måndag 21 april 2014

En vårmorgon till...

Vanartiga barn vandrar livet fram i patriarkatet...
Jaha, en vårmorgon till. Inte dåligt. Den som är hyggligt bra på Pisa-matten kan lätt räkna ut att det är min 23 823:e morgon. Inte dåligt det heller. Den samlade visdom som är samlad i hjärnan ryms för övrigt på en pytteliten del av ett ynka usb-minne. 

Lommen hojtar. Undrar om hägern står och spanar. Ska ta reda på det. 

PS!
Törstar ni efter politik så rekommenderas detta - det berättar mycket om det nya avtal som hotar att destruera demokratin, det berättar också om en handelsminister som i panik tar till de ynkligaste av debattknep när argument inte existerar...

27 kommentarer:

  1. Debatten säger en hel del om vårt samhälle och politiken när vänsterpartiets minst sagt nedtonade socialistiska krav på demokrati anses som extrema av till och med socialdemokraterna. Det är tydligt hur krampaktigt man från främst högerpolitiskt håll försöker stötta det kapitalistiska systemet från sin oundvikliga undergång. Mer tillväxt och mer privata vinster till vilket pris som helst.

    Visdom kan inte lagras i ett dataminne. En vanlig dator kan (än så länge) inte lära sig själv (även om man har börjar experimentera med självlärande datorer). De kan på gott och ont inte uppleva känslor. Det är riktigt att vi människor (till skillnad från datorer) är dåliga på att minnas fakta uppgifter men det är just det som är vår styrka. Trots detta faktum trilskas man fortfarande i skolan med att försöka lära de unga en massa faktauppgifter utantill.

    Faktauppgifter vi lätt kan få tillgång till och som tar en massa hjärnkapacitet som behövs till att utvecklas till självständiga, logiska och kritiska tänkande individer. Vi har med träning en unik förmåga att se helheten och sammanställa fakta till en känsla för vad som är rätt och fel utan att behöva minnas alla fakta vi haft som underlag.

    Med jobbpiskan, faktainlärning och specialisering har många blivit hjärntvättade och med rent stuprörstänkande rent dumma i huvudet utanför sitt specifika ämnesområde. Det behövs specialister också men framförallt för att lösa de problem vi står inför måste vi börja se till helheten och balansen. Allt hänger ihop och det krävs ett annat tänkande för att se den stora bilden. Inte bara mikroskop, teleskop och teleobjektiv utan också vidvinkelobjektiv. Tänk om! Tänk nytt! Tänk rätt!

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  2. Hmmm, Jan... nog är det så att den lagrade visdomen i ett visst ögonblick, till exempel i dödsögonblicket, kan lagras i ett dataminne som är tämligen litet. Vilket jag antar att det i detta inlägg handlade om lite ironiskt.
    L.

    SvaraRadera

  3. När en individ fyller pensionär, står individen i de flesta fall på höjden av erfarenhet och kompetens i övarlevnadsspelet. Men då får individen inte vara med längre Yngre individer som har mindre erfarenheter och lägre kompetens tar över.
    På det sättet har kultur efter kultur gått under. Hur skall vår fossilkultur utan fossilbränsle?

    Alf Johansson

    SvaraRadera
  4. Alf
    Visst har du rätt och visst är det synd om oss.

    Men en dag skall jag drabba en större krets.

    Jag ser en grupp som en kultur på Jorden.
    Där var och en kunde ha svikit hjorden.
    Och de skiter totalt i lönsamheten
    men frälser varandra och planeten.

    Påskigt

    Då Du nu har en infektion i ditt ena öga så är den sticka som du har där lättare att ta bort än eljest.
    Stockarna i de förstockades ögon kan du inte avtimra men så småningom kan vi se dem som drivved på den strand där vår
    lönsamma civilisation har kapsejsat!
    Exempel? Rothschild ...........

    SvaraRadera
  5. Först. Tack för den charmiga akvarellen. Är det hustruns verk?

    Gossen kommer att växa upp till en man, med en mans underskott av kvinnligt hormon. Tösen blir en kvinna, med underskott av manligt hormon. De kompletterar varandra.
    (Ja ja, jag hör feminister ropa att jag är proppfull med fördomar. Kan ligga något i det. Men jag förenklar medvetet.)

    Mannens specialitet är att se detaljerna. Han blir bra på att se de enskilda träden. Kvinnan kommer att se skogen.
    Den ena: fragmenten. Den andra: helheten. Båda behövs.

    Gissa vilken av dem som har närmast till förnuftet/materialismen/ateismen.

    Gissa vilken av dem som har närmast till poesin/andevärlden/lommen (dvs världsanden).


    Sedan. Tack för länken till Sjöstedts tal i Riksdagen om frihandelsavtalet. Handelsministern passade på att utföra sin försåtliga och löngnaktiga beskyllning mot Sjöstedt, när hon visste att tiden var ute och han inte kunde gå i svaromål.

    Samtidigt vägrade hon svara på hans viktigaste fråga, den om domstols rätt att upphäva Riksdagens lagbeslut.
    Hoppas alla hörde magplasket.

    Gt

    SvaraRadera
  6. Om jag skulle berätta om kvinnor
    vars höjd över marken är som en tax höjd över marken eller om män var ögon är som dollartecken som kvinnor tyr sig till så skulle jag kunna ge åtskilliga exempel
    på att det inte är formen av en tennisboll som representerar
    man och kvinna och hur de lever på Jorden utan ett uppkok av PÖLSAN medan Jorden dör!
    Gt rekommenderas att snarast söka sig till sin cykelverkstad.

    Sven Fagerberg sade för fyrtio åt sedan att en promille av en promille fattade hur risigt vi ligger till i sin bok:
    RESAN TILL JORDEN.

    Men nog kan Gt ta "religiösa" uppfattningar ifrån forntiden och prata som om de vore giltiga idag.
    Sanningen måste hävdas om den ska bli till.
    Säg mig vems förstånd du har
    underkastat dig och jag kan säga
    dig vems ärenden du går!


    SvaraRadera
  7. Anonym 07:52 Bra passat! Har nämligen redan beställt tid på min cykelverkstad till i morgon, detta för skifte till sommardäck.

    Med det egna förståndets hjälp ämnar jag undvika bilåkning i det längsta.

    Glad vår!

    Gt

    SvaraRadera
  8. Gt
    Jag var arg och för dum!

    Gt

    Glad vår!

    RL

    SvaraRadera
  9. Många pensionärer sitter som bromsklossar för de yngre. Ser sig själva som värdefulla endast i arbetsför ålder. Efter det rasar livet för många. Hela samhället prioriterar endast betalt lönearbete. De äldre får/vill inte inta rollen som vägvisare till de yngre. Det är konkurrens ända till graven som gäller.

    Nu är det t.om. tal om att arbetslinjen ska sträcka sig allt högre upp i åldrarna.

    Reinfelds prat väckte ramaskri. Ska vi jobba tills vi har ena forten i graven tyckte många. Ändå tog han i underskott, gjorde bara sitt jobb och förmedlade hur tongångarna går inom EU...
    Där besluten tas...ni vet.

    Med sin livserfarenhet, så borde de äldre vara vägvisare till de yngre och inte konkurrera ut dem.

    Ang. lagrad kunskap, så kan vi fundera över hur och var den eventuellt lagras. Hjärnan dör ju... Det är intressant med atomer och molekyler. Det är också intressant att många yngre verkar förnuftigare än de äldre...
    Lillgamla kallar vi en del barn.

    Sjöstedt verkar förresten vara förnuftigare än handelsministern. Skiljer väl inte alltför mycket i ålder :)

    Gt hoppas också att alla hörde magplasket. Bl.a. handelsministerns sista kommentar, visar inte direkt på att vi blir visare med åldern. Snarare så bedrar dumheten ibland visheten oavsett ålder.

    Ang. frihandelsavtalet mellan EU och USA. Hur stor chans har vi att stoppa det? Med vår lilla röststyrka och våra politikers ovilja att göra det? Vi får hoppas på röststarka länder som Tyckland?

    När ska intresset för vår politik (EU:s) öka? Hörde att i framtiden kommer barnbarnen att lära farmor hur EU funkar. Tragikomiskt!Intresset i skolorna är minimalt. Skolvalet lockar inte många. Dessutom borde inte "farmor" lära barnbarnen och barnen inte tvärtom. Vi har ju varit medlemmar ett bra tag nu. Dessutom så är vi äldre så förnuftiga:) Det är en galen värld!

    Lisbeth

    SvaraRadera
  10. Lisbeth. Vi ska ju hålla oss till Birgers tema för dagen. Och jag tror jag gör det om jag tipsar dig innerligt att läsa boken "Det enda rätta" av Mats Sederholm (Open Eyes Media 2012).

    Titeln kunde ju skrämma, om den inte vore ironi.

    Gt

    SvaraRadera
  11. Jan Örsell,så befriande att läsa det du skriver! Tack!!!

    SvaraRadera
  12. En i sanning en galen värld. Där de som betraktar världen som galen och inte passar in och därför från samhällets sida ses som galna är de med störst förnuft.

    Artikel författaren Billy Larsson har rätt i mycket men har som de flesta andra inte förstått att frågan om höger och vänsterpolitik är just den skillnaden i syn på etik och långsiktighet han skriver om. Vad spelar det för roll att välja om folk inte förstår vad de väljer emellan? När inte ens de politiska partierna förstår skillnaden ordentligt.

    Tänk om åtminstone vänsterpartiet hade kunnat vara så konsekventa att de vågat att stå upp för verklig socialism. Då hade debatten blivit tydligare och valet för många blivit lättare. Att vägvalet på sikt inte handlar om ägande och privata vinster i välfärden utan om ägande och det privata vinstintresset i hela samhället. Inte om vilket av alla de feministiska partierna i riksdagen som är bäst för hälften av befolkningen.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  13. Gt Tack för tipset! Men nej tack.
    Har vistats mycket på olika "sannings" sajter och gjort bedömningen att det räcker nu. Ibland råder rena censuren. Man tål inte kritik enkelt uttryckt. Har inte endast goda erfarenheter utan väldigt dåliga. Om jag mot förmodan läser "Det enda rätta" av Mats Sederholm, så gör jag det med samma kritiska glasögon på som om jag läser något annat.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  14. Jan Örsell, Tror inte det går att stå upp helhjärtat för någon ideologi. Utan att det är innehållet vi människor som inte är fullkomliga. Det blir därför himmel eller helvete beroende på oss själva.

    Tycker vänsterpartiet bakar in feminismen ibland bra, ibland mindre bra. När det gäller vinstintresset i samhället är de det enda alternativet. Göran Greider har sagt att en röst på Fi och Gudrun Schyman är en bortkastad röst.

    Instämmer med dig! Vi behöver få bort vinstintresset ur hela samhället. Tydligen är det viktigare för Schyman att vara kåt på makten än att stötta sitt gamla parti nu. Hon flirtar lite "lagom" med MP
    Det är ju nu vi gör vårt vägval för hur kommande generationer får det. Ska konkurrens fortsätta att vara ledordet... Man får ju hoppas att Göran Greider inte projicerar ut skuld och kastar bort sin egen röst...

    Lisbeth

    SvaraRadera
  15. Om Birger tillåter, ber jag få citera några rader som jag bedömer vara dockningsbara med denna bloggs anda:

    "Nästan all offentlig debatt består av ryggdunkare som håller drömtillståndet och den officiella världen vid liv.

    # Man diskuterar jämställdhet som en särfråga, när det i själva verket är en kärnfråga.

    # Man diskuterar särfrågor om kunskap i skolan, när kärnfrågan är om barn i första hand ska formas till drönare i syfte att hålla tillväxten igång, eller till männsikor som i första hand ges en kärleksfull och kraftfull mänsklig basis att stå på så att kunskaper blir underordnat vishet och inte tvärtom.

    # Man diskuterar särfrågan barnomsorg, när kärnfrågan är varför samhället inte förmår att ge föräldrar en möjlighet att få vara där de borde vara, med sina barn, i ett levande samhälle, istället för att vara på sina jobb och barnen på institutioner."

    (Ur Sederholms bok.)

    Gt

    SvaraRadera
  16. Lisbeth!

    Precis som du säger är vi människor inte fullkomliga. De organisationer vi skapar är sammanslutningar av människor och därför heller inte fullkomliga. Det är just därför vi behöver ideologiska organisationer som bygger på demokrati. Det fina med demokrati är att alla inte måste ha rätt utan det räcker med en majoritet.

    Ett demokratiskt system byggt på självständiga och kritiskt tänkande individer borde därför kunna fatta rätt beslut. Som en bunt med många små pinnar kan vi bli starka tillsammans men ju fler ruttna pinnar bunten består av ju svagare blir bunten.

    Det handlar som vanligt om att se till helheten och balansen. Inte tro på egoism och att ensam är stark men inte heller ha en övertro på kollektivet utan förstå att kollektivet består av enskilda individer.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  17. Bunten med pinnar kallades förr för spöknippe. "Enade vi stå, söndrade vi falla", sa man också. Det var ett av arbetarrörelsens uttryck.

    Och samma spöknippe hade Italiens fascister som symbol. Spöknippe heter visst fasces på latin. Två sådana ligger korslagda bakom riksvapnet på våra svenska polisuniform. De är dessutom försedda med bilor (yxor), symbol för rätten att hugga folk.

    SvaraRadera
  18. Jan Örsell. Vill påstå att det är därför vi HAR ideologiska organisationer som bygger på "demokrati". Eller på ett sken av demokrati. Behöver vi mer av detta. Eller behöver vi något annat? Det vi har en del av oss till viss del är röstdemokrati? Varför kallar vi det inte för det?

    En del tycker att vi behöver ännu fler partier. Fast vi innerst inne vet? att inte speciellt mycket längre avgörs här hemma. Ett som för kvinnornas talan, ett för pensionärer osv.

    Ang. "ruttna pinnar" så kan det översättas till individer som inte borde ingå? Var det en olycka att rösträtten från början var beroende av ekonomin? Borde det krävas av individer att man sätter sig in i politiken för att få rösta? Är det rimligt att intresserade har samma "makt" som de som endast röstar på övertalning av politiker? Är det inte demagogi vi har då och inte demokrati?

    Vet att det är provocerande att inte helt omfamna tanken på demokrati. Men vad skapar vi för samhällen och värld. Verklig ideologi vad innebär det? Tycker Birger plockar något gott ur alla.

    Det du beskriver kräver förnuftiga självständiga stater och inga "ruttna pinnar"?

    Demokrati är ett luddigt ord. Det blir som en påse tomt och innehållslöst, om man inte fyller den med något. Vi fyller den med ord som frihet, fast ingen ännu lyckats utreda vad verklig frihet är.

    Det kanske t.om. är så att demokrati är ett skenproblem. Att vi alla innerst inne är fullt medvetna om att det inte kan finnas fullständig rättvisa? Att det måste finnas överordnade och underordnade efter kapacitet i en stat och i ett samhälle.

    Tror att det finns något förnuftigt i alla ideologier. Att det sammansatta kollektiva förnuftet till sist ger den förnuftiga staten. Men att det är långt dit. Politiken bygger inte på tanken om självständiga stater nu. Så vad annat än mer kaos/återupprepning är att vänta?

    Dina två sista meningar tycker jag är väldigt viktiga. Individer utgör kollektivet. Alltså är individen i den djupaste meningen viktigast.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  19. Lisbeth
    För att bygga Noaks arkar behövs flera Josefs Söner.
    För att lämna galenskapens hamnar
    behöver besättningarna vara samtränade och hemliga samt
    koordinerade.
    Fienderna identifierade.
    Vapnen inskjutna.
    Kompasserna kalibrerade. När färden, i riktning mot Öarna som liksom uppstått ur havet påbörjas.
    Och pratkvarnarna har degraderats.
    Samt vattnens och vindarnas
    stigfinnare, själva skapare av de porlande bäckar och den begynnande bris som gör möjligheternas hav till, och med förlig vind göra seglatser på dessa hav möjliga!
    Lisbeth, skulle inte Du vilja vara matros på en sådan båt och ibland, även ta din törn vid rodret?






    SvaraRadera
  20. Roland, Du skriver om "pratkvarnar". Så länge vi inte förstår oss själva eller andra riktigt, så varför inte vara "pratkvarnar"?

    Först när vi förstår mer kan vi nicka samstämt och gå "stumma":)
    mot vårt mål (enhet).
    Roland är gärna matros på en sådan båt och villig att ta min törn vid rodret.
    Nu tar jag min törn vid rodret genom att vara en skrivande pratkvarn. Uppskattar att bl.a. du och Jan Örsell också är skrivande "pratkvarnar" här på Birgers blogg. Att det skulle hindra andra från att skriva och ta sin törn (ansvar) vid rodret köper jag inte. Det finns plats för många pratkvarnar.

    I det "tysta" skrivande ordet tar jag gärna plats. Men i "makten" och i triangulerandets konst Nej tack.

    Du skriver om "samtränade" och "koordinerade". Vi är vilket du också förstått inte det. Vi har heller inte identifierat fienden. Ändå rustar vi upp:) Ryssarna gör ju det. Men att vi själva har militär upprustning inskrivet i EU det blundar "vi" för. Där finns inget inskrivet i grundlagen, om att vi väljer fredsbevarande styrkor framför upprustning. Så är lag alltid frihet? Till demokratins brister hör alltså bl.a. huvudlöst lagstiftande.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  21. Lisbeth!

    De ruttna pinnarna i min liknelse utgörs av felaktiga beslut. Felaktiga beslut kan ibland tas av den bästa och av i grunden goda anledningar men sakna helhetsperspektivet. Det handlar inte om att peka ut enskilda individer eller grupper som syndabockar.

    Varje självständig individ måste själv bilda sin egen ideologi. Det finns inga färdiga paketlösningar. Det är mycket farligt att börja "tro" att någon annan vet bättre och att sluta att kritiskt granska vad andra påstår eller att sluta vara självkritisk. Det har mindre betydelse där om "tron" handlar om en gud eller kommunism eller en stor ledare. Verklig socialism handlar om en sammanslutning av enskilda individer med liknande grundvärderingar. Värderingar som de flesta borde kunna skriva under på även om man är oense om exakt hur de ska genomföras.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  22. Jan Örsell håller med dig om väldigt mycket. Men vad är verklig socialism. Måste vi inte först identifiera ordet? Gör vi inte det så blir det en färdig paketlösning? Det finns många individer däribland jag själv som inte identifierar sig som socialister.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  23. Anonym 08:57!

    Intressant men namn och symboler "lånas" och tas i anspråk hej vilt så ursprunget får man inte sätta för stor vikt vid. Hakkorset stod från början inte för Nazism men har blivit förknippat med det eftersom de använde den symbolen flitigt och gjorde den till "sin egen" symbol. Namnet kommunism stod från början inte heller för vad den numera förknippas med. Samma gäller även socialismen som från början avsågs som en övergångsfas mellan kapitalism och det man då kallade kommunism. Det kan bli rörigt värre om man går för djupt i detta.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  24. Lisbeth!

    Är det ordet socialism tillräckligt identifierat? Är det inte tvärtom så att om det definieras för hårt så blir det en paketlösning där man antingen köper hela konceptet utan kritik eller förkastar grunderna för någon detalj man inte kan identifiera sig med?

    Jag för min del har lättare att identifiera mej som socialist än att definiera vänsterpartiet som socialistiskt och mej själv som vänsterpartist (är inte längre medlem i partiet). Ett parti är summan av dess medlemmar och likt medlemmarna i ständig förändring men de socialistiska grunderna består. Jag borde nog gå med i partiet igen men då som övertygad socialist och inte föst som vänsterpartist. Vänsterpartiet är trots allt det mest socialistiska partiet bland dagens riksdagspartier. Kanske kan man vara med och påverka så att partiet blir än mer socialistiskt?

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  25. Lisbeth!

    Jag tänkte lite på det du skrev om demokrati, frihet och rättvisa tidigare. Det korta svaret är balans och lite sunt förnuft.

    Jag har svårt att se något bättre än demokrati när det gäller de stora besluten men det betyder inte att allting i minsta detalj måste beslutas på demokratisk väg. Det är inte praktiskt.

    Bara högerextrema psykopater kan få de enorma klass och löneskillnaderna som råder idag att framstå som rättvist. Att vissa föds fattiga och andra rika eller att vissa kan bli rika på spekulation och när bubblorna spricker så får staten och skattebetalarna stå för förlusterna. Den sortens frihet för några få på bekostnad av många andras frihet kan ju inte vara riktig frihet.

    Bara vänsterextrema psykopater kan få tanken att skapa ett samhälle där alla tjänar exakt lika mycket oavsett prestation och man inte får ha en egen privatekonomi och äga någonting privat. Det är varken praktiskt eller gynnar frihet och rättvisa.

    Kan man med gott samvete stödja en högerideologi som bygger på 5% gott och resten skit och lögner? Ideologin innehåller ju "något gott". Nej!

    Kan man med gott samvete stödja en vänsterideologi som bygger på 95% gott och 5% skit och lögner? Ja!

    I brist på den ultimata lösningen där helheten och balansen är rätt är det enda man kan göra att stödja det bästa tillgängliga. Men också fortsätta att arbeta mot den ultimata lösningen. Även om man aldrig når dit så måste ju ändå målet vara att komma så nära det bara går. Inte som borgarna (de konservativa) bara ge upp och kalla sökandet för utopier och att allt i princip är bra som det är trots att fakta säger något annat.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  26. Människor är som vilsna vindar.
    Att organisera vindar är den största utmaning som finns.
    Om vi bygger en båt tillsammans
    så kanske vi döper den först när den nås av vattnet, men ett arbetsnamn kan ju vara:
    Resan mot Ö. Förståndets och handlingens röst är också som en ö i okunnighetens och pladdrandets hav.

    Galenskapens land globaliserar nu hela planeten. Landkrabborna revar
    inga segel utan snedseglar vidare med sina fossila fordon.

    Vi däremot som vävt och hissat
    det segel, som nu fylls av en tilltagand vind, vi styr nu mot Vår Ö som vi kan skymta i fjärran.
    (lite är snott av Greidar, ETC)



    SvaraRadera
  27. Landgrabbarna ska det vara!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.