fredag 7 februari 2014

Var finns drömmen om ett annat samhälle?

FRIA TIDNINGEN. INLEDARE 
Publicerad f


Den politiska debatten är visionslöst grå. Samlad i det som moderaterna har definierat som mitten. En mitt där man helst skall tänka på sin egen plånbok. En vision fattigare än någonsin. En fadd dröm om ökad konsumtion för att hålla igång hjulen som är på väg krossa planeten. En närmast religiöst betingad arbetslinje. En skygglappsförsedd idé om den oreglerade globaliseringens frälsande egenskaper.

FORTSÄTTNING HÄR

18 kommentarer:

 1. Förlåt mig Birger, för att jag
  har varit dum mot dig igen.

  Vi var en grupp pensionärer med
  miljövänliga jordbrukare, skogsbrukare, fiskare, sömmerskor
  fiskare, snickare, sjuksköterskor,
  lärare, rörmokare, dassbyggare
  och några till.
  Vi skrev på ett avtal med varandra
  om att samarbeta med varandra och
  med naturen.
  Förnöjsamhet och ärlighet och en vilja att inordna sig i en helhet är de personliga egenskaper som krävs för att bli med i vår förening.
  En liten anspråklös men både
  allvarlig och glad ceremoni håller vi för varje ny medlem.
  Som pensionärer så hade vi alla
  lite pegar så nu äger vi, eller snarare förvaltar vi gemensamt det revir på Jorden som vi bor på.
  Vi önskar att alla andra gör som vi gör. En fundamental del i utvecklandet av vårt kollektiva immunförsvar är analysen av den
  globala galenskapen och frigörelsen från reklamens förförelse.
  Genom att vi turas om som ledare
  och lärare så undgår vi både risken för hybris och utbrändhet.
  Arbetslöshet, utanförskap och
  brottslighet är vi förskonade ifrån!
  Vi insåg tidigt att i en sönderfallande värld så var det endast Vi Själva som kunde skapa
  VÅRT SAMHÄLLE. Det finns mer ...

  Några frågor
  från åskådarplats...
  SvaraRadera
 2. Hej Onkel Olof !!!

  SvaraRadera
 3. Varför ska vi drömma när vi har det så bra? Vi har uppnått historiens bästa samhälle. Jag letar efter en blogg där allt det positiva i samhället och världen får plats, men på nätet dominerar det negativa, svartsynen. Hur kan det komma sig? Hur kan vi ständigt glömma att vi har det bra? Varför detta ältande om negativa företeelser? Detta kommer att kulminera 2014, ett valår. Partierna kommer att försöka överträffa varandra i svartsyn. Säg då något positivt och du blir nackad av näthatarna, den nya mobben. Det är en förfärlig utveckling!

  SvaraRadera
 4. # Björn P

  Man kan tro att du skämtar.

  Anledningen till all "negativism" är att världen är radikalt ohållbar i sin nuvarande form. Miljarder människor har det inte ett dugg bra och mycket talar för att de (och vi) kan få det ännu mycket sämre. Politikerna kommer efter bästa förmåga undvika att prata om de verkliga problemen snarare än att försöka överträffa varandra i svartsyn.

  Du får väl läsa Anders Bollings Framstegsblogg om du inte orkar med verkligheten. http://blogg.dn.se/framstegsbloggen/

  Han odlar liksom du och gammelmedia en ansträngd liberal optimism, men han är i alla fall en tämligen kompetent journalist, så han svävar vanligen inte helt ut i naiva rosaskimrande fantasier.

  SvaraRadera
 5. En av de bästa politiska texter jag läst! Poetiskt, retoriskt, engagerat, uppmanande!
  L.

  SvaraRadera
 6. Bra skrivet Birger, men politikerna kommer inte klara av att räta på ryggarna förrän de bytt ut de defekta ideologierna de försöker handla utifrån. Du kritiserar politikerna på tämligen vältaliga sätt men klarar själv knappast av att ange några alternativ som är någonting värda.

  Här är mina förslag:

  * Skrota de korkade ideologierna liberalism, socialism, konservatism och "grönism" och acceptera att vi behöver en ekosocialliberaldemokratism, enligt vilken demokrati är viktigare än frihet och hållbara, icke-kaotiska samhällsordningar viktigast av allt.

  * Skapa ett Ekosocialliberaldemokratiskt parti (EkoSoLiD) och en Ekosocialliberaldemokratisk International och ett nätforum för denna International.

  * Acceptera att världen för överskådlig framtid måste vara internationalistisk snarare än globalistisk, eftersom vi inte kommer få till någon världsregering och inte gärna vill ha någon. Stater och deras gränser är viktiga och kommer fortsätta vara det. Mellanstatliga organisationer som EU kan förstås också vara viktiga. Men oreglerad globalism föder bara socialdarwinistisk, plutokratifascistisk anarko-kapitalism.

  * Inför medborgarlön i alla länder och först och främst i alla ekonomiskt viktiga länder. Medborgarlönen skall vara tudelad så att den som arbetar minst en dag i veckan får mer än den som inte arbetar alls och därutöver förstås också får lönen för det utförda arbetet. I Sverige kunde den lägre medborgarlönen vara 6500 kr och den högre medborgarlönen 8500 kr.

  * Se till att ansvarslöst beteende - exempelvis att man skaffar för många barn som man inte klarar av att försörja själv - kan rendera nedsatt medborgarlön.

  * Skynda på arbetet med att få ut p-piller för män på marknaden och se till att även fattiga har råd med dem.

  * Dela upp veckorna i en fyradagarsvecka och en tredagarsvecka och inför en normalarbetstid där man arbetar fyra-sex timmar, tar en paus i två timmar och sedan arbetar i fyra-sex timmar till, så att man totalt arbetat tio timmar. Med en lång paus mitt i dagen orkar man med tio timmars arbete. Än hellre när man bara arbetar tre eller fyra dagar i veckan. De som vill ha trettiotimmarsvecka kan arbeta 3x10 timmar, snarare än 5x6 timmar. Det sliter med all sannolikhet betydligt mindre på psyke och kropp mm.

  * Var rimligt öppen för vitt skilda energiformer, även för nya och bättre former av kärnkraft, eftersom vindkraft och annan förnyelsebar energi inte är så miljöunderbar som "gröna" vill ha den till och eftersom energisvält kommer ge oss uttalat dåliga liv. De fossila bränslena måste givetvis avvecklas.

  * Se till att snart sagt varje vuxen eller halvvuxen människa har en solcellsförsedd internetansluten surfplatta, med vars hjälp de kan informera sig om och påverka verkligheten. De går utmärkt att skriva på även utan externt tangentbord. De kostar bara några hundralappar i serieproduktion.

  * Utröna möjligheterna att få världens torrmarker att blomstra genom att man spänner upp tunna, hålförsedda presenningar som släpper igenom regn men begränsar mängden sol som steker marken.

  SvaraRadera
 7. Björn P, andelen personrån per capita har 50-faldigats sedan 1950-talet. Allt har inte blivit bättre. Den anmälda kriminaliteten må ha planat ut på senare år, men det beror på att folk har lärt sig att de inte kan gå där det gick bra att gå tidigare. O.s.v.

  SvaraRadera
 8. Ur twitterflödet:


  Martin Olofsson:
  Birger Schlaug, vilken hjälte! #svpol http://www.friatidningen.se/artikel/113329

  Stefan Hacker
  Schlaug från klarhet till klarhet http://www.friatidningen.se/artikel/113329

  Josefin Utas:

  Nästan poesi av Schlaug: "Var finns visionen om ett annat samhälle?" #tillväxt #swgreen #svpol http://www.friatidningen.se/artikel/113329 via @friatidningar
  Visa

  SvaraRadera
 9. Kuckeliku, "Mellanstatliga organisationer som EU kan givetvis också vara viktiga"

  Då kommer vi till frågan är EU en mellanstatlig organisation?

  Enligt EU upplysningen så är "stora delar av EU samarbetet överstatligt, men vissa delar är mellanstatliga." "Vissa delar" är alltså de delar som inte ännu är överstatliga. Men som givetvis kan bli det. Tar man lite i taget så märks det inte lika mycket.

  EU:s medlemstater har överlämnat beslutanderätt åt EU. Cirka 80% av de lagar som t.ex. gäller i Sverige är beslutade i Bryssel.

  Så vad menar du med att vi inte kommer att få till en världsregering? Vad menar du med att stater är viktiga och kommer att fortsätta att vara det? Är vi viktiga i ett pussel eller som självständiga stater?

  Angående P piller. De kan vara direkt skadliga för vissa kvinnor. Kan även gälla för vissa män?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 10. Det här vet du Birger Schalug. Du har skrivit om det otaliga gånger.

  Kuckeliku du talar om att Birger inte ger några alternativ. Menar du att han ska fixa allt själv? När han t.ex. tar upp frågan om en ny folkomröstning om EU får han nästan inga kommentarer.
  Men det är klart det "mellanstatliga" kan ju vara
  bra att ha.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 11. # Lisbeth

  Jag har inget särskilt emot överstatlighet, men det kan vara svårt att få till det på ett bra sätt. Att få till en världsregering ter sig omöjligt tills vidare, än mindre en bra och välfungerande världsregering. Därmed är det stater som måste sköta ruljangsen även i framtiden, i samarbete med varandra.

  P-piller för män baserar sig på en helt annan biokemi än p-piller för kvinnor, så det finns inga specifika skäl att vara orolig för bieffekter. Självfallet bör man testa pillren innan man släpper dem alldeles fria, men det finns säkert en massa män som är villiga att testa dem själva innan man släpper dem fria. Läkemedelsindustrin måste kunna köra ett snabbspår ibland, uppbackade av försäkringar eller nerskrivna ersättningsrättigheter i händelse av missöden.

  SvaraRadera
 12. Lyssnade nyss på Ekonomiekot i Sveriges Radio.

  Blir trött av deras pladder om tillväxt, och stänger av radion.

  Kan du Birger utverka så deras redaktion får varsitt ex av de båda antologierna som behandlar Steg3:s synsätt?

  Gt

  SvaraRadera
 13. Kuckeliku, delar inte din uppfattning att det ter sig omöjligt tills vidare att få till en världsregering. Framtiden den föds ur nuet. Att backa bandet kan bli "omöjligt". Men som du skrev vi vill "inte gärna ha någon" Eller vill "vi"? Du skriver om "en bra och fungerande världsregering"...
  Menar du att ur den föds suveräna stater som samarbetar?
  Du skriver om medborgarlön och hur den skulle kunna vara i Sverige. Menar du inte i världen?
  Du skriver också om "oreglerad globalism".

  Lisbeth

  SvaraRadera
 14. @Lisbeth
  "Angående P piller. De kan vara direkt skadliga för vissa kvinnor. Kan även gälla för vissa män?"

  Hur är det med havets och sjöarnas liv?

  Ja-a, det är alltid SÅ lätt att glömma de viktigaste sakerna här i världen.
  Vi människor lever inte ensamma här.

  SvaraRadera
 15. Anonym, så sant vi lever inte ensamma här.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 16. Varför är de visionslösa? För de har börjat komma till insikt att handel-fossilbränsletransporter-ännu mera handel i nuläget går stick i stäv med ekologisk balans.

  När det börjar knipa i energiplånboken, så behövs prioriteringar. Ju tidigare dessa prioriteringar görs, desto smärtfriare blir övergången. Ju längre förnekelsen fortgår, desto mer fascistiskt kommer det att upplevas när det väl ställs om.

  Det är som att springa med ett träningsgummiband om midjan. Ju snabbare och hårdare du springer ut från viloläget, desto skarpare dras du tillbaka till utgångsläget.
  Gummibandet kan idag grovt översättas till fossilsamhället och vi spjärnar stenhårt för att hålla emot.

  Politiska, religiösa och ideologiska organisationer har historiskt kunnat brukas eller missbrukas i detta hänseende. När man sprungit ut hårt med sitt gummiband har man försökt dra i andras gummiband för att inte falla tillbaka själva.

  Så har imperier skapats och raserats när man gripit om gummiband. Erövrarna har varit arga och aggressiva gummibandsspringare.

  Frågan är hur var och en kommer att använda sin frihet:
  Förändring av sitt eget beteende eller fingerpekande genom politiska beslut på allt högre nivåer?

  SvaraRadera
 17. Befintligt (s) är så tråkigt att det kanske rent av kan vara farligt för minderåriga, 18-års gräns kanske borde sättas?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.