måndag 17 mars 2014

Det våras i skymundan för Feministiskt initiativ

Eget namn i SIFO gav genast högre procent...
Feministiskt initiativ har nu 1,4 procent av rösterna. I alla fall enligt gårdagens opinionsundersökning. Trots att partiet inte nämns vid namn när SIFO frågar, utan ligger i gruppen "övriga partier". 

Några tiondelar till och opinionsinstituten lär behandla F! som man behandlar riksdagspartierna. Med egen namn. När så sker kommer partiet med automatik att närma sig fyraprocentsspärren - och därmed få mer medieutrymme och på ett helt annat sätt ha framtiden i sina egna händer.

Miljöpartiets färd mot riksdagen i slutet av 80-talet började på samma sätt. Svårt för partiet att göra sig gällande innan vi fick ett eget namn i opinionsmätningarna. Vilket äntligen skedde när vi legat på drygt 1,5 procent under några månader. När vi väl fått ett eget namn i mätningarna blev det nästan med automatik en dryg procent till (se bilden), och plötsligt var partiet intressant för medierna att skriva om - inte minst ur ett maktpolitiskt perspektiv.

Vi fick mer utrymme i teve, gjorde inte bort oss, ibland gjorde vi förvånansvärt bra ifrån oss, siffrorna rasade iväg och vintern 87/88 (långt innan sälarna) hade partiet nått över tio procent i mätningar. Därifrån gällde det att överleva när valrörelsen allt mer fokuserades på statsministerkandidaterna. Vi kom inte in i slutdebatten i teve, men Eva Goës gjorde ett engagerat kanoninlägg i Aktuellt under debattpausen. Vi hade förskansat oss i Kaknästornet för att följa tevedebatten...

Det höll dock hela vägen, trots att alla partier - utom MP och M - utnyttjade döda sälar på affischer, i broschyrer etc. Folkpartiledaren Bengt Westerberg klappade säl i teve.

Feministiskt initiativ har betydligt kortare tid på sig än MP hade när opinionen började röra på sig. Men MP:s väg bör kännas som inspiration för Gudrun Schyman och hennes hårt arbetande partikamrater. Ett problem för F! är - förutom den korta tiden - att det finns fler partier idag. Å andra sidan finns sociala medier.

Den största likheten mellan då och nu är att de etablerade partierna till stor del har stelnat i en sorts visionslöshet. Allt medan F! har möjlighet att inte bara profilera sig feministiskt utan också som ett parti som vågar diskutera såväl tillväxt- och konsumtionssamhället som (givetvis) det traditionellt manliga sättet att lösa konflikter: med militär. Nog räcker det för både fyra och fem procent.

Partiprogrammet andas således också gröna visioner, frågan är förstås om de som företräder partiet också brinner för dessa frågor. Om det är så får såväl V som MP se upp. För att inte tala om Löfven - de rödgröna feministerna i hans parti lär inte bli nådiga i sin kritik av den gamle metallarens ointresse av dessa frågor om Gudrun Schyman får framgång i opinionen.

Om F! skulle studsa upp i riksdagen så är frågan om S och MP inte hellre vill ha med dem i en regering än V. Ett parti som inte minst Stefan Löfven och Gustav Fridolin sedan länge tycks ha behov av att distansera sig från. FP verkar vara något som lockar de båda, vilket i sig är värt en analys - som jag tidigare gjort här.

Skulle förresten F! vara speciellt intresserat av att ha med V i en regering - om de inte behövs för att bilda majoritet... Gammalt groll - Gudrun Schyman lämnade V - kan ligga länge och vänta på medveten eller omedveten hämnd. Gudrun Schymans intresse för att göra utspel tillsammans med MP verkar i alla fall betydligt större än att synas ihop med Jonas Sjöstedt. FP med ny kvinnlig partiledare ligger kanske också bättre till för F! rent partistrategiskt om de på sikt vill göra större inbrytningar i det socialliberala skiktet.

Hur som helst: det är inte tid för att helt räkna ut Feministiskt initiativ. En valrörelse kan svänga snabbt. Fråga mig, inför valet 1994 - partiet hade (fullt berättigat) åkt ut ur riksdagen 1991 efter en enda mandatperiod - fick partiet så här dags på valåret ungefär samma siffra som F! idag har (här, scrolla till Del 9).

Och inte var det mycket bättre 2002 (här, scrolla till Del 11). Det du, Gudrun!

17 kommentarer:

  1. Jag minns en intervju med Löfven när han blev metallbas. Intervjun tog upp just jämställdheten.
    Jag fick faktiskt intrycket att han tog frågan på allvar.

    Ett intryck som kvarstår. T.ex. har han inte föreslagit mansskatt...

    SvaraRadera
  2. Vill inte Gudrun Schyman heller stoppa vinster i välfärden? Var är världen på väg? Alla ska med "i mitten". Märkligt att ingen verkar vilja samarbeta med någon, som har vinster i välfärden, som sin största valfråga...
    Det kanske säger en del om hur svårt det är? Går det ens att stoppa med nuvarande politik? Hur ska det gå till? Saknas verklig vilja? Politik är att vilja.

    "Gammalt groll" ska väl ändå inte få stå i vägen. Eller att Jonas Sjöstedt, är en vit medelålders man. Tycker han är väldigt bra på att föra fram bl.a. Ulla Andersson. Hon har bland annat tagit debatten, om kontanternas vara eller icke vara.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  3. Så regeringens politik är orsaken till att jämställdheten har gått bakåt? Ja, så skulle det kunna vara om regeringens politik är vår politik. Snabba puckar kör de med! :) Men personligen så "litar" jag på Carl Bildt då han säger att "EU är vår politik".

    Lisbeth

    SvaraRadera
  4. Lisbeth. Kontanternas saga är snart all. Samhället struktureras utifrån ungdomens perspektiv. Vi, åtminstone jag, tillhör gruppen "utgående modeller", och har därför svårt med alla möjliga elektroniska finesser.

    Gt

    SvaraRadera
  5. Gt, nåja, du tycks bra på datorer och nätet i alla fall...

    SvaraRadera
  6. Gt är glad för att det finns fler "omoderna". Att inte alla vill trängas "i mitten". Vi blir "nog" högsta mode snart:)riktigt hippa! Vi får hålla ut Gt.

    Först måste verkligheten hinna ifatt oss alla. Håller inte med om att "Samhället struktureras utifrån ungdomens perspektiv." De flesta har inte hunnit skaffa sig en massa onödiga prylar. Snarare är det nog så, att de kommer att resa sig och protestera. Protestera mot alla som "trycker i mitten." Vi håller på att förlora en generation. Många är redan utbrända.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  7. https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1.0-9/1231614_488411407930519_236138410_n.jpg

    SvaraRadera
  8. Ja, Lisbeth, "Gt är glad" för att det finns fler omoderna. Känns mindre ensamt då. Ungt folk säger till mig att skaffa iPhone eller iPad, samt att jag ska sköta bankärenden via datorn. Jag är dock nöjd med att bara kunna mejla.

    Saknar även den mänskliga kontakten vid tågstationen. Det var mycket tryggare med personal bakom biljettdisken. Var liksom mer rejält, än en "Plåt-Nicklas" som spottar ut biljetten, när jag äntligen har hajat vilka knappar som skulle tryckas.

    Gt

    SvaraRadera
  9. EU vill höja pensionsåldern. Reinfeldt föreslår därför? en höjd pensionsålder. Det utbryter ramaskri... Blir det någon skillnad med Löfven och alla som trängs i mitten?

    http://www.europaportalen.se/2012/02/eu-vill-hoja-pensionsaldern-till-80-ar


    Hur skulle det slå mot kvinnor?
    Vad anser Fi?

    SvaraRadera
  10. Nej, det blir nog ingen märkbar skillnad med en Löfven eller en Reinfeldt vid rodret.

    Löfven hade fullt jobb med att beskriva skillnaden, när han i går mötte Reinfeldt i Aktuellt.
    Det verkade nästan komiskt. Man kunde se att det ryckte i smilbanden på statsministern.

    Ska vi slå vad, Birger, om en tjuga att S och M bildar regering i höst?

    Gt

    SvaraRadera
  11. Det finns knappast utrymme för ännu ett parti i riksdagen. I stället bör ett par tre lämna in matskeden. Partierna är i dag intill förbannelse lika varandra, och det blir likadant med Fi, d.v.s. man kommer att genomgå samma utveckling som Mp. Utan ryggrad.

    SvaraRadera
  12. Schyman "V bidrar till "gubbröra" i politiken"

    "vänsterpartiets trovärdighet som feministiskt parti är borta"
    http://blog.svd.se/politikdirekt/2012/02/schyman-v-bidrar-till-gubbrora-i-politiken/

    Det är tydligen viktigare med en kvinnlig partiledare, än att vi försöker få bort vinsterna ur välfärden. Så blir det med politiker som sätter person före sak?

    SvaraRadera
  13. Hur, beskriva Klotets problem ...

    Om Vi beskriver Klotets problem på rätt sätt så kanske Vi har en chans att lösa dem.
    Men om ni fortsätter som ni gör så kommer ni att
    undanskymma de lösningar som grupper av människor
    med Klotförstånd utgör och som inte längre vill vara en del
    av Kapten Konkurs och som fattar att några Kulturer som lever på Jordens villkor, skapas bara om Vi gör det själva!

    SvaraRadera
  14. Synd att de gröna inte prioriterar klimatet.

    SvaraRadera
  15. Mer medieutrymme? Som om de inte redan har ett orimligt stort medieutrymme i förhållande till sina promillesiffror! Gudrun får uttala sig och komma och avbryta meningsmotståndare i alla möjliga sammanhang. P.g.a. den vänstervridna mediekårens ogenerade partiskhet.

    Aldrig får Fi några kritiska frågor, t.ex. om extremt skev könsfördelning i sin styrelse. Eller varför de vill diskriminera män, och hur detta skulle kunna vara jämställt?

    Men okej, om de tar en del röster från andra tokfeminister, det skadar ju inte.

    SvaraRadera
  16. Håller med om väldigt mycket i den gemensamma artikeln. Det krävs en ny regering. Denna regering kör på i ett vansinnigt race och verkar vilja göra allt för att vara bäst i klassen. Påhejade av ivriga hurrarop som titta på Sverige. Men samma sak hörs från Löfven. Vi ska bli bäst i EU. Låter som om det blir samma politik med S?

    I artikeln står "Kvinnor mår sämre än män" Ser på nära håll att även unga män mår mycket dåligt och får knapra piller för att orka jobba. Men det syns inte i sjukskrivningsstatistiken. Inte ännu. Men om vi skulle titta på självmordsstatistiken syns det då?
    Tycker inte att vi ska fortsätta att ägna oss åt vi och dem tänk. Att vi istället mer ska samtala kring våra könsroller.




    SvaraRadera
  17. http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/man-saknar-orden-for-att-saga-att-de-mar-daligt_8784330.svd

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.