fredag 11 april 2014

Mer eller mindre och minst

Och vissa har 10 miljoner mer än andra....
En överläkare i Göteborg har skänkt över 400 000 kronor till Vänsterpartiet därför att han är förbannad på vinster i välfärden. 

Det är pengar som Vänstern säkert anser sig behöva, med tanke på att de har en valbudget som bara är hälften av vad MP har. Och MP tycker att man har för lite. Så man vädjar om bidrag på sin hemsida.

Att MP har råd att satsa dubbelt så mycket som V räcker således inte för att göra partistrategerna nöjda - som alla andra jämför man sig med de som har mer istället för de som har mindre. Det är som en förbannelse...

Så fattigt är man dock inte. Man anser sig ha råd med drygt 50 anställda tjänstemän på riksnivå. Tanken svindlar nog för alla oss som var med och drog igång partiet.  Dessutom anser man att det räcker med väldigt mycket mindre solidarisk "partiskatt" för välbetalda riksdagsledamöter än vad V anser vara schysst. Jaja, det är väl svårt att leva på inkomster under 60 000 per månad...

PS!
Enl uppdaterade uppgifter: Vänsterpartiet har beslutat att alla summor över 27 500 kronor efter skatt ska tillfalla partikassan. Det gäller även partiledaren. Miljöpartiets språkrör tjänar 59 800 kr (riksdagsarvode) och  förväntas varje månad betala drygt 2000 kronor till partiet. Jimmie Åkesson får däremot nästan 40 000 extra från partiet utöver riksdagsarvodet.

11 kommentarer:

  1. Man måste väl ändå säga att vänsterpartiet som helhet lever som man lär när det gäller motståndet mot privata vinster och girighet. Övriga partier har inte det socialistiska tänkandet och det syns tydligt. Detta ständiga avundsjuka jämförandet och statustänkandet är förödande för samhället och individen men med rätta värderingar så kan man stå emot. Det visar vänsterpartiet.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  2. De flesta verkar vara emot vinster i välfärden. Bra att människor också visar det i ord och handling. Att inte identifiera sig helt med ett parti, innebär att man kan stödja det, som delas av ens egna värderingar. Oavsett vem/vilka som säger det. Mer av det!

    Frågan om vinster i välfärden innefattar så gott som allt. Inte minst klimat/miljö. Tittade på "Debatt" igår. Privat förlossningsvård... Nu kommer även diskussionen på gång mer kring det. Man kan givetvis inte utgå från att en förlossning blir normal, när man bestämmer resurser. Är det så vill ha det? Ska alla resonera som så att vi tar det "normala"?

    Är så irriterad på allt trams kring SD. Vill se dem i en debatt kring vinster i välfärden. Vill att de får möta människor på olika arbetsplatser för att diskutera sina ståndpunkter. Dels på grund av "demokratiska" rättigheter. De har röstats in av folket. Men även för att de inte ska ges chansen att glida fram i martyrrollen. Det innebär givetvis ännu mer klirr i kassan.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  3. Uppriktigt sagt: presteras mer politik i MP idag än under de första åren? En titt tillbaka ger vid handen att partiet med ett fåtal anställda (och med såväl ideologiskt trygga som skrivkunniga språkrör)skapade oerhört mycket politik på förvånande hög nivå. Eldsjälar som brann? Kanske blev man utbränd på kuppen? Men herregud vad man presterade!
    L, som var med på ett hörn.

    SvaraRadera
  4. S får in 8% av sin valbudget från privata bidrag. Mest av alla. Det är läskigt lågt. Men så är det ju - det är lätt att ge generösa partibidrag. En lösning med (begränsad) avdragsrätt för bidrag till ideella organisationer inklusive partier vore klart bättre än dessa eländiga bidragssystem.

    För övrigt låter 27500 efter skatt lite lite för en partiledare för ett riksdagsparti.

    SvaraRadera
  5. Johannes: Du menar att staten skall vara med och betala gåvor som man skänker till organisationer. För mig är en gåva en gåva. Skänker jag hundra kronor så ska jag väl inte kräva att staten sedan ger mig trettio tillbaka? Har vi blivit så snikna att vi måste få bidrag till och med när vi skänker pengar?

    Jo, visst kan man anse att 27.500 efter skatt är en låg inkomst för en partiledare. Å andra sidan är det mycket pengar för de allra flesta. Jag anser att Vänsterns trovärdighet är stor när man inte bara talar om att andra höginkomsttagaren skall betala mer i skatt utan att man faktiskt själva går före och visar i praktisk handling att det går. Dessutom visar man med sin praktik att konsumtionsutrymmet inte bör öka på det sätt vi vant oss om vi skall minska de effekter på klimat och miljö som vår konsumtion ger upphov till. Heder till Vänsterpartiet och Sjöstedt i denna fråga!

    Dessutom: 27 500 netto efter skatt är oerhört mycket pengar. Faktiskt.

    SvaraRadera
  6. Birger, som världsförälder har jag genom alla år av satt 150 kr/mån. Organisation har i ett utskick lockat med att jag kan fortsätta netto betala 150, om jag höjer till 200, för då försvinner numera de sista 50 i skatteavdrag. På det sättet betalar staten den extra femtiolappen, som organisationen får för att hjälpa de utsatta barnen.
    Är det fel, tycker du, att öka hjälpen på det sättet?
    Om jag har råd, kan jag ju då också ge den femtiolappen jag får tillbaka till något annat behjärtansvärt. För övrigt borde 1%-målet vara ett biståndsminimum!

    SvaraRadera
  7. Anonym, ja, faktiskt, jag tycker det är fel ur flera synvinklar: för det första är de organisationer som ger avdragsrätt begränsad och måste väl också vara så, vilket innebär att åtskilliga organisationer och föreningar idag får mindre pengar än tidigare, för det andra förstår jag, som sagt, inte tanken med att en gåva skall innebär att man får tillbaka en del från staten. Statens utgifter är stora ändå, jag tycker att bidrag i form av räntebidrag och gåvobidrag etc, (som ändå mest subventionerar de mer välbeställdas huslån och känsla av att göra gott) inkräktar på så mycket annat som staten skall upprätthålla. T ex biståndet, där ju staten numera mifflar med siffrorna för att komma undan enprocentsmålet som är så viktigt.

    SvaraRadera
  8. Bildens färgkombination får det snabba undermedvetna att sprudla av kärlek. Sedan kommer det medvetna ifatt och kärleken förvandlas till ja visst ja...
    AK

    SvaraRadera
  9. http://www.expressen.se/debatt/foretagsvinster-far-inte-hindra-demokratin/

    SvaraRadera
  10. När jag ser dessa gula pelare,
    såsom Guld harmoniskt placerade
    i vår Gemensamma gröna värld,
    förstår ni, då får jag såsom i
    en uppenbarelse en bild av den
    Ekonomiska Demokratin Förverkad.
    Förlåt: Förverkligad menar jag!

    SvaraRadera
  11. Till skillnad från t.ex. Birgers gamla partikollega Marianne Samuelsson kanske inte Åkesson kan hoppas på ett välavlönat jobb som landshövding när han lämnat politiken, så han behöver kanske spara undan mer pengar. Och det mesta går ju till skatt i alla fall. Så lite småaktigt att gnälla om detta, tycker jag.

    Klart att kampanjbudgeten betyder en del, men eftersom så mycket av valrörelsen orkestreras av journalister spelar deras partipartiskhet nog mycket större roll.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.