eller kanske vi ska säga "alla människors rätt att vara olika". Antingen eller? Eller både och?

    Kongressen tog väl upp arbetstidsförkortningen också?
    I så fall var det tre goda ting som kläcktes. Fast, kongresser har väl tagit bra beslut förr, men som sedan har svalnat i hanteringen pga styrets ovilja att följa dem.

    Gt

    SvaraRadera
  15. Varför inte skapa många
    små Öar på vår stora Ö,
    som stödjer varandra ?

    SvaraRadera
  16. http://www.di.se/artiklar/2004/1/14/eu-varnar-sverige-for-friar/

    SvaraRadera
  17. Öns begränsning var positiv på så
    sätt att den kreativitet som var
    bra för oss alla och även för den enskilde var OK så länge den inte
    hotade Öns existens!

    SvaraRadera
  18. Neoliberal Agendamån juni 02, 06:27:00 em

    Friår är en absurd konstruktion.

    Sänk skattena, de som vill ha ett sabbatsår får spara ihop till det själva.

    SvaraRadera
  19. Gt, Kommissionen vill att vi ska satsa på lågutbildade och invandrare i skolan. Vilket vi naturligtvis behöver, för att vi på ett bra sätt ska ta hand om de som vi bjudit in. Man kan inte bara bjuda in.

    Ja kongressen tog upp många bra saker. Men som vi vet så är vi med i EU. Inrikespolitik har blivit utrikespolitik. Tror inte att det handlar om ovilja, snarare att vi inte kan ha en alldeles egen politik vid sidan om.

    Reinfeldt sitter lugnt i båten och säger att han kommer att föra samma politik som förut. Följa rekommendationer?

    Roland vi har redan skapat många små öar (medlemsländerna) på vår stora Ö (EU). Tanken är väl att de ska stödja varandra? MP säger sig numera tro på EU som rätt verktyg.
    Vi får väl hoppas på att de har rätt för våra barns skull.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  20. Lisbeth

    Jag gillar dig!

    Roland

    SvaraRadera
  21. Lisbeth

    "Tanken är väl att de
    ska stödja varandra?"

    Nej! tanken är att de ska
    utplåna varandra, som Du
    redan har förstått!

    R

    SvaraRadera
  22. Lincoln, friåret omfattade ungefär 10 000 personer samtidigt och totalt 2 miljarder kronor betalades ut i A-kassa. Tror du att de arbetslösa som fick sysselsättning var så kompetenta att produktiviten i hela landet ökade av detta? Du måste vara sällsynt tom i huvudet. Varför slutar du inte med din idiotiska demagogi? Jag får ju bara gratispoäng på dig.

    SvaraRadera
  23. R, i så fall så får vi väl göra motsatsen älska mera. Det går att välja.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  24. Urban, tycker inte du vare sig får några gratispoäng eller bör räkna på det sättet... Dessutom: Vad är det för vits med att kasta ur sig att någon är "sällsynt tom i huvudet"? Tillför det något, anser du?

    Skulle det bli "produktivitetsförlust" så hade knappast arbetsgivaren accepterat bytet. Friår byggde på tre samtycken: den som sökte friåret, den som fick jobbet istället och arbetsgivaren.

    Den utvärdering som gjordes visade att den som kommit in på ett friårsvikariat lättare sedan kom in på arbetsmarknaden.

    Varför skulle ett system där alla är vinnare i någon form - vore inte företaget positivt så hade man ju inte accepterat friårsbytet - vara dåligt? Är principerna viktigare än verklighetens utfall?

    SvaraRadera
  25. Birger, förlåt, konstruktivt, nää.

    Urban, du har ett huvud som
    är utöver dom vanligastes.
    Det är som frihetgudinnans!

    Roland

    SvaraRadera
  26. Birger, efter ett antal år med friår satt i system och en hög A-kassa är risken uppenbar att två personer delar på ett jobb och turas om att vara arbetslösa, vilket många ser som ett missbruk. Arbetsgivaren får en pool av reserver, kan ställa högre krav och så vidare och kan acceptera en lägre kompetens. Missbruket i sig har ingen större ekonomisk betydelse och det borde man ta lätt på. Att arbetslösa kommer ut på jobb är naturligtvis bra. Problemet är att det finns få kompetenta som är arbetslösa och detta sätter stopp för detta i någon störrre omfattning. Det blir ungefär som en sänkning av arbetstiden i kombination med ett lotterisystem. Plötsligt är en mängd kompetenta människor hemma och bara fantasin begränsar dem. Man kan vara i Thailand halva året och så vidare.

    När det testades var det också långt fler som ville vara ”arbetslösa” och inte fick detta. Så det var redan då ett lotteri. Det fungerar knappast med någon slags byråkrati som avgör vilka som ska ha rätt av vara hemma mot betalning. Så därför måste A-kassan vara extremt låg och förmodligen lägre än idag. Alla vill ju ha gratispengar. Man bör igentligen ha ett omoraliserade systemet där arbete är helt frivilligt och socialbidrag ges till de inte kan eller vill arbeta. Och då kan vem som helst spara pengar och ta sig ett friår när som helst.

    SvaraRadera
  27. Genom sig själv känner man andra.
    "Alla vill ju ha gratispengar."

    SvaraRadera
  28. Urban
    #Alla vill ju ha gratispengar.#

    Till exempel vissa bankirer.

    Urban, du saknar medkänsla,
    men det är nog en fördel,
    för dig i din värld?

    Roland

    SvaraRadera
  29. Birger:

    "Friår byggde på tre samtycken: den som sökte friåret, den som fick jobbet istället och arbetsgivaren. Varför skulle ett system där alla är vinnare i någon form - vore inte företaget positivt så hade man ju inte accepterat friårsbytet - vara dåligt?"

    Det låter ju jättebra, uppriktigt. Men varför behövs nya politiska beslut, om det bara handlar om att part A, B och C ska komma överens?

    SvaraRadera
  30. Det finns förstås en fjärde part, skattebetalarna som finansierar kalaset. Antalet arbetslösa är inget bestämt antal.

    SvaraRadera
  31. Jag känner på mig att Neo och Urban regelbundet fredagsskolkar med 100% lön från lobbyorganisationen/byråkratpölsebyrån dom "sliter" för. Vad tror ni? Haha

    SvaraRadera
  32. När de högre klasserna börjar "snickra politiken" så att man misstänker att det egna klass-intresset är syftet, då luktar det väl skunk? Som med (s) & 60 000 kr gränsen som ju "bara råkade" sammanfalla med riksdagslönerna. Friårs-reformen fungerade ju som ett rött skynke, då "burget folk" med jobb kunde välja bort jobbet för att de inte kände för att arbeta! Allmänheten kan ha förståelse för reformer som införs för svaga grupper som saknar alternativ, men väldigt få mekaniker & snickare vill betala medelklassens självvalda "års-semestrar"! Så är det bara. Friåret framstod som vansinne i medierna, det var ingen bra reklam för nya socialförsäkringar som ej baseras på lönearbete.

    SvaraRadera

  33. Mac, tja, det kan man ju undra... Men skulle X få tjänstledigt från sitt arbete som vårdlärare och Y skulle överta jobbet under tjänstledigheten så är det ingenting som säger att X skulle få del av de pengar som Y fått från A-kassan. Därför behövs politiskt beslut. För att byråkratin inte skall leda till ökad kostnad för detta var MP:s ursprungliga förslag att den som tar ut friåret skulle få 90 procent av den summa som betalas ut i A-kassa. Därmed blir kostnaden noll för det offentliga, och vinsten ramlar ut i form av (enligt utvärderingen) bättre hälsa, fler småföretag och medborgare med större välbefinnande.

    Urban Persson,antalet arbetslösa är inte något bestämt antal. Nej, det är inte antalet friår heller. Systemet är självreglerande. Alla tog dessutom inte ut ett helt år, utan en kortare tid, om arbetsgivarens så godkände. Friår är en frihetsreform som enbart har vinnare. Ingen blir förlorare, allra minst skattebetalarna. Än mindre om man betänker att företag/kommuner får tillgång till nya personer som kan bli aktuella för ordinarie tjänster så småningom.

    Rädslan från LO och Svenskt Näringsliv och Mats Odell etc. beror nog mest på att det är en frihetsreform. Och frihet är något som inte passar in i ett samhälle där den övergripande ideologiska tesen heter Arbetslinje.

    SvaraRadera
  34. Fast för att få a-kassa ska man ju söka och vara beredd att ta alla lämpliga arbeten, man kan inte ligga i hängmattan.

    SvaraRadera
  35. Politiska förslag som strider mot majoritetens "moraliska känsla" kommer alltid att kraschlanda & dessutom användas som tillhygge i borgarmedia för att misstänkliggöra all vänsterpolitik: friåret borde aldrig ha lämnat ritbordet pga den anledningen. Majoritetens "moraliska känsla" säger att folk som själva KAN försörja sig BÖR även göra det; det är ingen annans ansvar. Detta har landets politiker flitigt utnyttjat för att hävda att detta även gäller landets växande underklass i postindustrialismen, att dessa kan om de vill, fast förutsättningarna helt saknas. Därför är friåret inte bara olämpligt, utan även politiskt farligt.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.