fredag 7 februari 2014

Sotji, here we come...

OS börjar och snart glömmer vi allt det där med korruption, taskiga arbetsvillkor och hot om att den som klagar blir hemskickad till hembyn i något eländigt land långt bort. 

För det är ju för jävligt. Hur det bärs åt i en del länder!

Jag menar så här: i takt med att svenska hederligt förtjänta medaljer ramlar in kan vi liksom låta det där dåliga glida in i glömskans, eller åtminstone förnekelsens, källarvalv och känna oss lite bättre till mods. För vem av oss vill gå och fundera över korruptionen, skamlig behandling av arbetare och juridisk rätt att skicka hem dem som klagar över orättvisor, slavvillkor och obetalda löner...?

Så visst är det skönt att få glömma det där med korruptionen i Göteborg, obetalda löner i bärbranschen och de slavvillkor som utländska lastbilschaufförer lever under för att vi skall få hem våra varar billigt och fint.

För att inte tala om det där pinsamma med att den byggjobbare som berättar hur det är riskerar att förlora sin rätt att vara kvar i landet... Och, oss emellan, nog är det skönt att slippa tänka på hur de där gästarbetarna som plockar de där tomaterna som ligger i de där burkarna som det står krossade tomater på har det egentligen. Tack och lov står det inte krossade drömmar på burkarna.

Och, så skönt att blunda för att den där smarta mobilen, som vi håller oss uppdaterade om medaljskörden i, håller lågt och fint pris på grund av saker som vi inte vill veta.

Och visst är det skönt att sätta strålkastaren på andra busar än oss själva. Bakom strålkastare, i skuggorna, ser våra kläder alldeles rena ut. Det är fint. Det känns bra. Putin är för jävlig.

Sotji, here we come... Vi rena, vi vackra, vi goda. Made in Sweden.

24 kommentarer:

 1. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  L.

  SvaraRadera
 2. Precis, men det handlar ju inte så mycket om Sochi kan man tycka.

  Att USA och ett par lydregimer (och lilla adelson Liljeroth)men inte BRICS Kina Japan och världens fria, bojkottar därför att de tolkar en lag som förbjuder homosex-propaganda riktad mot barn som "anti gay lagar" är enbart löjligt. Hade det inte varit det så hade det varit något annat. Ett starkt och framgångsrikt Ryssland där amerikanska regimkritiker får fristad måste bekämpas till varje pris! Frågan är om de själva skulle uppskatta att deras barn inte fick vara barn utan tidigt måste bli indoktrinerade med västerländska dekadenta homosex-kulturer och sexualparader? att någon ngo som George Soros "Open society" i östeuropa sprang omkring på skolgårdarna eller delade ut gratis-material till läroplanen i ämnet? 78% av Ryssarna är emot att bli påtvingade sådana kulturer från väst, de flesta andra östeuropeer också för att inte säga Frankrike (inte regimen dock) Serbien och vissa andra får inte ansöka om medlemskap i en union som säkert inte ens existerar när det är dags, om de inte godkänner att de sexuella i sexualparader tvingar på dem sitt privatliv på gator och torg varje år! Hur kunde det bli så här undrar man? Låt OS vara OS och respektera värdlandets kultur och traditioner!

  SvaraRadera
 3. Sportfånarnas julafton.
  Gäsp.

  SvaraRadera
 4. Håller med Mia. Ryssland håller på att ta sig samman efter katastrofåren med Gorbatjov och Jeltsin, och det sticker naturligtvis i ögonen på USA och dess lakejer. Och då hittar man på och klagar om vadsomhelst.

  SvaraRadera
 5. Lasse Mårtenssonfre feb. 07, 09:49:00 fm

  Jag skulle aldrig göra en sådan jämförelse mellan Ryssland och Sverige. Det vittnar om djup okunnighet om Ryssland.

  SvaraRadera
 6. Lasse... ironi och självdistans verkar inte vara ditt starkaste kort.

  SvaraRadera
 7. Bra skrivet Birger, dubbelmoralen i dag tycks upphöjd till dygd.

  SvaraRadera
 8. Kärnfrågan är: Bryr man sig om de som drabbas av problemen i Ryssland? Vet man något om dem? Är man beredd att avstå egen bekvämlighet om man tror att det skulle gynna dem? Om svaret är ja, kan det vara rätta att göra något, förutsatt att man vet vad man gör.

  Detta står inte i motsats till att sopa framför egen dörr. Att göra det är kanske till och med det bästa sättet att hjälpa människor i andra länder till ett bättre liv.

  Men att nu i efterhand kritisera Ryssland för diverse problem som man troligtvis borde känt till redan innan ekar minst sagt ihåligt. Det är en del av medievärldens oförmåga att fokusera på flera saker samtidigt.

  SvaraRadera
 9. I tillägg till tidigare inlägg:

  Google, en sökmotor man helst skall undvika om man inte vill bli kartlagd och spionerad på av USA, Som brukar smycka loggan med vad som nu är aktuellt Du Jour, visar dagen till ära inga Lökkupoler eller Kosacker utan ägnar sig fr.m invigningen idag åt Russofobisk Bögpropaganda:

  https://www.google.se/

  Underförstått: Att homofiler i Ryssland inte kan praktisera sport utan att bli "diskriminerade" (se tidigare inlägg ovan) Det är så sjukligt lågt. (Bortsett från att det inte har med sport att göra, hur ser man att vissa tävlande är homofiler förresten? Har de svårt att hålla brallorna på? Måste de paradera halv-helnakna och visa klockspelet innan de kör igång?) Vad kommer näst? Nedtvingade flyplan och förbud att flyga över anglo-amerikanska territorium? Sanktioner?

  Tips:
  https://www.ixquick.com/

  SvaraRadera
 10. Mia, jag vill bara påpeka att du inte är den Mia som tidigare skrivit kommentarer under namnet Mia. Har inget emot dagens blogginlägg, men väl dina kommentarer!
  Mia

  SvaraRadera
 11. Ja säg vad vi "rena, vackra och goda svenskar" skulle göra utan t.ex. den 50% tillförsel av fossil energi som det "smutsiga, fula och onda ryssland" ger os(s)...

  SvaraRadera
 12. Jag känner stor sorg för att det blivit såhär.

  Jag har följt OS sedan sommarolympiaden i Rom 1960. Det var året då TV kom in i vardagsrummet. Det går förstås lätt att raljera över sportfånar men ff idag anser jag att detta är det absolut bästa som TV kan erbjuda.

  En gång i tiden fick de aktiva inte förknippas med reklam, då blev de uteslutna. Nu har inte SVT råd att visa OS längre och de kommersiella kanalerna har erövrat det sista fästet.

  Miljöförstöringen är enorm, trots garantier om motsatsen. Sotjibornas dricksvatten är kontaminerat av byggavfall och av 100 lekplatser för lax återstår endast 10.

  Fattiga människor får ingen lön för utfört arbete pga den omfattande korruptionen

  Potemkins kulisser som en gång lurade Katarina den stora på hennes färd genom Ryssland har byggts upp igen i modern version men ingen låter sig luras längre.

  En spegling av vår värld idag där något så fint som Olympiska spel har blivit krämarnas marknad.

  Vems är ansvaret?

  Jo, jag tänker även denna gång följa spelen för Putin bryr sig inte, ingen annan heller.

  Gunilla

  SvaraRadera
 13. Hej "Mia".

  Kände inte till dig eller dina åsikter, men jag kan i all vänskaplighet kalla mig "Miam" då. Duger det?

  SvaraRadera
 14. "Gunilla" nöjer sig uppenbarligen med rapa upp vad de stora mediekonglomeraten har kört ner i halsen på henne framför TV soffan. Det kalla krigets propaganda och rysskräcken verkar vara medfödd sedan Poltava, suck.

  Jag var på plats för två veckor sedan, har bott och studerat i landet i fem år och skall tillbaka till Sotchi i helgen, jag kan ge glädjande besked: Ryssland efter rövaroligarkerna på 90-talet är inte vad USA/Hollywood säger att det är och det mesta i uppdrag gransknings klipp och klista reportage (ursprungligen en variant av ett inslag i CNN) är naturligtvis trams. Åk till Ryssland, vet ja! Inga glosögda monster kommer att kasta sig över er, det lovar jag!

  SvaraRadera
 15. Mia(M) den svepande kritik du presterar i ditt inlägg är vad jag brukar kalla trams men du har rätt i en sak, det är länge sedan jag var i Ryssland.

  Bli gärna lite konkret och berätta för mig då hur det står till med bergsfloden Mzymta och dess vatten. Kan innevånarna i Sotji fortfarande dricka sitt kranvatten?

  Gunilla

  SvaraRadera
 16. För min del blir det också bojkott av OS, eftersom att Lena Adelsohn Liljeroth inte har gjort sitt jobb, som kulturminister, och sett till att alla kan se sändningarna. Antar att inga skattepengar har subventionerat deltagarna....!

  SvaraRadera
 17. Angående intrampade stereotyper och Rysshat i som nu hysteriskt dånar ut i medierna:


  http://www.strategic-culture.org/news/2014/02/07/sochi-games-politics-not-sport-tops-western-media-agenda.html

  SvaraRadera
 18. Sochi är en passionerad växtkraft...

  SvaraRadera
 19. Obetalda löner i Ryssland?
  Hahaa; här i Sverige får man jobba gratis och det har Sveriges regering bestämt. Man får aldrig lön när man har hamnat i t.ex. Fas3. Sveriges kommuner skulle gå i konkurs om inte de skulle ha gratisarbetare, dvs. slavar.
  Bankerna/Oligarkerna roffar åt sig våra pengar.
  Miljöförstörelse; t.ex. hur går det med alla gruvbolagen; städar de efter sig?
  Och hur är det med minoritetsfolket/ursprungsfolket här i Sverige? Hur behandlar man samer?

  Sverige är dubbelmoralens puckoland.

  SvaraRadera
 20. Världen är dubbelmoralens marknad. Hur behandlas romerna när det gäller den fria rörligheten? Illa med den forna kommunismen och minst lika illa utan den.

  SvaraRadera
 21. http://trueinform.ru/modules.php?name=News&file=article&sid=24377

  http://tauroggen.blogspot.de/2014/02/die-lugen-uber-sotschi.html

  Det gäller att vara källkritisk i dagens dubbelmoralens land.

  SvaraRadera
 22. Med anledning av det röda inlägget så vill jag tacka för Lillemets arbete i riksdagen!
  Mona

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.