lördag 1 mars 2014

Pubertala lågvattenmärken, generaldirektör och sluttande plan

Eftersom jag starkt ogillar Sverigedemokraterna så borde jag väl vara nöjd när partiledaren kölhalas och kräks på. Men det blir jag inte. Det vulgära debattklimat som finns på Avpixlat, där Sverigedemokraterna och liknande uppskattas, har spritt sig.  En generaldirektör (Dan Eliasson) som twittrar om att han kräks när han hör Åkesson prata. En före före detta partiledare i ett borgerlige parti som under en debatt på Akademiska föreningen i Lund talade om "Karlsson, Wachtmeister och sån där skit".

Att bemöta politiska motståndare med pubertala och vulgära utbrott kan väl rimligen få stanna på den sida där vännerna av Avpixlat håller till. Rent pinsamt blir det - i alla fall enligt min uppfattning - när det ändå handlar om människor som vuxit ur puberteten.  En politisk debatt med idel flåbusar känns som om fel sida har vunnit. Åkesson kräver att Dan Eliasson får sparken. I mina ögon har han redan avträtt. 

Sverigedemokraterna står för den totala motsatsen till de partier jag känner sympati för. Åkesson har tagit sig in i riksdagen, hur illa jag och andra än tycker om det. Men det innebär inte att jag anser att Åkesson skall få samma spyor på sig som hans sympatisörer kastar efter oss andra. Det är lika illa som att bemöta antidemokrater med odemokratiska medel. Man sätter sig själv på ett sluttande plan som slutar i att man blir som de motståndare man hade för avsikt att stå upp mot.

När miljöpartister kom in i riksdagen 1988 så bar sig en del av andra partiers riksdagsledamöter uselt åt. Samma sak när MP kom in i många kommuner, där man ibland också tvingades tåla högre tjänstemäns pubertala beteende och verbala smutskastning.

Politik är förvisso ingen tebjudning, men om generaldirektörer och andra vidgar ramarna för det acceptabla i samtalsklimatet till att omfatta också sunkigt ölstinn jargong låter man Avpixlat bli rättesnöre. Därmed har man förlorat mer än man vunnit.

38 kommentarer:


 1. Det ar på många som civilitationsförnissan visat sig vara tunn eller har flagnat, när man stigit över sin kompetensnivå...

  Alf Johansson

  SvaraRadera
 2. Jag skrev på Dagens Industris sajt en kommentar till DI:s artikel i ämnet, men liberalfascisterna i ledningen för våra "liberala" tidningsredaktioner kan inte hantera avvikande synpunkter, så kommentarsmöjligheten och alla kommentarerna försvann strax.

  SvaraRadera
 3. Respekt, Birger. Ingen tror att du säger det här för att du är feg eller undfallande mot SD. Du har alldeles rätt. Det finns tillräckligt mycket hållbar och relevant kritik - och intelligent satir - att framföra när det gäller Sverigedemokraterna. Att då ta till kräk- och skit-jargong är som du skriver att sänka sej till en nivå ingen demokrat borde behöva ligga på.

  Men visst kan man tänka saker ibland. Gud förlåte mej, men när jag lyssnade till Richard Jomshof (den på många sätt mer än Åkesson sympatiskt framtonande, i varje fall bland unga vita män), kunde jag inte låta bli att undra om de många poliserna var där för att kontrollera att han inte hade några järnrör på sej...

  SvaraRadera
 4. "Det vulgära debattklimat som finns på Avpixlat, där Sverigedemokraterna och liknande uppskattas har spritt sig."

  Är Avpixlats beteende orsaken till det vulgära debattklimatet? Eller har ett sådant alltid existerat?

  Detta beteende fanns redan när MP kom in i riksdagen. MP väckte känslor. Vilket du också beskriver.

  Så vad är hönan och vad är ägget?

  Personligen så höll jag på att "kräkas" när jag såg och hörde Reinfeldt, då Alliansen vann valet. Det hade förmodligen inte så mycket med dem att göra kunde jag konstatera. Utan det handlade om mig och de känslor som väcktes i mig.

  Nu så har inte Åkesson "tagit sig in..." utan han har röstats in. Det kan man tycka vad man vill om. Men är man en demokratiförespråkare så borde man tycka att det är helt i sin ordning? Efter det att man "kräkts" färdigt förstås. Konsekvenserna av de andras politik har hunnit ifatt oss. SD är en konsekvens.

  Efter själva "kräkandet" så kan vi börja behandla orsaken istället för symtomen. Förhoppningsvis...

  Innehållsdeklarationen på snus försvinner nu. Ingen upplysning om smak eller innehåll ska finnas. Var riktar vi vår "ilska" nu? Ska SD öka ytterligare? Kan man skylla det på invandringen? SD kanske kan?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Det kan alldeles säkert vara motiverat att hata rasismen, men man bör också hata massinvandring, om man bryr sig om sina barn och den här planeten. Massinvandring tjänar i det långa loppet bara anti-demokratiska anarko-kapitalistiska liberalfascister som tycker att djungelns lag är prima som samhällsnorm och som skiter i att naturen inte heller kommer överleva en sådan samhällsnorm.

  SvaraRadera
 6. Kuckeliku - du, det är dags att vakna nu. Sverige är ett av de länder som är lägst befolkat så en rimligare utjämning globalt sett är nog att föredra framför extremt tättbefolkade områden. Om vi nu skall tala om naturen och djungelns lag...

  SvaraRadera
 7. "Pubertala lågvattenmärken". Tankar kring just mognad och omognad var det som "förföljde" mig under och efter debatten på Akademiska föreningen i Lund som du hänvisar till. Mina ögon blev större och större och skämskudden mer och mer sliten. Att "högstadieretoriksbruden" Mona Sahlin kunnat bli vår statsminister (och vad det säger om övrig nivå på politiken) är svårsmält. Och är än mer stärkt i min åsikt att det är något "stört" över det politiska samtalsklimatet.
  AK

  SvaraRadera
 8. Sveriges ekologiska bärkraft är högst begränsad, på grund av det klimat vi har. Utan matimport från utlandet skulle vi snabbt få massvält i det här landet och det faktumet bara förstärks hela tiden, i takt med befolkningsökningen och jordbruksnedläggelsen.

  Vår energiförsörjning är inte heller tryggad. När de sinande fossila bränslena får vårat skuldtyngda samhällssystem att kollapsa kan massvälten snabbt vara här. Redan med nuvarande befolkning.

  Det blir också snabbt jäkligt kallt och eländigt i ett land som Sverige när transporterna slutat fungera. Snart slutar allt att fungera. Sverige blir väldigt snabbt ett formidabelt helvete.

  SvaraRadera
 9. Sveriges ekologiska bärkraft är högst begränsad, på grund av det klimat vi har. Utan matimport från utlandet skulle vi snabbt få massvält i det här landet och det faktumet bara förstärks hela tiden, i takt med befolkningsökningen och jordbruksnedläggelsen.

  Vår energiförsörjning är inte heller tryggad. När de sinande fossila bränslena får vårat skuldtyngda samhällssystem att kollapsa kan massvälten snabbt vara här. Redan med nuvarande befolkning.

  Det blir också snabbt jäkligt kallt och eländigt i ett land som Sverige när transporterna slutat fungera. Snart slutar allt att fungera. Sverige blir väldigt snabbt ett formidabelt helvete.

  SvaraRadera
 10. Så bra Birger. Det brutaliserade språkbruket leder till ökande konflikter som leder till, ja vad?

  Inte till något gott i vart fall. Men förmodligen till mer fysiskt våld i samhället, som ges legitimitet av hur illa behandlad man är av "de andra".

  SvaraRadera
 11. Kuckeliku, din analys är inte så bra vill jag påpeka. Ett land med mer vattenkraft per capita - och mer biobränslen per capita - än nästan alla länder har större möjligheter än de flesta. Även om landets befolkning växer. Transportproblem får i stort sett alla länder när de fossila bränslena avtar. Sverige tillhör de länder som, för att nyttja din vokabulär, senare än de flesta riskerar att bli "ett formidabelt helvete". Hur vore det med en liten blick ut över världen, Kuckeliku?

  SvaraRadera
 12. Det viktigaste av allt är mat och det får vi vare sig av vattenkraft eller biobränslen. Utan fossila bränslen och kärnkraft har vi redan en fabulöst svår energikris. Elbilar har vi väldigt få av och vår kapacitet att snabbt åstadkomma en massa biobränslen är väldigt liten. Det är ett extremt långt steg från skog i Norrland till bränsle i tankarna.

  Land efter land håller i takt med sinande naturresurser och galopperande skuldnivåer på och blir ett helvete och det är inte minst därför vi ser ett så stort invandringstryck. När det är Sveriges tur att bli ett helvete så kommer vi med en "generös" invandringspolitik ha tiotals miljoner förtappade själar som dväljes i detta helvete. Det blir inte kul.

  SvaraRadera
 13. AK Tror du att vi får de politiker vi förtjänar?

  SvaraRadera

 14. Bra Kuckeliku.

  För att klara matbehovet behöver vi i Sverige, med hänsyn till klimatet, ca 5000 m2 jordbruksmark (= 0.5 hektar ) per innevånare, eller 5 miljoner hektar för svenskarnas räkning. Sverige har nu 3.2 miljoner hektar.
  Upphör oljeimporten ca 2030 minskar produktionen av mat med ca 65 %. Då har invandrarna hamnat från askan till ... snödrivan... och vi övriga med.

  Om inte förr kommer det att bli rasism...

  SvaraRadera
 15. Tror nog att det är ett betydligt större problem att folk idkar självcensur och inte faktiskt säger rakt ut vad de tycker.

  Det är trots allt när Sverigedemokrater säger vad de tycker som de avslöjas för vad de är.

  Att kräva att man är hövlig mot en rasist som vill välja bort människor ur samhället är inte civiliserat.

  SvaraRadera
 16. Avpixlats kommentarfält är ett lågvattenmärke språkligt sett. Men där håller inte de flesta SD-väljare till. Dessa är oftast trevliga människor att prata med, ja de skiljer sig inte från andra partiers väljare. Det enda som skiljer ut dem är att de vågar säga att Sverige saknar resurser för den mottagning av människor från andra länder som skett och sker. Detta kan man väl få säga utan att bli kallade rasister. Man vill därför minska invandringen väsentligt. För övrigt finns denna åsikt hos en majoritet av svenskarna, men, som sagt, få vågar uttrycka den.

  SD är som bekant inte första partiet att drabbas av utdefiniering. Det drabbade även MP, på 80-talet.

  SvaraRadera
 17. Martin, om man vill vara ohövlig kan man ju uttrycka sig på annat sätt än att man vill kräkas - om inte annat bör nog en generaldirektör inte uttrycka sig så på ett twitterkonto som inte är hans personliga utan hans generaldirektörskonto.

  SvaraRadera
 18. Vietnam har bara 0,09 ha per person i jordbruksmark.

  SvaraRadera
 19. Anonym skrev att det krävs en halv hektar för att föda en människa ett år. Det är i så fall en oerhört glupsk människa!

  På ett halvt hektar kan man odla ett ton vete OCH fyra ton potatis! Fortfarande hungrig?

  Dessutom kan man öka andelen jordbruksmark i Sverige om man
  vill.

  http://www.gardeningplaces.com/articles/nutrition-per-hectare1.htm

  /Magnus

  SvaraRadera
 20. Eller så har "nivån" varit för hög tidigare? Det nya samhället kanske avspeglar sig i språkbruket & framtida regeringar kanske då retoriskt "bajsar" på oppositionens skuggbudget istället för att som tidigare kritisera den..?

  SvaraRadera
 21. Undrar vad en hjärnforskare skulle säga om uppmärksamheten kring Jimmie Åkesson. Angående det här med att minnas alltså? Menar angående Åkessons minnen och alla andras minnen om hur det verkligen var. Vill minnas att det skrivits en hel del om forskning kring minnet här på bloggen. Kan det vara så illa att vi projicerar dvs lägger ut skuld på någon som egentligen är helt oskyldig. Tja i så fall gäller det även Jimmie Åkesson. Man kanske skulle låta honom minnas ifred liksom de övriga partiledarna fick? Låt var och en ha sin egen personliga saga ifred?
  Har Åkesson rätt när han säger att han har rätt till sina egna minnen?

  Lisbeth  SvaraRadera
 22. Det är ju kul att folk slänger sig med arealer jordbruksmark, i dessa 3,2 milj ha mark är ju endast ca 1,6 milj ha åkermark. Resten bete. Dock kraftigt minskande pga tillväxtprojekt såsom matproducerande köpcentrum och tillhörande parkeringar. Det är ingen framkomlig väg att fokusera på veteodling för att satsa på uthållig matproduktion, svårt föda en befolkning på långfralla. Klart spannmålsodling är ju extremt mekaniserad, vilket gör den ngt mer konkurrenskraftig för ett höglöneland där ingen ska slita på sin kropp. Annars är jag mer bekymrad över en allmänt ökande moralpanik i samhället!

  SvaraRadera
 23. Det är folkfront som gäller mot rasismen. Då skall man inte diskutera vad som är och inte är god smak i hanteringen av rasisterna, då skall man fokusera på att sänka rasisterna och inte de som står på rätt sida folkfronten. Försvarar man rasister, vad det än må vara på för grunder, så har man hamnat på fel sida folkfronten.

  Vi vet hur de bekämpas framgångsrikt och det är inte genom att debattera vilken diskurs man skall ha med dem!

  SvaraRadera
 24. Varför skall man vara självförsörjande på mat och energi? Världen är ju så trygg, så trygg. Kiev är ju hela 127 mil från Stockholm.

  (Obs, ironi!)

  SvaraRadera
 25. Du pratar som en äkta rödgardist, Martin. Leve Stalin, som visste hur man skulle hantera dem som inte hade rätt åsikter.

  SvaraRadera
 26. Anonym,
  nja, liberaler har allt ingått i folkfronter emot nazism. Typ den som slutligen krossade nazismen. Men liberaler är opålitliga när det gäller att bekämpa fascism och rasism.

  Du får fundera lite på förutsättningarna för tolerans om du anser att en rasist skall finna tolerans någonstans på denna jord. Det enda sättet rasisten kan leva som annat än fredlös är genom att sluta vara rasist. Det kan hen göra när som helst så hen blir inte förtryckt.

  SvaraRadera
 27. @ Martin

  Läs det här om du klarar engelska: http://www.zerohedge.com/news/2014-02-19/twisted-motives-behind-political-correctness

  SvaraRadera
 28. Det är klart att rasister skall bekämpas, problemet är att det finns de som tror att man bekämpar rasister genom att skapa fler. Som Martin tydligen gör. Några grundlektioner i psykologi och hur människan fungerar vore inte helt fel där. Nästa opinionsmätning går dom upp, och det är inte deras förtjänst. Så tragiskt.
  L

  SvaraRadera
 29. Det är inte lätt kuckeliku, att få oss att förstå att matkorg och mat inte är samma sak. "Framtiden är ett skepp förankrat i forntiden", ikväll så sitter Annie Lööf i terapi stolen.

  SvaraRadera
 30. Jag kan inte se det påstått rasistiska hos Jimmie Åkesson.
  Jag kan heller inte hitta rasism när jag tittar i SD:s partiprogram. ??
  Jag är ju inte politiskt engagerad i något parti men jag tror att det inte är rasistfritt i något parti. Ex socialdemokraterna och centern har ett grumligt förflutet när det gäller rasism, nazism t o m, kanske även i de andra partierna, så det håller inte att dra upp sverigedemokraternas förflutna rasistiska och påstå att de är ensamma.
  När det gäller media så tycker jag det är bra att det finns oberoende mediakanaler som står fria från de officiella kanalerna i landet som är så censurerade.
  Man tillåter inte en öppen diskussion eller debatt. Obekväma åsikter för maktsfären tillåts inte. Språket är kapat och man klistrar fula etiketter
  (ex rasist) på alla som inte
  ingår i gruppen "de godkända". Desinformation och vinklade artikar är standard. Det här hindrar konstruktiva lösningar och utveckling.
  Jag tror inte längre på den information jag får från de stora officiella mediakanalerna.
  Jag tror man måste söka sin information själv, ex de här nya sajterna som har kommit
  ex Avpixlat (man kan låta bli att läsa kommentarerna, för där finns allt möjligt inte alltid så rumsrent.) :) Annars finns ganska intressanta artiklar.
  Men också kan man söka info på internationella sajter, man får googla och söka runt, intressant. Sen får man bilda sin egen uppfattning. :))

  /Topsy

  SvaraRadera
 31. Nog är det lite märkligt...
  Om ett rasseparti liknande SD enligt opinionssiffror har ett hyfsat stöd men inte är valda in i riksdagen så är det inte många som reagerar på kräkreflexer.

  Men så fort dom kommer in i riksdagen så är det plötsligt fel och de ska behandlas med respekt.

  Det är ju fortfarande ett parti med kräkframkallande åsikter.

  SvaraRadera
 32. Varken Åkesson eller SD är rasister. SD vill begränsa invandringen till rimliga nivåer likt våra grannländer, och det är inte samma sak som rasism.

  Förr eller senare måste Sverige ta tag i de negativa konsekvenserna som massinvandringen medför, och det är av statsfinansiella skäl.

  SvaraRadera
 33. Anonym 11:31. Genom att nästan alla medier ansluter sig till stämpeln "rasism" på SD, kan de sedan slippa diskutera sakfrågorna.

  Man är ju inte tvungen att respektera en rasist, ej heller dennes väljare. Även unga omogna vänsteryttrar kan se rasiststämpeln som en signal, att begå våld på varje människa som på minsta vis visar tvivel på migrationspolitiken.

  Det är med denna avstamp heller inte fel, att tidningar vägrar ta in annonser från rasister. Det gäller ju att hålla rent! Allt förutsatt att man lyckats få stämpeln etablerad. Vilket man har.

  Sedan rullar det på automatiskt. Även de som inom sig eventuellt tänker något annat, drar sig för att visa det. Det kan kanske gälla brödfödan.

  I en sörmlandsstad sa en S-ledare något om att bromsa invandringen. Vips fick han smaka på den medicin hans parti varit med om att skapa, dvs rasiststämpeln. För nu passade några motståndare på att skaffa sig poäng billigt, genom att antyda hans hjälp åt främlingsfientligheten.

  Allas lika värde, då? Ja, självklart. Ej att blanda ihop med "alla handlingars lika värde". Varje sten som slängs mot en ambulans, varje skottsalva i gängskjutningar, varje rån, allt sådant förvandlas till valsedlar.
  Vad står det på dessa, tror du?

  Avpixlat har ett mycket rått språk. Där kallar man t.ex. Vänsterpartiet för kommunister. Kan det möjligen bero på att SD kallas för fascistiskt av vissa motståndare?

  Sandlådenivå? Ja, verkligen!

  Lisbeth. Du har så rätt. SD är ett barn av de gamla partierna. De som en gång i tiden själva var barn av dåtida samhällsförhållanden. När nykomlingarna blivit en del av etablissemanget, då sparkar de på nästa nykomling som vill vara med i grötfatet. En dag sitter även SD, avslipat och etablerat, och vill hålla nästa aspirant borta.

  Kan det bli Kristna Värdepartiet?

  Gt  SvaraRadera
 34. "Har Åkesson rätt när han säger att han har rätt till sina egna minnen?"

  Har någon tagit ifrån Åkesson hans falska minnen? Givetvis inte. Åkesson glider och andre gillar visst att glida med.

  Man har berett Åkesson plats att på bästa sändningstid basunera ut sina falsarier.

  Det har med rätta ifrågasatts, vilket förstås inte leder till att Åkesson förlorar varken sanna som sina falska minnen.

  SvaraRadera
 35. Man har berett alla partiledarna rätt att basunera ut sina "falska" minnen. I tron på att vi väljare ska tro, att vi förstår lite mer nu vad som driver dem och deras partier. Tro lite mer alltså inte verkligen veta. Kan man kalla oss det troende folket?

  Enligt forskning så minns vi inte alltid helt rätt. Ett "meningslöst" program alltså, om man ska tro på forskningen. Dessutom sändes det på bästa sändningstid.

  Ang. att "Det har med rätta ifrågasatts" Så har det ifrågasatts med att påstå att Jimmie Åkesson ljuger. Påståenden inte helt i linje med forskningen alltså. Den säger inte att vi ljuger utan att vi inte alltid minns helt rätt.

  Gillar inte att glida med. Alltså så ifrågasätter jag detta med att han påstås ljuga. Ifrågasätter det på samma sätt som man bör ifrågasätta all forskning eftersom det är hypoteser som gäller tills vidare.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 36. Att avpixlat.se är oborstad och icke-PK i tonen (mest på kommentarfältet), kan bero på att verkligheten inte är PK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om verkligheten står att läsa i tidningar som är pk. I avpixlat läser jag om en annan verklighet. Den pk-verklighet som vi lever i är den verkliga verkligheten. Den andra verkligheten är verkligheten är verklig utan ansvarig utgivare.

   Radera
 37. Som jag minns det använde Peter Eriksson (mp) uttrycket "som skit som flyter upp till ytan" i en morgonsoffa på TV när han diskuterade sd. Detta var långt innan sd kom in i riksdagen och långt före Axpixlat som detta vulgära och avhumaniserade språkbruk användes. Ett språkbruk som torde elda på politiska våldsverkare.

  Det har under lång tid varit legio att sprida ett hatiskt budskap mot invandringskritiker av alla de slag, från mediernas upphöjda och oemotsagda position.

  Naturligtvis har det satt sina spår. I mitt fall har jag märkt att det gjort mig mycket mer cynisk än jag ursprungligen var, och jag känner mig mindre delaktig i samhällsgemenskapen för varje gång representanter för "oss", såsom nyhetsuppläsare och programledare, gör klart att de avskyr mig p.g.a. mina åsikter.

  Avpixlats redaktionella material är mycket skarpt, men brukar hålla sig på en rimlig nivå, inte värre än kvällspressen om man jämför sakligt. I kommentarerna däremot finns mycket som borde städas bort. Men samma gäller Aftonbladets kommentarsfält, trots att AB har oändligt mycket större resurser att sätta in för moderering.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.