tisdag 11 februari 2014

Tankar bakom flötet

Rebecca och Niclas. Rebecka väger  23 430 gram. Niclas vikt är okänd. Foto: Anders Idarsson, publicerat i Sydsvenskan.
Bossen för Svenskt Näringsliv (Jens Spendrup) har meddelat att det saknas kvinnor med kompetens. Borde skriva en drapa om det, men jag skrev om honom och hans kvinnliga idol häromveckan. Så det får räcka. 

Istället kastar jag mig  över andra som är bakom flötet. Nämligen den sportfiskarmaffia - nej, alla sportfiskare ingår förstås inte i den maffian - som befriat sina hjärnor från arbete så pass att de vräker ur sig otidigheter och hot mot Nette Enström. Hon har problematiserat hobbyfiskandet i några artiklar i Fria Tidningen. 

Det finns tydligen människor som blir kränka av att någon problematiserar hobbyverksamheter som  Catch and release och Put and take och annat som synes ganska besynnerligt på temat kroka en fisk, ta upp den, väga den, lossa den från kroken och kasta tillbaka den (eller "återföra försiktigt" som det kan heta på det aktuella språket).

Rebecca är en sådan fisk. Rebecca är en karp, inplanterad i en damm i Lomma, hennes uppdrag är att bli krokad, upptagen och återförd, gärna först fotograferad tillsammans med någon som anser sig som duktig fiskare. Gång på gång på gång. Den som dragit upp henne senast (Niclas) är glad. För större har hon aldrig varit. En annan som dragit upp Rebecca är Hampus, som på nätet meddelar att "fighten var magisk".

Inte vet jag, men kanske uppfattas man som modigare ju mer Rebecka väger. Hanna, Marika och Nisse är andra karpar som är utsatta för hobbyfiskarnas kamp. Egentligen handlar det om själva jakten, man blir "triggad av utmana fisken, utmana naturen", som John B. Eriksson uttrycket det i ett samtal vi hade i Kunskapskanalen för några år sedan. Jag kan i och för sig förstå att man kan bli triggad. Frågan är bara varför vi som homo sapiens, den visa människan, skall låta oss triggas av något så uppenbarligen... absurt.

Angreppen på Nette Enström är direkt sjuka. Så där sjuka som de lätt blir när man trampar på ömma tår som tillhör de som inte har någon vidare ordning på hjärnsynapserna.

Undrar om Jens Spendrup gillar att dra upp Rebecca. I vart fall lär han få fler att nappa på Feministiskt initiativ i valet. Jens och Belinda - Gudruns bästa krokar.

26 kommentarer:

 1. Fiskar är inte söta. Därför behöver man inte bry sig om dem. En fisk som dras upp för att ätas och som avlivas genom att lämnas sprattlande i durken tills den kvävs är helt OK, tycker de flesta.

  Ibland får man inse hur irrationell man ofta är. Eller vi kanske borde börja avliva kossor genom att dränka dem, i konsekvensens namn, eller sluta med yrkesfiske helt och hållet?

  SvaraRadera
 2. Trodde jag inte om fiskare. De ser så lugna ut!

  SvaraRadera

 3. Börja agera genom att läsa:
  www.djurensratt.se
  och
  www.vildasnan.se
  och
  www.lakareforframtiden
  hälsar
  Gt

  SvaraRadera
 4. "Frågan är bara varför vi som homo sapiens, den visa människan, skall låta oss triggas av något så uppenbarligen... absurt" som vapenindustri och vapenskrammel.

  MRM

  SvaraRadera
 5. Tja, det framstår som en aning udda. Att sportfiskare triggas av möjligheten att dra upp en stor fisk har jag inte svårt att förstå, men nu är det ju samma fisk hela tiden. Lite som att fånga en stor björn på Skansen, varje dag.
  Vet inte om det är något problem dock, ägaren av av vattnet har det väl som lockbete (dumt ordval, ja), och vem vet, fisken kanske börjar gilla det till slut? Träffa nya människor hela tiden och så.

  SvaraRadera
 6. Djurplågeri upphöjt till fritidssysselsättning!.... och detta med ett leende!

  Kan vi inte värna om de som är mest värnlösa i vår värld dvs barnen och djuren, hur skall vi då någonsin hitta en värld med en annan värdegrund att bygga framtiden på?

  Gunilla

  SvaraRadera
 7. Sparade bloggen till nu, ville ha nåt att se fram emot. Som vanligt: inte besviken, du skriver så initierat och fyndigt.
  L.

  SvaraRadera
 8. Flertalet av Rebeccas artfränder (eller medsystrar och medbröder som de flesta på detta forum antagligen föredrar) framlever sina korta liv i vienamesiska eller kinesiska fiskbassänger. Att ägna ett blogginlägg åt en karp är gulligt, men tyvärr lika sakligt relevant som när kvällstidningarna var fulla av svarta rubriker om den mördade Marius igår.
  Rebecca verkar ju ha vissa ätstörningar, kanske man skulle dra upp henne och sammanföra henne med Stefan Rössner.

  SvaraRadera
 9. Regler jag lärde mig som barn:
  1 Lek inte med maten
  2 Man ska inte döda mer än man kan äta

  Dessa regler tycker jag räcker för att problematisera sportfiske. Om man inte äter upp det man fångar så kanske en katt gör det men annars så tycker jag inte att man ska ägna sig åt nöjesdödande.

  SvaraRadera
 10. "Jag kan i och för sig förstå att man kan bli triggad." Och jag kan inte för mitt liv förstå hur man kan förstå. För mig är det så vanvettigt obegripligt hur man kan vara så sjukt funtad att man går igång på ondska och maktmissbruk. Hela mitt existentiella system vill vända sig ut och in av äckel.
  AK

  SvaraRadera
 11. Djurplågeri? Jag tycker det ser ut som att en dragkamp med fiskaren är precis den motion Rebecca behöver...

  Sportfiskare har ju annars ofta den uppskattning för den vilda naturen som många stadsbor är för avtrubbade för. Vissa gör också naturvårdsinsatser.

  Birgers formulering om Spendrup är ju rätt tvetydig, hoppas att det inte var avsiktligt. Frågan han fick var ”anledningen till att det ser ut som det gör idag är att det inte finns fler kompetenta kvinnor?”.

  Det är ju inte detsamma som att säga att det inte finns några alls, vilket man kan förledas att tro av uttrycket "det saknas kvinnor".

  Män har i snitt större tävlingsinstinkt än kvinnor, en följd av att kvinnor genom evolutionen favoriserat män som förfogat över resurser, eftersom det gynnat avkommas överlevnad.

  För övrigt önskar jag Gudrun lycka till, enkom med tanke på vilka partier hon lär sno röster av. :-D

  SvaraRadera
 12. Hårt, men rätt, skrivet. Hobbyjakt är moraliskt förkastligt.

  SvaraRadera
 13. "Den motion Rebecca behöver"?

  Ok, visst, du vill provocera. Gulligt av dig.

  Vad sägs om att ses på en fika på Söder för lite samtal och att jag får kroka in en lyftkranskrok i käften på dig, dra upp dig till gamla Skatteskrapans takterass, väga, mäta och fotografera dig, och sedan släppa ner din välgödda kropp på Götgatan?

  Låter som en skön eftermiddag?

  SvaraRadera
 14. En metafor bra för tänkande och begreppsbildning. Är bra om den används rätt...

  SvaraRadera
 15. Om man gillar "den vilda naturen", är det inte bra tamt att stå och dra upp samma fiskstackare igen då? Varför inte en traditionell fiskdamm med skynke där "sportfiskarna" kan dra upp ett djupfryst paket alaska pollock som de åtminstone kan ta med sig och grilla över lägerelden?

  SvaraRadera
 16. Om man gillar "den vilda naturen", är det inte bra tamt att stå och dra upp samma fiskstackare igen då? Varför inte en traditionell fiskdamm med skynke där "sportfiskarna" kan dra upp ett djupfryst paket alaska pollock som de åtminstone kan ta med sig och grilla över lägerelden?

  SvaraRadera
 17. Bra belysning över mörka vatten! Som sportfiskare är det svårt att kritisera inifrån också, det är en väldigt macho-, ryggdunkar- och antingen-är-du-med-oss-eller-mot-oss-mentalitet. Tror att de som skulle kritisera ett fiskesätt eller teknik lätt blockeras från sammanhanget, lite sektaktigt är det. Fast det är konstigt att det inte finns någon självkritik alls gällande all prylhets och konsumtion, det är ju inte bara reflektioner kring fiskens mående som saknas. Tror det är bra att detta tas upp, men svårt att lyfta debatt när sportfiskeprofilerna själva bara avfärdar kritiken som "personangrepp". I vilken annan branch (eftersom det är en kommersialiserad hobby) är det ok att slå bort kritik med att känna sig kränkt för att kritiseras för precis det man gör? /Green Hunter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det faktiskt bra sportfiskare som vill utveckla ett modernare sportfiske oxå: www.rekofiske.se.

   Radera
 18. Jag tycker nog vi fjärmat oss väl långtbort var vi kommer ifrån. Det är knappast cykelbanor i 08 som gett oss vår nuvarande position. Det är vårt ursprung och hur vi förvaltat de kunskaper vi skaffat oss. En så perifer, och bör framhållas; verkligt extrem, gren av sportfisket som karpmete är den yttersta konskekvensen av ett jägar och fiskarfolk som inte riktigt trivs i en urban och onaturlig miljö. Men jag tycker att vi, som äkta miljövänner, bör ha större förståelse för djupt liggande mekanismer inom en del av oss. Vi är inte primitiva, vi är inga djurplågare. Men vi drivs lätt ut i skog, fjäll och mark för att få utlopp för en del känslor. Betänk då att djuret, fångsten i de allra flesta fall är sekundär.
  De påhopp och otäckheter som skribenten Nette drabbats av beror först och främst på att en del inte kunnat hantera sina känslor utan uttyckt sig idiotiskt och varit elak och t o m hotfullt mot henne. Helt förkastligt.
  Bakgrunden är att Nette, med full rätt, skrivit om saker hon inte förstår och inte behärskar. Då menar jag inte det antropologiska perspektivet jag anförde ovan, utan de sakliga mätbara faktumen kring put and take, fiskodling osv. Hon är helt enkelt inte påläst. Det ger dock i n g e n rätt att vara dum mot henne, tvärtom man borde förklara istället.
  I en tid av spelad unisonitet (PK kallar en del det...) är det svårt att vara saklig även bland oss sportfiskare, känslor tar lätt överhanden för de som inte lyckas hamna rätt i fållan och tycka det som för stunden är det mest gångbara.
  Avslutningsvis tycker jag nog man ska titta på sina egna verksamheter innan man kritiserar andras, det är så lätt att tycka och skriva att någon har/gör fel. Visa gärna positiva exempel istället, det för saker framåt.

  Robert Karlsson / Fiskeribiolog

  SvaraRadera
 19. Birger, om du verkligen vill lära dig mer om det du skriver om så rekommenderar jag att du läser: "Fish welfare: a challenge to the feelings-based approach, with implications for recreational fishing". Den finns i tidskriften FISH and FISHERIES, 2007, 8, 57–71.

  Det finns enorma vinster med fritidsfiske både på samhällsnivå och individnivå, och eftersom vi människor är så många som vi är så är catch-and-release i många fall en förutsättning för ett hållbart fritidsfiske. Detta gäller då speciellt i närheten till städer, som i fallet med fisken här.

  Om sedan fisken själv föredrar att fångas och dödas eller fångas och återutsättas är ju svårt att svara på. Själv antar jag att de hellre simmar vidare, och väljer därför att återutsätta huvuddelen av de fiskar jag fångar per år (förutom en handfull matfiskar från bestånd som jag vet tål en beskattning).

  SvaraRadera
 20. Undersökningar visar att 1,5-2 miljoner svenskar bedriver sportfiske årligen. Sportfisket omsätter årligen 2 miljarder kronor i Sverige, en siffra bra mycket högre än vad det svenska yrkesfisket står för. Visst kan det finnas etiska dilemman i sportfiske. Men majoriteten av sportfiskare är naturmänniskor som värnar om miljön och för en hållbar framtid. Att bedriva Catch and Release är för att värna om framtiden, att återutsätta främst de största individerna av t.ex. gädda är för att säkra framtida bestånd. De största individerna hos fiskar är oftast honor och stora individer producerar enormt mycket mer rom vilket ger en större avkastning för framtida fiskbestånd. Jag bedriver själv bland annat karpfiske och verkligheten är faktiskt den att karpar överlag är en väldigt svårfångad art. Ibland kan de ta flera år innan en individ fångas igen, karpen har pga. vårt kalla nordliga klimat svårt att reproducera sig och är i de flesta fall inplanterad. Dödas därför en individ (vilket är förbjudet) decimeras beståndet. Även om karpen från början inte är en inhemsk art så har den funnits i Sverige sedan 1500-talet då munkar introducerade arten. Så jag ber kritiker att verkligen uppskatta det Sportfiskare gör för vår natur. Vi står upp mot Vattenkraft vars kraftverk årligen dödar oerhörda mängder starkt utrotningshotad ål och slår vårt laxbestånd i spillror. Vi kämpar även mot industrier som förorenar och bidrar till övergödning på vår Svenska östkust! Vi värnar om framtida bestånd och tar därför inte upp mer matfisk än vad vi konsumerar! Skulle jag döda all min matfisk skulle jag vissa dagar ha över 100kg gädda i min båt! Hur hållbart är det? Det skulle decimerar beståndet oerhört om det fick fortgå löpande! Kritisera inte sportfisket utan kunskap, vi värnar om en frisk natur och en hållbar utveckling långt bort från det industriella överfiske som bedrivs världen över! Mvh Rasmus L

  SvaraRadera
 21. Birger Schlaug: Jag har röstat på miljöpartiet i alla år! Är ni som värnar om en hållbar framtid emot Catch and Release så har ni tappat min röst i framtida val! Jag och många andra sportfiskare har uppskattat hur Isabella Lövin kämpat mot mer hållbara fiskemetoder nere i Europaparlamentet! Ställer ni er kritiska mot Catch and Release som värnar om framtida fiskbestånd tror jag att ni tappar mååånga röster i framtida val. Många är de studier som visar att majoriteten av fiskarna överlever att återutsättas och återhämta sig till ett normalt beteende. Kolla bland annat Tobias Fränstams (fiskeribiolog) från Göteborgs Universitet Catch and Releasestudie på gädda som visade att ungefär 95% av individerna överlevde. Ungefär 900 gäddor deltog i studien vilket bör ge ett ganska verklighetstroget resultat.

  SvaraRadera
 22. Det börjar bli stora klyftor mellan asfaltsbarn och vanliga människor märker man både i Birgers och Nettes resonemang.
  Folk förstår inte längre varandra och saknar insikt i vad som händer där ute i naturen. Sportfisket ökar och har blivit en stor del av turistnäringen. Våra vatten runt om i hela Sverige är inte längre vad de var en gång. - Överfiske och förstörda bottnar p.g.a trålning, försurning, övergödning, dioxiner och PCB, foderfiske mm.
  Yrkesfiske har gått i graven. För det vi har kvar - ett hållbart sportfiske, gäller det att vi rannsakar oss själva och vårdar våra fiskbestånd. Där spelar Catch and release en mycket viktig roll, det kommer man aldrig ifrån om man inte kan sätta ett totalförbud för allt fiske i Sverige.
  Östersjön är ett dött hav utan hopp, det vet den som följt fisket under många år och sett hela haveriet av bottnar och olika akvatiska djurarters kollaps. Ett grovt politiskt misslyckande anser jag som aldrig går att ställa till rätta igen. Att ge sig på sportfiskarna känns som att sila mygg och svälja elefanter.
  Min röst får ni aldrig mer i något val. Vakna i asfaltsdjungeln och inse att världen förändrats i en takt vår mänskliga evolution inte hängt med i. Det finns fortfarande en längtan efter att fiska, jaga och samla hos homo sapiens. Vi bör alla värna om att göra detta på ett hållbart sätt för naturen.
  Vad ska man göra med Rebecka? Hon lever, får gott om mat och ger en skara metare passion och glädje att försöka överlista henne. Tegelbruksdammen var en värdelös, övergödd, igenvuxen damm med små pekfingerstora dammrudor innan grabbarna tog tag i saken och gjorde det till ett karpvatten.
  All heder åt detta arbete som Fiskeklubben Rutilus gjort.
  Vad vill ni säga undrar jag?
  "Dumma Nicklas och Hampus som tog upp Rebecka utan att låta henne dö"
  Är det på den nivån vi snackar? Varför kan inte alla i miljöpartiet hålla er på en nivå som Isabella Lövin där man ser på saken ur det stora perspektivet?
  Jag trodde i min enfald att man hade lämnat 80-talet där Miljöpartiets politik byggde på att rädda igelkottarna.


  SvaraRadera
 23. Skoja inte om Alaska Pollock Anna:
  Även om Alaska pollock säljs för låga priser innebär de stora mängderna som landas att denna fisk har stor betydelse för fiskets ekonomi i norra Stilla Havet. Den tendens man sett de senaste åren att fångsterna minskat kan vara oroande, från 6 miljoner ton 1989 till den nuvarande nivån på 3 miljoner ton, även om den nedåtgående trenden har brutits under de senaste 3 åren. Ohållbart överfiske av ännu en art. Finns visserligen inte med på någon hotlista ännu men det går åt samma håll som med alla andra arter. Men visst: Han som drog upp och släppte tillbaka Rebecka begick ju ett allvarligare brott.

  SvaraRadera
 24. Hur svårt är det att som jägare jaga med kamera istället för gevär? Eller som fiskare att fiska utan krok?

  Väx upp och lär er respektera annat liv än ert eget.

  Att skada andra borde helt enkelt vara moraliskt förkastligt såvida det inte gäller självförsvar eller överlevnad.

  Och ingen kan på fullt allvar mena att t ex sportfiske handlar om vare sig självförsvar eller överlevnad. Det är rekreation och kul. Men då så. Syssla med något vettigare istället för att plåga andra levande och kännande varelser i onödan.

  SvaraRadera
 25. Tyvärr så delar inte alla uppfattningen att djur och människor är lika mycket värda. Joakim P-T äter du fisk?
  Det behöver du inte göra för din överlevnad! Om du inte är det så får du leva som du lär - BLI VEGAN!
  Om du äter fisk så gör du dig skyldig till ett hemskt brott mot din egen moral. Fiskar kvävs till döds i yrkesfiskarna nät - de självdör! Jag är en fiskare som enbart tar hem någon enstaka fisk för att äta den. Hellre en egenfångad spätta än en odlad lax (som tyvärr förstör vår miljö). Men för det mesta bedriver jag Catch & Release. Jag kommer inte att sluta sportfiska för att din moral förkastar mina handlingar.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.