söndag 29 juni 2014

Almedalen (S): Fortsatt pingis på krackelerande bord

Uruguay bet i gräset och några stolpskott räddade Brasilien. Detta påminner mig om att Stefan Löfven skall äntra Almedalens scen idag. 

Regnskurar hotar, berättas det. Då gäller det för partiledaren att vara extra hurtig och skina som en sol. Jag vet, har stått på den där scenen nio gånger. En del kunde varit bättre. En del var riktigt bra. Hur som helst: det gäller att leva upp till förväntningarna

Såväl politiker som dess uttolkare vet vad som förväntas. I år förväntas som vanligt hurtiga vandringar på Visbys gator, besök på lokal och - inte minst viktigt -  prat inom givna och förutsägbara ramar.

Eftersom medborgarna har annat för sig - det är faktiskt VM i fotboll - än att betrakta talen så är man beroende av rapportörerna. Dessa lever i samma politiska bubbla som partistrategerna. Bubblans huvudidé är ekonomisk tillväxt vars metastaser utgörs av arbetslinje, konsumtionshysteri och oförmåga att se skillnad mellan digitalt finanskapital och naturkapital IRL.

 • Det är därför tjattret i grenverket kan fortsätta medan stammen ruttnar. 
 • Det är därför Anders Borg och Magdalena Andersson fortsätter att spela partipolitisk pingis medan bordet krackelerar. 
 • Det är därför Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven far fram på samma motorväg mot samma mål om än i olika filer.
Målet är mer arbete, mer konsumtion, mer tillväxt. Inte mindre arbete, hållbar konsumtionsnivå och bättre liv.


Jan Larsson, valgeneralen, berättar i DN att man "tänker dra igång slutfasen av sin valrörelse i förtid" eftersom man "inte kan prata siffror och låta andra prata framtid". Självklart vill man inte tala siffror. 31,1 procent är ju inte mycket att tala om för det parti som fortfarande, innerst inne, tror att man har egen majoritet.

Problem uppstår då Stefan Löfven skall prata framtid. I en soptunna i närheten av Sveavägen i Stockholm hittade vän av oordning det första spontana utkastet - väl tillskrynklat - till tal som Löfven skissat på:

"Vänner, vi behöver en ny regeringen. Du ska veta att med en socialdemokratisk regeringen får du det bättre med samma politik som förs av den snart avgående regeringen. Därför presenterar nu vi socialdemokrater vår nya logga: Sverige behöver en nyborglig socialdemokratisk regering!

Så du som fått dina jobbskatteavdrag kan känna dig lugn, du som är orolig för apoteken inte skall få börsintroduceras kan vara lugn, du som vill spekulera i skolor och sjukvård kan vara lugn, du som är orolig för klimatfrågan kan lugnt fortsätta att leva som vanligt och du som gillar Carl Bildt ska veta att han kommer att fungera som coach för vår nya försvarsminister i kampen för fler JAS av metall och enögd utrikespolitik. Och du skall veta att vi kommer att fullfölja borgarnas linje när det gäller att blunda för de utsläpp som vår konsumtion ger upphov till."

I marginalen har Jan Larsson, valgeneralen skrivit: "Så där kan du för fan inte säga, så får vi bara tänka. Kör dina vanliga floskler Stefan, de där som ingen kvinna skulle kunna säga utan att bli anklagad för otydlighet, ansvasrslöshet och höga klackar".

20 kommentarer:

 1. Bra där!

  Mitt i prick vad gäller såväl det att partieliten och de pressprostituerade lever i samma bubbla, liksom att det överordnade målet & medlet för dem är vansinnig ekonomisk tillväxt.

  Men att det inte skulle vara någon egentlig skillnad på Alliansen och Socialdemokraterna, vart har du fått det ifrån ;-)

  SvaraRadera
 2. S väljare vill enligt Ekot att S ska samarbeta med V, trots att Stefan Löfven håller distans. Något som givetvis Jonas Sjöstedt är glad över. MP är den givna samarbetspartnern? eller inte.

  Det talas mycket om samarbete över blockgränserna. Ett slags falskt vi är inte höger eller vänster tänk. Med andra ord vi är ganska nöjda.

  Det vore kanske en början på något nytt. Om V blev stora. Att S inte kan gömma sig då i samma grad, med att de är en Alliansen light version.

  Samtidigt ska man kunna förändra EU åt vänster krävs vänstermajoritet i rådet, kommissionen och i hela parlamentet. Samtidigt så måste det vara länge så att inte EU domstolen blockerar beslut som tas. Sedan inte minst det måste finnas politisk vilja.

  Trots det människors vilja/strävan till förändring är positiv. Spekulation tror det kommer gå bättre för Jonas Sjöstedt och V nu i valet. Bättre än i valet till EU parlamentet.

  Blir det så är det märkligt. Det är i Bryssel de flesta besluten tas.
  Inte något politikerna vill säga högt inte ens Sjöstedt.

  Det handlar om att välja väg? Att försöka ta tillbaka värden. Det handlar om vår vilja. Saknar vi vilja är vi medlöpare?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Lisbeth!

  Med politisk vilja som V och Jonas Sjöstedt har så kan vi lämna EU och själva bestämma. Om bara folket förstår detta och röstar rätt så kan det bli verklighet.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 4. Jan, så enkelt är det ju inte alls. Jag har svårt för de där förenklingarna av komplicerade maktförhållanden. EES-avtalet antar jag att du vill ha kvar - om du vill det så bestämmer vi inte själva. Överhuvudtaget är "vi" involverade i ekonomiska och politiska maktstrukturer som är betydligt större, om än mer osynliga, än EU. Som EU-kritiker finns ingen anledning att hymla om att det reella självbestämmandet är inskränkt oavsett medlemskap i EU eller inte.

  SvaraRadera
 5. BS!

  Det var något av de dummaste kommentarer jag läst. Det är klart att vi påverkas av andra och därmed i den bemärkelsen inte bestämmer helt själva. Med ett sådant resonemang som du för så är det ju aldrig någon mening med att försöka göra någonting alls. Ska vi ha den nivån på diskussionerna så får du gärna stänga av mej från att kommentera på den här sidan.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 6. Birger, Bra kommentar. 10:59:00

  Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Jan Örsell!

  "Med politisk vilja som V och Jonas Sjöstedt har så kan vi lämna EU och själva bestämma."

  Låter som SD-politik! Men nationalismen har på sikt ingen framtid i en globaliserad värld. Globaliseringen är en oerhörd kraft som ingen kan stoppa. Nästa steg är att nationsgränserna faller.

  SvaraRadera
 8. Ni som hoppas på att nationsgränserna skall falla bör också längta efter en världsregering, för i annat fall är det global anarki ni vill ha och tror ni att det är bra är ni riktiga idioter.

  Vill ni se en världsregering tycker jag ni skall vara extremt tydliga med det och inte fega för att säga det. Att ni inte vågar prata om det tyder på att ni inte tror på iden och att ni alltså bara är anarkister som i praktiken drömmer om en värld i ruiner.

  Anarko-globalism är lika vettlös som all annan sorts anarkism.

  SvaraRadera
 9. Peter, Nej nationalismen har på sikt ingen framtid i en globaliserad värld. Väljare och nationella politiker, har inget som helst att säga till om hur högt inflytelserika personer tillsätts i EU systemet. (Juncker)

  Du låter som en makthavare.

  SvaraRadera
 10. Ojojoj, då har du inte läst mycket! Som svar på ditt kategoriska påstående var kommentaren riktigt relevant!
  L.

  SvaraRadera
 11. I Expressen är Anders Borg nu ute med mindre sanningsenliga påståenden om att Mp vill ha nolltillväxt. Det tog inte lång tid för politikerna att börja skrämma folk för icke-tillväxt!

  SvaraRadera
 12. Peter och L!

  Jaha! En globaliserad värld och globala problem. Vad har det med EU att göra? EU är bara en liten del av världen. Så ni tycker alltså att vi ska avskaffa länderna i EU och bara ha EU. Ska vi avskaffa alla landsting och kommuner också då? Varför inte FN också då för EU är ju lösningen på allt? Varför skulle vi som svenskar ha mer makt och inflytande som medlemmar i EU än som ett självständigt land som förhandlar självständigt med andra länder? Det reella självbestämmandet måste väl ändå vara större utanför EU än som medlem särskilt om man vill föra en annan politik än den EU för.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 13. Jan, världen är farligare än vad
  du kan tro och vad Birger vet och
  törs säga.

  En underhuggare sa så här en gång:
  "jag är glad att jag har överlevt."
  Några år senare sade samme Persson:
  "Jag vill leva några år till."

  Jag vill också tro på gemensamma
  möjligheter som vi realiserar
  tillsammans med varandra och med
  naturen!

  SvaraRadera
 14. Vi borde vara tacksamma för nationsgränser, de torde ha räddat miljontals liv.

  SvaraRadera
 15. RL!

  Så politiker ska inte göra sitt jobb för att det innebär vissa risker?

  Tänk om polisen skulle tänka så. Vi kan inte ingripa och göra vårt jobb för det innebär risker.

  Det innebar stora risker för de första fackföreningsledarna att agera också och det gjorde de av ideella skäl och inte för en lön.

  De som är så jävla fega får väl ta något annat jobb då. Alla kan inte vara sådana jävla kycklingar. Då kan vi ju aldrig göra några förändringar. Jag tar också risker med att skriva här (och jag får inget betalt för det) men inte tänker jag låta mej tystas så lätt.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 16. Erik, Sthlm!

  Mycket bra kommentar.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 17. Ett (s) som lovar jobb men bara presenterar ams:et. Jobb! säger (s), praktikplatserna kommer inom 90 dagar. Och man ska inte vara rädda att ställa krav, man får anta att kravställandet dock inte drabbar landets "burgna halva". Hålrum. Grotta där det ekar. Syltburk med fin etikett utan innehåll. En dysfunktionell familj. En ohygglig gemenskap. En återvändsgränd döpt till Trygghetens återvändsgränd. Ett slags tjatande, en tråkig instängdhet där det hela tiden poängteras hur otryggt det vore att slippa den instängda tråkigheten. Värst av allt är friheten; den klarar ingen av. Att ropa på den är att locka på vargen. En blöt blygrå "nessos-filt" man aldrig blir av med, den sveper in även mentalt. Skapar till sist en lallande fåne, en supporter, som klappar & tjoar utan att ha fått några besked om någonting viktigt alls.

  SvaraRadera
 18. Jan. Du fattar!
  Birger är en pultron, han fattar!
  Världen är nu så galen att ingen
  människa, är längre något att lita på!
  Om du Jan för en dag skulle
  vara Birger, vad skulle du
  då, kunna åstadkomma i sofforna?

  Jag har nyss lyssnat på
  Ole Dammegard och två andra
  oberoende källor med hjärta och
  hjärna och mod och hur de ser på
  att Bilderberggruppen,
  Trial atlas commision och
  Consil of foregin relations
  skapar grupper som utbildar
  mördare som far runt Jorden
  och av olika själ tar livet
  av våra ledare, som MLK
  AL och OP.
  Den senares mördare var tänkt
  att vara finnen Anti Assan
  men då han blev igenkänd av
  två kvinnor som frågade honom
  vad klockan var så sa han det i sin radio. Svaret blev på finska:
  "gör vad du ska."
  Men det fick han inte göra,
  han blev utbytt mot,
  Abdul Kassein, som mördade Palme.

  Sverige består i dag av tystade
  människor som inte längre står
  upp för någonting, inte ens
  försvaret av sina ledare, än mindre av skapandet av Kulturer
  som gör livet för barnbarn möjligt.
  Sverige finns inte längre och
  Vi som skulle kunna bli en
  kultur som lever tillsammans
  med varandra och med Jorden på
  den plats där vi är och medan
  Vi lever, fattar ju NOLL!!!  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 20. Men hela det partipolitisk systemet har ju tjänat ut. Vad gör det oss alla till att bara snällt lägga en lapp i en låda var 4:e år, ge dem öppna mandat och hoppas att det går bra? Vi är bara nyttiga idioter. Med den där lappen ger vi dessa klättrare allsmäktig makt över våra pengar och därmed över våra liv…vill verkligen alla det längre? Ska vi hålla på och fjolla mellan borgare och sossar, mellan pest eller kolera, mellan vinnare och förlorare med medias vokabulär samtidigt som det inte har någon som helst betydelse vilka av dem som sitter vid makten…de samarbetar alla med bankerna och storbolagen. Men verkligen…vill vi har det så här?
  Själv längtar jag efter att alla vanliga människor ska inse att vi faktiskt nu kan ta tillbaka våra röster i höst. Jag drömmer om att beröva alla dessa tjuvar och banditer kontrollen över våra skattepengar. Läs in er på http://direktdemokraterna.se

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.