onsdag 5 februari 2014

Woody Allen och la vie och la mort och gott virke

När jag lämnar Byleland för att ta mig till närmsta centralort - oftast för att fly orten via tågstationen - åker jag genom ett mindre charmigt område där Woody är landmärke. 

När jag flyttade till orten, någon gång under dinosauriernas tid, kallades det Sågen och man kunde köpa sig riktigt virke. Nu är det Woody och dess jätteskylt som gäller. Och man köper papperslätta brädor till hus som inte skall stå hundra år. 

I dessa dagar påminner jätteskylten om dess namne. Woody Allen. Det är problematiskt.

Jag tillhör dem som gillar hans filmer. Ofta är de små mästerverk. Fint att han fick en Oscar. Men sen är det då det där med de återkommande anklagelserna om sexuella övergrepp på en av hans dåvarande frus adoptivdöttrar - en annan gifte han sig med. Plötsligt uppstår ett dilemma. Ska man se hans filmer i ett annat ljus? Är filmerna dåliga nu? Kan man säga att Woody Allen gör bra filmer? Kan man tycka det? Får man tycka det, utan att misstänkas att vara en svikare av feministiska, anständiga och goda värden?

Debatten pågår. Och den blir konstig.

Jag vill aldrig mer se en film av Woody Allen, utropar Ann-Sofie Näslund i Expressen. Manhattan blir inte sämre om Woody Allen är sexförbrytare, skriver Jonas Holmberg i samma tidning. En kvinna. En man. Som tycker. Det hade varit lättare om de tyckt tvärtom. Om kvinnan ansett att Manhattan inte blir sämre av att Woody Allen skulle vara en sexförbrytare. Det hade gett mig åtminstone någon känsla av att det är okej att som man gilla Allens filmer trots allt. Nu lär man få misstänksamma blickar mot sig: du försvarar Allens filmer därför att du är man, din jävel.

Som person kanske Woody Allen är en perverterad skitstövel. Men det gör inte hans filmer sämre. Lika lite som Wagners musik blir sämre - den som nu inte i sig är förskräcklig - på grund av sammankopplingen med Hitler. Eller låten här nedanför, framsjungen med en röst som är fantastisk just för den här låten.

Rösten tillhör en figur (Michel Sardou) som har åsikter som ligger långt bort från de jag har. Rent av förskräckliga. Tvetydiga åsikter om muslimer, om kolonialism och om slaveri,   Men just den här låten, med den här rösten, är ändå helt underbar. Trots allt annat. Och jag tänker se Allens nästa film.

Dessvärre också köpa papperslätt virke på Woody som ligger vid det mindre charmiga infarten till centralorten. Och tänker prata med Åkesson om vi hamnar i samma rum. Trots hans åsikter.10 kommentarer:

 1. Birger, du är tillräckligt bevandrad i livet för att kunna hantera konflikten. Det är nog det saken handlar om, att ha livserfarenhet nog att inte influeras av åsikter som andra har bara för att man anser dem vara utsökt skickliga i någon konstform. Även en rasistisk idiot kan springa fortast i ett OS. En homofob stavhopperska kan hoppa högst och vackrast. En politiker med hemska åsikter kan vara tekniskt beundransvärd i retorikens konst. Men det underlättar med en lång. såväl symbolisk som verklig, vandring i livet för att både kunna avsky och beundra det som finns inom samma person.
  L.

  SvaraRadera
 2. Finns den perfekta människan?
  Finns den helt igenom normale människan?
  Jag hoppas slippa möta den i mitt liv.
  IQ

  SvaraRadera
 3. Ser också fram emot Woody Allens nästa film, oavsett om han är en skitstövel eller ej. Hoppas han återgår till komedier; jag tycker inte han kommer till sin fulla rätt i tragiska dramer, typ Blue Jasmine.

  SvaraRadera
 4. IQ. Vi kan nog inte få fram den helt perfekta människan. (Hörde du, VI kan..., som om människan vore det största i universum.)

  Men vi kan åtminstone gallra ut de mest icke perfekta, detta genom fostervattenanalyser, vilket redan är igång.

  Det går även att få bort de mest motbjudande politikerna, detta genom att förbjuda hemliga gåvor till deras valkassor.

  Nästa steg borde vara att avskaffa valbåsen. Vad har hederligt folk för orsak att gömma sig bakom ett skynke, likt brottslingar som döljer sig för pressens kamerablixtar? Nej den som har rent mjöl i påsen röstar öppet! Den som ev. vägrar, avslöjar ju sina fascistiska åsikter, och kan då tas om hand på lämpligt sätt av antifascistiska tuffingar.

  Öppna ögon

  SvaraRadera
 5. Instämmer helt i det L säger. Förresten GRATTIS i efterskott Birger.

  SvaraRadera
 6. "Universitetet uppfann Internet och gav sedan bort det till näringslivet. Idag används Internet huvudsakligen till att marknadsföra varor, attityder och idéer."
  Noam Chomsky

  SvaraRadera
 7. Svar till "Öppna ögon":
  Lisbeth
  Valbås med skynke hjälper oss att behålla vår integritet. Man kanske inte, på en mindre ort,
  vill bli stämplad efter en tillfällig taktisk röstning ett valår.
  Ideologiska hållningen anpassas till tiden numera, som J Sjöstedt sa, så sant.
  Denna hållning är en naturlig följd av de alltmer samstämmiga grundvärderingarna mellan partierna.
  Min röstning får inte bli ett hinder för mig bland alla flockberoende människor, som jag är beroende
  av i min vardag.
  Min röst är min och ingen annans.
  /Blåögd vänsterdrömmare, IQ

  SvaraRadera
 8. Om man bara skulle kunna konsumera konst producerad av "KRAV märkta" konstnärer är en konstig tanke. Vilka skulle återstå Knut Hamsun och Ingamar Bergman skulle falla bort, och vad med tex William Shakespeare eller Hemoros tänk om de var skitstövlar.

  Hans-Peter

  SvaraRadera
 9. "öppna ögon"
  Lisbeth ?
  Är inte ensam om det namnet. Relativt öppna ögon har jag. Men använder mig inte av dem som signatur. Är för att värna vår integritet. Avskaffande av valbås gynnar inte vår integritet.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.