måndag 23 juni 2014

Almedalen hotar i fjärran... därför några tankar om slow politics.


Slow food blev ett begrepp i mitten på 80-talet, efter det att Carlo Petrini grundat rörelsen när MacDonald’s skulle öppna sin första restaurang i Italien, vid Spanska trappan i Rom. Slow food är alltså en reaktion på snabbmatskulturen.

När jag följer den politiska debatten inser jag att det finns behov av slow politics. Något som adrenalinstinna politiker utklädda till sommarnissar bör tänka på så här när Almedalsveckan hotar i fjärran.


Slow politics innebär samtal i stället för debatt i snabbmatsformat. Slow politics ger tid att utveckla tankar i stället för att peppra åhöraren med oneliners - det du, Göran Hägglund! Slow politics kräver mod att tala om vår framtid och våra liv med öppet visir och utan lans - det du, Stefan Löfven!

Det kräver också att journalistiken mognar, att man inte tar varje tillfälle i akt att kasta sig över ett förfluget ord, utan förmår ta en prövande ansats - och till och med ett resonemang där politikern vågar visa osäkerhet och insikt om att också den egna politiken har brister - på det allvar det förtjänar. Det du, Lena Mellin!

Men det kräver också att medborgarna tar politiken på allvar, att vi inte sitter vid köksbordet och gnäller över att »vi inte fått veta något« när vi själva valt bort kunskap för underhållning i form av aldrig sinande digital pubertets­humor eller av knäppgökar i lyxfällor och grannfejder. Det du, Svensson!

Nu är det förstås inte så lätt att samla sig. Vardagen snurrar allt fortare, klippen blir snabbare och sessor blir döpta och alla jävlar twittrar i desperat jakt på... någonting.

I kvällsblaskorna får vi hjälp att reducera politiken till underhållning. Partiledarna lär också detta år bedömas
efter sitt utseende, sina kläder, sina väskor och sin slagvilja. Efter en partiledarintervju i mitten av 90-talet fick jag massor med getingar och plus, bland annat därför att jag bar en svindyr skjorta av rätt märke och att jag fått in några slag i form av oneliners. Vad gör man inte för en extra jävla geting?


Politikers rädsla för det goda samtalet beror nog främst på att intryck av stor skillnad mellan främst S och M bara kan upprätthållas med hjälp av retorik framförd i stackato. Magdalena Andersson som med låtsad upprördhet kör inövade fraser gång på gång. Anders Borg som kör sina fraser, smyckade med för årstiden lämpad naturromantik. Spela in en debatt, frys bilden och du vet vad som skall komma i nästa prata.

En timmes långsamt samtal mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven skulle förmodligen leda till att de uppfattades som så överens att de lika gärna kunde bilda regering tillsammans. Jag tror att man är rädd för långsamma samtal. Rädd för att avslöjas. Rädd för att stå naken med en ganska fattig politik fri från ansatser att bära en vision större än att vi ska arbeta mer, konsumera mer och producera mer.

Vi bör fundera över vad avsaknaden av politiskt samtal kan leda till. Vad blir resultatet för oss själva, för våra samhällen, för arten människa och för vår planet om vi inte förmår tänka långa tankar och ge oss in i de långa prövande svåra samtalen. Fan vet. Och hade han funnits hade nog han garvat hela vägen till eldstaden.

16 kommentarer:

 1. Reklamslogans, tabloidrubriker, oneliners och riggade internet-tester "vilket parti passar dig" har ersatt tänkande.

  Tänkande tar tid och är jobbigt.

  SvaraRadera
 2. Precis! Allt ska gå så fort i intervjuer, i debatter, man ska vara slagfärdig och snabb i repliken! Då har man vunnit debatten! Detta är inte Enhets rytm... Inte min heller som riksdagskandidat för Enhet och kandidat till Norrköpings kommunfullmäktige. Prövningar vi möta få...

  Jättebra skrivet, Birger Schlaug! Jag delar vidare på FB. :-)

  SvaraRadera
 3. Varför undrar jag då, varför är inte politiken som ett avsnitt av "Filosofiska Rummet"?

  Systemet handlar om att mobilisera så många röster som möjligt och eftersom vi har en närhet mellan den vanlige medborgaren och rikspolitikern krävs ett skyndsamt sätt.

  Vi behöver demontera dagens system och distribuera ut makten till samhällena. Det skulle vitalisera det politiska systemet och återföra den demokratiska processen till människan. Då behövs visa ledare med erfarenhet, inte de snabba och snygga.

  Georg / Enhet

  SvaraRadera
 4. Åh så klokt! Tack Birger! !

  SvaraRadera
 5. "Vad blir resultatet för oss själva, för våra samhällen, för arten människa och för vår planet om vi inte förmår tänka långa tankar och ge oss in i de långa prövande svåra samtalen."

  Bok förslag:

  http://www.vulkanmedia.se/butik/filosofi-och-idehistoria/med-livet-som-insats-av-krister-lind/

  SvaraRadera
 6. Det är lätt att få till tillväxt med "kreativ bokföring". Se inslag i slutet av kvällens Rapport sändning. http://www.svtplay.se/video/2136950/rapport

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 7. Menar du, JÖ, det där inslaget om företag som byter ägare och då räknas som nytillkomna?

  Sedan sa den nya ägaren upp några anställda. Men en del blev kvar. Dessa räknades då som nya jobb. Alltså hade antalet jobb ökat.

  Om detta var rätt återgivet, så var det väl rekord i politisk fräckhet.

  Gt

  SvaraRadera
 8. Gt!

  Precis det inslaget ja.

  Fast det är väl bara ett exempel av många på att siffror fixas och tricksas med så att "verklighetens" runda kloss ska passa in i det fyrkantiga hålet som det nuvarande politiska och ekonomiska ramarna ger. Nyss var det upp till 100% högre biltrafik för att kunna motivera utbyggnader av vägar istället för kollektivtrafik osv. osv.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 9. Gt!

  Eller att man "glömde" att räkna med hälften av kontaktledningsnätet när man skulle få fram behovet av järnvägsunderhåll eller "satsar" på försvaret genom att köpa nya fordon men inte ger resurser till att bemanna fordonen med soldater osv.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 10. Ang. "Detta är inte Enhets rytm..." Har inte vi människor olika rytm. Vibrerar vi inte olika? Är olika?
  En del är livliga, en del tillbakadragna. En del trivs bäst med det skrivna ordet. Andra är mer verbala. En del är både och...

  Det jag personligen värjer mig mot med politiska partier är just det att de vill "välja" rytmen.

  Enhet är för mig mångfald olika rytm. Enhet är inte ett politiskt parti.

  Därför så undrar jag över varför man sällan ser någon skriva för partiet Enhet. Samt över finns det tid för alltför stor tystnad?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 11. Det kallas evolution inom biologin.

  Folk röstar på de som levererar bra oneliners.

  SvaraRadera
 12. Står slumpen bakom Evolutionen?
  Håller med Georg. "Då behövs visa ledare med erfarenhet." Men vi kan inte utesluta de snabba och snygga. Det leder inte till Enhet.

  Vid närmare eftertanke är det ganska självklart?

  Ibland krävs det snabba beslut. Alla behövs. Ett vackert yttre kan lika gärna vara god skörd som dålig. Kolla på Birger! Han blir ju läckrare och läckrare med åren. Det kan vem som helst se. Menar allvar!
  Enhets kvinnliga språkrör är ju väldigt snygg. Är hon vis?

  Allvar

  SvaraRadera
 13. Birger dina sista rader är fenomenala! Så bra!

  Fast "Fan"... garvar nog? Människor som har vänt ryggen till allt ljust och gott skrattar förmodligen "gott". Med näsan i plånboken.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 14. Lisbeth, vad jag menar när jag skriver att det inte är Enhets rytm, är givetvis en generalisering. Men under mina år med Enhet, så är min upplevelse att det är svårt, om inte omöjligt, att förklara Enhet i ett nötskal för en journalist som har bråttom. Så okey, journalisternas och utfrågarnas arbetssätt = rytm har hittills inte varit Enhets rytm, enligt mitt sätt att se det.

  Du undrar också varför man sällan ser någon skriva för partiet Enhet. Vi skriver för fullt. Men eftersom det är journalister/media som bestämmer vad "folk" ska få veta, så har de valt att ignorera Enhet och andra småpartier och i stället fokusera på att skriva om de redan etablerade partierna. En journalist sade t ex till oss: "Skaffa en skandal eller en kändis - då ska vi skriva om er!"

  Så visst har vi yttrandefrihet, men det har varit knepigt i Sverige med yttrandemöjligheten. Det har tack och lov börjat förändrats bl a tack vare alla sociala medier och bloggmöjligheter. Och då och då är försynen med oss så att vi får in någon eller några insändare i någon tidning. Mer och mer börjar det bli!

  Så välkommen in på Enhets hemsida! Där har du ett stort "bibliotek" av blogginlägg som givit upphov till flera insändare. Sök gärna upp Enhets grupper på FB också. Där skrivs det också för fullt numera!

  Så vem vet? En dag kanske Enhet blir ett parti som överraskar... :-)

  SvaraRadera
 15. Gunilla. Är övertygad om att Enhet en dag blir ett parti som överraskar! Lycka till!

  Tack för ditt utförliga svar!

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.