måndag 17 februari 2014

Stackars Centern - man har fått ut sitt budskap alltför väl...

Vad betyder pengarna för Centern?
Helgens opinionsundersökning var inte någon rolig läsning för centerpartister. Annie Lööf måste väl rimligen ha en klump i magen. 2,8 procent är inte mycket. Och trenden fallande. Trots alla utspel. Eller kanske just därför.

Dåliga siffror. Jag får fortfarande ont i magen när jag tänker på våren 1994. Drygt fyra månader före valdagen - MP hade åt ur riksdagen 1991 efter bara en mandatperiod - hade partiet kongress. En DN-journalist, som var på plats men skulle lämna kongressen på kvällen, ville intervjua mig om morgondagens opinionsmätning trots att ingen av oss visste vad den skulle visa.

Så det blev två intervjuer: en utifrån att det gått bra, en utifrån att det gått dåligt. Hen lovade att inte missbruka förtroendet. Eftersom hen var en av de ganska få journalister jag hade fullt förtroende för - och fortfarande har - så ställde jag upp. En glad intervju, en mer tillbakahållen intervju...

Den som infördes var den tillbakahållna. Partiet hade fått någon dryg procent. Vi var uträknade efter noter. Några få månader före valdagen. Men valet gick bra, som första parti någonsin gjorde vi comeback efter att ha åkt ur riksdagen. Blev återvinnare.


Även Centerpartiet kan klara sig trots usla opinionssiffror. Till skillnad från MP 1994 badar man nämligen i pengar efter det att man sålde sina tidningar. Pengar betyder inte allt. Men en hel del. Kan man sälja mosad banan på burk, kan man säkert sälja även ett mosat parti.

Bäst för partiet vore dock - och det säger jag inte av elakhet utan av välvilja - att man fick lämna riksdagen så man kunde börja på nytt. Med sin fortfarande goda organisation - och med sina äldre, nu väl undangömda, värderingar om decentralisering, regionalpolitik och miljö - finns en framtid. Urbaniseringen är inte något för evigt givet, modernitet byter skepnad precis som uppfattningar om vad som är önskvärda liv att leva. Landsbygden är inte körd. En ny grön våg lär komma som reaktion på ytlighet, stress och halvdan urbanitet.

Annie Lööf lyftes av Stureplanscentern och faller med Stureplanscentern. De äldre männen i partiet kanske hoppades att en "ung tjej" med "medial genomslagskraft" skulle ge det åldrade partiet en "modern" image.

När Annie Lööf talade om sin politiska förebild, Ayn Rand, var det nog få centerpartistiska gräsrötter som hade en susning om vad denna stod för. Möjligen borde man anat ugglor i mossen när man hörde att Lööf gärna framhöll Thatcher som någon sorts förebild. Hade man studerat Annie Lööfs (då Johanssons) hemsida hade man förstått att hon hyllade några av nyliberalismens främsta företrädare på fullaste allvar. Inte som något pubertalt tyckande, utan fullt genomtänkt av en gediget påläst proffspolitiker.

Om inte annat kunde man ju läst de motioner Annie Lööf skrivit under i riksdagen och funderat över om man delade motionärens uppfattning om platt skatt, avskaffade av lagen om anställningsskydd, inskränkning i strejkrätten, införande av marknadshyror, utförsäljning av SVT och SR samt att Sverige bör gå med i NATO.

Allt det där bottnar förstås i värderingar. Värderingar som inte bara kan tvättas bort. Värderingar som ligger många mil från de allra flesta centerpartister. Med Maud Olofsson som brygga förvandlade Annie Lööf och Stureplanscentern sitt parti till Sveriges nyliberala högerparti.

Till slut förstod också centerpartister vad de fått. Och började lämna skutan.

Partiet har nu 2,8 procent bakom sig. Åtminstone i SIFO. Räcker alla de miljoner man tänker spendera i valet? Är det verkligen så att de dåliga siffrorna beror på att "man inte nått ut"?  Min övertygelse är att de dåliga siffrorna beror på att man faktiskt nått ut.


20 kommentarer:

 1. Ja en ny grön våg lär komma men den kommer inte av sig själv...

  Vågen måste komma från EU och Bryssel. Tycker Sjöstedt är smart.
  Han inser att det inte finns en chans för en vänsterpartist att bli vald som kommissionär. Förslaget om att byta ut Cecilia Malmström mot en socialdemokrat eller en miljöpartist är bra. Ett namn som föreslås är Maria Wetterstrand. Hon var emot euron. Sjöstedt anser att Ollie Rehn bär en stor skuld till Europas kris. En socialdemokrat eller en miljöpartist vore en medelväg. Någon som var emot euron.

  Maria Wetterstrand eller en socialdemokrat till EU! Då får vi veta vilken nyans av grönt hon står för. Eller om S skyltar under falsk flagg.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Hej Birger!

  Du ställer viktiga frågor och gör en bra redovisning. Det går att se dagens Centern som ett storstadsparti och ett parti för stordrift och storbönder. Decentralisering och värnandet om den enskilda människan, om miljön, om omsorg för varandra, har kommit bort.

  Kanske Centern behöver åka ur Riksdagen för att, som du säger, ägna sig åt sund självkritik och reflektion. Med tanke på jordbruksministerns vurmande för miljöförstörande storbruk och skogsbruk modell kalhygge och skövling, så tror jag att det tidigare bondepartiet behöver tänka om.

  Vänliga hälsningar
  Raphael

  SvaraRadera
 3. Birgers inlägg handlar om C och Annie Lööf... Hon har uttalat att Sverige inte längre behöver någon EU kommissionär. Blås bort henne! Hennes "nya och vassare EU" ber jag personligen att få slippa.

  Lisbeth  SvaraRadera
 4. Neoliberal Agendamån feb. 17, 09:49:00 fm

  Tror det finns utrymme för ett (marknads)liberalt parti i Sverige, nu när Moderaterna har lämnat högerflanken öppen, men Centern saknar all trovärdighet.

  Inget fel att ha Thatcher som förebild, men då måste man också vara villig att försvara henne när journalister frågar, inte retirera och säga att hon bara var en framgångsrik kvinnlig politiker, som vilken som helst.

  Marknadshyror finns i Oslo, fyra av fem länder i Europa är med i NATO, skatt till kommun och landsting är redan platt och de flesta svenskar ställer upp på principen att man ska betala lika många timmar till det offentliga.

  Klart det går att driva en sådan politik även här, men då måste man vara tydligt. Stå upp för det man tror på.

  SvaraRadera
 5. Alla nordiska partier vill ha Ollie Rehn till EU:s ordförande efter valet. Så Centerns så kallade nya EU kritiska linje är ett luftslott, som ett barn borde kunna se igenom. Men det är klart en av fyra svenskar verkar enligt en ny undersökning, inte ens minnas vilket parti de röstade på i förra valet. Härligt med demokrati:)

  SvaraRadera
 6. Alla nordiska liberala partier

  SvaraRadera
 7. Håller med neoliberal agenda. Men med tillägget att det behövs ett mänskligt miljöparti ett alternativt till miljöpartiet. Ett parti som ser till människan och dess långsiktiga behov. Ett tag trodde jag centern skulle rikta om sig till det, men tji.

  (Med mänskligt menar jag ickesocialistiskt ty socialister buntar ihop och slår ihjäl människor efter färg, arv eller annat behag. Det är en grund i ideologin och det har vi tillräckligt med exempel på från förra århundradet.)

  Även inom miljöbranchen är det bra med sporrande konkurrens till riksdagen. Hörde för övrigt att Sverige utomlands i vissa sammanhang används som exempel på korruption, sammanhang där till och med Ryssland är mindre korrumperat. Ty i Sverige delar den statliga kontrollmyndigheter lokaler med marknadens aktörer.

  Makt korrumperar ävenså en svensk myndighets monopolmakt.

  SvaraRadera
 8. Identitetsförvirring gäller inte bara C utan samtliga partier. Men fokus läggs på Lööf. Behövs en hel del för att partierna ska kunna rikta om sig... Det behövs djupgröna värderingar inte ett nytt miljöparti.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. Måste säga att jag håller tummarna och hoppas att C åker ut i höst. Det har dom gjort sig förtjänta av. Utan att vara religiös på ngt sätt så verkar det som att Gud straffar somliga direkt.

  SvaraRadera
 10. Ja du Lasse kan bara hålla med! Hur kan ett gammalt hederligt parti - som det faktiskt var en gång, ha så totalt tappat sina rötter.

  ..och farbror Eskil röstade för att införa GMO odling av majs. 19 länder av 28 röstade emot, 5 röstade för, bland dem Sverige och 4 länder lade ner sin röster.

  Skäms Eskil!

  Gunilla

  SvaraRadera
 11. Hur många som helst, nästan, säger gång efter annan att Moderaterna gått åt mitten. Inte alls. Moderatväljarna står kvar där de står. Undersökningarna från Göteborgs Universitet är klara. Det finns ingen strömning vänsterut, mot mitten. När så Annie Lööf tycks tro att moderaterna lämnat fältet blir det istället förbaskat ont om saligheten. Eftersom få har förtroende för Lööf får hon svårt att ens nå högre än knähöjd i relation till Moderatledaren.
  Att Reinfeldt stundom låter som en sosse är bara taktik.

  SvaraRadera
 12. Neoliberal Agendamån feb. 17, 07:11:00 em

  "Att Reinfeldt stundom låter som en sosse är bara taktik."

  Det där kunde en del kanske tro på 2005, men nu har Renfeldt varit vid makten i två mandatperioder. Det är uppenbart att det inte är någon traditionell moderatpolitik som förts. Carl Bildt gjorde mer på tre år än vad Reinfledt gjort på åtta år.

  SvaraRadera
 13. kgb35. Ett parti som ser till människan är kanske detta:

  www.kristnavardepartiet.se

  SvaraRadera
 14. Mitten det är den nyliberala politik som samtliga partier utom V anammat. En fruktansvärd vulgärkapitalism. Vi är rena experimentverkstaden som går före andra i EU även t.om. när vi inte ens behöver. Vi är så djävla duktiga och framförallt så är vi moderna. Snart har allt sålts ut. Ett land utan tillgångar är ett fattigt land.

  SvaraRadera
 15. Neoliberal Agendamån feb. 17, 09:09:00 em

  "Mitten det är den nyliberala politik som samtliga partier utom V anammat. En fruktansvärd vulgärkapitalism."

  Suck, vi har ett av världens högsta skattetryck och kanske världens största offentliga sektor (sett som andel av BNP). Att då tala om nyliberalism blir smått löjligt.

  SvaraRadera
 16. Att inte göra det blir ännu löjligare. Ja SUCK!

  SvaraRadera
 17. Ja Neo, vem som gjort mest skada, Bildt eller Reinfeldt kan vara svårt att avgöra.

  SvaraRadera
 18. Centern behöver en sådan här kämpe för att komma tillbaks :)!
  Gösta Ekman - Extremcenterpartist

  http://www.youtube.com/watch?v=_76uHtxLlM4

  SvaraRadera
 19. @Neoliberal:
  Jag hängde inte med i politik så bra när Bilt regerade, men Reinfeldt har lyckats sätta spelregler för ökade klyftor:

  - Tvingat ut stora grupper ur A-kassan med en chockhöjning av A-kasseavgiften.
  - Minskat kostnader för höginkomsttagare genom att ha i stort sett samma fastighetsskatt för alla.
  - Ökat skillnader mellan sjuka och friska med jobbskatteavdragen
  - Infört investeringskonton som kraftigt begränsar skatten vid stora vinster på värdepapper.
  - Sänkta realnivåer i A-kassan och sjukförsäkring (utebliven kompensation för åtta års inflation).
  - Sänkta bolagsskatter.
  - Utförsäljning av lönsamma statliga bolag.

  Det är lätt att känna igen en klassisk högerpolitik när man ser den.

  SvaraRadera
 20. Neoliberal Agendaons feb. 19, 03:42:00 fm

  "- tvingat ut stora grupper ur A-kassan med en chockhöjning av A-kasseavgiften."

  Vi pratar om några hundralappar per månad, och en sänkning av nivån från 80% till 70% efter 200 dagar. Knappast någon revolution och det går utmärkt att teckna en tilläggsförsäkring för en del av de pengar som jobbskatteavdraget ger.

  Som jämförelse,

  - Bildt avskaffade radio och TV.-monopolet
  - Införde friskolereformen
  - La grunden för en oberoende riksbank
  - Avskaffade telemonopolet
  - Sålde ut OK, Pharmacia, Celcius, Assidomän.
  - Slopande postmonoopet
  - Sänkt bolagsskatt
  - Sänkt kapitalskatt
  - Avskaffade förmögenhetsskatten
  - Avskaffade arbetsförmedlingsmonopolet
  - Avskaffande av löntagarfonder
  osv etc.

  Sen genomfördes saker som inte var direkt liberala men ändå måste anses ha haft stor påverkan, tex. inflationsmål istället för fast växelkurs, reformering av ATP, fyraåriga mandatperionder, nytt budgetramverket osv.

  Förändringar i a-kassan är fluglort i en jämförelse.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.